Connect with us

DRUŠTVO

"POTPISIVANJE U OBOSTRANOM INTERESU"

Vladika Joanikije: Nikada ne bih podržao ugovor koji ne poštuje Ustav Crne Gore

„Crkva je ovdje ostala i sa zakonom i bez njega, i opstaće sa ugovorom i bez ugovora. Mi gledamo da radimo na dobro svoje Crkve i svoje države, za državu je dobro da vjerska pitanja budu riješena na jedan civilizovan način“

Foto: Ivangrad studio

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije-crnogorsko promorske, G. Joanikije rekao je da za sada raspolažu samo nacrtom temeljnog ugovora koji treba da potpiše Srpska pravoslavna crkva (SPC), te da o tom aktu sad treba da se izjasni Vlada Crne Gore.

„Imamo tekst koji je usvojen na nivou Crkve, taj tekst je dostavljen Vladi. Ona treba da se izjasni, ima pravo da da neke primjedbe, da nešto popravi, da nešto prihvati, i tu će se, nadam se, rukovoditi onim načelima koja su fiksirana u Ustavu i zakonima Crne Gore, posebno u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti“, rekao je vladika Joanikije za Radio Svetigora.

Dodao je da je to sve još uvijek u radnoj verziji.

„Za mene lično, za Crkvu, svaki dokument, naročito ugovor, dok ne potpišu obije strane i ne ovjere pečatom, on zapravo ne postoji u nekom pravnom smislu. On je u pripremi, on nije završen, i nikada nije običaj, makar u našem crkvenom poretku, da bilo koji dokument koji je još u izradi da se objavljuje i da se čini predmetom javne rasprave“, kazao je Joanikije.

Dodao je da treba da se shvati „pravilno značaj temeljnog ugovora“.

„Da mu ne pridajemo ni manji ni veći značaj nego što on ima. Očigledno je da mnogi ljudi ili ne znaju ili neće da znaju koji je značaj tog ugovora. U Crnoj Gori potpisana su tri temeljna ugovora sa tri ostale vjerske zajednice – Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom. I ti temeljni ugovori su odrađeni u tišini, dvije strane, naša država i najviši predstavnici tih vjerskih zajednica su pregovarali, dopisivali se, razmatrali ta dokumaneta, predloge, paragrafe. To je sa pojedinima trajalo malo duže, sa nekim kraće, i u određenom momentu kada su se oko svega usaglasili, pristupili su potpisivanju tih ugovora pojedničano. Mi smo se obradovali svim tim događajima jer smo vidjeli u tome odličnu priču. Dakle Crna Gora je pokazala djelimično spremnost da riješi sve ono što je vezano za položaj i status vjerskih zajednica u Crnoj Gori“.

Vladika navodi da „te dobre volje sa strane naše vlasti nije bilo prema SPC, odnosno prema eparhijama SPC u Crnoj Gori“.

„Nego je vlast tadašnja cijelo vrijeme opstruisala dijalog. Nikakvog konstruktivnog dijaloga nije bilo, zaista, ne zbog nas, mi smo cijelo vrijeme htjeli da razgovoramo. S druge strane imali smo projavu animoziteta i jedan ucjenjivački stav. Iako je bilo riječi u Vladi Igora Lukšića, koji je pokazivao nekakav afinitet da se i to pitanje riješi, ali očigledno nije mogao od njegovog glavnog šefa tada, i tada 2012., nije se došlo do bilo kakvog rezlutata. Poslije nije bilo ni govora o temeljnom ugovoru. Sada kad smo dobili novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je za nas prihvatljiv, došlo je na red potpisivanje temeljnog ugovora“.

Joanikije je kazao i da u ugovoru ne smije da bude ništa što je u nesaglasnosti sa Ustavom Crne Gore i sa njenim zakonodavnostvom.

„Na osnovu onoga što nam već Ustav daje, i što nam daje Zakon o slobodi vjeroispovjesti, prosto pojedina pitanja se malo opširnije razrađuju i definišu se neki okviri saradnje za budućnost u nekom širem planu, kao i sa ostalim vjerama u Crnoj Gori.

Episkop Joanikije je kazao i da nije bilo rasprave i „da niko nije znao da se priprema ugovor sa Svetom Stolicom“.

„Pominjem to posebno pošto je to ugovor sa hrišćanskom Crkvom. Nije bilo, niti se znalo. Ko je znao da se taj ugovor uopšte priprema, i, hvala Bogu, dobili smo temeljni ugovor između Crne Gore i Svete stolice. I taj ugovor je, po mome osjećanju, odličan i mi nikada nismo imali nijednu primjedbu, čak smo izrazili radost, kao što sam već rekao, zbog potpisivanja tog ugovora. Da li je bilo javne rasprave, da li je objavljen neki nacrt prije nego je potpisan? Ne“.

Episkop i administrator MCP naveo je i da ugovori „skoro da nemaju nikakve posljedice u odnosu na budžet Crne Gore“.

„Nama se ništa više ne daje nego što mi već imamo u Ustavu i zakonu. A da li je neko tražio da se objavi ugovor između Crne Gore i Narodne Republike Kine oko auto-puta zbog kojeg smo sebe doveli u podređeni položaj u odnosu na tu državu. Ko zna za tekst tog ugovor, da li je taj tekst i dan danas poznat javnosti, a već je ugovor davno potpisan. Moramo licimjerstvo koje se projavljuje po ovom pitanju da žigošemo. Očigledno da nije u pitanju interes, nego sitno šićarđijsko zbiranje nekih jeftinih političkih poena, umjesto da se bavimo nekim ozbiljnim pitanjima“.

Dodao je da je potpisivanje ugovora „redovna aktivnost i ništa više od toga“.

„Unaprijed tvrdim, ja ću biti prvi ukoliko bi bilo nešto u tom ugovoru suprotno Ustavu i pravnom poretku Crne Gore. Neće biti apsolutno ništa, mi ćemo gledati da naš ugovor sa državom ne može da obori ni jedan Ustavni sud“.

Vladika Joanikije je kazao da je potpisivanje ugovora u obostranom interesu.

„Crkva je ovdje ostala i sa zakonom i bez njega, i opstaće sa ugovorom i bez ugovora. Mi gledamo da radimo na dobro svoje Crkve i svoje države, za državu je dobro da vjerska pitanja budu riješena na jedan civilizovan način. Mi smo pretrpjeli diskriminaciju što do sada nismo imali u ugovor, a druge vjere su imale. Venecijanska komisija je upozorila da je to diskriminacija, koju vrši državu nad nama, što nemamo potpisan ugovor. Mi hoćemo da ukolnimo tu dikriminaciju, hoćemo da konačno uđemo i ovjerimo to lično svojim potpisima. Da uđemo u pravni poredak Crne Gore i sada je to nekome problem“, kazao je vladika Joanikije.

Nastavite sa čitanjem
Advertisement
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Dragoslav Šćekić na slavi manastira Đurđevi Stupovi

Svetu liturgiju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje i potpredsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Dragoslav Šćekić posjetio je danas manastir Đurđevi Stupovi u Beranama, gdje je prisustvovao svetoj Liturgiji povodom obilježavanja hramovne slave Đurđevdan  – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

U manastiru, koji je sjedište Eparhije budimljansko-nikšićke, liturgiju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Zbog pošasti koja je snašla planetu slava drevne nemanjićke zadužbine Đurđevih Stupova i grada Berana obilježena je i ove godine obilježena u posebnim prilikama.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Predsjednik Opštine Berane na slavi manastira Đurđevi Stupovi

Svetu liturgiju služio je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevi Stupovi obilježio je, uz poštovanje epidemioloških mjera, svoju hramovnu slavu Đurđevdan  – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

Tim povodom, predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac sa saradnicima prisustvovao je svetoj Liturgiji, koju je služio episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva.

Manastir, koji je sjedište Eparhije, zbog pošasti koja je snašla planetu, i ove godine obilježio je slavu drevne nemanjićke zadužbine Đurđevih Stupova i grada Berana u posebnim prilikama.

Piše: Berane online 

 

 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Danas je slava manastira Đurđevi Stupovi – Đurđevdan

„Ovaj manastir je od svog nastanka do danas dijelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribježište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka“, kazao je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije

Foto: Ivangrad studio

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke Đurđevi stupovi u Beranama, danas slavi krsnu slavu, 808. od nastanka!

Tim povodom, njegovo Preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, G. Joanikije služio je praznično bdenije, u srijedu 5. maja, uoči praznika Svetog velikomučenika Georgija – Đurđevdana.

Manastir, koji je sjedište Eparhije, zbog pošasti koja je snašla planetu, i ove godine proslavlja Svetog Georgija u posebnim prilikama.

Svetinja spada u red najstarijih naših zadužbina, a posvećena je svetom velikomučeniku i pobjedonoscu Georgiju.

„Ovaj manastir je od svog nastanka do danas dijelio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božji i narodni dom, toplo pribježište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokoljenja naših predaka. Od sveštenstva iz perioda turskog ropstva, posle epohe budimljanskih episkopa, koje je uzimalo teškoće naroda na svoja pleća najčešće se pominju iguman Nikifor iz doba vožda Karađorđa, i trojica igumana iz porodice Zečević: čuveni Mojsije, i ne manje zaslužni Nikodim i Joanikije“, kazao je ranije episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

On podsjeća da je ova svetinje pet puta razarana, paljena i pljačkana i da su je, zbog brojnih pogroma koje je pretrpjela, nazvali – manastir mučenik.

Priča o Svetom Georgiju

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre usjeve. Crkva na ovaj dan obilježava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Georgije je već u dvadesetoj godini dospio do čina tribuna, u službi cara Dioklecijana. U to vrijeme car je započeo veliki progon hrišćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za vjeru.

Sveti Georgije se na ikonama predstavlja u vojvodskom odijelu, na konju, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju. Nešto dalje od njega, stoji jedna žena u gospodskom odijelu (verovatno carica Aleksandra). Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je „proždirala“ brojne nevine hrišćane. Sveti Georgije ju je, po vjerovanju, pobijedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac „neznaboštvu“.

Pod pobjedom koju je Sveti Georgije odneo nad aždajom, vjerovatno se misli na zaustavljanje progona hrišćana koji je sprovodio car Konstantin.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije