Connect with us

POLITIKA

UKLJUČUJU SE DF I DEMOKRATE?

Abazović rekonstruiše Vladu?

Kakav će biti dalji razvoj događaja u velikoj mjeri zavisi i od rezultata predsjedničkih izbora i procjene sadašnje skupštinske većine da li su oni bili uspjeh ili neuspjeh, odnosno kako se ti rezultati mogu reflektovati na parlamentarne izbore

Foto Beta/AP

Nakon izbora za predsjednika Crne Gore koji su zakazani za 19. mart, moguće je da će doći do rekonstrukcije vlade na čijem je čelu Dritan Abazović, što bi podrazumijevalo da se u nju uključe i predstavnici Demokratskog fronta i koalicije „Mir je naša nacija“ koju predvode Demokrate Alekse Bečića, saznaje „Dan“ iz više pouzdanih izvora.

Parlamentarna većina, koju čine Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA, kao i partije koje su sa njima u koaliciji, proglasila je 29. decembra predsjednika Demosa Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

Međutim, nakon prvog sastanka predstavnika skupštinske većine, 4. januara, Lekić je saopštio da nove vlade neće biti.

„Rekao sam da će vlada biti ozbiljna ili je neće biti. Neće je biti, a ko je bio ozbiljan neka građani protumače“, rekao je Lekić nakon sastanka na kojem je trebalo da bude dogovoren sastav nove vlade i datum održavanja sjednice Skupštine na kojoj bi bila izabrana. Iako neke partije i dalje smatraju da je moguće da do dogovora o Lekićevoj Vladi ipak dođe, sve su prilike da od toga neće biti ništa. Zato se sve češće govori o mogućoj rekonstrukciji jer skupštinska većina ne može da postigne dogovor o skraćenju mandata Skupštini, a to, očigledno ne žele GP URA i Socijalistička narodna partija.

Kakav će dalji razvoj događaja biti u velikoj mjeri zavisi i od rezultata predsjedničkih izbora i procjene sadašnje skupštinske većine da li su oni bili uspjeh ili neuspjeh, odnosno kako se ti rezultati mogu reflektovati na parlamentarne izbore.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je sve moguće, pa i rekonstrukcija Vlade, i da ovu godinu treba iskoristiti za ozbiljne promjene sistema.

„Moguće je i da se dođe do dogovora o rekonstrukciji. Upravo će predsjednički izbori determinisati dalje poteze. Rezultat tih izbora može da bude zamajac za dogovor unutar parlamentarne većine oko Vlade ili za skraćenje mandata Skupštini. U ovom trenutku ne vidim da parlamentarna većina ima potrebu da sebi krati mandat“, rekao je Damjanović za A plus TV.

On je iznio zanimljiva razmišljanja o redosljedu daljih političkih događaja u Crnoj Gori.

„Teško je reći kako će sve događati, ali valja razmisliti o nekim činjenicama. Imamo predsjedničke izbore zakazane za 19. mart i skoro sasvim izvjesno drugi krug izbora 2. aprila. Slijedi tranzicioni period do 20. maja, kada sadašnji predsjednik, najvjerovatnije, treba da preda dužnost novoizabranom predsjedniku. Nakon toga dolazi do konsolidacije nekih institucija, jer nije u pitanju samo Ustavni sud, nego i tužilaštvo, Sudski savjet itd., a u javnosti se sve češće pominje jesen kao neki horizont vanrednih parlamentarnih izbora. Treba pogledati i malo dalje, odnosno predlažem da se razmisli o daljim političkim potezima. Imamo li mi popis koji smo zakonom definisali od 1. do 15. novembra? Treba da znamo da se nekoliko mjeseci prije i poslije popisa, odnosno izbora, ta dva događaja ne smiju sudarati. To su i preporuke Evropske komisije. Možda će oni koji su čvrsto tražili popis ipak razmisliti da li će tražiti vanredne izbore na jesen. Sve to onda ide u 2024. godinu, gdje mu je i mjesto“, zaključio je Damjanović.

Jedan od onih koji se odavno zalaže za opstanak sadašnje vlade, pa i za njenu rekonstrukciju, jeste Vladimir Pavićević, savjetnik potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića, koji je za „Dan“ potvrdio da je rekonstrukcija moguća opcija.

„Pobjednici iz 2020. godine treba da imaju zajedničkog kandidata na izborima za predsjednika države zato što će taj kandidat već u prvom krugu ubjedljivo da pobijedi Milovog kandidata. Uporedo sa kampanjom za predsjedničke izbore, mandatar Lekić treba da pozove na nastavak razgovora o formiranju nove vlade. Ako se formira nova vlada, to je u redu, a ako se ne dogovori formiranje nove vlade, onda treba rekonstruisati ovu Abazovićevu i Jokovićevu vladu“, smatra Pavićević.

On ističe da rekonstrukcija znači da će u Vladi svoje predstavnike ubuduće imati Demokratski front i koalicija „Mir je naša nacija“.

„Takva vlada će biti još snažnija i efikasnija i u tom slučaju bi ovaj skupštinski saziv mogao da radi do kraja mandata 2024. godine“, zaključio je Pavićević.

Da li Lekić vraća mandat?

Sada je otvoreno pitanje da li će i treba li Miodrag Lekić da vrati mandat Skupštini. Najavljivan je izbor nove vlade do 20. januara, ali je taj rok istekao. Nakon toga su mnogi kao opciju vidjeli vanredne parlamentarne izbore, koji su, izgleda, sve dalji.

Vlada Dritana Abazovića funkcioniše u tehničkom mandatu od avgusta prošle godine, kada je izgubila povjerenje u Skupštini nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Parlamentarnu većinu čine stranke koje su na izborima 2020. godine osvojile većinu i poslije tri decenije poslale Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista u opoziciju.

Prva Vlada nakon tih izbora, na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić, trajala je 14 mjeseci, a Abazovićeva je već nakon tri mjeseca izgubila povjerenje, ali je potpuno neizvjesno koliko će još trajati.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije