Connect with us

POLITIKA

VODI SE MONSTRUOZNA I BLJUTAVA KAMPANJA

Leposavić: Neću podnijeti ostavku, bivša vlast manipuliše Srebrenicom

„Svaki pravnik i iole obrazovan čovjek zna da priznati krivično djelo, pogotovo genocid, može samo njegov učinilac“, kazao je ministar pravde. Vlada je poručila da niti želi, niti može da mijenja odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je da ni lično, ni kao javni funkcioner, nije relativizao niti negirao zločin genocida u Srebrenici.

Poručio je da neće podnijeti ostavku.

U petak je Leposavić u Skupštini Crne Gore kazao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, a osporio je i legitimnost suda u Hagu.

Izjavu Leposavića dostavljenu medijima prenosimo u cjelini.

„Ako postoji neko kome nije bilo jasno sa kojim ciljem mi je iz bivšeg režima postavljeno pitanje da li priznajem zločin genocida u Srebrenici, dokaz može naći u monstruoznoj i opasnoj kampanji o tome da sam relativizovao, zatim da sam navodno negirao zločin genocida, pa i u opasnim podvalama da sam negirao da se uopšte desio zločin.

Ništa od navedenog nije istina. Ono što sam rekao i što želim da ponovim, i to prevashodno zbog osjećanja svojih sugrađana Muslimana i Bošnjaka, jeste da ni lično ni kao javni funkcioner nisam negirao zločin genocida u Srebrenici. U odgovoru na poslaničko pitanje sam takođe jasno naglasio da ne osporavam pravnu obaveznost odluka međunarodnih organizacija i sudova.

Pitanje da lično priznam zločin genocida, i pored toga što ga nikada nisam negirao, ne zaslužuje, da se na njega uopšte odgovori. Takvim pitanjima se šikanira narod koji je takođe žrtva, a sa kojim navodno želi da se postigne pomirenje. Svaki pravnik i iole obrazovan čovek zna da priznati krivično djelo, pogotovo genocid, može samo njegov učinilac.

Tražiti od bilo kog lica, pa i ministra, da prizna krivično djelo u kom nije, niti je mogao učestvovati, predstavlja samo zlu namjeru. Odgovornost za krivična djela uvijek je individualna. Pošto je poznato da pojedinac, od kog se traži ovakvo priznanje, nije ni mogao biti učesnik zlodjela, onda je jasno da se time želi kolektivizovati krivica, što je samo povod za nove sukobe i njihovo stalno održavanje u životu, da bi se, u konačnom, kao što je to i do sada činjeno, iz istih sukoba profitiralo. Tražiti, dakle, od svakog živog čovjeka i javnog funkcionera da prizna zločin koji nije učinio, ne dozvoljavajući mu da govori o patnjama svog ili drugog naroda i, uz sve to, navoditi kako to nema za cilj nametanje kolektivne odgovornosti, najveće je licemerje.

To je ujedno i najsigurniji put da se narodi, koji jednako pate, i zauvijek udalje i od šanse da se pomire.

Riječ je o slučaju povodom kog još uvijek traju i mogu biti vođeni novi sudski postupci. Budući da je u nekim od tih postupaka kao dokaz korišćena i epska poezija pisca iz 19. veka, razumljivo je da ministar pravde u ekspertskoj vladi ne može sebi dozvoliti toliku neodgovornost da daje bezuslovna priznanja o događajima iz ovih postupaka.

Budući da Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju nije uspio da stvori uslove za pomirenje naroda, ostavljeno nam je da sami nađemo put do razumijevanja i punog poštovanja. Sa istinskom željom da se pomirenje desi, naglasio sam da to ne može biti put međusobnog optuživanja i ignorisanja patnji onih sa kojima se pomirenje traži. Taj stav sam iznio u najboljoj veri, prema ličnoj savesti i u skladu sa sopstvenim profesionalnim znanjem, baš zato što sam ministar pravde i ljudskih prava svih, a ne samo jednih ili samo drugih.

Izvrtanje mojih riječi i manipulisanje njima, dokazuje jedino namjeru onih koji to čine. Jedni su dokazali da uporno ignorišu pravo na jednakost, čak i za žrtve, drugi pokušavaju da sakriju kriminalnu prošlost, a treći su postratni profiteri. Sve ih spaja to da nisu doprinijeli pomirenju naroda. Zato je danas svima jasno da oni ne traže moju ostavku zbog crnogorskih Bošnjaka i Muslimana, nego zbog crnogorskog kriminala. Zbog toga je od mene neće ni dobiti. Prije dolaska na funkciju, javno sam istupao i branio prava svih nacionalnih i vjerskih zajednica od govora mržnje i diskriminacije, što ću činiti i ubuduće.

Novoj Vladi Crne Gore, i meni kao njenom članu, ostavljeno je da se borimo za oporavak opljačkanog i zavađenog crnogorskog društva, koje je dovedeno na ivicu moralnog posrnuća. Tako, nakon 20 godina, priznanje za ratne zločine od ministra pravde traže oni koji su, po sopstvenom i po priznanju drugih, učestvovali u istim. Iako sam stavove, iznio bez namjere da negiram ili umanjim obim i posljedice masakra u Srebrenici, žao mi je što to nisam učinio na način da nijedan moj sugrađanin islamske vjeroispovijesti ne bude povrijeđen. Nastaviću da se borim za ono u šta vjerujem – da se svaki život i svačija patnja uvažavaju jednako, kako ničije žrtve ne bi bile uzaludne, već postale vječno sjećanje i upozorenje da niko više na ovim prostorima ne bude proganjan na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi“.

Vlada: Poštujemo Deklaraciju o Srebrenici, prestati sa politikanstvom i manipulisanjem žrtvama

Iz Vlade Crne Gore poručuju da poštuju Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta koju je usvojila Skupština Crne Gore 2009.

U toj Rezoluciji stoji da se „osuđuje zločin genocida u Srebrenici počinjen 1995. godine, kao i svi drugi ratni zločini počinjeni tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije“.

Vlada Zdravka Krivokapića, saopšteno je, poštuje kontinuitet međunarodnih obaveza Crne Gore, kao i odluke svih međunarodnih institucija i ne želi, niti može da mijenja odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim.

Premijer Krivokapić zajedno sa ministrom pravde Leposavićem i ostalim članovima vlade izražava dubok pijetet prema svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije i poziva da se prestane sa svim vrstama politikanstva i manipulacije žrtvama„, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da su pomirenje među narodima i državama regiona od najveće važnosti za Vladu Crne Gore.

Pitanje zločina u Srebrenici je sve češće tema crnogorskog parlamenta i javnosti, nakon što su bošnjačke političke partije, inače tradicionalni partneri DPS-a, odbile poziv nove vlasti da im se priključe u Vladi.

Nikada prije toga, dok je na vlasti tokom 30 godina bio DPS Mila Đukanovića to pitanje nije bila tema u Crnoj Gori.

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Šćekić: Bivša vlast opustošila državnu kasu i vrši pritisak na ministarku Bratić u strahu od otkrivanja zloupotreba

„Očigledno da prethodna vlast, koja je uništila državne finansije, uvela korupciju i organizovani kriminal u državu i institucije, smatra da ima i dalje pravo da priča o navodnom nezakonitom trošenju, uz očigledan pokušaj izmišljanja i omalovažavanja rada predstavnika sadašnje vlasti“, poručio je potpredsjednik SNP-a

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Potpredsjednik SNP Crne Gore Dragoslav Dado Šćekić oglasio se povodom neargumentovanih napada na ministarku Vesnu Bratić, a koji se tiču navodnih zloupotreba kada je u pitanju angažovanje revizorske kuće, smatrajući potrebnim da uputi javnu i otvorenu podršku ministarki.

On je reagovao na informaciju da je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo izviđaj protiv ministarske prosvjete, nauke, kulture i sporta zbog sumnje da je, navodno, oštetila državni budžet za više od 15.000 eura.

Očigledno da nekima iz prethodne vlasti smeta činjenica da smo, kao nova vlast, u mnogim segmentima, zatekli haotično stanje uz mnogobrojne zloupotrebe. Siguran sam da je vrijeme manipulacija i finanasijskih malverzacija prošlost i da ćemo uložiti sve što je u našoj moći da građani imaju pravu sliku o onome što se dešavalo prije našeg dolaska na vlast”, kazao je Šćekić.

U tom pravcu, kako dodaje, posmatra i napore ministarke Bratić da revizorski timovi, savjetodavni, nadzorni ili kako se god zvali, otkriju eventualne nepravilnosti i zloupotrebe

Istakao je da iz pomenutih razloga i lično i politički ima punu podršku da ovo dovede do kraja i upozna građane sa realnim stanjem u resoru, koji uspješno pokriva.

„Očigledno da prethodna vlast, koja je uništila državne finansije, uvela korupciju i organizovani kriminal u državu i institucije, smatra da ima i dalje pravo da priča o navodnom nezakonitom trošenju, uz očigledan pokušaj izmišljanja i omalovažavanja rada predstavnika sadašnje vlasti, koji pošteno i sa najboljom namjerom obavljaju povjerene poslove”, naveo je Šćekić.

Naglasio je da se moramo zapitati zašto i kome smetaju revizije, ako se pošteno i zakonito radilo.

“Očigledno da im ne odgovara da se konačno sagleda gdje su trošene milijarde narodnih para, trošenih kroz državni  aparat i kako su se pojedinci obogatili samo radeći i živeći od mjesečne plate.

Takođe, pružam podršku i svima onima koji rade u pravcu sagledavanja onoga kako je prethodna vlast u svakom smislu uništavala našu državu”, zaključio je Šćekić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Joković: Koalicioni partneri i Krivokapić da odustanu od nesuglasica, u prljavoj igri DPS-a ne smijemo biti akteri

„Više nego ikada potrebno je da jačamo povjerenje i zajedništvo. Ne postoji Vlada koje može funkcionisati bez većine, kao što ni većina nema smisla bez direktne i otvorene podrške Vlade“, rekao je Joković

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković pozvao je sve koalicione partnere i premijera Zdravka Krivokapića da odustanu od polemika, teških riječi, rasprava u medijima i nepotrebnih nesuglasica.

Joković je kazao da poslednja dešavanja na političkoj sceni Crne Gore dodatno tjeraju na odgovornost pred građanima i poručio da uvijek moraju imati na umu činjenicu da su 30. avgusta dobili šansu, koju nemaju prava da prokockaju.

„To naši birači nijesu željeli. Više nego ikada potrebno je da jačamo povjerenje i zajedništvo. Ne postoji Vlada koje može funkcionisati bez većine, kao što ni većina nema smisla bez direktne i otvorene podrške Vlade.

Demokratska partija socijalista želi nestabilnost i haos. U toj prljavoj igri podjela ne smijemo biti akteri. Zarekli smo se na jedinstvo, izgradnju pravne države, otvorenu borbu sa korupcijom i kriminalom i otvaranje novih radnih mjesta. Moramo ostati dosljedni obećanjima datim uoči i odmah nakon izbora„, rekao je Joković.

Istakao je da je različitost mišljenja očekivana i normalna, ali da prepucavanja i nesuglasice neće građanima donijeti dobro.

„Moramo pokazati i dokazati da smo vrijedni povjerenja koje smo zadobili na poslednjim izborima. Još jednom pozivam na smirivanje tenzija. Pokažimo odgovornost, jako je bitno da razgovaramo i da se dogovaramo, a sve u interesu Crne Gore i njene budućnosti“, zaključio je predsjednik SNP.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

VIDEO Zasuti fekalijama automobili komita u Bijelom Polju

Dok je kolona, uz zvuke sirena i sa crnogorskim zastavama, prolazila kroz naselje Rakonje, nekoliko građana je sa mosta, posula fekalije na automobile

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Sinoć se tokom kretanja organizovane auto kolone u Bijelom Polju, čiji se učesnici predstavljaju kao komite, dogodila nesvakidašnja situacija.

Naime, dok je kolona, uz zvuke sirena i sa crnogorskim zastavama, prolazila kroz naselje Rakonje, nekoliko građana je sa mosta, sa kofama punim fekalija, posipanjem istih na automobile prepriječila im put.

Učesnici kolone su izašli iz automobila i krenuli za njima ali ih nisu uspjeli stići.

Na njihov poziv stigli su vatrogasci, kako bi „ublažili“ slučaj.

U Bijelom Polju u nedelju veče spriječeni su teži incidenti jer je gradom kružila i kolona okićena trobojkama, iz koje je privedeno nekoliko učesnika, koji su posle saslušanja pušteni.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije