Connect with us

DRUŠTVO

DO DANAS NIKO NIJE ODGOVARAO

Berane: Gradska kafana „Korzo” je primjer dobro osmišljene pljačke

Manjinski akcionari traže ponovno ispitivanje i poništenje prodaje jednog od najatraktivnijih objekata HTP “Berane”

Mjesto gdje se nalazila Gradska kafana, Foto: Tufik Softić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Manjinski akcionari Hotelsko turističkog preduzeća “Berane” AD zatražili su od novih crnogorskih vlasti da pronađu njihov predmet koji se u Privrednom sudu u Podgorici vodio pod oznakom k.br 42/05, u kojem su zahtijevali poništenje prodaje takozvane Gradske kafane, odnosno kafane “Korzo”, piše portal „Vijesti“.

Budući da je od prodaje prošlo više od deceniju i po, oni vjeruju da je taj predmet neko negdje namjerno zaturio i da se čeka da ga prekrije veo zaborava.

”Tražimo da se predmet pronađe i da se skine prašina sa njega. Sav taj posao imao je obilježje organizovanog kriminala, i mi smatramo da djela iz oblasti organizovanog i privrednog kriminala ne zastarijevaju”, kaže predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Miomir Ćorac za „Vijesti.

On podsjeća da je spor oko Gradske kafane samo jedan koji su manjinski akcionari poveli protiv tadašnjeg poslovodstva HTP-a, zapravo firme “Euroturist GMBH”.

HTP “Berane” više ne postoji, ali se u registru Centralne depozitarne agencije (CDA) još vodi kao akcionarsko društvo (AD) pod tim nazivom, i zato vjeruju da imaju pravo na ovakav zatjev.

Ovim sporom manjinski akcionari traže naplatu akcija na vrijednosnu cijenu objekta.

”Stvarna cijena Gradske kafane svakako nije ona po kojoj je navodno objekat prodat. Zamislite strogi centar grada gdje cijena poslovnog prostora po kvadratu iznosi svega 115 eura. Tu brat bratu kvadrat ne bi dao ispod dvije, do pet hiljada eura. To znači da je ovo društvo okupljeno oko ‘Euroturista GMBH’ samo od prodaje gradske kafane bilo u plusu milion eura”, tvrdi predsjednik Udruženja manjinskih akcionara.

Kako prenose „Vijesti“ kafana “Korzo”, jedan od najatraktivnijih objekata HTP “Berane”, predstavlja početak dobro osmišljene i organizovane pljačke za koju do danas niko nije odgovarao.

HTP “Berane”, nekada solventnu i bogatu kompaniju, bez gubitaka i sa zalihama robe u vrijednosti od 80 hiljada eura, u martu 2003. godine privatizovalo je do tada nepoznato preduzeće “Euroturist GMBH”.

Oni su imali u prvom trenutku 36 odsto akcija, ali im je Fond za razvoj ustupio na upravljanje svojih 15 odsto.

”Euroturist GMBH” je, međutim, vrlo brzo, kupujući, ili kako to manjinski akcionari kažu, otimajući po ulicama, vaučere i akcije od građana i radnika, postao samostalno vlasnik preko pedeset odsto HTP-a (50,014 procenata), i više im državni fondovi nijesu bili potrebni.

Na meti se najprije našla kafana “Korzo”, na najatraktivnijoj lokaciji. U centru, s pogledom na glavnu ulicu. Oduvijek popularno mjesto, prodato je već sljedeće godine pod više nego sumnjivim okolnostima.

”Euroturist GMBH” prethodno je podigao namjenski kredit od “Atlasmont banke” od 120 hiljada eura za njenu rekonstrukciju. Rekonstrukcije nikada nije bilo.

”Potrebe za tim kreditom uopšte nije bilo. Naša kompanija je u to vrijeme dobijala veliki novac od Komesarijata za izbjeglice, na ime zakupljenih hotela na Lokvama i u Andrijevici. Bilo nas je oko stotinu radnika, i taj novac koji smo dobijali mogao je da pokriva sve plate i sve obrtne troškove preduzeća”, smatra predsjednik Udruženja manjinskih akcionara.

Kredit od stotinu dvadeset hiljada eura kod “Atlasmont banke” ipak je uzet samo tri mjeseca nakon privatizacije.

Privatizacija i promjena strukture vlasništva je obavljena u martu 2003. godine, a kredit je, prema zapisniku finansijke policije, u koji su “Vijesti” imale uvid, odobren i isplaćen prema ugovoru broj F2/03 od 17. juna 2003. godine.

Prenos sredstava izvršen je izvodom broj 13 od 23. 06 2003, i to tako što je polovina sredstava, odnosno šezdeset hiljada prebačeno na žiro-račun kod “Atlasmont banke” Berane br. 55600-601-3-2007587, dok je druga polovina ili drugih šezdeset hiljada prebačeno na račun broj 55600-601-9-4007587 kod CKB Berane.

”Uvidom u izvod CKB Berane br. 4 od 28. 6. 2003. godine utvrđeno je da je ‘Slomont turistu’ DOO Podgorica na ime avansa, po predračunu br. 101/03, uplaćen iznos od 117 hiljada eura, za izvođenje radova i rekonstrukciju i adaptaciju kafane ‘Korzo’ u Beranama. U knjigovodstvu pravnog lica (HTP ‘Berane’) nema dokaza da li su ova sredstva vraćena pošto radovi na adaptaciji i rekonstrukciji nijesu izvedeni”, zapisala je finansijska policija nakon kontrole koju je obavila 29. marta 2005. godine.

Predsjednik manjinskih akcionara tvrdi da ta sredstva nikada nijesu vraćena i da su pare nestale. Iako je kredit za rekonstrukciju bio namjenski, kafana “Korzo” je prodata.

”U poslovnoj dokumentaciji stoji da je kafana Korzo prodata izvjesnom Milonji Ivanoviću za 115 hiljada eura, na licitaciji održanoj 5. juna 2004. godine, istog dana kada je nezakonito donijeta odluka o njenoj prodaji. Nezakonito zbog toga što nijedna odluka o prodaji nekog dijela hotelsko-turističkog preduzeća nije mogla da se donese bez dvotrećinske većine na skupštini akcionara”, objašnjava Ćorac.

Tragovi novca govore da je navodni kupac kafane “Korzo” Milonja Ivanović samo deset dana prije kupovine, poslovodstvu HTP-a pozajmio dvadeset pet hiljada eura. Taj pozajmljeni novac je kasnije uračunat u cijenu.

Ostatak je, prema nalazu finansijske policije, uplaćen direktno u blagajnu preduzeća. Najprije pet hiljada na dan prodaje, i još osamdeset pet hiljada desetak dana kasnije. Sve u svemu, ukupno 115 hiljada eura.

”Odlukom borda direktora br. 493/1 od 26. 6. 2004. godine, dio para od prodaje kafane ‘Korzo’, u iznosu od 43 hiljade eura, deponovan je na čuvanje kod jednog člana odbora direktora, zbog čestih blokada žiro-računa i ista će biti korišćena prema potrebama iz tekućeg poslovanja”, zapisala je finansijska policija.

Ne može ni biti izbrisan, jer nikada nije vođen stečaj

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Miomir Ćorac tvrdi da kupac kafane nije bio Milonja Ivanović, već da se radilo o fiktivnoj prodaji.

”Dokaz za to je posjedovni list broj 111-956-1-1152-2005, izdat godinu dana poslije prodaje, 26. maja 2005. Na tom listu se kao vlasnik nigdje ne pominje Ivanović, već se svi lokali vode na članove tadašnjeg poslovodstva HTP-a, njihove advokate i viđenije ljude iz Berana. Ivanović se kao vlasnik tri lokala pominje tek u posjedovnom listu izdatom šest godina nakon prodaje, 2010. godine”, kaže Ćorac.

Uvidom u Centralni registar može se utvrditi da AD HTP Berane do danas nije izbisan.

”Ne može ni biti izbrisan, jer nikada nije vođen stečaj, niti proces likvidacije”, kaže Ćorac.

Manjinski akcionari zato vjeruju da imaju pravo od novih crnogorskih vlasti da traže reviziju i privatizacije Hotelsko turističkog preduzeća Berane, kao i svih sporova koje su vodili protiv Euroturista GMBH, kao što je “zagubljeni” spor kod Privrednog suda k. br 40/05.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Oštećen avion Vlade Crne Gore: Bečić i delegacija izašli prije incidenta

Predsjednik Skupštine Crne Gore i članovi njegove delegacije boravili u Ljubljani na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana

Foto: RTCG

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Avion Vlade Crne Gore oštećen je sinoć na Aerodromu Podgorica.

U incidentu, koji se dogodio oko 22 sata, nije bilo povrijeđenih, prenose „Vijesti“ i portal RTCG.

Neposredno prije incidenta, iz aviona su izašli državni funkcioneri i članovi delegacije.

U avionu je bila delegacija predvođena predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, koja je boravila u Ljubljani na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana.

Foto: RTCG

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Borovinić Bojović: Kršenje mjera u Beranama kritikuju oni koji su ih kršili na Cetinju

„Adrese sa kojih su dolazile optužbe svih onih za prekjuče, zapravo su one od onih koji su takođe to isto radili prije 15 ili 20 dana“, kazala je ministarka zdravlja

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović optužila je one koji su kritikovali kršenje mjera u Beranama, tokom ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi Stupovi, da su prije 20-ak dana činili isto na Cetinju, uz ocjenu kako poštovanje epidemioloških mjera ipak ne bi trebalo politizovati, za Televiziju Crne Gore (TVCG).

Ona je poručila da se zalaže za poštovanje mjera u Crnoj Gori, bez obzira sa koje adrese dolazile ili o kome se radi u određenoj situaciji.

Ona je istakla da ne očekuje da će iko ko je dovoljno odgovoran ući u bojkot epidemioloških mjera, navodeći da su ljudi umorni od cjelokupne situacije.

Kovid potvrde su, kaže, nešto što je uobičajeno u svijetu.

„Zalažem se za poštovanje epidemiološke mjere, bez obzira sa koje adrese one dolazile i bez obzira o kome se radi. Ne tražimo poštovanje mjera jer je to nečiji hir. Situacija je takva da zahtijeva poštovanje mjera. Adrese sa kojih su dolazile optužbe svih onih za prekjuče, zapravo su one od onih koji su takođe to isto radili prije 15 ili 20 dana“, poručila je Borovinić-Bojović.

Ipak, kako je kazala, poštovanje mjera ne bi trebalo politizovati.

Mjere prilagođavamo situaciji

„Prije 20 dana sa tih istih adresa nije pominjano nepoštovanje mjera jer to nije odgovaralo. Ja se zalažam za zadravlje građana i obraćam se svim i kažem da je poštovanje mjera uz vakcinaciju jedini način da prevaziđemo situaciju u kojoj se nalazimo“, rekla je ministarka.

Da li će mjere ići u smjeru liberalizacije ili represije, kaže ona, ne može sada da kaže.

„One se veoma često mijenjaju jer se prilagođavaju epidemiološkoj situaciji“, pojasnila je ministarka.

Istakla je da je delta soj koronavirusa doveo do dodatnog povećanja broja novoinficiranih u Crnoj Gori zbog čega je, kako kaže, neophodno poštovati sve epidemiološke mjere.

Cilj je, pojašnjava, da se postigne određeni stepen kolektivnog imuniteta i da idemo u pravcu ukidanja svih mjera.

„Da bi se to desilo moramo se svi odgovorno ponašati“, rekla je Borovinić Bojović, prenosi Portal RTCG.

Ministarka je istakla „da ne treba da se desi nekome da neko njegov ili on sam završi na respiratoru da bi shvatio koliko je virus opasan“.

Vakcina smanjuje rizik na minimum

„Da li je pravo pacijenta koji je u bolnici, ili pravo onoga koji će da se razboli ili onog koji umire, važnije od moje želje ili volje da večeras odem u diskoteku?“, pitala je Borovinić Bojović.

Kazala je da nijedan preminuli pacijent od koronavirusa nije bio vakcinisan, pojašnjavajući da je broj umrlih u svijetu zbog delta soja veći zbog povećane transmisije: „Jedini način da se zaštitimo je vakcinacije, odnosno smanjenje rizika na minimalnu moguću mjeru“.

Najavila je i popuštanje mjera ukoliko dođe do pada broja novooboljelih, dok će se, ako dođe do rasta, morati preduzimati neke restrktivnije.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Berane: Volonteri očistili dio obale Lima (FOTO)

„Zadovoljstvo je bilo raditi na terenu sa mladim odgovornim ljudima, koji na djelu dokazuju da im je stalo do čistih rijeka i obala. Moglo bi se reći da su svi učesnici pokazali kako se sa riječi prelazi na djelo i kako se konkretno vidi šta je urađeno tokom akcije“, kazala je Katarina Vujović iz NVO „Zero Waste Montenegro“

Foto: Privatna arhiva

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

NVO „Zero Waste Montenegro“ i volonteri Srednje stručne škole iz Berana organizovali su akciju čišćenja obala i dijela korita rijeke Lim u neposrednoj blizini gradskog mosta „Niko Strugar“, čime je dat doprinos obilježavanju Međunarodnog dana čistih obala u Crnoj Gori.

Foto: Privatna arhiva

Koordinatorka pomenute NVO za Berane, Katarina Vujović kazala je da su akciju podržali Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Opština Berane na čelu sa Milošem Kastratovićem i Komunalno preduzeće.

Foto: Privatna arhiva

„Zadovoljstvo je bilo raditi na terenu sa mladim odgovornim ljudima, koji na djelu dokazuju da im je stalo do čistih rijeka i obala. Moglo bi se reći da su svi učesnici pokazali kako se sa riječi prelazi na djelo i kako se konkretno vidi šta je urađeno tokom akcije“, istakla je Vujović.

Foto: Privatna arhiva

Međunarodni dan čistih obala organizuje NVO Zero Waste Montenegro širom Crne Gore u saradnji sa partnerskim, pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja, EU Info centra…

Piše: Berane online

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije