Connect with us

EKONOMIJA

"NAJVEĆI PROBLEM VELIKA STOPA NEZAPOSLENOSTI"

Milatović: Berane moraju postati poželjno mjesto za život (VIDEO)

„Vlada je spremna da pruži podršku lokalnoj samoupravi u svim segmentima razvoja, prije svega kroz program investicija, kako bi se kraj u kojem gravitira Berane privredno i ekonomski približio rezultatima koje bilježe gradovi u drugim regijama”, istakao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

Foto: Ana Tomović (Opština Berane)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Berane moraju postati poželjno mjesto za život, posebno mladim ljudima koji će u narednim godinama biti nosioci ekonomske aktivnosti, a uz valorizaciju potencijala pogotovo u domenu turizma i poljoprivrede, poručeno je na sastanku ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića i i predsjednika Opštine Berane Tihomira Bogavca.

Milatović boravi u posjeti Beranama, a kako se navodi u saopštenju Ministarstva, tokom sastanka je sa Bogavcem razgovarao o više tema, a prije svega o pravcima razvoja grada koji je godinama zapostavljan.

„Jedan od najizazovnijih ciljeva aktuelne Vlade je postići ravnomjeran napredak cijele Crne Gore tako da nam je svaka opština jednako važna. Onima koje su bile godinama zapostavljene moramo stvoriti uslove i šansu za brži napredak”, naglasio je Milatović.

Kao najveći problem istaknuta je velika stopa nezaposlenosti koju je prouzrokovalo izumiranje privredne djalatnosti, a Milatović je kao jedno od rješenja, za sledeću godinu najavio posebnu liniju Programa za unapređenje konkuretnosti koja će se odnositi isključivo na sjever, a podrazumijevati refundiranje 80 odsto uloženih sredstava.

“Takođe, za narednu godinu je planiran iznos od milion eura za potrebe Programa za mlade, a u čijem je fokusu osposobljavanje i prekvalifikacija zainteresovanih za poslove u IT sektoru. Tako, mladi će dobiti priliku da stiču znanje koje će im omogućiti da nađu zaposlenje kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu rada uz upotrebu online platformi”, rekao je Milatović.

 

Iz Ministarstva je navedeno da će uskoro biti potpisani ugovori sa korisnicima sredstava Programa podsticajnih mjera za ruralni turizam 2021-2022, a da su četvrtina podržanih seoskih domaćinstava iz Berana.

Kako su kazali, podrška u ovom dijelu biće nastavljena tokom narednih godina što je dodatna šansa za razvoj turizma i autentičnih turističkih proizvoda, a prirodni potencijali Berana će biti uklopljeni u cjelinu sa ostalim opštinama sjevera, što će umanjiti neravnomjeran razvoj koji je godinama karakterističan za ovaj dio Crne Gore.

“Vlada je spremna da pruži podršku lokalnoj samoupravi u svim segmentima razvoja, prije svega kroz program investicija, kako bi se kraj u kojem gravitira Berane privredno i ekonomski približio rezultatima koje bilježe gradovi u drugim regijama”, istakao je Milatović.

Foto: Ana Tomović (Opština Berane)

Bogavac je tom prilikom naveo da je jedan od gorućih problema nezaposlenost i manjak realnog sektora za ostvarivanje mladih ljudi na profesionalnom polju, čime bi se stalo na put i sve većoj migraciji stanovništva.

Lokalna uprava, pored svojih napora, kako je saopšteno, očekuje pomoć od Vlade Crne Gore, kako bi se zajedničkim snagama pokrenula privreda, što bi bilo od značaja i za susjedne opštine.

Tokom današnje posjete Milatović će obići i “Regionalni Biznis Centar” gdje će se upoznati sa radom ove ustanove i održati sastanak sa privrednicima opštine Berane, a u gimnaziji “Panto Mališić” razgovaraće sa članovima Đačkog parlamenta.

EKONOMIJA

Crna Gora ako zapne, stiže Luksemburg za 115 godina

Luksemburg je na kraju prošle godine imao BDP po glavi stanovnika od 135.682 dolara, a Crna Gora 9.367. Vlada očekuje da će narednih godina BDP rasti prosječno po stopi od 3,8 odsto, ako dođe do snažne ekonomske aktivnosti

Kolaž: Berane online

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ukoliko bi Crna Gora nastavila da ima visoke stope godišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od četiri odsto, a najrazvijenija evropska ekonomija Luksemburg sa svojom sadašnjom stopom rasta od 1,6 odsto, Crna Gora bi stigla ekonomiju ove države za 115 godina, pokazuje računica “Vijesti” zasnovana na podacima iz baze Svjetske banke (SB).

Prema podacima SB, Luksemburg je na kraju prošle godine ima BDP po glavi stanovnika od 135.682 dolara, a Crna Gora 9.367 dolara. To samo pokazuje koliko je Crna Gora izgubila u proteklih više od 30 godina tranzicije, propalih privatizacija i uništenja državnih resursa.

Iako su se iz svih Vlada proteklih godina najviše hvalili kada raste BDP, on je samo jedan od ekonomskih pokazatelja i ne mora da pokazuje rast standarda građana. Iako je stopa rasta višestruko veća u Crnoj Gori nego u Luksemburgu, zbog niske polazne osnove treba da prođe više od vijeka da bi se matematičke ti iznosi izjednačili, uz formalne uslove da inflacije jednako utiče na nominalnu stopu rasta u obje zemlje.

Prosječna plata u Luksemburgu je 4.910 eura a u Crnoj Gori 714, odnosno veća je za skoro sedam puta. Dok na primjer litar eurodizela u Crnoj Gori košta 1,56 eura a u Velikom vojvodstvu 1,69 eura, struja, stan i hrana mogu biti tri do četiri puta skuplji, ali je jasno da je standard građana znatno bolji bez obzira što sada imaju nižu stopu ekonomskog rasta.

U novim Vladinim Makroekonomskim projekcijama za period 2022-2025, objavljenim uz rebalans budžeta, navedeno je da će prosječna godišnja stopa ekonomskog rasta u tom periodu iznositi 3,8 odsto, i to samo ako se obistine prognoze o snažnoj ekspanziji izvoznih aktivnosti usluga (turizam) i roba (proizvodnja), rastu potrošnje, kreditne aktivnosti i stranih investicija.

”Sada je, prema preliminarnim procjenama Ministarstva finansija, za Crnu Goru projektovan nešto niži rast bruto domaćeg proizvoda od 4,7% u 2022. godini, što je pad od 1,7 procentnih poena u odnosu na prethodnu prognozu. Prema osnovnom scenariju, projektovani prosječni realni rast crnogorske ekonomije u narednom trogodišnjem periodu iznosiće 3,8%, sa stopama od 4,5% u 2023, 3,8% u 2024, i 3,1% u 2025. Prognoze ekonomskog rasta za naredni period uslovljene su snažnom ekspanzijom izvozne aktivnosti, po osnovu visokog rasta uslužnog sektora, ali i pojačane aktivnosti izvoza roba, dinamiziranjem privatne potrošnje usljed snažnog rasta zarada i ekspanzije kreditne aktivnosti, kao i otpočinjanjem novog investicionog ciklusa, koji će opredijeliti stvaranje veće dodate vrijednosti domaće privrede”, navedeno je u novim Makroekonomskim projekcijama.

Crna Gora bi morala baš da “zapne” da bi imala narednih godina prosječnu stopu rasta od oko četiri odsto, jer je osnovica za budući rast već skoro vraćena na nivo iz pred krizne 2019. godine. To bi značilo da investicije i potrošnja u buduće moraju biti znatno veće nego 2019. godine, kao i broj turista i prihodi od turizma kao glavne ekonomske grane.

Preduslov ekonomskog rasta je da država ima političku i bezbjednosnu stabilnost, i visok nivo vladavine prava. Međutim upravo su to glavne mane koje se decenijama pominju u izvještajima međunarodnih organizacija o Crnoj Gori (MMF, SB, Komisije EU, Vlade SAD-a…).

U situaciji kada je Vlada u tehničkom mandatu, a predsjednik države i Skupština se inate, ne može se govoriti o postojanju političke i institucionalne stabilnosti, niti da postoji vladavina prava ako nema Ustavnog suda. U takvoj situaciji ne može doći do rasta stranih investicija, povjerenja investitora i banaka u državne hartije od vrijednosti, već samo da bježanije i onih koji sada posluju i smanjenja investicija i kreditiranja razvojnih projekata.

Kada BDP raste, svi se hvale

Podatke Monstata o rastu BDP-a u drugom kvartalu za 12,7 odsto, što je formalno bio najveći rast u Evropi, političari su predstavili kao rezultat baš njihovih poteza.

Tako je bivši ministar ekonomskog razvoja i član pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović na Tviteru napisao da je ovo “rezultat povećanja plata zbog Programa Evropa sad i samim tim značajno veće potrošnje domaćinstava”.

Slično je reagovao i njegov partijski kolega i bivši ministar finansija Milojko Spajić.

“Neki mrače i pričaju kako je država pred bankrotom, a mi imamo najveći realni rast u Evropi! Program Evropa Sad je podigao standard građana – bogatiji građani, bogatija država”, napisao je na Tviteru Spajić koji je u objavi umetnuo i emodži ispaljene rakete.

Da je rast BDP rezultat nečeg drugog smatra premijer Dritan Abazović, koji je, prema njegovim riječima, još ranije vjerovao u “malo ekonomsko čudo”.

“Ovo je samo jedan od podataka koji pokazuje ispravnost ekonomske politike Vlade kojom rukovodim… Naša beskopromisna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala dovela je do malog ekonomskog čuda u koje sam vjerovao kada sam preuzeo poziciju premijera… Čeka nas još mnogo posla, tek smo počeli da udaramo hobotnicu i of šor predsjednika tamo gdje ih najviše boli – po džepu”, naveo je Abazović na Fejsbuk objavi.

Aktuelni ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je naglasio da je BDP u drugom kvartalu bio veći za više od sedam odsto od rekordnog BDP-a 2019. godine.

“Crna Gora ima najveću stopu rasta i to garantuje stabilnost ekonomije. 43. Vlada je pokazala da zna upravljati ekonomijom. Idemo dalje još jače”, naveo je Đurović na Tviteru u objavi koja kroz emodžije sadrži šest crnogorskih zastava.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović na jučerašnjoj sjednici Vlade govoreći o katastrofalnom stanju državnih kompanija pomenuo je i BDP.

“Moraju se donositi odluke o Aerodromima, željezničkim kompanijama, o Crnogorskoj i Barskoj plovidbi kojima stalno prijete garancije, To Montenegru i spisku nikad kraja. I neko priča o rastu BDP-a od 13 odsto, a nama stotine miliona u dubiozi”, kazao je Damjanović.

BDP u drugom kvartalu porastao 12,7 odsto jer su noćenja turista povećana 138 odsto
Prema podacima Monstata, BDP je u drugom kvartalu (april, maj, jun) porastao za 12,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Najznačajniji sadržalac BDP-a je takozvana lična potrošnja, gdje se računa ukupna potrošnja svih i građana i turista.

Prema podacima Monstata, u ova tri mjeseca 2021. godine u hotelima je ostvareno 453 hiljade noćenja turista, a u tom periodu ove godine bilo je 1,08 miliona noćenja. Odnosno ostvaren je rast od 138 odsto, pa je jasno da je to glavni razlog ekonomskog rasta, zbog niske polazne osnove u ovom tromjesječju prošle godine.

Problem će biti obračun rasta za naredno tromjesječje (jul, avgust, septembar) jer je prošle godine bio znatno veći broj turista nego u drugom tromjesječju, pa će procenat rasta biti znatno manji. Takođe u ova tri mjeseca ove godine Elektroprivreda je potrošila preko sto miliona eura za uvoz električne energije, što će takođe vrlo negativno uticati na mogući rast ekonomije.

Tako da se ukupno može očekivati minimalni rast ekonomije u trećem tromjesječju.

Izvor: Vijesti 

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Od utorka eurodizel jeftiniji osam centi

Litar dizela će od utorka u ponoć koštati 1,48 eura

Foto: Shutterstock

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Eurodizel ce od utorka biti jeftiniji za osam centi, potvrdili su „Danu“ izvori iz naftnih kompanija. Litar dizela će od utorka u ponoć koštati 1,48 eura.

Cijena BMB 95 ce ostati ista 1,26e, dok ce BMB 98 pasti za cent na 1,3 eura po litru.

Lož ulje će biti jeftinije za sedam centi i koštaće 1,68 eura po litru.

Obračun cijena u ponedjeljak će odraditi Ministarstvo kapitalnih investicija, a nove cijene će važiti od utorka u ponoć.

Naredni obračun cijena će biti za dvije sedmice.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Država kupila 3,34 miliona akcija EPCG

Elektropriveda Crne Gore je prodavala deset odsto svojih akcija, odnosno ukupno 11,81 milion dionica. Kako je saopšteno ranije iz Montenegroberze, početna cijena po akciji je 4,49 eura

Foto: EPCG

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Država je danas, na Montenegroberzi, kupila tri miliona i 340 hiljada akcija Elektroprivrede Crne Gore.

Foto: Montenegro berza

Kako je juče saopšteno tokom sjednice Vlade, crnogorska Vlada planira da kupi akcije Elektroprivrede za 15 miliona eura putem berzanske prodaje, saopštio je juče ministar finansija Aleksandar Damjanović.

„Smatram da bi bila šteta za EPCG da, zbog tokova novca i likvidnosti, dopustiti da se otuđe akcije kompanije u kojoj je država vlasnik 88 odsto i da zato postoji potreba da država, ako je to moguće otkupi sa 15 miliona eura do 28 odsto ponuđene vrijednosti akcija, imajući u vidu da je ovo mnogo niža cijena od prethodnih prodaja“, rekao je juče Damjanović.

EPCG je prodavala deset odsto svojih akcija, odnosno ukupno 11,81 milion dionica. Kako je saopšteno ranije iz Montenegroberze, početna cijena po akciji je 4,49 eura.

Foto: Montenegro berza

„Ako neko ima dilema vezano za ovaj posao i pita zašto država izdvaja sredstva za ovo, ponavljam sa 15 miliona eura možemo da kupimo 3,34 miliona akcija što je 28 odsto ponuđene vrijednosti. Ovo je legalan, zakonit i transparentan posao, u kojem država pospješuje likvidnost tog preduzeća“, objasnio je juče Damjanović.

Prema njegovim riječima, na taj način država onemogućava da se pojavi još neki kupac na berzi koji bi kupio eventualno još deset odsto akcija, ušao u vlasničku strukturu, imao pravo na članstvo u bordu direktora i možda ograničavao strateške odluke države u vezi sa kompanijom.

„To je jedini mogući način da se negdje utiče na bilanse EPCG, jer bi poništenjem akcije EPCG indirektno bila nanešena šteta državi. Onemogućićemo na ovaj način da akcije kupi neko treći po cijeni koja je duplo niža od tržišne“, rekao je Damjanović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije