Connect with us

DRUŠTVO

STABLO UKLONJENO NAKON VUJISIĆEVOG POZIVA

Spriječio željezničku nesreću kod Mojkovca: Noćni čuvar brži od voza

Kolašinac Miladin Vujisić priča kako je 22. januara u zoru spriječio da na pruzi kod Mojkovca dođe do nesreće. Željeznička infrastruktura nagradila pedesetdevetogodišnjaka za dobročinstvo

Foto: Privatna arhiva

Sticaj srećnih okolnosti – skromno objašnjava pedesetdevetogodišnji Kolašinac Miladin Vujisić podvig, kada je 22. januara spriječio da putnički voz naleti na ogromno stablo koje se obrušilo na prugu.

Odbor direktora Željezničke infrastrukture nije obavijestio javnost o događaju, ali je za dobročinstvo nagradio Vujisića jer je “ljudskim postupkom” spriječio da na obrušeno stablo naleti voz koji je trebalo da krene iz Mojkovca, što je moglo izazvati velika oštećenja na lokomotivi i pružnoj infrastrukturi, ali i ugroziti živote putnika…

Stablo uklonjeno nakon Vujisićevog poziva, Foto: Privatna arhiva

Vujisić za “Vijesti” priča da je bio pred jednim od težih izazova u životu, nakon što je vraćajući se s posla noćnog čuvara na gradilištu preduzeća GIS, naišao na stablo duže od dvadeset metara koje je palo preko pruge, na dijelu između Mojkovca i ukrsnice Trebaljevo.

Kaže da je bio svjestan da treba hitno reagovati jer je do očekivanog prolaska putničog voza iz Mojkovca tim dijelom pruge ostalo tek pola sata.

”S posla sam krenuo rano oko šest sati ujutro, kako bih sa gradilišta prošao kroz tunel, došao do Trebaljeva u sedam sati i ušao u voz da odem do Kolašina. Na tridesetak metara na izlazu iz tunela ugledao sam ogromno stablo, koje se obrušilo niz strminu s lijeve strane pruge. Stablo, dugo bar 21 metar, prečnika 50-60 centimetara, ležalo je na pruzi koso, pod uglom od 45 stepeni i bilo mi jasno da hitno moram nešto učiniti, jer ako naiđe voz, uslijediće katastrofa. Samo nekoliko sekundi sam razmišljao, a onda mozak počeo da mi radi ‘100 na sat’. Srećom, ostao sam priseban i počeo okretati telefonske brojeve”, rekao je Vujisić.

Šta ako je voz ipak krenuo

Priča da je prvo pokušavao da pozove Željezničku stanicu u Kolašinu na mobilni broj koji je imao memorisan u svom imeniku, a potom i na broj fiksnog telefona. Prvi je, kaže, bio isključen, a na drugom veza zauzeta. Zatim je zvao policiju, obavijestio o situaciji i objasnio da treba spriječiti polazak voza iz Mojkovca.

”U međuvremenu sam zvao i svog rođaka Ljubisava Vujisića koji je zaposlen na željeznici i upravo bio krenuo na dužnost. Njemu sam takođe kratko i sažeto ispričao kakva je situacija. Sve vrijeme po glavi mi se vrzmala samo jedna misao – šta ako je voz krenuo, a sa stanice ne mogu da uspostave kontakt sa mašinovođom. Bili su to teški trenuci i strahovao sam od svega što je moglo da pođe po zlu. Srećom, nije. Obaviješten je otpravnik, voz nije krenuo prema Trebaljevu, došli su radnici drezinom, motornim testerama iskidali stablo i oslobodili prugu. Ne mislim da sam uradio ništa posebno, reagovao sam ljudski i onako kako sam navikao tokom svog i životnog i radnog vijeka”, ističe Vujisić.

Sve se poklopilo, pa i da brzi voz kasni

Vujisić objašnjava da se mnogo šta tog jutra, koje je obilježilo pravo zimsko nevrijeme, poklopilo i doprinijelo da se izbjegne željeznička nesreća. Naime, on je je svake druge noći čuvar na gradilištu GIS-a, preduzeća koje sanira tunel 168. Na tom gradilištu drugi čuvar ne koristi prevoz voza od radnog mjesta do kuće, pa i ne prolazi dijelom gdje je stablo bilo obrušeno.

Strahovao sam…: Miladin Vujisić, foto: Privatna arhiva

”Sve se poklopilo, bog je tako htio da te noći ja budem u smjeni i da prođem kroz tunel i naiđem na obrušeno stablo. Kolega ne koristi voz, odlazi s posla oko devet sati i ne ide prugom prema Trebaljevu. Pored toga, prije putničkog voza, trebalo je da prođe brzi voz, koji je kasnio. Ja sve to okolnosti objašnjavam božjom voljom i nije prvi put da mi se desilo da spasim nečiji život, a za sve sam to ‘nagrađen’ što sam i sam, bar 10 puta, iz nekih opasnih situacija izašao živ i zdrav”, kaže Kolašinac.

Miner, kamen i 1987.

Priča da je posao koji sada obavlja prihvatio nakon što je imao ozbiljne zdravstvene probleme, a prije toga bio je vozač buldožera i radnik na probijanju puteva. Iz tog vremena sjeća se i događaja kada je, kako kaže, opet neka viša sila pomogla da kolegi spase život. Sve se dešavalo 1987. godine, tokom probijanja šumskog puta kroz vrlo zahtjevan teren.

”Nekako se desilo da sam s minerom ostao na kraju probijene dionice, a ostali radnici otišli su da donesu hranu, alat i eksploziv. Miner je skinuo rukavice, sjeo na njih, prislonio se uz stijenu visoku oko pet metara. Stajao sam ispred njega i razgovarali smo. Ni sad ne umijem da objasnim zbog čega sam, usred tog razgovora, pogledao ka vrhu stijene. Baš u tom trenu vidim kamen, veličine flaše od litra, kako se odvaja, kao da ga je neko rukom odvojio i pada. Viknuo sam – ‘čuvaj’, kolegu uhvatio za ramena i bacio metar dalje od putanje kamena. Djelić sekunde kasnije kamen je pao tačno na rukavice gdje je miner sjedio”, sjeća se Vujisić događaja od prije 36 godina.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Berane: Glavna gradska ulica promijenila osam imena (FOTO)

Glavna ulica bila je i ostala centar svih dešavanja. Svako popodne ona bi se pretvarala u najljepše i najveće gradsko šetalište, čuveni beranski korzo

Glavna ulica u Beranama - Ulica Mojsija Zečevića, Foto: Berane online

Priča o glavnoj gradskoj ulici u Beranama mogla bi početi na razne načine, ali je možda najbolji onaj koji stoji na turističkoj tabli koja kaže da sve priče o životu i istoriji Berana počinju i završavaju se u ovoj ulici. I njeno ime mijenjalo se u zavisnosti od istorijskih zbivanja i okolnosti.

„Tokom godina bila je Glavna čaršija, ulica Kralja Nikole, ulica Kralja Petra Oslobodioca, ulica Kralja Aleksandra Ujedinitelja, Via Viktoria Emanuela, Glavna ulica, Ulica Maršala Tita, da bi od 1994. do današnjih dana nosila ime Mojsija Zečevića“, stoji zapisano na tabli.

Podsjeća se i na to da je potpuno neuobičajenoa za osmanlijsko gradsko uređenje, glavna ulica u Beranama prava i široka.

Berane, glavna ulica (arhiva)

„Projektovao ju je, po ugledu na evropske metropole, Rizvan beg, čuveni arhitekta i pariski đak. Berane je tako dobilo najprostraniju i najširu ulicu među tadašnjim turskim gradskim naseobinama na ovom dijelu Balkana“, piše na turističkoj tabli.

Glavna ulica bila je i ostala centar svih dešavanja. Svako popodne ona bi se pretvarala u najljepše i najveće gradsko šetalište, čuveni beranski korzo.

„Sredinom korza šetali bi polagano stariji i ozbiljniji Beranci, razmatrajući kako najnovija svjetska dešavanja, tako i ‘povjerljive’ gradske priče. Sa strane su išli oni mlađi, koji bi se šetajući korzom i po prvi put zaljubljivali“, kaže priča.

Svako je imao svoje utvrđeno mjesto i niko nije htio da propusti da napravi par krugova, „vidi i bude viđen“.

„Čak i kada je glavna ulica bila otvorena za saobraćaj, ona bi se  u popodnevnim časovima zatvarala i korzo bi neometano nastavljao da živi“, piše na tabli.
Tabla u glavnoj ulici.

Tabla u glavnoj ulici

Glavna ulica, kako se podsjeća, bila je i centar kulturnog života koji je, posebno u periodu između dva svjetska rata, doživio puni procvat. Naročito je bio bogat muzički život. To je bio period kada nastaju tamburaški zborovi i muzička društva, uvode se novi instrumenti i rađaju gradske pjesme. Na tabli je zapisano i podsjećanje da je čuven bio beranski bleh orkestar i njegovo rivalstvo sa bleh orkestrom iz Bijelog Polja. Takmičenja su se održaval u Hotelu Evropa, a uspješniji su najčešće bili Beranci.

Novi kulturni sadržaji pojavili su se sa otvaranjem Doma trezvenosti.

Zaživjela je pozorišna scena na kojoj su amaterski ansambli izvodili djela Branislava Nušića i Koste Trifkovića. Tada su po prvi put u pozorištu zaigrale i djevojke. Značajnu ulogu u kulturnom životu imali su čuveni beranski hoteli u kojima su održavane mnoge zabavne i kulturne večeri.

„Pred Drugi svjetski rat Berane je imalo više hotela nego što ih ima danas. U samom centru postojala su četiri hotela i dva hana. Prvo je podignut hotel Danilović, na mjestu sadašnje zgrade Osnovnog suda, i tu je, kažu, uvijek bila najbiolja muzika. Odmah preko puta njega sagrađen je hotel Imperijal, koji je tokom Drugog svjetskog rata bio pretvoren u oficirsku menzu italijanske vojske“, podsjeća tekst na tabli.

Tada je, priča se, u Beranama bilo više italijasnkih vojnika, nego stanovnika.

„Prva tombola u gradu organizovana je u hotelu Amerika, podignutom u samoj glavnoj ulici. Na najboljem glasu bio je hotel Evropa, koji se nalazio odmah pored Amerike. Tu je tradicionalno bila najbolja kuhinja, i svako od Beranaca imao je svoj sto. Vlasnici hotela Evropa svakom gostu koji tu prespava  poklanjali su po flašu domaće rakije koju su sami
Bleh orkestar.

Bleh orkestar

Na dnu glavne ulice, ostalo je zabilježeno na ovoj tabli, nalazila su se i dva hana, u kojima su putnici mogli prespavati i odmoriti konje.

„U hanovima se, osim kafe i čaja, mogao popiti i salep, nadaleko poznat orijentalni afrodizijak“, podsjeća nas tabla.

I danas se u glavnoj ulici u Beranama i njenoj neposrednoj blizini nalaze brojni restorani, kafići i poslastičarnice.

„Dok šetate ovim čuvenim korzom, zastanite i probajte neki od čuvenih beranskih specijaliteta – slatki kačamak, pastrmku sa roštilja, ili burek iz čuvenih beranskih buregdžinica“, stoji zapisano na tabli.

Hoteli Evropa i Amerika

Sve je manje onih Beranaca koji priče i detalje zapisane na turističkoj tabli u glavnoj ulici znaju i pamte. Sve je više mladih Beranaca kojima niko te priče nije prenio sa koljena na koljeno.

Zato ova turistička tabla ima značaj da i na tom mjestu ostane zabilježeno kakav je značaj za grad oduvijek imala glavna ulica.

Za podsjećanje mladima i turistima koji o Beranama ne znaju mnogo.

Piše: Tufik Softić 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Utakmica Crna Gora – Srbija „visokog rizika“: Policija će snimati dešavanja na stadionu i oko njega

„Kupovina ulaznica biće dozvoljena isključivo uz identifikacione dokumente (lična karta, putna isprava). Ulazak na Gradski stadion pod Goricom, biće dozvoljen isključivo uz važeće ulaznice“, saopšteno je iz Uprave policije

Foto: Saša Pavlić

Policija će snimati utakmicu Crna Gora – Srbija, koja se igra u ponedjeljak na Gradskom stadionu pod Goricom.

Meč će početi u 20.45 časova, a snimanje, uključujući i snimanje iz vazduha, obaviće se u periodu od 15 časova do ponoći.

„Shodno odredbama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, uvažavajući činjenicu da je sportska priredba proglašena priredbom povišenog bezbjednosnog rizika, kupovina ulaznica biće dozvoljena isključivo uz identifikacione dokumente (lična karta, putna isprava) Ulazak na Gradski stadion pod Goricom, biće dozvoljen isključivo uz važeće ulaznice“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Dodaje se da će od 15 časova do završetka utakmice saobraćaj biti obustavljen u Bulevaru Ivana Crnojevića od raskrsnice sa Ulicom Marka Miljanova do raskrsnice sa Bulevarom Stanka Dragojevića, zatim u Ulici 19 decembra, od Ulice Vaka Đurovića, kao i skretanje od Hitne medicinske pomoći u pravcu Gradskog stadiona.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Bijelo Polje: Dječak (4) proveo sat i po u zaključanom vozilu, spasili ga policija i vatrogasci (FOTO)

Dječak, kako se navodi u objavi, umalo nije dehidrirao

Foto: Vijesti iz Bijelog Polja

Dijete starosti četiri godine juče je spašeno iz zaključanog automobila u Bijelom Polju, intervencijom policije i vatrogasaca. Prema pisanju stranice Vijesti iz Bijelog Polja, oko 12 časova u Ulici Tomaša Žižića građani su primijetili uplakano dijete u automobilu marke golf 3.

Dječak, kako se navodi u objavi, umalo nije dehidrirao. Dalje se ističe da je brzom reakcijom pomenutih službi spašen razbijanjem bočnog stakla.

S druge strane, neki od građana koji su prisustvovali jučerašnjim scenama u Bijelom Polju naveli su u komentarima ispod objave da su riziku da dijete dehidrira doprinijele i nadležne službe, koje se, kako tvrde, nijesu u početku snašle, pa je cijela akcija spašavanja trajala mnogo duže nego što bi smjela.

Foto: Vijesti iz Bijelog Polja

“Dijete umalo nije dehidriralo zbog policije i njihovog odugovlačenja da se razbije staklo. Dijete je već bilo sat vremena u autu i građani su već mnogo puta pokušavali da otvore vrata ili prozor. Nakon toga je došla policija, bezuspješno pokušavajući isto što i par ljudi do tada, pri tome ne dozvoljavajući nikom da polomi staklo. Tu je prošlo više od pola sata, dok nije konačno došla vatrogasna i slomila prozor”, navodi jedan od očevidaca.

Dijete je, kako opisuje, bilo vidno uznemireno, jer je steklo utisak da mu neće biti pomoći i pored tolikog broja ljudi.

„Opasne zamjerke policiji kojoj je stotinu puta rečeno da je dijete preko sat vremena bilo u vozilu, a nakon njihovog dolaska još duže od pola sata i da mora što prije da se odatle izvuče. Dijete je na sebi imalo dva džempera i majicu i bilo u skoro skroz zatvorenom autu mnogo vremena. Uspjeli su pojedini da vrlo malo otvore dva prozora, što je pri današnjoj temperaturi bilo skoro beznačajno. Prava je sreća što dijete nije dehidriralo, iako smo svi mi prisutni vidjeli da je konstantno znojavo, a o strahu i naknadnom ophođenju prema njemu ne bih da pišem”, naveo je ovaj građanin u komentarima ispod objave o spašavanju dječaka.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije