Connect with us

EKONOMIJA

BIVŠA VLADA NIJE ŠTEDJELA NOVAC GRAĐANA

Državne institucije u korona godini na službena putovanja potrošile 2,4 miliona

Uprava policije je rekorder kada su u pitanju troškovi za službena putovanja i oni su iznosili čak 598.994 eura

Bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović i premijer Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Državne institucije su u 2020. godini imale plan da za službena putovanja potroše 3.594.939,34 eura, a iako je te godine počela pandemija virusa korona i svijet je bukvalno stao, na ime te stavke potrošeno je čak 2.424.532,18 eura, pokazuju podaci iz predloga Zakona o završnom računu za prošlu godinu, koji je predat u skupštinsku proceduru. Samo Skupština je na ime tog troška imala izdatak od 219.891 eura, a Generalni sekretarijat Vlade 88.444, prenosi Dan.

Ministarstvo unutrašnjih poslova za putovanja je potrošilo 42.033 eura, a Uprava policije je rekorder sa troškom od 598.994 eura. Ministarstvo odbrane je na ime službenih putovanja imalo izdatak od 81.136 eura, Vojska 74.052, Poreska uprava 36.733, Uprava za nekretnine 80.779, Uprava za imovinu 29.581, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija 38.426, a diplomatsko-konzularna predstavništva 44.623, navodi ovaj medij.

Prema ocjeni Veska Pejaka iz Alternative Crna Gora, pored svih privilegija koje ostvaruju naši poslanici i ministri, ne treba da nas čudi što žele da iskoriste svaki cent koji mogu samo da bi glumili „vlast“.

„Je li se iko ikada zapitao zašto će nama tolika putovanja kad nikad niko od njih nije uspio ništa pametno da dogovori na tim putovanjima?! Da su dogovorili makar jedan posao od 200 eura nekakve bi koristi bilo. Daću primjer na lokalu gdje je u Izrael na utakmicu Sutjeske sa Makabijem otišla i delegacija opštine Nikšić. Više je delegata opštine otišlo nego igrača u Tel Aviv u avgustu ove godine. Svakome od njih Opština je platila put, smještaj, hranu, … Opština Nikšić ima velike finansijske probleme i ne zna se hoće li uskoro imati za plate, ali zato imaju za plaćanje putovanja, slikanje i provode. Je li to štednja u vrijeme korone?! Samo da podsjetim te jednoćelijske organizme da ljudi umiru jer nemaju da kupe ljekove u apotekama! Apoteke javnog zdravstvenog sistema imaju samo najosnovnije ljekove“, upozorava Pejak.

On navodi da ne možemo očekivati većinu promjenu i sa novom vlašću.

„U čemu se ova vlast razlikuje od bivše?! Jedino u tome što su zaboravili ko ih je doveo na vlast. Ta zaboravnost ih čini toliko bahatima da misle da je novac u budžetu samo njihov! Mi djecu liječimo SMS-ovima dok neki idu da se provode po svijetu. Sramno! Bijedno! Podlo! Nemam riječi za takve ljude. Alternativa želi da uvede valorizaciju i izvještavanje sa svakog puta da bi država imala jasan uvid ZAŠTO je neko putovao u inostranstvo?! Šta nam je to pomoglo?! Osim što gledamo snimke na crvenom tepihu, ovom narodu treba obezbijediti radna mjesta. Sa 2,4 miliona moglo je da se otvori oko 50 radnih mjesta“, smatra Pejak.

Prema vladinoj uredbi o naknadama troškova zaposlenih u javnom sektoru, koja je poslednji put mijenjana 2016. godine, dnevnice za službena putovanja povećane su i do 92 eura. Podzakonski akt, koji je tada objavljen na sajtu Vlade Crne Gore, donijet je u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim su plate funkcionerima povećane od 300 do preko 1.000 eura, a radnicima od 20 do 50 eura.

Na luksuz nijesu štedjeli

Državne institucije su u periodu od 2016. do kraja 2019. godine, na službena putovanja potrošile 26.497.886 eura. U poslednje dvije godine mandata vlade Duška Markovića bio je vidljiv rast troškova za službena putovanja, pa je tako 2016. taj trošak iznosio 5,9 miliona, u 2017. je porastao na šest, da bi već 2018. za putovanja državnih službenika i funkcionera bilo izdvojeno čak 7.275.597 eura.

Prema podacima iz završnih budžeta tokom 2019, na ime službenih putovanja je potrošeno 7.275.150 eura, što predstavlja probijanje predviđenog troška za 113.959 eura, jer su imali plan da potroše 7.161.792 eura. Podsjetimo, prilikom formiranja vlade 2016. najavljivano je da će se novac štedjeti, pa i na putovanjima, ali se to brzo zaboravilo i prekršilo.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Spajić: Rad će se konačno cijeniti u novoj Crnoj Gori

„Porodice će konačno osjetiti ekonomsku benefit i moći će da ostanu u Crnoj Gori i da odgajaju svoju djecu ovdje“, poručio je Spajić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Zahvaljujući programu Evropa Sad – jedan bračni par će zarađivati minimalno 900 eura, a ne 444 eura kao do skoro, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Kako je naveo, porodice će konačno osjetiti ekonomsku benefit i moći će da ostanu u Crnoj Gori i da odgajaju svoju djecu ovdje.

„Rad će se konačno cijeniti u novoj Crnoj Gori“, poručio je ministar na Tviteru.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

(VIDEO) Investitori iz Srbije zainteresovani da ulažu u Berane: Krivokapić sa Brnabić razgovarao o tome

„Vlada pokušava na svaki mogući način da dodatno promoviše Berane i sjever Crne Gore. Apsolutno sam siguran da će vrlo brzo doći jedna krupnija investicija u Sjeverni region u realnu privredu“, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović za portal „Berane online“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je prilikom nedavne posjete Beogradu razgovarao sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić o određenim investitorima koji su zainteresovani da ulažu u Berane i u kompletan limski region, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je to saopštio u intervjuu za portal Berane online.

Milatović je objasnio da će tokom januara biti organizovani dodatni razgovori u vezi sa tim.

„Vlada pokušava na svaki mogući način da dodatno promoviše Berane i sjever Crne Gore. U svim razgovorima koje ja imam sa stranim investitorima naravno da ističem potencijale sjevera. Apsolutno sam siguran da će vrlo brzo doći jedna krupnija investicija u Sjeverni region u realnu privredu“, kazao je ministar ekonomskog razvoja.

Milatović je naglasio i da je potrebno staviti jak fokus na Berane i sjever Crne Gore jer trenutno stanje je jako loše.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

(VIDEO) Milatović: Neshvatljivo je da neki poslanici, koji imaju prosječne plate oko 1.800 eura, neće glasati za povećanje plata građana

„Parlamentarna većina ima sada šansu da popravi stvari u Crnoj Gori“, poručio je Milatović

Ministar Jakov Milatović u Regionalnom biznis centru u Beranama, Foto: Ana Tomović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Poslanici u crnogorskom parlamentu u prosjeku imaju plate oko 1.700 – 1.800 eura i zamislite vi sada jednoga poslanika sa tolikom platom da ne želi da građanin ima povećanje plate minimalne sa 250 na 450 eura i prosječne sa 530 na 700 eura i zdravstvenih radnika sa dodatnim povećanjima. Ja to ne mogu da razumijem, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović u intervjuu za portal „Berane online“.

On je to rekao odgovarajući na pitanje Berane online kako komentariše visoke poslaničke plate, o čemu smo pisali juče, a imajući u vidu da su oni sa najvisočijim primanjima najveći protivnici programa „Evropa sad“.

Milatović je naveo i da smatra da je „Evropa sad“ jedan od onih programa gdje, kako je istakao, „treba cijela Crna Gora da se ujedini u parlamentu“.

„Poslanici glasanjem za ovaj program treba da pokažu građanima Crne Gore da se suštinski zalažu za njihov bolji život, za konkurentniju crnogorsku privredu i za jedan bolji i pravilniji odnos prema privrednicima u Crnoj Gori koji žele da plaćaju fer poreze i doprinose“, poručio je ministar.

On je naglasio da Crna Gora više nema vremena da čeka i zamolio poslanike da podrže program, a da su oni spremni da još jednom sve objasne i prihvate sve korekcije koje vode na bolje i fiskalno su neutralne.

Posebnu poruku je poslao vladajućoj većini koja, kako je istakao, ima sada šansu da popravi stvari u Crnoj Gori.

„Ubjeđenja sam da će prije svega naša parlamentarna većina, jer je sasvim prirodno da mi prvo računamo na njihovu podršku, a koja je sada vlast, podržati program „Evropa sad“ jer ima šansu da popravi stvari u Crnoj Gori“, ističe ministar ekonomskog razvoja.

On se ipak nada, dodaje, da će plan „Evropa sad“ biti usvojen u parlamentu.

„Ja sam i dalje vjerovanja i stanovišta da uz dodatna razjašnjenja, objašnjenja a možda i poneki amandman poslanika, da će apsolutno ovaj paket koji smo mi nazvali „Evropa sad“ ili Maršalov plan a koji je na taj način upakovan u budžet za narednu godinu biti usvojen u parlamentu“, zaključio je Milatović.

Piše: Berane online

Pogledajte kompletan SNIMAK intervjua:

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije