Connect with us

POLITIKA

KAZAO DA OSOBE „SA VIRUSOM DEVEDESETIH” TREBA DA IDU U POLITIČKU PENZIJU

Abazović: Formiranje manjinske Vlade je jedno od rešenja, sa ili bez Đukanovića na čelu DPS-a (VIDEO)

Građanski pokret URA ne može svoj politički program da veže za DPS, kazao je Abazović i dodao: “DPS je bio prepreka da se Crna Gora evropeizuje, i on je pobijeđen. Što se mene tiče, tu je stavljena tačka. Svako ko se pojavljuje kao prepreka tome, nama će biti politički protivnik”

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Odlazak Mila Đukanovića sa čela Demokratske partije socijalista (DPS) nije preduslov za formiranje manjinske vlade, ali bi značajno olakšao komunikaciju i odnose među partijama, smatra potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović.

Abazović je, u intervjuu agenciji MINA, kazao da formiranje manjinske vlade i politički odlazak Đukanovića nijesu kompatibilni procesi, kao i da je manjinska vlada samo jedan način izlaska iz političke krize koji niko ne favorizuje, niti unaprijed odbacuje.

Na pitanje da li je njegova ranije iznijeta najava odlaska Đukanovića potkrijepljena konkretnim saznanjima, on je odgovorio da stoji iza svojih riječi.

“Vrijeme će pokazati da li su one potkrijepljene ili ne. Za sada, sve što je rečeno se desilo”, rekao je Abazović.

On je kazao da ljudi „sa virusom devedesetih” polako treba da odlaze u političku penziju, jer, kako je naveo, izazovi 21. vijeka nijesu kompatibilni sa percepcijom demokratije iz tog perioda.

“Ko tu poruku ne razumije, sretno bilo. S druge strane, međunarodna zajednica će imati određene aktivnosti u Crnoj Gori i regionu, i ja se radujem snažnijem vraćanju američke administracije”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je izabrala svoj put, i ne može sa starim političkim obrascima da ide na Zapad.

“Ako nam neko smeta, bolje to sam da ukapira i da se skloni, kao i da ne sabotira put, ako već ne može da pomogne. Govorim u kontekstu svih partija”, poručio je Abazović.

Upitan da li odlazak Đukanovića sa čela DPS-a predstavlja preduslov za formiranje manjinske vlade, Abazović je kazao da to nijesu kompatibilni procesi.

“Ipak, definitivno bi to bio novi politički momenat koji bi znatno olakšao komunikaciju i odnose među političkim partijama”, rekao je Abazović.

On je poručio da Građanski pokret URA ne može svoj politički program da veže za DPS.

“DPS je bio prepreka da se Crna Gora evropeizuje, i on je pobijeđen. Što se mene tiče, tu je stavljena tačka. Svako ko se pojavljuje kao prepreka tome, nama će biti politički protivnik”, kazao je Abazović.

On je rekao da bi predstavnici parlamentarne većine trebalo da se sastanu tokom sedmice, dodajući da očekuje „razrješenje nejasnoća koje su ostale s kraja decembra”.

Abazović je kazao da ga ne zabrinjavaju međusobno optužujući narativi koji su se mogli čuti unutar parlamentarne većine, ističući da ipak ne može preći preko izglasavanja tri interpelacije u Skupštini i smjene ministra pravde.

To, kako je naveo, šalje poruku da parlamentarna većina, ili ne podržava Vladu, ili ne podržava sve ministre.

„U oba slučaja, to je politički momenat koji treba tretirati kao nešto što nije baš normalno”, smatra Abazović.

On je poručio da takvu situaciju treba što prije raščistiti.

“Ukoliko postoji podrška Vladi, to je dobro, treba da nastavimo još snažnije. Ukoliko ne postoji, to treba jasno da se kaže da ne bismo, preko interpelacija i ličnih napada, pokušavali da ostvarimo sitne političke poene”, rekao je Abazović.

Kako je kazao, činjenica da četiri ministra nemaju podršku parlamentarne većine, ne šalje dobru poruku.

“Ipak, ukoliko bi Vlada dobila povjerenje, bilo bi korektno da, makar u jednom vremenskom periodu, poštede sve kolege i puste ih da rade onako kako misle da najbolje mogu doprinijeti našem društvu”, rekao je Abazović.

Upitan da li smatra da ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić treba da ostane na toj funkciji, budući da je dio URA-e podržao njenu interpelaciju, on je kazao da staje u zaštitu svih kolega iz Vlade.

“Tvrdim da se sve moje kolege trude i ulažu ogromne napore da postignu što bolji rezultat u vrlo specifičnim političkim okolnostima”, dodao je Abazović.

Govoreći o Memorandumu o saradnji koji je URA potpisala sa Socijalističkom narodnom partijom, Civisom i manjinskim strankama, on je kazao da ne bi imao ništa protiv da se među potpisnicama nađu i ostale partije.

“Ipak, ne treba sve svoditi na formalnost. Mislim da su sve partije prihvatile te principe”, rekao je Abazović.

On je poručio da očekuje da se što prije zakaže sjednica novog Tužilačkog savjeta (TS), dodajući da to tijelo ima dosta posla, počev od tehničkih, do suštinskih stvari.

“Pod suštinskim podrazumijevam kadrovske promjene. Ovo nije uplitanje u njihov rad, niti poziv na lov na vještice, ali smo svjesni da ta institucija nosi gro toga na svojim leđima”, rekao je Abazović.

On je kazao da očekuje da će TS djelovati promptno i da se neće libiti da donosi teške odluke.

Prema riječima Abazovića, da bi se rješavali problemi u tužilaštvu, na njegovom čelu mora biti kvalitetan kadar koji će u punom mandatu moći da sprovode reforme.

On je istakao da je jako važno stvoriti atmosferu u kojoj će se kandidovati kvalitetni ljudi, dodajući da sve kalkulacije u tom kontekstu predstavljaju „političko sljepilo određenih subjekata“.

Kako je kazao, do izbora specijalnog državnog tužioca mora doći ili će, u suprotnom, država biti u blokadi.

“Naš je izbor hoćemo li zajednički da glasamo ili ćemo biti u blokadi. Ja sam za prvu opciju, pod uslovom da se radi o kredibilnoj osobi”, rekao je Abazović.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Nikolić: DPS s obje ruke podržava inicijativu URE, ova Vlada sigurno pada

„Vjerujem da ćemo uspješno privesti taj posao kraju“, rekao je Nikolić

Nikolić, Foto: Luka Zeković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić saopštio je da će ta partija s obje ruke podržati inicijativu Građanskog pokreta URA za glasanje o nepovjerenju Vladi Crne Gore, navodeći da očekuje da će ona biti oborena u crnogorskom parlamentu.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je ubijeđen da će aktuelna vlada izgubiti povjerenje u crnogorskom parlamentu.

„Saglasnost da bi ova vlada trebalo da padne postigli smo davno nas 40 poslanika opozicije. Trebao nam je još jedna glas da preispitamo njeno povjerenje i konačno je oborimo. Sada se pojavio Građanski pokret URA i CIVIS i vjerujem da ćemo uspješno privesti taj posao kraju“, rekao je Nikolić.

Dan pada aktuelne vlade, kako je rekao, biće početak ozdravljenja demokratije u Crnoj Gori.

Da se vratimo na ispravan put

Nikolić podsjeća da su istu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja vladi, kakvu je ovih dana podijela URA, iz opozicije kandidovali odmah nakon 30. avgusta.

„Već tada smo rekli da dajemo blanko podršku izvršnoj vlasti koja će ostati na strateškom kursu proevropskog razvoja bez da učestvujemo u toj vladi. Bilo bi srećnije da je tad već prihvaćena ta inicijativa, jer ne bismo izgubili godinu i po dana u sinhronizovanoj devastaciji Crne Gore“, rekao je Nikolić.

Ističe da im nije stalo do toga da li će ili neće biti u manjinskoj vladi: „Stalo nam je da se vratimo na ispravan put i to je naš ključni politički prioritet“.

Komentarišući teške riječi među pripadnicima aktuelne vladajuće većine, Nikolić ocjenjuje da je to potvrda nezdravog odnosa u vlasti.

„Riječ je o najboljoj potvrdi da je ovo jedna nesinhronizovana vladajuća većina koja nema šansu da se dogovori i da je najbolji put da se krene u neki dalji demokratski razvoj Crne Gore, da ova vlada izgubi povjerenje u parlamentu“, navodi Nikolić.

On kaže da je u Crnu Goru u posljednjih godinu i po dana, posebno za vrijeme ljetnje sezone, ulazio ko je htio, bez kontrole, a pod plaštom ekonomskog ozdravljenja.

„A ekonomskog ozdravljenja ne da nije bilo, nego smo svjedoci da su porasle cijene životnih namirnica, da imamo porast nezaposlenosti. Sve to nas učvršćuje u uvjerenju da je vrijeme ove vlade prošlo“, smatra Nikolić, navodeći da su i institucije u blokadi.

Imao je kad Krivokapić da smijeni Abazovića

Smatra da je inicijativa premijera Zdravka Krivokapića za smjenu potpredsjednika Dritana Abazovića „nedorasla i neozbiljna“.

„Imao je kad Krivokapić da smjenjuje Abazovića i za potpredsjendika da predloži Milojka Spajiča. Naš cilj je pad ove vlade, rukovodićemo se time, i neće nas voditi simpatije prema Krivokapiću, odnosno Abazoviću“, kaže Nikolić.

Vlada, kako je rekao, nikad nije imala političku hemiju, a vrijeme je pokazalo da su okupljeni na ideji animoziteta prema DPS-u sa oročenim trajanjem.

„U terminalnoj smo fazi bolesti vlade, u kojoj se vide svi njeni unutrašnji nedostaci. Vidjeli ste teške riječi koje su pale juče, to se najbolje slika kroz odnose tima koji nikad nije funkcionisao na način da je emitovao potrebnu zrelost i funkcionalnost“, rekao je Nikolić.

Ocjenu DF-a da je na sceni prekrajanje izbone volje građana, te da je najbolje formirati tehničku vladu koja bi pripremila vanredne izbore, Nikolić komentariše ovako: „Prekrajanje izborne volje građana se desilo 30. avgusta. Glasači Ure koji su odlučivali o mandatima te koalicije, i na kraju im povjereli četiri mandata, su suverenistički glasači dominantno. Ako to uzmemo u obzir, začuđujuće je da su ti glasovi završili na oltaru onih koji se bore protiv građanskih vrijednosti“.

Tehnička ili manjinska vlada

Zaokret koji sada pravi Ura, kako kaže Nikolić, predstavlja povratak na neke pozicije za koje smo cijenili da im Ura pripada prije 30. avgusta.

Nikolić kaže i da nije na njemu da su sudi je li tehnička vlada poštenije rješenje od manjinske koju predlaže Ura: „DPS je imao dvije ideje. Prva su bili izbori, a ako oni nijesu opcija, postojala je ideja o političkoj vladi“.

Uvjerenja je da bi politička vlada bila optimalnija verzija udruživanja proevropskih snaga, te da bi dala efikasnije odgovore na izazove sa kojima se Crna Gora suočava.

Osvrnuo se na izmjene Zakona o lokalnoj upravi kako bi se izbori u 14 opština i Gradskoj opštini Golubovci održali u jednom danu: „Saglasili smo se da lokalne izbore koncentrišemo u jednom danu, jer je sve druge neracionalno trošenje energije“.

Nikolić smatra i kako je DPS pokazao kako su razumjeli poruku birača 30. avgusta, te da je ta partija vanrednim kongresom započeo, ali ne i završio, reformske procese u partiji.

„Na kongresu smo radikalno izmijenili generaciju političara. U prve borbene redove su došli ljudi generacije kojoj i sam pripadam, sa izuzetkom predsjednika, koji je i dalje na tom mjestu, jer je to od njega tražila stranka. Dakle ne njegovom voljom“, rekao je Nikolić.

Planirali su, kaže, da do kraja ove godine, ili početkom naredne, zakažu kongres na kojem će svi evidentirani i reevidentirani članovi partije učestvovati u proceduri izbora rukovodstva stranke na centralnom i lokalnom nivou.

Govoreći o aferama koje se vezuju za DPS, Nikolić je rekao da se ne može na osnovu etiketa u medijima tražiti odgovornost pojedinih ljudi.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Stijović: Trepni doktore Dritane Abazoviću ako si ucijenjen; Izdao si Vladu, narod, sve nas, čovjeka koji ti je vjerovao…

„Najtragičnije od svega je to što si izdao zajedničku ideju bolje i pravednije Crne Gore“, poručio je Stijović Abazoviću

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović saopštio je danas da inicijativa za nepovjerenje Vladi koju je koalicija „Crno na bijelo“ juče podnijela, podrazumijeva da potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, nije bio zadovoljan radom Vlade, a da se do juče hvalio rezultatima rada Vlade i koristio ih za ličnu promociju.

„Doktore Dritane Abazoviću, Doktorirao si na Etici, a šta smatraš da je etički bilo u ovom tvom postupku? Trepni Dritane ako si ucijenjen. Ako nijesi ucijenjen, reci šta je da te zaštitimo, jer tvoji postupci nijesu logični. Šta god da je nije vrijedno obraza, jer nijesi izdao samo Vladu i narod, nego sve nas i posebno čovjeka koji ti je vjerovao, koji ti je dao slobodu, koji te je cijenio i kome si bio prvi saradnik. Najtragičnije od svega je to što si izdao zajedničku ideju bolje i pravednije Crne Gore“, istakao je Stijović, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

On je dodao da Abazović „ovo radi sada kada je izglasan budžet i kada smo postavili temelje za oporavak Crne Gore i ekonomski napredak, kada je dogovoren tekst Temeljnog sporazuma i samo je ostalo da se potpiše, svjestan da je ova Vlada pokrenula sjajne ideje koje su spremne za realizaciju, a za dobro naroda“.

„Znači li to da si ovo dugo planirao i čekao trenutak da uzmeš ideje i uspjehe. Kome ih nosiš? Rušenjem ove Vlade u toku najžešće borbe protiv organizovanog kriminala šalješ poruku „relaksirano“ svima koji su decenijama uništavali naše rijeke i šume, zloupotrebljavali fondove, istovarali tone „banana“ i drugog „ljekovitog bilja“ i svima koji su sistematski uništavali našu državu. Nameće se pitanje da li si nakon suočavanja sa razmjerama višedecenijskog uništavanja države i svim opstrukcijama sa kojima se nosimo ipak odustao od naše zajedničke borbe“, kazao je Stijović.

Po njegovim riječima, Abazović je sam rekao da manjinska Vlada neće donijeti nikakvu novu vrijednost osim političku.

„Zar ne smatraš da narodu Crne Gore treba više ekonomije, a manje politike i podjela? Lično smatram da ovaj čin predstavlja izdaju temelja naše borbe za zdravu, pravednu i bolju Crnu Goru koju si do nedavno podržavao. Mnogo je hrabrosti potrebno u borbi za ove vrijednosti, a s obzirom na to da ti više ne želiš da se boriš onda je etički da podneseš ostavku. Ti bi Dritane prije nego bilo ko drugi trebao znati kako prolaze stranke koje izdaju narodnu volju. Nadam se da si svjestan odgovornosti za posledice koje ovaj tvoj postupak može izazvati“, zaključio je Stijović.

Koalicija „Crno na bijelo“ podnijela je juče Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Inicijativu je potpisao 31 poslanik.

Građani su protestovali sinoć ispred zgrade Vlade u Podgorici i u Beranama, u znak podrške njenom aktuelnom rukovodstvu i tražili su smjenu potpredsjednika Vlade i lidera Građanskog pokreta URA, Dritana Abazovića.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je juče da je Skupštini Crne Gore podnio inicijativu za smjenu Abazovića.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Plan URE i DPS-a: Hoće da smijene Bečića, Joković bi mogao da ga zamijeni

Bečić je juče poručio: „Za mene sloboda i čiste ruke nemaju cijenu. Biće mi čast da budem smijenjen zbog svoje ideje, a to je ideja da bude narodna volja, a ne mafijaška volja“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Koalicija „Crno na bijelo“, na čelu sa GP URA Dritana Abazovića, i opozicija, predvođena DPS-om Mila Đukanovića, planiraju i podnošenje predloga za razrešenje predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića (lider Demokratske Crna Gora), prenose podgoričke „Vijesti“, pozivajući se na nezvanične izvore.

Koalicija „Crno na bijelo“ podnijela je juče Skupštini i inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi koju je potpisao 31 poslanik.

Bečić je juče poručio da je u državi na sceni „najava klasičnog pokušaja ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izdaja kakvu ne pamti Crna Gora, izborne volje građana i svih postulata demokratije“.

„Za mene sloboda i čiste ruke nemaju cijenu. Biće mi čast da budem smijenjen zbog svoje ideje, a to je ideja da bude narodna volja, a ne mafijaška volja“, poručio je lider Demokrata.

Bečića bi navodno na funkciji predsjednika Skupštine mogao da naslijedi lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, ukoliko Glavni odbor (GO) te stranke da saglasnost da ona bude dio neke manjinske vlade.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije