Connect with us

POLITIKA

KAZAO DA OSOBE „SA VIRUSOM DEVEDESETIH” TREBA DA IDU U POLITIČKU PENZIJU

Abazović: Formiranje manjinske Vlade je jedno od rešenja, sa ili bez Đukanovića na čelu DPS-a (VIDEO)

Građanski pokret URA ne može svoj politički program da veže za DPS, kazao je Abazović i dodao: “DPS je bio prepreka da se Crna Gora evropeizuje, i on je pobijeđen. Što se mene tiče, tu je stavljena tačka. Svako ko se pojavljuje kao prepreka tome, nama će biti politički protivnik”

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Odlazak Mila Đukanovića sa čela Demokratske partije socijalista (DPS) nije preduslov za formiranje manjinske vlade, ali bi značajno olakšao komunikaciju i odnose među partijama, smatra potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović.

Abazović je, u intervjuu agenciji MINA, kazao da formiranje manjinske vlade i politički odlazak Đukanovića nijesu kompatibilni procesi, kao i da je manjinska vlada samo jedan način izlaska iz političke krize koji niko ne favorizuje, niti unaprijed odbacuje.

Na pitanje da li je njegova ranije iznijeta najava odlaska Đukanovića potkrijepljena konkretnim saznanjima, on je odgovorio da stoji iza svojih riječi.

“Vrijeme će pokazati da li su one potkrijepljene ili ne. Za sada, sve što je rečeno se desilo”, rekao je Abazović.

On je kazao da ljudi „sa virusom devedesetih” polako treba da odlaze u političku penziju, jer, kako je naveo, izazovi 21. vijeka nijesu kompatibilni sa percepcijom demokratije iz tog perioda.

“Ko tu poruku ne razumije, sretno bilo. S druge strane, međunarodna zajednica će imati određene aktivnosti u Crnoj Gori i regionu, i ja se radujem snažnijem vraćanju američke administracije”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je izabrala svoj put, i ne može sa starim političkim obrascima da ide na Zapad.

“Ako nam neko smeta, bolje to sam da ukapira i da se skloni, kao i da ne sabotira put, ako već ne može da pomogne. Govorim u kontekstu svih partija”, poručio je Abazović.

Upitan da li odlazak Đukanovića sa čela DPS-a predstavlja preduslov za formiranje manjinske vlade, Abazović je kazao da to nijesu kompatibilni procesi.

“Ipak, definitivno bi to bio novi politički momenat koji bi znatno olakšao komunikaciju i odnose među političkim partijama”, rekao je Abazović.

On je poručio da Građanski pokret URA ne može svoj politički program da veže za DPS.

“DPS je bio prepreka da se Crna Gora evropeizuje, i on je pobijeđen. Što se mene tiče, tu je stavljena tačka. Svako ko se pojavljuje kao prepreka tome, nama će biti politički protivnik”, kazao je Abazović.

On je rekao da bi predstavnici parlamentarne većine trebalo da se sastanu tokom sedmice, dodajući da očekuje „razrješenje nejasnoća koje su ostale s kraja decembra”.

Abazović je kazao da ga ne zabrinjavaju međusobno optužujući narativi koji su se mogli čuti unutar parlamentarne većine, ističući da ipak ne može preći preko izglasavanja tri interpelacije u Skupštini i smjene ministra pravde.

To, kako je naveo, šalje poruku da parlamentarna većina, ili ne podržava Vladu, ili ne podržava sve ministre.

„U oba slučaja, to je politički momenat koji treba tretirati kao nešto što nije baš normalno”, smatra Abazović.

On je poručio da takvu situaciju treba što prije raščistiti.

“Ukoliko postoji podrška Vladi, to je dobro, treba da nastavimo još snažnije. Ukoliko ne postoji, to treba jasno da se kaže da ne bismo, preko interpelacija i ličnih napada, pokušavali da ostvarimo sitne političke poene”, rekao je Abazović.

Kako je kazao, činjenica da četiri ministra nemaju podršku parlamentarne većine, ne šalje dobru poruku.

“Ipak, ukoliko bi Vlada dobila povjerenje, bilo bi korektno da, makar u jednom vremenskom periodu, poštede sve kolege i puste ih da rade onako kako misle da najbolje mogu doprinijeti našem društvu”, rekao je Abazović.

Upitan da li smatra da ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić treba da ostane na toj funkciji, budući da je dio URA-e podržao njenu interpelaciju, on je kazao da staje u zaštitu svih kolega iz Vlade.

“Tvrdim da se sve moje kolege trude i ulažu ogromne napore da postignu što bolji rezultat u vrlo specifičnim političkim okolnostima”, dodao je Abazović.

Govoreći o Memorandumu o saradnji koji je URA potpisala sa Socijalističkom narodnom partijom, Civisom i manjinskim strankama, on je kazao da ne bi imao ništa protiv da se među potpisnicama nađu i ostale partije.

“Ipak, ne treba sve svoditi na formalnost. Mislim da su sve partije prihvatile te principe”, rekao je Abazović.

On je poručio da očekuje da se što prije zakaže sjednica novog Tužilačkog savjeta (TS), dodajući da to tijelo ima dosta posla, počev od tehničkih, do suštinskih stvari.

“Pod suštinskim podrazumijevam kadrovske promjene. Ovo nije uplitanje u njihov rad, niti poziv na lov na vještice, ali smo svjesni da ta institucija nosi gro toga na svojim leđima”, rekao je Abazović.

On je kazao da očekuje da će TS djelovati promptno i da se neće libiti da donosi teške odluke.

Prema riječima Abazovića, da bi se rješavali problemi u tužilaštvu, na njegovom čelu mora biti kvalitetan kadar koji će u punom mandatu moći da sprovode reforme.

On je istakao da je jako važno stvoriti atmosferu u kojoj će se kandidovati kvalitetni ljudi, dodajući da sve kalkulacije u tom kontekstu predstavljaju „političko sljepilo određenih subjekata“.

Kako je kazao, do izbora specijalnog državnog tužioca mora doći ili će, u suprotnom, država biti u blokadi.

“Naš je izbor hoćemo li zajednički da glasamo ili ćemo biti u blokadi. Ja sam za prvu opciju, pod uslovom da se radi o kredibilnoj osobi”, rekao je Abazović.

POLITIKA

Bogdanović: Pokušaj jeftine zloupotrebe Temeljnog ugovora koji je završena priča i koji niko ne može promijeniti je razobličen, a razloga za obaranje DPS-URA-SNP Vlade je sve više

„Izglasavanje zakona protiv Zete i Zećana potvrđuje da postoji mnogo razloga za pad ove neligitmine Vlade“, kaže generalni sekretar Demokrata i poslanik i dodaje: „Ponavljamo da kakva god bude naša definitivna odluka na sjednici 19. avgusta, mi ulaziti nakon toga u prevarantske modele, u kakve su ulazili URA i SNP nemamo namjeru, jer je za nas volja naroda uvijek bila i biće zvijezda vodilja“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sa zadovoljstvom smo potpisali Inicijativu za razrješenje predsjednice Skupštine i izglasavanje nepovjerenja DPS-URA-SNP Vladi, odnosno, rušenje neligitimne parlamentarne većine, poručio je generalni sekretar Demokrata i poslanik Boris Bogdanović.

„Potpisima poslanika Demokrata, DF-a, Demosa, Ujedinjene, Prave i Radničke partije je potvrđeno da postoji sijaset razloga za pad ove neligitmine Vlade i parlamentarne većine, i da takav naš sud apsolutno nema veze sa potpisivanjem Temeljnog ugovora koji smo podržali“, kazao je on.

Ističe da pokušaj jeftine zloupotrebe i skrivanja iza Temeljnog ugovora koji je završena priča i koji ne može promijeniti bilo koja Vlada bez saglasnosti crkve je razobličen, a razlozi za obaranje DPS-URA-SNP Vlade su više nego jasni i svakim danom ih je sve više.

„Nakon izglasavanja zakona protiv Zete i Zećana i jednostranog utvrđivanja liste kandidata za članove Sudskog savjeta od strane DPS-URA-SNP su još i jasniji i brojniji“, navodi Bogdanović.

Podsjeća da u ovom trenutku u skupštinskoj proceduri imaju potpisi praktično 90% poslanika da Vlada nema povjerenje i da treba da padne, a, kako ističe, neligitimni premijer kome su puna usta demokratije i evropejstva i dalje ne podnosi ostavku, iako je svojevremeno pozivao gospodina Zdravka Krivokapića da podnese ostavku. Definitivno za rubriku vjerovali ili ne.

„Ako naši organi i definitvno donesu odluku da oborimo Vladu, Inicijativa DF-a koju smo podržali može ostati kao svojevrsna rezerva da kojim slučajem DPS ne odustane od Inicijative 19-og, ali i garancija da će se tada razrješenjem predsjednice Skupštine i definitivno srušiti neligitimina DPS-URA-SNP parlamentarna većina“, kazao je Bogdanović.

„Ponavljamo da kakva god bude naša definitivna odluka na sjednici 19. avgusta, mi ulaziti nakon toga u prevarantske modele, u kakve su ulazili URA i SNP nemamo namjeru, jer je za nas volja naroda uvijek bila i biće zvijezda vodilja“, zaključuje Bogdanović.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Jelušić (URA): „Šta će biti sa Vladom ne znam jer sad svi mogu sa svima, ali ja intimno priželjkujem izbore“

U URI smatraju da „niko nije kadar da se izdigne iznad političkih interesa“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Poslanici će imati priliku da u 15 dana dva puta odlučuju o sudbini vlade Dritana Abazovića. Nakon petka, po istom pitanju bi mogli da se izjasne i 2. septembra, jer je inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi podnio dio nekadašnje parlamentarne većine predvođen DF-om, prenosi TVCG.

Stiže objašnjenje Demokrata da je nova inicijativa podnijeta u slučaju da od svoje odustane DPS. Početkom narednog mjeseca glasaće se i o smjeni predsjednice Skupštine.

Poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore podnijeli su inicijativu o smjeni predsjednice Skupštine i 43 Vlade. Sjednica je zakazana za 2. septembar, a do nje će, kako vjeruju u DF-u imati vremena za dogovor među pobjednicima parlamentarnih izbora.

„Ukoliko postoji politička volja, onda postoji način da se vratimo na ono što su fundamentalni principi demokratskog odlučivanja. A to je da se poštuje izborna volja građana. Ako postoji volja, postoji i način, ako ne postoji tu uvijek postoje mehanizmi koje Ustav i zakon predviđaju“, kazala je Simonida Kordić iz DF-a.

No, Vlada Dritana Abazovića na testu je već sjutra. O nepovjerenju izvršnoj vlasti glasaće se na inicijativu DPS-a, SDP-a, SD, LP, i DUE. Premijer ponavlja da ishod glasanja čeka opušteno.

„Inicijative su slične, tako da ako već treba da se ta većina iskristališe, neka se iskristališe što prije. Ako se ne iskristališe ono što sam rekao ako 19. ne prođe inicijativa, možemo u subotu ujutru, ponedjeljak da sjednemo za sto i da vidimo kako da idemo dalje. Ako se pak to desi, mi ćemo se povući iz procesa“, kazao je Abazović.

Iz Demokrata su juče saopštili da su DF-ovu inicijativu potpisali kao rezervu ukoliko stranka Mila Đukanovića nekim slučajem odustane od zahtjeva za smjenu vlade u petak. To je, kažu i garancija da će razrješenjem predsjednice Skupštine i definitivno srušiti aktuelnu parlamentarnu većinu. Iz DPS-a se danas nijesu oglašavali, ali jesu preksinoć.

„Čuli smo od Kneževića da će oni podnijeti neku novu inicijativu što sugeriše da je ova Vlada pala i da više apsolutno ne postoji politički legitimitet“, kazao je Nikolić.

A u GP URA su, kažu, da su proteklih dana čuli i vidjeli u Skupštini da niko nije kadar da se izdigne iznad političkih interesa. I zato su spremni za svaki scenario.

„Šta će biti to je nemoguće predvidjeti, upravo zbog toga što sad mogu svi sa svima, i svi su protiv svih. U takvom jednom društvu razbijenih jedinki nema zajedničkog puta. Ja sam negdje rekla da intimno, iz vrlo egoističkih razloga, priželjkujem izbore“, kazala je Božena Jelušić iz GP URA.

Rasplet političke situacije mirno čekaju i u SNP-u. Za njih je, kako kažu, sjednica 19. avgusta redovna aktivnost, kao što će biti i ona 2. septembra. Ponavljaju da su potpisivanjem Temeljnog ugovora ostvarili cilj zbog kojeg su i dio aktuelne vlade.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

DPS: „Na naše zadovoljstvo Zeta je postala samostalna opština. Ideju smo mi iznjedrili! Nastavljamo putem razvoja i napretka“

„Ovo je istorijski trenutak“, poručuju iz partije Mila Đukanovića

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) kažu da je istorijski trenutak za Zetu što je dobila status samostalne opštine, što je, kako navode, motiv više da nastave put sveukupnog razvoja i napretka ove opštine.

„Svjedočimo istorijskom trenutku u kojem je Zeta dobila status opštine, čime je ujedno i završen godinama ranije otpočet proces decentralizacije, za koji vjerujemo da predstavlja iskorak ka povećanju životnog standarda. Svjesni smo da, kao i sva druga pitanja krucijalna za progres, koja su na samom početku nailazila na otpor dijela javnosti, i ovo pitanje mora proći kroz fazu koja će sve građanke i građane Zete dovesti spoznaji da je, na zadovoljstvo svih nas, donešena ispravna odluka“, navode u partiji Mila Đukanovića.

Prema njihovim riječima, jasno je da su oni glasnogovornici koji se istoj protive, te u ime teze spasa za Zetu postaju dio političke priče DF-a i njegovih satelita, zarad jeftinih političkih poena, isti oni koji govore „ne“ diobi imovine, novim ekonomskim resursima, kadrovskom, administrativnom i finansijskom osnaživanju i svemu onome dobrom što pripada novoformiranoj opštini.

„U krajnjem, DPS, kao neko ko je iznjedrio i iznio ideju osamostaljivanja našeg kraja, će nastaviti da bude kreator pozitivnog smjera u kom će se kretati Zeta i predvodnik na putu njenog sveukupnog razvoja i napretka“, zaključuju u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije