Connect with us

DRUŠTVO

PACIJENTI U APOTEKAMA NE MOGU DA DOBIJU INHALATORE I PUMPICE NA RECEPT JER SU PEKORAČILI GODIŠNJE OGRANIČENJE

Ljekari mogu ali ne žele da propišu lijek na račun Fonda

„Prilikom propisivanja ljekova, izabrani doktori dobijaju poruku: ,,Za lijek XY dostignuta je maksimalna definisana količina za pacijenta! Odredite da li je na teret Fonda ili ne?“. Nakon toga doktor bira da li će lijek pacijentu ipak propisati na teret FZO ili neće (opcija na aplikaciji ). Dakle, softver ga ne ograničava u daljem propisivanju, ukoliko izabrani doktor ocijeni da pacijentu i dalje treba lijek“, objasnili su iz Fonda zdravstva za Pobjedu

Astmatičari i ostali pacijenti kojima je propisana pumpica ili inhalator, ovih dana su u apotekama često dobijali informacije da moraju da ih kupe iako imaju recept, jer su prekoračili godišnji limit, koji iznosi 13 komada. Sličnu situaciju imaju i pacijenti kojima su prepisani ljekovi za pritisak. Nekoliko izabranih ljekara, ali i Fond za zdravstveno osiguranje je Pobjedi potvrdilo da ti ne mora da bude tako jer ljekar uvijek ima mogućnost da propiše određeni lijek bez obzira na ograničenje.

Nekoliko ljekara je Pobjedi kazalo da ne želi da propiše lijek ukoliko je limit prekoračen.

„Dosta ljekara to ne želi da uradi, ali pacijenti treba da znaju da postoji ta mogućnost“, kazao je Pobjedi jedan izabrani ljekar.

Na pitanje zbog čega njegove kolege ne koriste mogućnost procjene i ne izdaju pacijentima ljekove na teret Fonda, ljekar je kazao da većina ne želi da izlazi iz okvira sistema i ne želi odgovornost.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su Pobjedi kazali da je ta mjera ograničenja propisivanja ljekova zamišljena samo kao upozorenje ljekaru da obrati pažnju i pogleda u kartonu pacijenta koliko je puta i u kojoj količini zaista pacijentu propisivan lijek i koliko ga je on puta već realizovao u apoteci.

U apoteke vraćali pacijente

Redakciji Pobjede požalio se pacijent kome je nakon preležane korone dijagnostikovana bronhijalna astma. On je ispričao da ne može da dobije pumpicu na recept već mora da je kupi u apoteci i za to izdvoji oko 16 eura.

On je kazao da mu je doktor specijalista propisao da simbikort koristi tako da inhalira 8 doza dnevno jer je oboljnje u početnoj fazi te da mu je potrebno 3 pakovanja mjesečno.

„Lijek sam do sada redovno dobijao. Prošle sedmice poručim lijek preko aplikacije ezdravlje. Stigne mi SMS potvrda da je propisan. Međutim, u apoteci kažu da nije. Nakon toga sam direktno otišao da provjerim kod izabrane doktorke da provjerim u čemu je problem. Ona pokušava da mi propiše lijek i kaže – jao pa ti si iskoristio maksimum“, ističe pacijent koji je želio da ostane anoniman.

Izabrani doktor mu, prema njegovim riječima, ni u jednom trenutku nije rekao da može i dalje inhalator da dobije besplatno na recept već da do kraja godine mora da kupuje uprkos izvještaju specijaliste.

„To je veliki izdatak s obzirom na to da mi mjesečno treba oko 50 eura“, kazao je ovaj pacijent. On priča i da on nije jedini, te da je bio svjedok da u apoteci vraćaju više pacijenta posebno onih sa povišenim krvnim pritiskom.

U Fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da je ograničenje za pojedine ljekove donijelo Ministarstvo zdravlja 2014. godine.

„Takvim načinom ograničavanja su obuhvaćeni ljekovi koji se koriste u tretmanu hroničnih oboljenja i nije se pravila selekcija prema pacijentima, već prema ljekovima i potrebama pacijenata, a koji imaju hronična oboljenja i stabilnu, dugotrajnu terapiju“, kazali su iz Fonda.

„Izabrani doktori, u skladu sa tom odlukom, prilikom propisivanja ljekova, dobijaju poruku: ,,Za lijek XY dostignuta maksimalna definisana količina za pacijenta! Odredite da li je na teret Fonda ili ne?“.Nakon toga doktor bira da li će lijek pacijentu ipak propisati na teret FZO ili neće (opcija na aplikaciji) tj. softver ga ne ograničava u daljem propisivanju, ukoliko izabrani doktor ocijeni da pacijentu i dalje treba lijek“, objašavanju iz ove zdravstvene ustanove.

To, prema njihovim riječima, znači da se vodilo računa i ostavio prostor izabranom doktoru da na osnovu sopstvenih procedura ili izvještaja specijaliste ipak ocijeni da li je pacijentu zaista neophodno nastaviti sa propisivanjem tog lijeka.

„Očigledno je da izabrani doktori ne obrate pažnju, na tu drugu dozvoljenu mogućnost i da namjera ograničavanja maksimalno definisanog broja kutija ne smije da ugrozi dalje liječenje pacijenata kojima je zaista potreban nastavak terapije“, poručuju iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

Oni su podsjetili da na jedan recept može da se propiše samo jedan lijek, u količini koja odgovara objektivnom zdravstvenom stanju pacijenta i prirodi bolesti, sa naznakom o doziranju i načinu upotrebe lijeka, a najviše u količini koja je dovoljna za liječenje do 30 dana, ako ovim pravilnikom nije drugačije propisano.

„Ovo treba da poštuju izabrani doktori, što svakako neće ugroziti dalje liječenje pacijenta, ali će se racionalno u skladu sa doziranjem i oblikom lijeka obezbijediti količina lijeka za mjesečne potrebe pacijenta, a onemogućiće se stvaranje zaliha i posljedično stvaranje nestašice ljekova“, kazali su iz Fonda.

Za prvih devet mjeseci izdato 244.923 kutije ljekova za respiratorne bolesti

Iz Fonda ističu da je za ljekove koji se koriste za bolesti respiratornog sistema posebno za medikamente koji se primjenjuju u tretmanu opstruktivnih plućnih bolesti (među kojima je najveći broj pumpica), preko recepta od početka godine do kraja godine izdato 244.923 kutije. To je je uslovilo finansijski izdatak Fonda od 2,58 miliona eura. U prošloj godini izdato je 327. 616 kutija ovih ljekova, propisanih na 282.961 recept što je uslovilo finansijski izdatak Fonda od 3,73 miliona eura.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Milatović krstio ćerku na dan Svete Trojice

„Danas smo, na dan Svete Trojice, u manastiru Ždrebaonik, krstili našu malu Anu. Budi nam srećna i blagoslovena“, stoji u objavi Milatovića na Fejsbuku

Foto: Milatović/Fejsbuk

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas je, na dan Svete Trojice, u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada, krstio ćerku Anu.

„Danas smo, na dan Svete Trojice, u manastiru Ždrebaonik, krstili našu malu Anu. Budi nam srećna i blagoslovena“, stoji u objavi Milatovića na Fejsbuku.

Manastir Ždrebaonik se nalazi u Bjelopavlićkoj ravnici, nadomak Danilovgrada i 17 kilometara od manastira Ostrog.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Oženio se Aleksa Bečić (FOTO)

„U crkvi Svetog Tome gdje se krstio i moj pokojni otac danas smo se Jelena i ja zakleli na vječnu ljubav“

Foto: Aleksa Bečić/Screenshot

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić danas se oženio sa Jelenom Jovanović.

Bečić je fotografiju sa vjenčanja objavio na svom Fejsbuk nalogu.

„U crkvi Svetog Tome gdje se krstio i moj pokojni otac danas smo se Jelena i ja zakleli na vječnu ljubav“, navodi se u objavi.

On se sa Jovanović vjerio 1. oktobra prošle godine.

Bečić je rođen 4. avgusta 1987. godine na Cetinju.

Bio je i predsjednik Skupštine Crne Gore od 23. septembra 2020. do 7. februara 2022. godine. On je najmlađi predsjednik Skupštine u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Uspio protest učenika: Testovi sa eksterne mature će se ponovo pregledati i ocijeniti

Grupa maturanata okupila se ranije danas ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja

Foto: Screenshot

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.

Ministar je primio danas predstavnike roditelja učenika koji su izvršili uvid u test iz crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti i upoznao ih sa zaključkom Državne maturske komisije.

Sa sastanka (Foto: Ministarstvo prosvjete)

Iz Ministarstva su kazali da su predstavnici roditelja prihvatili predlog Vojinovića i Državne maturske komisije.

Navodi se da je Državna maturska komisija održala hitan sastanak, imajući u vidu veliki broj zahtjeva učenika za uvid u test iz CSHB jezika i književnosti na maturskom i stručnom ispitu.

„Preporučuje se Ispitnom centru da komisija za ocjenjivanje testova iz CSHB, ponovo vrednuje testove učenika koji nijesu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta“, navodi se u saopštenju.

Grupa maturanata okupila se ranije danas ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Jedan od njih štrajkovao je glađu kako bi ukazao da su nepravedno optuženi da su prepisivali. Upornost je dovela do toga da su iz Ispitnog centra pozvali profesore na sastanak.

Veliki broj njih, čak 533, uglavnom sa sjevera naše države, gotovo sve lučonoše i đaci generacije imali su nula bodova.

Neki od đaka govorili su za TVCG i istakli da je riječ o nepravdi, te da niko od profesora ne bi dozvolio da učenici rade test uz mobilne telefone.

I Luka Vojinović je danas počeo štrajk glađu u prostorijima Ministarstva, zbog toga što, kako ističe, nije prepisivao.

Ponudili su mu „da će njegov test biti pozitivno ocijenjen“, ali, kako kaže, nije pristao na to jer želi da se izbori ne samo za sebe već i za sve one koji su nepravedno optuženi.

Prema riječima profesorice književnosti Ljerke Petković iz Berana ta djeca su preživjela tešku dramu o kojoj, kako navodi na svom Fejsbuk profilu, niko ne želi da progovori.

“Toliko učenika je dobilo 0 bodova na eksternom maturskom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, sa obrazloženjem da su prepisivali. Tokom ispita nisu opomenuti. Ko može da utvrdi ko je prepisivao, a ko nije?”,upitala je ona.

Kako navodi, među njima su učenici generacije, odlikaši koji su sigurno samostalno radili i bili spremni za ispit, kao i za sve zadatke tokom školovanja.

“Ko je to sebi dao toliku moć da zaustavi mlade živote u uzletu i sasiječe njihove prve korake? Učenicima koji su tražili uvid u testove upravo daju objašnjenja „da su se na njima kola slomila“, a tokom objavljivanja rezultata ocjene su se mijenjale od nula bodova do petice, i nazad. Sistem je pao!”, navodi Petković.

Sa druge strane nekoliko profesora sa kojima smo razgovarali tvrde da je evidentno da su prepisivali.

“Nijesu pisali čak ni svojim riječima nego je svako pisao isto. Ovome se mora stati na kraj”, kazao je jedan od profesora Portalu RTCG.

Iz Ispitnog centra nijesu odgovorili na pitanja Portala RTCG na koji način su ustvrdili da su djeca prepisivala, kao ni da li će poništiti ispit.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije