Connect with us

DRUŠTVO

KAMEN SPOTICANJA I MANJINSKE VLADE

Da li će biti potpisan Temeljni ugovor sa SPC? SDP krenuo u kampanju protiv potpisivanja

Kako piše „Dan“, ukoliko informacija o Temeljnom ugovoru u četvrtak „prođe“ na Vladi moglo bi se pristupiti završnim razgovorima sa Srpskom pravoslavnom crkvom što bi dovelo do postizanja konačnog dogovora, koji se u tom slučaju očekuje najkasnije do polovine jula

Dritan Abazović i Ranko Krivokapić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Vlada Crne Gore trebalo bi, prema pisanju Dana koji se poziva na nezvanične dobro obaviještene izvore, da na sjednici u četvrtak, 23. juna, usvoji informaciju o Temeljnom ugovoru koji treba da bude potpisan sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Navode i da će se danas ta informacija naći na Komisiji za ekonomsku politiku i finansije, odnosno KEP-u.

Informaciju o Temeljnom ugovoru pripremilo je Ministarstvo pravde, a ministrima će je predstaviti ministar Marko Kovač. Prema saznanjima ovog medija, odmah nakon što informacija o Temeljnom ugovoru „prođe“ Vladu, pristupiće se završnim razgovorima sa Srpskom pravoslavnom crkvom i konačnom dogovoru. Njihovi izvori tvrde da bi do kraja juna trebalo da se završi usaglašavanje teksta, a onda bi bio dogovaran termin za potpisivanje Temeljnog ugovora.

Ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpisaće crnogorski premijer Dritan Abazović i patrijarh srpski Porfirije.

Inače, Abazović je juče rekao da će pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti ubrzo okončano.

„Cilj Vlade je obezbjeđivanje što šireg konsenzusa o Temeljnom ugovoru. Ko god može da pomogne da se unaprijedi tekst Temeljnog ugovora, dobrodošao je. To pitanje ćemo vrlo brzo završiti, na način koji predviđaju Ustav i zakoni, i nadamo se da će Temeljni ugovor biti prihvaćen u širem konsenzusu. Treba da idemo dalje, čekaju nas druge obaveze“, rekao je Abazović.

Na drugoj strani, kako piše „Dan“, ostaje otvoreno pitanje šta će uraditi ministri iz Socijaldemokratske partije, koji su u posljednje vrijeme krenuli u pravu kampanju protiv Srspke pravoslavne crkve, a naročito ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, kojeg u kuloarima već nazivaju „ministrom crkvenih poslova i odbrane od srpske agresije na Crnu Goru“.

No, kuloari su jedno, a zbilja nešto sasvim drugo i sasvim je jasno da je Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve definitivno kamen spoticanja i nove manjinske vlade, što je pokazala i polemika na nedavnoj sjednici između premijera Dritana Abazovića i ministara iz SDP-a.

I dok Raško Konjević smatra da pitanje Temeljnog ugovora nije trebalo da se nađe na dnevnom redu, pogotovo ne po hitnom postupku, Krivokapić je uobičajeno o Srpskoj pravoslavnoj crkvi govorio kao „Crkvi Srbije“, koja je u Crnoj Gori nelegalno i da zato ne može ni da postoji Temeljni ugovor.

Ugovor već usklađen?

Prema informacijama Dana, Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC već je usklađen i samo treba da prođe formalnosti na Vladi Crne Gore. Njihovi izvori smatraju da bi do potpisivanja ugovora moglo doći i za dvije nedjelje. Ima i onih koji misle da ga tek treba uskladiti, ali da to neće biti problematično.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako navode iz Dana, nisu mogli naći sagovornika koji bi želio da priča o ovoj temi, ali ističu da svi očekuju da do potpisivanja Temeljnog ugovora dođe vrlo brzo.

Ranko Krivokapić i SDP se protive potpisivanju Temeljnog ugovora

Krivokapić je ocijenio da informacija o Temeljnom ugovoru ni metodološki nije informacija i dodao da ne postoji uzajamno priznanje između države i crkve.

On je kazao da naziv Temeljni ugovor postoji samo za državne subjekte, a „Crkva Srbije jeste državni subjekt, i to nelegalni u tom smislu, državnom smislu, i ne može imati Temeljni ugovor“.

„Država je međunarodni subjekt i ona registruje crkvu i priznaje crkvu“, naveo je Krivokapić.

Na to je reagovao potpredsednik Vlade i ministar Vladimir Joković, zamolivši da se govori „Crkva Srbije“.

„Govoriti „Crkva Srbije“ je igranje sa Crkvom“, kazao je Joković odgovarajući Krivokapiću.

Očekuje se da će i na narednoj sjednici Vlade polemika između SDP-a i ostatka Vlade nastaviti.

Abazović: Da se dogovorimo ili da se razilazimo

Abazović, koji je do sada više puta izjavljivao da je pitanje Temeljnog ugovora za njega gotova stvar, ali da se to pitanje previše politizuje, ponovio je da je ovaj dokument identičan sa ugovorima koje Crna Gora ima sa drugim vjerskim zajednicama i da ne može da bude iznad Ustava i zakona.

„Problem ne postoji ni u jednom segmentu. Ugovor koji treba da se potpiše identičan je ugovorima sa drugim vjerskim zajednicama i ne može da bude iznad Ustava i zakona“, kazao je Abazović.

Istakao je da je taj ugovor legitimisanje međusobnih obaveza i prava.

„Ovdje nema nikakvih obećanja, ja se bojim da obećanja postoje sa drugih strana da se to nikada neće završiti. Hoću jednu stvar da vam kažem: ono što ovaj čovek kaže ili potpiše, on će uložiti i zadnji atom da se to i sprovede u djelo. Ako to podrazumijeva da nemamo više saradnju, vrijeme je da se pozdravljamo“, poručio je Abazović na sjednici, prenio je portal RTCG.

On je naglasio da Temeljni ugovor sa SPC za njega nije problematično pitanje.

„Ako zbog toga treba da se razdvojimo ja sam tu, i to treba da učinimo javnim i glasnim“, rekao je Abazović i dodao da želi da se odluke donose i da se rješavaju otvorena pitanja.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

DRUŠTVO

Izuzetno rijedak i častan gest: Osuđenik dao bubreg i spasio život ljekarki

Osuđenom za razbojništvo za godinu skraćena zatvorska kazna zbog humanog gesta

Detalj iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (ilustracija)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Humani gest osuđenog M.B. – da donira bubreg ljekarki, bio je vrijedan pažnje i cijenjen, pa su se Viši sud u Podgorici, Vrhovno državno tužilaštvo i konačno Vrhovni sud saglasili da uvaže zahtjev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je, dakle, zahtjev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog krivičnog djela – razbojništvo i osudio ga na dvije godine zatvora, prenose „Vijesti“.

”Usvojen je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne branioca osuđenog M.B. i pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici se preinačava u dijelu odluke o kazni. Tako što se osuđeni M.B., zbog krivičnog djela razbojništvo, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Objašnjava se da je pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, M.B. oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

”Branilac okrivljenog, advokatica, je Višem sudu u Podgorici podnijela zahtjev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtjevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne, jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtjevu je navedeno da je osuđeni M.B., kao donor bubrega, spasio život ljekarki J.M. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtjev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u dijelu odluke o kazni”, pojašnjava se u odluci suda, navodi pomenuti medij.

24 mjeseca, umjesto 36, robijaće M.B. nakon što je svojevoljno donirao bubreg ljekarki. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ

Dodaju da je na osnovu svih činjenica, Viši sud u Podgorici, u predlogu od 2. marta 2022. godine, predložio da se usvoji zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, dok je Vrhovno državno tužilaštvo, u aktu od 11. marta iste godine, takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtjev.

”I po nalaženju Vrhovnog suda, navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene, pa je stoga valjalo usvojiti zahtjev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u dijelu odluke o kazni, na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma rijetka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog. Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano djelo, dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe – srodnika ili prijatelja), i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primjer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu”, navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Bivši radnici Montenegro erlajnsa gađali jajima zgradu Vlade

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove porodice“, rekao je Perović prije nego je gađao u zgradu Vlade

Protest bivših radnika Montenegro erlajnsa, Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Radnici Montenegro erlajnsa protestovali su ispred Vlade, ali se protest nije dobro završio. Do sastanka sa predstavnicima Vlade nije došlo dok je predstavnik radnika Miljan Perović pozvan u svojstvu građanina da dođe u Centar bezbjednosti jer je gađao jajima zgradu Vlade, piše Dan.

Radnici su do sada blokirali na pola sata i na sat saobraćajnicu ka Aerodromima, a sada su odlučili da proteste presele pred zgradu Vlade.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Kako izvještavq Dan sa lica mjesta, radnici su na početku protesta sa pištaljkama obavijestili predstavnike Vlade da su ispred i da čekaju da im se obrati neko od ministara.

Nakon određenog vremena pojavio se ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je išao ka Skupštiuni da odgovara na pitanja poslanika. Damjanović je kazao da njegov resor nije zadužen za MA, već kada nešto dođe za isplatu, tek tadato dolazi u njegovu nadležnost. Radnici su mu prethodno saopštili da im je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao da je njihov problem u nadležnosti Ministarstva finansija, navodi Dan.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

Radnici protestima traže isplatu sedam zarada i povezivanje staža od 2017. godine do uvođenja stečaja krajem aprila 2021. godine.

Tokom protesta u jednom trenutku, simbolično su gađali zgradu Vlade jajima kojima je istekao rok.

Foto: Ivan Petrović Ipe (Dan)

„Ovo je mućak, jaje kojem je istekao rok. Valjda će se nakon ovoga sjetiti neko da postoje i radnici MA i njihove poropdice“, rekao je Perović prije nego što je gađao zgradu, piše Dan.

Nakon toga je pozvan u CB u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Policajci pozivaju na protest ispred Vlade: Poniženjima nema kraja, juče primili opet smanjenu platu

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Članovi Glavnog odbora (GO) Sindikata Uprave policije pozvali su kolege na protest ispred Vlade u četvrtak zbog neispunjenog obećanja o povećanju plate od deset odsto.

Kako se navodi u saopštenju, poniženjima policijskih službenika izgleda nema kraja.

„Taman kad se ponadaju da će makar sačuvati ove mizerne plate koje imaju ministri im tresnu novu šamarčinu i tako im pokažu da nisu vrijedni ni poštovanja ni uvažavanja“, navodi se u saopštenju članova GO Sindikata Igora Rmandića i Željka Pejovića.

Oni su upitali „kako drugačije tumačiti pompeznu najavu povećanja plate od 10 odsto koju su objelodanili ministri (Filip) Adžić i (Aleksandar) Damjanović a onda juče primiti platu koja je opet smanjena“.

„I da poniženje bude veće, čekalo se da se uplati plata pa tek onda da se odluka o povećanju objavi u Službenom listu. Čestitamo, Vlada je našla način da uštedi“, navodi se u saopštenju.

Prazna i lažna obećanja, tapšanje po ramenu i priča “biće bolje”, kako se dodaje, više ne prolaze.

„Policijski službenici su dovedeni u toliko ponižavajući položaj da nema građanina Crne Gore koji se ne pita šta mi radimo i dokle smo spremni da ćutimo. Ni trenutka više, kap je prelila čašu“, kaže se u saopštenju članova GO Sindikata.

Oni su kazali da dok se funkcionerima i nekim drugim službama u Ministarstvu unutrašnjih poslova plata povećava 25 i 30 odsto, „policijskim službenicima se velikodušno obećava povećanje do deset odsto“.

„To znači da može biti tri odsto a može biti i sedam ili deset odsto. To nije odnos kakav policijski službenici zaslužuju od ovog društva“, dodaje se u saopštenju.

Rmandić i Pejović kazali su da su se u cilju zaštite prava policijski službenici samoorganizovali i prijavili protest ispred zgrade Vlade u četvrtak u deset časova.

„Na tom skupu će biti iznešeni jasno definisani zahtjevi sa preciznim rokovima za njihovu realizaciju. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni u navedenim rokovima već su razrađeni modeli daljih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali sve kolege koji su toga dana u mogućnosti da im se pridruže. „Poziv za podršku i učešće na protestu je upućen svim sindikalnim predstavnicima i Sindikatu Uprave policije i njihov odgovor očekujemo“, navodi se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije