Connect with us

DRUŠTVO

PACIJENTI U APOTEKAMA NE MOGU DA DOBIJU INHALATORE I PUMPICE NA RECEPT JER SU PEKORAČILI GODIŠNJE OGRANIČENJE

Ljekari mogu ali ne žele da propišu lijek na račun Fonda

„Prilikom propisivanja ljekova, izabrani doktori dobijaju poruku: ,,Za lijek XY dostignuta je maksimalna definisana količina za pacijenta! Odredite da li je na teret Fonda ili ne?“. Nakon toga doktor bira da li će lijek pacijentu ipak propisati na teret FZO ili neće (opcija na aplikaciji ). Dakle, softver ga ne ograničava u daljem propisivanju, ukoliko izabrani doktor ocijeni da pacijentu i dalje treba lijek“, objasnili su iz Fonda zdravstva za Pobjedu

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Astmatičari i ostali pacijenti kojima je propisana pumpica ili inhalator, ovih dana su u apotekama često dobijali informacije da moraju da ih kupe iako imaju recept, jer su prekoračili godišnji limit, koji iznosi 13 komada. Sličnu situaciju imaju i pacijenti kojima su prepisani ljekovi za pritisak. Nekoliko izabranih ljekara, ali i Fond za zdravstveno osiguranje je Pobjedi potvrdilo da ti ne mora da bude tako jer ljekar uvijek ima mogućnost da propiše određeni lijek bez obzira na ograničenje.

Nekoliko ljekara je Pobjedi kazalo da ne želi da propiše lijek ukoliko je limit prekoračen.

„Dosta ljekara to ne želi da uradi, ali pacijenti treba da znaju da postoji ta mogućnost“, kazao je Pobjedi jedan izabrani ljekar.

Na pitanje zbog čega njegove kolege ne koriste mogućnost procjene i ne izdaju pacijentima ljekove na teret Fonda, ljekar je kazao da većina ne želi da izlazi iz okvira sistema i ne želi odgovornost.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su Pobjedi kazali da je ta mjera ograničenja propisivanja ljekova zamišljena samo kao upozorenje ljekaru da obrati pažnju i pogleda u kartonu pacijenta koliko je puta i u kojoj količini zaista pacijentu propisivan lijek i koliko ga je on puta već realizovao u apoteci.

U apoteke vraćali pacijente

Redakciji Pobjede požalio se pacijent kome je nakon preležane korone dijagnostikovana bronhijalna astma. On je ispričao da ne može da dobije pumpicu na recept već mora da je kupi u apoteci i za to izdvoji oko 16 eura.

On je kazao da mu je doktor specijalista propisao da simbikort koristi tako da inhalira 8 doza dnevno jer je oboljnje u početnoj fazi te da mu je potrebno 3 pakovanja mjesečno.

„Lijek sam do sada redovno dobijao. Prošle sedmice poručim lijek preko aplikacije ezdravlje. Stigne mi SMS potvrda da je propisan. Međutim, u apoteci kažu da nije. Nakon toga sam direktno otišao da provjerim kod izabrane doktorke da provjerim u čemu je problem. Ona pokušava da mi propiše lijek i kaže – jao pa ti si iskoristio maksimum“, ističe pacijent koji je želio da ostane anoniman.

Izabrani doktor mu, prema njegovim riječima, ni u jednom trenutku nije rekao da može i dalje inhalator da dobije besplatno na recept već da do kraja godine mora da kupuje uprkos izvještaju specijaliste.

„To je veliki izdatak s obzirom na to da mi mjesečno treba oko 50 eura“, kazao je ovaj pacijent. On priča i da on nije jedini, te da je bio svjedok da u apoteci vraćaju više pacijenta posebno onih sa povišenim krvnim pritiskom.

U Fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da je ograničenje za pojedine ljekove donijelo Ministarstvo zdravlja 2014. godine.

„Takvim načinom ograničavanja su obuhvaćeni ljekovi koji se koriste u tretmanu hroničnih oboljenja i nije se pravila selekcija prema pacijentima, već prema ljekovima i potrebama pacijenata, a koji imaju hronična oboljenja i stabilnu, dugotrajnu terapiju“, kazali su iz Fonda.

„Izabrani doktori, u skladu sa tom odlukom, prilikom propisivanja ljekova, dobijaju poruku: ,,Za lijek XY dostignuta maksimalna definisana količina za pacijenta! Odredite da li je na teret Fonda ili ne?“.Nakon toga doktor bira da li će lijek pacijentu ipak propisati na teret FZO ili neće (opcija na aplikaciji) tj. softver ga ne ograničava u daljem propisivanju, ukoliko izabrani doktor ocijeni da pacijentu i dalje treba lijek“, objašavanju iz ove zdravstvene ustanove.

To, prema njihovim riječima, znači da se vodilo računa i ostavio prostor izabranom doktoru da na osnovu sopstvenih procedura ili izvještaja specijaliste ipak ocijeni da li je pacijentu zaista neophodno nastaviti sa propisivanjem tog lijeka.

„Očigledno je da izabrani doktori ne obrate pažnju, na tu drugu dozvoljenu mogućnost i da namjera ograničavanja maksimalno definisanog broja kutija ne smije da ugrozi dalje liječenje pacijenata kojima je zaista potreban nastavak terapije“, poručuju iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

Oni su podsjetili da na jedan recept može da se propiše samo jedan lijek, u količini koja odgovara objektivnom zdravstvenom stanju pacijenta i prirodi bolesti, sa naznakom o doziranju i načinu upotrebe lijeka, a najviše u količini koja je dovoljna za liječenje do 30 dana, ako ovim pravilnikom nije drugačije propisano.

„Ovo treba da poštuju izabrani doktori, što svakako neće ugroziti dalje liječenje pacijenta, ali će se racionalno u skladu sa doziranjem i oblikom lijeka obezbijediti količina lijeka za mjesečne potrebe pacijenta, a onemogućiće se stvaranje zaliha i posljedično stvaranje nestašice ljekova“, kazali su iz Fonda.

Za prvih devet mjeseci izdato 244.923 kutije ljekova za respiratorne bolesti

Iz Fonda ističu da je za ljekove koji se koriste za bolesti respiratornog sistema posebno za medikamente koji se primjenjuju u tretmanu opstruktivnih plućnih bolesti (među kojima je najveći broj pumpica), preko recepta od početka godine do kraja godine izdato 244.923 kutije. To je je uslovilo finansijski izdatak Fonda od 2,58 miliona eura. U prošloj godini izdato je 327. 616 kutija ovih ljekova, propisanih na 282.961 recept što je uslovilo finansijski izdatak Fonda od 3,73 miliona eura.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

U Beranama otvoreno savjetovalište za žene žrtve nasilja

Za zakazivanje termina za podršku se možete obratiti na broj 068748448 ili putem društvene mreže Facebook (Nvo Poligon za žensku izuzetnost – Sofija Berane)

NVO Poligon za žensku izuzetnost – Sofija

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Danas je u Beranama otvoreno savjetovalište za žene žrtve nasilja, kojim će, uz podršku LGBT Forum Progresa, rukovoditi NVO Poligon za žensku izuzetnost – Sofija, lokalna organizacija prepoznata po neumornoj borbi za ženska prava na sjeveru Crne Gore.

Savjetovalište su otvorile Bojana Jokić, predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres, Rebeka Čilović, izvršna direktorica Poligona za žensku izuzetnost – Sofija i Milica Špajak, programska direktorica LGBT Forum Progresa i koordinatorka projekta.

Ovo veoma značajno savjetovalište za žene na sjeveru Crne Gore funkcioniše u okviru projekta „Program savjetovališta za višestruko marginalizovane žene žrtve nasilja“ koji zajednički realizuju LGBT Forum Progres i Poligon za žensku izuzetnost – Sofija, uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, saopšteno je iz NVO Poligon za žensku izuzetnost – Sofija.

„Zadovoljstvo mi je što danas možemo da potvrdimo partnerstvo sa organizacijom za prava žena koja daje nevjerovatno važan doprinos za sve žene na sjeveru Crne Gore i što smo uspjeli zajedničkim snagama da otvorimo ovo savjetovalište, za dobrobit svih žena. Ovo je prvi korak ka boljem položaju žena i razvoju ljudskih prava na sjeveru“, navela je Bojana Jokić, predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progresa.

„Otvaranje servisa ove vrste u Beranama od izuzetnog značaja za unaprjeđenje položaja i zaštite žena žrtava nasilja na sjeveru Crne Gore. Posebno mi je drago što ćemo tokom 2023. godine biti u prilici da pružimo pravnu, psihološku i socijalnu podršku i pomoć svim ženama kojima je ona potrebna, potpuno besplatno“, navela je Rebeka Čilović, izvršna direktorica Poligona za žensku izuzetnost – Sofija.

„Ovaj projekat predstavlja sinergiju među višestruko marginalizovanim društvenim grupama koje trpe najveću stopu nasilja i diskriminacije u Crnoj Gori, odnosno ženama i LGBTI zajednicom. Pored savjetovališta za žene žrtve nasilja koje će raditi u Beranama, savjetovalište za LBTQ žene u Podgorici će pružati isti vid servisa kao i ovo koje danas započinje svoj rad“, navela je Milica Špajak, programska direktorica LGBT Forum Progresa i koordinatorka projekta.

Savjetovalište za višestruko marginalizovane žene žrtve nasilja u Beranama je otvoreno u ulici Voja Maslovarića.

Za zakazivanje termina za podršku se možete obratiti na broj 068748448 ili putem društvene mreže Facebook (Nvo Poligon za žensku izuzetnost – Sofija Berane).

Savjetovalište za LBTQ žene u Podgorici je otvoreno u ulici Vuka Karadžića. Za zakazivanje termina za podršku se možete obratiti na broj 068180982 ili putem društvene mreže Facebook (LGBT Forum Progres – Montenegro).

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Vatrogasaci – spasioci iz Crne Gore večeras kreću za Tursku

„Odazvali smo se pozivu, a odazvali su se i spasioci iz ostalih opština tako da večeras krećemo kako bismo pomogli narodu Turske koje je zadesio katastrofalan zemljotres“, kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ekipa vatrogascaca spasilaca iz cijele Crne Gore večeras u 20.30 časova kreće za Tursku.

„Grad Kotor je pobratim sa turskim Gaziantepom, pa su komandir kotorske Službe zaštite i spasavanja Maksim Mandić, i predsjednik Opštine Vladimir Jokić organizovali da večeras grupa spasilaca krene za Tursku. Odazvali smo se njihovom pozivu, a odazvali su se i spasioci iz ostalih opština tako da večeras krećemo kako bismo pomogli narodu Turske koje je zadesio katastrofalan zemljotres“, kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Slavko Tadić.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(VIDEO) Pjevač iz Berana pobijedio tešku bolest, Ćemo: „Prebrodio sam teške trenutke, najbitnija je volja“

„Kažu – bitno je samo zdravlje. Meni je žao što ta rečenica ne dopire do ljudi dok im se nešto ne desi“, priča Ćemo

Foto: Kurir Televizija

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Godine korone za rođenog Beranca i folk pjevača Amela Ćemana Ćema bile su teške, ali ne zbog virusa, već zbog drugih zdravstvenih komplikacija.

Šta se sve događalo i kroz kakve borbe za zdravlje je prolazio, za „RTS Ordinaciju“ govorio je Ćemo, a kako kaže, kada gube zdravlje, ljudi daju sve da ga povrate.

„Najbitnija je volja čovjeka da prebrodi i pobijedi“, kazao je on.

Objašnjava šta je sve nedavno prošao.

„Ta 2020. kao da nije ni postojala, zaista je to bila čudna godina. Ja sam imao tegobe i temperature, to je trajalo godinu dana. Kada uradim rezultate, ništa nije bilo povećano, sve je bilo u granicama normale. Dok nisam dobio infekciju apsces na gluteusu. Kada me je pogledao doktor Jovanović, načelnik Hitne pomoći Vojnomedicinske akademije, rekao je da je to izazvao neki virus“, kazao je on.

Pevač navodi da se ljekaru javio nakon što je infekcija krenula da napreduje.

Srećom, rana je sanirana na vrijeme, tako da je izbjegao sepsu. Intervencija je zahtijevala konstantno tretiranje inficiranog mjesta zbog čega je svakodnevno odlazio na Vojnomedicinsku akademiju. Zbog velike količine antibiotika dobio je gljivičnu infekciju, a ubrzo i osip po cijelom tijelu.

Problemi su se nizali jedan za drugim, a sledeći je bio gnojna angina.

„Uzimao sam terapiju za gnojnu anginu i kada je to prošlo, ponovo sam otišao kod ljekara, a on mi je rekao: ‘Sada imaš kandidu.’ Onda sam tretirao kandidu, ali ostalo mi je na lijevoj strani krajnika nešto nalik karfiolu. Moj prijatelj, koji je otorinolaringolog, rekao mi je da uradim analize. Konstatovao je, prema antitelima, da mi je to izazvala mononukleoza“, otvoreno i iskreno objašnjava Ćemo.

Pjevaču je predložena operacija. Nakon intervencije urađene su analize i saznao je da su uočene maligne ćelije.

„Kada mi je to doktor saopštio, ja sam to čuo i jedva sam čekao da izađem iz ordinacije. Kada sam sjeo u auto, nisam mogao da krenem ni lijevo ni desno, počeo sam da plačem“, kaže Amel Ćeman Ćemo.

Da unutrašnji glas treba poslušati i nastaviti brigu o svom zdravlju, potvrdila mu je jedna od situacija u narednom periodu.

„Jedno jutro sam se probudio i kao da mi je neki glas govorio – idi po još rezultata i po još mišljenja. Tako da sam ponovo otišao na reviziju i analizu tih pločica“, objašnjava on.

Nakon te revizije utvrđeno je da pjevač nije kandidat za hemioterapiju.

Kasnije je podvrgnut imunoterapiji, a poslednje mnogobrojne kontrole ukazuju da je ova teška bolest iza njega, kao i da više nema nikakvih malignih promjena.

„Kažu – bitno je samo zdravlje. Meni je žao što ta rečenica ne dopire do ljudi dok im se nešto ne desi. Nije ni do mene dopirala, ali onoga momenta kada se desi, onda je to bitna stvar“, zaključio je Ćemo.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije