Connect with us

POLITIKA

DRŽAVNI SEKRETAR U MINISTARSTVU KAPITALNIH INVESTICIJA

„Vijesti“: Šahmanović iz Bošnjačke sakrio mjesečnu naknadu od oko 4.000 eura

Funkcioner Bošnjačke stranke u ime države Crne Gore je član Nadzornog odbora “Kontrole letenja Srbije i Crne Gore”. Agencija za sprečavanje korupcije ispitaće da li je prekršen Zakon o sprečavanju korupcije

Ne odgovara na pitanja o naknadi: Admir Šahmanović, Foto: Mina

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Admir Šahmanović u svoj imovinski karton Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio naknadu koju dobija kao član Nadzornog odbora “Kontrole letenja Srbije i Crne Gore” (SMATSA), a koji je dostupan na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i koja, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, iznosi mjesečno iznad 4.000 eura.

On i SMATSA ćute na pitanja “Vijesti” o visini naknade u Nadzornom odboru.

Šahmanovića je Vlada Dritana Abazovića predložila da predstavlja Crnu Goru u zajedničkom preduzeću dvaju država za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi. Skupština SMATSE bira članove Nadzornog odbora.

SMATSA pruža uslugu kontrole letenja u vazdušnom prostoru ukupne površine 113.664 kilometara kvadratnih koji obuhvata vazdušni prostor Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Funkcioner Bošnjačke stranke nije odgovorio na pitanja “Vijesti” koliko naknadu ostvaruje kao član Nadzornog odbora SMATSE, da li je kao javni funkcioner naveo prihod u kartonu i ako je prihod naveden, zašto nije javno dostupan na sajtu ASK-a. Pitanja su poslata 4. septembra. Ni iz SMATSE nije nam odgovoreno koliko iznosi mjesečna naknada za člana Nadzornog odbora SMATSE.

“Vijesti” su i ASK pitale da li je Šahmanović prijavio ovu naknadu, u kojem iznosu i ako nije prijavio, koje će dalje korake da preduzme Agencija.

Zajedničko preduzeće: Kontrola letjenja Srbija i Crna Gora, foto: SMATSA

“Agencija za sprečavanje korupcije će ispitati Vaše navode i u slučaju utvrđivanja zakonskog osnova pokrenuti postupak radi odlučivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, odgvoreno je zvanično iz ASK-a.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, iz izvora bliskih SMATSI, članovi Nadzornog odbora primaju mjesečnu neto naknadu u iznosu jedne prosječne zarade u SMATSI uz dodatnih 15 odsto doprinosa.

“Prosječna plata u ovom preduzeću prošle godine je bila 385.608,02 dinara, po kursu dinara od 117,7, što ispada da je prosječna plata oko 3.280 eura. Prosječna plata je ove godine uvećana za oko 30 odsto. Član Nadzornog odbora je dužan da dodatnih 15 odsto doprinosa sam prijavi državi”, pojasnio je izvor “Vijesti”.

Šahmanovića je Abazovićeva Vlada u julu 2022. godine predložila za člana SMATSE, umjesto sada pokojnog Zorana Radunovića na čije je mjesto Šahmanović došao u MKI. Radunoviću tada u SMATSI mandat nije bio istekao.

“Izbor državnog sekretara u MKI Admira Šahmanovića za člana Nadzornog odbora “Kontrola letenja Srbije i Crne Gore” je još jedan flagrantni primjer kršenja zakona od strane aktuelne Vlade Crne Gore i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, bez imalo odgovornosti po štetu koju će snositi budžet”, kazao je 22. jula 2022. godine Radunović “Vijestima” na dan za kada je bila zakazana Skupština “Kontole letenja Srbije i Crne Gore” da odluči o Vladinom predlogu.

Radunović je kazao da je sjednica zakazana nezakonito, suprotno članu 26 stav 3 Ugovora o kontinuitetu pružanja usluga za dvije države – Srbiju i Crnu Goru.

“Agencija za sprečavanje korupcije će ispitati Vaše navode i u slučaju utvrđivanja zakonskog osnova pokrenuti postupak radi odlučivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, odgvoreno je zvanično iz ASK-a

Radunović je naveo da je Vlada usvojila predlog za imenovanje Šahmanovića, bez saglasnosti i pozitivnog mišljenja Komisije za imenovanje Vlade, koja je u tri navrata odbila ovaj predlog, kao štetan po Crnu Goru.

To je, kako je kazao, primjer nekompetencije, neznanja i neodgovornosti, koji će platiti građani Crne Gore.

“Članovi Nadzornog odbora Kontrole leta se imenuju na mandat i ne postoji pravni osnov za njihov opoziv, sem u slučaju nesavjesnog i nezakonitog rada, odnosno ostavke. Poštujući zakon i imajući punu odgovornost prema građanima, prethodna Vlada i MKI je smjenu tadašnjeg člana Nadzornog odbora, člana Bošnjačke stranke Muamera Hajdarpašića, izvršila tek po isteku njegovog mandata”, navodi Radunović.

On je istakao da imenovanje državnog sekretara za člana Nadzornog odbora nije zakonski definisano kao uslov, niti postoji pravni osnov za to.

Radunović je tvrdio da je sa svim činjenicama i nespornim sudskim epilogom koji će biti na teret građana odavno upoznat Ibrahimović.

“Kroz diskusiju na sjednici Vlade provijavalo je da je Šahmanović legitimisan da pokrene postupak formiranja samostalne Kontrole leta u Crnoj Gori. U stvarnosti to je samo lažan paravan za imenovanje nekog ko nema nikakvog znanja i iskustva. Crna Gora samostalno u svakom smislu kontroliše vazdušni prostor Crne Gore i ima potpunu autonomiju da vrši potpunu vazduhoplovnu vlast. Uslov ulaska u Evropsku uniju nije i ne može biti samostalna kontrola leta, što nedvosmisleno potvrđuje aktuelno stanje među njenim članicama”, poručio je Radunović.

SMATSA je osnovana u decembru 2003. godine. Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja zaključenog između Srbije i Crne Gore 3. februara 2012. godine, Vlada Republike Srbije i Vlada Crne Gore su zaključile Ugovor o potvrđivanju kontinuiteta pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi u prostorima Srbije i Crne Gore, čime se potvrđuje kontinuitet postojanja zajedničkog pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi.

“Agencija za sprečavanje korupcije će ispitati Vaše navode i u slučaju utvrđivanja zakonskog osnova pokrenuti postupak radi odlučivanja da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, odgovoreno je zvanično iz ASK-a.

Plata u MKI nepunih 1.500 eura
U Šahmanovićevom imovinskom kartonu, koji je dostupan na sajtu ASK-a, piše da je za prošlu godinu primao platu od 1.482,45 eura u neto iznosu kao državni sekretar MKI.

U njegovom kartonu je navedeno i da je u decembru od MKI dobio 667,21 eura, nije navedeno za šta mu je isplaćen taj novc već piše “ostali prihodi”.

Šahmanović je prijavio i da je dobio u decembru te godine 600 eura kao naknadu u Nacionalnom savjetu za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima. U kartonu je navedeno da je u ovom tijelu zamjenik predsjednika.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Milatovićevi odbornici sa DPS-om izglasali skraćenje mandata u Glavnom gradu: Podgorica ide na izbore

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene

Većina odbornika Skupštine Glavnog grada izglasala je skraćenje mandata lokalnog parlamenta.

Glasalo je ukupno 32 odbornika, 31 za, jedan protiv.

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene.

Na sjednici se Skupštine Glavnog grada, raspravljalo se o inicijativi za skraćenje mandata lokalnom parlamentu.

Dok je opozicija tražila nove izbore, odbornica Pokreta Evropa sad Anđela Mićović tvrdi da su odbornici PES-a trpjeli pritiske od predsjednika države Jakova Milatovića i odbornice Pokreta za Podgoricu Nađe Ljiljanić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Amerika: Zabrinuti smo zbog ulaska proruskih stranaka u Vladu Crne Gore

„Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa“, kazali su iz Ambasade

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici zabrinuta je zbog, kako su saopštili, uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i protive se sankcijama Evropske unije Rusiji.

Parlament Crne Gore je u utorak izglasao rekonstrukciju vlade, koja sada uključuje dvije proruske i jednu bošnjačku stranku.

Ovim Vlada ima ukupno 32 člana, što je čini najbrojnijom u istoriji parlamentarizma Crne Gore, države sa 630.000 stanovnika.

Iz Ambasade su za Radio Slobodna Evropa rekli da podržavaju vladu posvećenu pristupanju Evropskoj uniji, poštovanju evroatlantskih vrijednosti i potpunom učešću u NATO-u, koja odražava multikulturni sastav Crne Gore.

„Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa“, kazali su iz Ambasade.

Oni su pozvali Vladu i poslanike u Skupštini da ostanu fokusirani na zajednički cilj pridruživanja Evropskoj uniji i izbjegnu kontraproduktivna pitanja koja ugrožavaju taj cilj i izazivaju podjele.

„Kao saveznik i blizak partner Crne Gore, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju i priznaju konstruktivne akcije Skupštine i Vlade, ukazujući na aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrijednostima i ugrožavaju opipljiv napredak ka integraciji u Evropsku uniju“, kazali su iz Ambasade za RSE.

Premijer Milojko Spajić je 23. jula u parlamentu u Podgorici rekao da je rekonstruisana vlada garant stabilnosti i zrelosti.

„Pokazatelj smo kako Srbi i Albanci, Srbi i Bošnjaci, Srbi i Crnogorci – svi mogu zajednički da žive i rade. Bićemo svetionik za čitav Balkan“, kazao je Spajić.

Međutim, Andrija Nikolić iz opozicione Demokratske partije socijalista rekao je da je ovo vlada kojom upravljaju Moskva i Beograd.

„Glava i mozak su u Moskvi. Šef ove Vlade je (predsjednik parlamenta) Andrija Mandić i zato u njoj nema nacionalnih Crnogoraca“.

Dvije stranke bivšeg prorusko orijentiranog Demokratskog fronta (DF) – koje predvode Andrija Mandić i Milan Knežević – dobile su dva potpredsjednička i tri ministarska mjesta.

Politika DF-a suprotna je zvaničnoj politici Crne Gore, koja je najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Te stranke zalažu se za ukidanje sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, ne priznaju nezavisnost Kosova, protive se članstvu Crne Gore u NATO-u, negiraju genocid u Srebrenici i podržavaju ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Osim što podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovi lideri imaju bliske političke odnose sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Zvanični Vašington je više puta upozoravao i izražavao zabrinutost da u vlasti budu stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima. Sličan stav saopštavan je i iz evropskih institucija.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Izglasan novi sastav Vlade: Novi ministri iz nekadašnjeg DF-a, Bošnjačke stranke…

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 24 ministarstva i sedam potpredsjednika, od kojih je pet samo na mjestu potpredsjednika, a dva pokrivaju i mjesto potpredsjednika i ministra

U Skupštini Crne Gore izglasana je rekonstrukcija Vlade.

Na predlog premijera Milojka Spajića, poslanici su izglasali promjene sastava 44. Vlade Crne Gore.

Glasanju nijesu prisustvovali poslanici DPS-a, SD-a, GP URA, HGI i posebnog kluba poslanika.

Od poslanika opozicije, u sali su ostali Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crne Gora) i Mehmet Zenka (Demokratska unija Albanaca).

Većina ministara je izglasana sa 53 poslanika za i jednim uzdržanim, dok je za smjenu bivšeg ministra pravde Andreja Milovića glasalo svih 54 poslanika prisutnih u Skupštini.

Rekonstruisanu, 44. Vladu, premijera Spajića čine:

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku,

Filip Ivanović, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove,

Budimir Aleksić, potpredsjednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama;

Milun Zogović, potpredsjednik Vlade za infrastrukturu I regionaini razvoj,

Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova,

Saša Mujović, ministar energetike,

Bojan Božović, ministar pravde,

Slaven Radunović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine,

Simonida Kordić, ministarka turizma,

Maja Vukićević, ministarka saobraćaja,

Damjan Ćulafić, ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera,

Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih,

Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga,

Filip Radulović, ministar pomorstva,

Mirsad Azemović, ministar dijaspore,

Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije;

Admir Šahmanović, ministar rudarstva, nafte i gasa,

Ernad Suljević, ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama;

Milutin Butorović, ministar bez portfelja.

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 24 ministarstva i sedam potpredsjednika, od kojih je pet samo na mjestu potpredsjednika, a dva pokrivaju i mjesto potpredsjednika i ministra.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije