Connect with us

DRUŠTVO

SLUČAJ PREKOPAVANJA TUNELA ISPOD VIŠEG SUDA U PODGORICI

Saradnik predsjednika Višeg suda odbio poligraf

Iako ne postoji zakonska mogućnost da se bilo ko prisili na detektor laži, istražiteljima je ta činjenica navodno indikativna i ne odbacuju je olako, već će se baviti njome. Više službenika suda samovoljno je tražilo i prošlo poligrafsko testiranje, ali ne i njihov kolega, koji je ujedno i jedan od najbližih saradnika predsjednika Višeg suda

Predsjednik Višeg suda Boris Savić, foto: RTCG

Jedan od saradnika predsjednika Višeg suda Borisa Savića odbio je da na poligrafu odgovara na pitanja o depou tog suda, koji je prije nekoliko dana obijen, saopšteno je “Vijestima” iz više nezvaničnih izvora iz istrage.

Prema istim informacijama, iako ne postoji zakonska mogućnost da se bilo ko prisili na to i uprkos tome što rezultati detektora laži nijesu dokaz na sudu, istražiteljima je ta činjenica indikativna i ne odbacuju je olako, već će se baviti njome.

Zvaničnu potvrdu te informacije juče nije bilo moguće dobiti u Upravi policije i podgoričkom Osnovnom državnom tužillaštvu.

Stan iz kog su kopali tunel, Foto: Vlada Crne Gore

Rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović, ponovio je da se neće oglašavati do okončanja istrage.

“Vijesti” saznaju da tužilačko-policijska istraga ide u više pravaca, a jedan je fokusiran i na provjeravanje činovinika Višeg suda koji su boravili ili mogli da borave u depou tog suda.

Da je neko preturao dokaze za najznačajnije sudske postupke, otkriveno je 11. septembra ujutro.

U prvim satima, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i popis spisa i dokaza, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom, koji su prokopali. Nakon toga pronađen je i stan do kog vodi tunel ispod zgrade Višeg suda.

Narednih dana pronađen je kombi koji su koristili rudari mafije, a potom i stan na Zabjelu koji im je služio kao baza.

Utvrđeno je da je u akciji obijanja sudskog depoa učestvovalo najmanje šest osoba i da nijesu crnogorski državljani.

Jedan od sagovornika iz istrage kazao je da činjenica da depo nije obezbijeđen video-nadzorom, kao ni hodnik koji vodi do njega, istražiteljima otežava posao da utvrde da li je i ko, dok je trajala “akcija” obijanja, davao podršku iznutra.

Upravo zbog toga više službenika tog suda samovoljno je tražilo i prošlo poligrafsko testiranje, ali ne i njihov kolega, koji je ujedno i jedan od najbližih Savićevih saradnika.

U prvim danima istrage “Vijestima” je rečeno da će inspektori poligraf ponuditi svim zaposlenima u zgradi Višeg, Apelacionog i Vrhovnog suda koji bi mogli imati saznanja o zbivanjima u depou.

ISTRAGA

Policija i tužilaštvo juče su pokušavali da utvrde da li je A. M. ženska osoba koja je iznajmila stan u centru, iz kog je kopan tunel do depoa.

Takođe, tragali su za onima koji su mafiji ustupili plan glavnog grada, uputili ih u detalje podzemne infrastrukture Podgorice i dali im konkretne instrukcije, nakon što je jasno da su kopali po utvrđenim kotama, bez oštećenja elektro, vodovodne, telefonske mreže…

Policija raspolaže određenim video-zapisima na kojima se vide osumnjičeni, a “Vijesti” su u posjedu dvije fotografije – žene i muškarca, navodnih članova kriminalne grupe koja je provalila u sudski depo, odakle su ukradeni dokazi iz više predmeta.

Podzemni tunel dug bar 30 metara, iskopan je od stana u suterenu u Njegoševoj ulici broj 12, do sudskog depoa. Nadležni tvrde da je barem šest osoba učestvovalo u nesvakidašnjoj akciji mafije, kao i da je iz zgrade suda odneseno 19 komada vatrenog oružja…

ŠTA JE BILO U DEPOU?

Da li će popis pokazati šta je ukradeno iz depoa Višeg suda nije najjasnije, jer se, navodno, ne zna precizno ni šta je bilo u njemu.

Detalj iz depoa Višeg suda u Podgorici, Foto: Vlada Crne Gore

“Da bismo sa sigurnošću mogli da tvrdimo koji su dokazi nestali prilikom ove krađe morao bi da postoji komisijski zapisnik o dokazima koji su postojali prije krađe. Koliko znam to nije praksa u sudovima i to ne postoji, tako da se ne može sa sigurnošću tvrditi da li je neki dokaz uktaden sada ili prije pola godine, ili godinu, ili tri mjeseca i od strane kog lica je otuđen taj dokaz, u slučaju da je otuđen”, kazao je za “Vijesti” advokat Željko Đukanović.

Odgovarajući na pitanje smatra li neophodnim da popisu prisustvuje komisija u kom će biti predstavnici tužilaštva i Advokatske komore, rekao je da bi tužilac morao biti u komisiji.

“Što se tiče komisije, s obzirom da je tužilac najpozvaniji, kao lice koje vrši istragu i prikuplja dokaze, u njoj bi morao biti neko iz tužilaštva prisutan prilikom komisijskog zapisa, odnosno utvrđivanja koji su dokazi i iz kojih predmeta nestali, kako bismo što prije dobili cjelovitu sliku o tome kakve posljedice ovo može imati na određene krivične postupke i lica koja se nalaze u njima”.

Đukanović: Rano je govoriti o posljedicama

Advokat Željko Đukanović ocijenio je da je preuranjeno govoriti o značaju i reperkusijama koje će imati nestali dokazi iz depoa Višeg suda, objasnivši da često u krivičnim postupcima, u odnosu na druge dokaze, određeni materijalni dokaz i nema toliku važnost da bi opredijelio sami tok i ishod krivičnog postupka.

“Što u prenosnom znači da, ukoliko postoje drugi dokazi, koji nisu ukradeni, koji egzistiraju u spisima, mogu biti opredjeljujući po pitanju krivice određenog lica u krivičnom postupku”, kazao je on.

Istakao je da se, tek nakon što komisija utvrdi koji su dokazi nestali i iz kojih predmeta, a što će biti vrlo kompleksan posao koji može potrajati mjesecima, može sa izvjesnošću reći kako i u kojoj mjeri će nestali dokazi imati posljedice po sami tok i ishod određenog krivičnog postupka.

“Jedini ko je pozvan da da kompetentno mišljenje jeste postupajući sudija ili sudsko vijeće u konkretnom predmetu”, rekao je on.

Đukanović dodaje da nije manje važna činjenica da li se neki od nestalih dokaza može pribaviti, i potencira značaj mogućnosti da su neki dokazi kontaminirani.

“Recimo da na određenom oružju – pušci ili pištolju, ukoliko postoji nečiji biološki trag, DNK trag neke osobe, otisak prstiju ili slično, može biti da je namjerno kontaminiran DNK ili otiskom druge osobe, što će umnogome usložiti proceduru i sami tok krivičnog postupka”.

Izvor: Vijesti 

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Abazović poručio: Popis se neće odlagati!

„Nijesmo imali popis 12 godina, nema više odlaganja, od 1. do 15. novembra je popis“, rekao je Abazović

Abazović, Foto: Lazar Ružić

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da se popis stanovništva neće odlagati.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da od popisa ne treba praviti „bauka“.

„Nijesmo imali popis 12 godina, nema više odlaganja, od 1. do 15. novembra je popis“, rekao je Abazović.

Na pitanje novinara da li bi bio dio 44. vlade, Abazović je kazao da bi ta vlada morala da počiva na drugoj viziji i principima.

„Način na koji se pravi 44. vlada meni se ne sviđa. Princip je pogrešno postavljen. Način na koji se to radi nije iskren i nije dobar za Crnu Goru. Pričaju o depolitizaciji, pa kome daju 40 odsto po dubini“, kazao je on.

Ističe da ne želi da neko pomisli da se on nudi mandataru Milojku Spajiću.

„Ako treba da se pravi 44. vlada, a da mi učestvujemo u njoj, to mora da bude potpuno druga vizija i principi. O tome sam spreman da razgovaram. Ukoliko oni ne uspiju, ja ću izložiti plan“, kazao je Abazović.

Komentarišući to što je izvjestiteljka Ujedinjenih nacija (UN) bila šoirana gdje se u Crnoj Gori čuvaju dokazi, Abazović je rekao da ne osjeća odgovornost.

„Jesmo li mi napravili taj depo? Ja sam isto bio šokiran kada sam ušao prvi put u depo. Ko je ostavio institucije na tom nvou? Ko je kriv za to? Ja ne osjećam odgovornost“, kazao je Abazović.

Na njene navode da Vlada pokušava da preuzme zasluge za rad tužilaštva, i da se miješa u istragu, utuiče na pravosuđe, on kaže da imaju pravo da iznesu kritike.

„Miješanje politike u istragu, to su paušalni navodi. Mi smo ovdje da se bavimo javnim poslom i nismo tu da skrivamo nešto od građana. I vlada ima pravo da iznese kritiku na račun sudske vlasti. Poštujemo nezavisnost, niko ne utiče na njihove odluke“, rekao je Abazović.

Kada je riječ o Institutu Igalo, Abazović kaže da će vlada pokušati da reprogramira 25 odsto dugova.

„Sada treba da vidimo da dugoročno riješimo problem. Da mi kupimo od manjinskih akcionara, za šta nam treba parlament, a drugi je da se mi odlučiomo za neki aranžman, da država proda nešto svoje, sa čim se ja ne slažem“, kazao je on.

Rekao je da Spajić želi da podigne milijardu eura, da bi povećao plate i penzije.

„Da bi zadovoljio svoj program i onda možda otišao iz Crne Gore. Što ne kaže to građanima i Crne Gore? Zato što nije spreman da izađe pred Vas, sa mnom. Ja nudim i pričam o viziji o razvoju državne politike. Ako o tome želi da razgovara, ja sam tu. Ako ne, izvršićemo predaju vlasti, gospodski“, naveo je Abazović.

Pozvao je Spajića da objasni kako će isplatiti povećane plate i penzije.

„Odakle će da isplaćuju penzije i plate povećane građanima, a cilj nam je da afirmišemo penzionere da bi pravili proteste, da bi došli do 450 eura kao da vlada to ne želi. Kako? Kako se postiže povećanje ekonomskog rasta? Što ne objasni kako? Neka objasni, je li cilj da se proda EPCG? Što ne kažu to pošteno, da EPCG, koja će na kraju godine, imati 100 miliona na računu treba da se stavi na londonsku berzu i proda državno srebro. Da se proda da bi se relaizovale ideje nekih ljudi“, rekao je Abazović.

Upitan, odakle mu te informacije, kaže da je sve što priča, priča vrlo jasno.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Šćekić: Direktorica nikšićke bolnice da podnese ostavku ako se ustanovi odgovornost

„Jako nam je žao zbog svega što se desilo u Nikšiću i niko prema tome ne može biti ravnodušan“, kazao je ministar zdravlja

Dragoslav Šćekić

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić povodom slučaja preminule bebe u Nikšiću je kazao da se čeka obdukcioni nalaz i izvještaj tužilaštva.

„Jako nam je žao zbog svega što se desilo u Nikšiću i niko prema tome ne može biti ravnodušan“, kazao je ministar, odgovarajući na pitanje „Dana“.

On je kazao da ako se ustanovi određena odgovornost da direktorica Opšte bolnice (OB) Nikšić treba da podnese ostavku.

Bonus video:

Na pitanje novinara o lažnim diplomama, ministar je odgovorio da on nije neko ko treba da kaže da li je neka diploma lažna ili ne.

„Ja sam svakako neko ko traži od nadležnih institucija koje se bave nostrifikacijama da daju mišljenje o tome. Znate i sami da je u nekoliko zdravstvenih ustanova i tužilaštvo provjeravalo diplome“, kazao je Šćekić.

Odgovarajući na pitanje oko Instituta Igalo on je kazao da se sve vrijeme „imputira veći značaj Ministartvu zdravlja u odnosu na Institut nego što jeste.“

„Ministarstvo zdravlja je korisnik usluga kao bilo koji subjekt kada je u pitanju Igalo i naše učešće je toliko da samo možemo tražiti da se sačuva crnogorski brend“, pojasnio je Šćekić.

On je kazao da je pomoć ministarstva bila u tom pravcu što su korišćenje usluga uplaćivali avansno Institutu.

„Država sve što je preduzela, preduzela je na osnovu zakonskih mogućnosti. Zakon o konkurenciji ima svoje mišljenje u tom pravcu da se određena sredstva ne mogu uplaćivati bez određenih zakonskih mogućnosti. To nije pitanje ministarstvo nego za vladu“, kazao je Šćekić.

Bonus video:

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Ispred Opštine Zeta zastave na pola jarbola

Zastave su na pola jarbola u znak žaljenja za poginulim građanima u poslednjim dešavanjima na Kosovu

Opština Zeta

Ispred Opštine Zeta jutros su zastave osvanule na pola jarbola, zbog, kako je potvrdio za Dan Vesko Rašović, predsjednik Kluba odbornika Demokratske narodne partije u Skupštini opštine Zeta, Dana žalosti u Srbiji.

Vlada Srbije proglasila je 27. septembar za Dan žalosti povodom poslednjih tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Ispred Opštine Zeta od nedavno su tri zastave – državna, Evropske unije i Kraljevine Crne Gore.

„Zbog žrtava na Kosovu zastave ispred zgrade Opštine Zeta spuštene su na pola jarbola. S obzirom na to da u Crnoj Gori nije proglašen dan žalosti odlučili smo da u znak žaljenja za svim poginulim građanima u poslednjim dešavanjima na Kosovu, zastave spustimo na pola jarbola“, rekao je Vesko Rašović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije