Connect with us

DRUŠTVO

BIVŠI PREDSJEDNIK CRNE GORE

(FOTO) Đukanoviću u Veneciji uručena nagrada “Zlatni lav za životno djelo”

Đukanović je rekao da nagrada nije priznanje samo njemu, već „svim našim građanima koji su doprinijeli da savremena Crna Gora bude zemlja prepoznatljive multikulturalnosti i međuvjerskog i međunacionalnog sklada, uspješna evropska priča na Balkanu kako su je do nedavno nazivali međunarodni zvaničnici, kredibilna članica NATO i lider u procesu evropske integracije“

Foto: Profimedia

Bivšem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću danas je u palati regije Veneto u Veneciji uručena međunarodna nagrada “Zlatni lav za životno djelo”, koju mu je dodijelio Komitet za Orden Zlatnog venecijanskog lava.

Foto: Kancelarija bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića

On je tom prilikom, između ostalog, rekao da nagrada nije priznanje samo njemu, već „svim našim građanima koji su doprinijeli da savremena Crna Gora bude zemlja prepoznatljive multikulturalnosti i međuvjerskog i međunacionalnog sklada, uspješna evropska priča na Balkanu kako su je do nedavno nazivali međunarodni zvaničnici, kredibilna članica NATO i lider u procesu evropske integracije“.

Kancelarija bivšeg predsjednika dostavila je medijima njegov govor sa svečanosti, koji prenosimo integralno:

„Poštovani gospodine Kandelarezi, poštovani gospodine Prioreski, senatore Baćini, dame i gospodo, učinili ste mi čast pozivom da posjetim Veneciju, i da u ovom istorijskom zdanju primim nagradu ‘Zlatni lav za životno djelo’ koju mi je dodijelio vaš uvaženi Komitet.

Foto: Kancelarija bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića

„Time ste izrazili veliko poštovanje prema meni lično, i prema mojoj zemlji. Crna Gora se posljednjih decenija našla pred krupnim političkim i istorijskim izazovima, na koje je uspjela da odgovori, i da preskoči vjekove. Trasirali smo stratešku državnu politiku koja je omogućila partnerstvo i savezništvo sa zemljama EU i NATO, usvajajući vrijednosti savremenog demokratskog svijeta. Imao sam privilegiju da budem na čelu tima koji je upravljao tim procesima.

„Zadovoljstvo je utoliko veće što ova nagrada dolazi iz Italije, iz zemlje koja je izvorište jedne od najvećih i najuticajnijih kultura i civilizacija u svijetu, s kojom Crna Gora ima duge i duboke istorijske veze.

Foto: Kancelarija bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića

„Još od srednjeg vijeka baštinimo političke i kulturne spone s državama Apeninskog poluostrva, što je imalo veliki značaj za emancipaciju naše države i društva. Najvažnije moderne evropske tekovine i ideje dolazile su u Crnu Goru preko ovih zemalja, i zahvaljujući njima. Samo nepune četiri decenije nakon što je Gutenberg štampao prvu knjigu u Evropi, u Crnu Goru je potkraj 15. vijeka stigla iz Venecije štamparija, u kojoj je štampana prva knjiga u Južnih Slovena.

„U slavnoj crnogorskoj istoriji posebno mjesto imaju odnosi Crne Gore sa Mletačkom republikom, koji su započeli još u srednjem vijeku. Pored političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa između dvije zemlje, uspostavljene su, krajem XV vijeka, i porodične relacije između crnogorske vladarske porodice Crnojević i mletačke plemićke porodice Erico. Nakon pada Crne Gore pod osmansku vlast, Mletačka republika, kao njen susjed, postaje važan crnogorski saveznik u borbi za oslobođenje od osmanske vlasti, a kasnije i oslonac crnogorskim naporima za obnovu nezavisne države. Početkom 17. vijeka uspostavljene su i političke veze Crne Gore sa savojskim vojvodstvom, u namjeri da se pokrene antiosmanski ustanak na Balkanu. Za nas u Crnoj Gori posebno su značajni uticaji i podsticaji koje je naš najveći nacionalni pjesnik i filozof Petar II Petrović Njegoš, koji je bio i vladar Crne Gore, nalazio u italijanskoj kulturi.

„Pravi procvat političkih, kulturnih i ekonomskih odnosa nastupio je udajom crnogorske princeze Jelene Petrović Njegoš za prestolonasljednika Viktora Emanuela III, koji je ubrzo postao kralj Italije. Kraljica Jelena je podigla most neprekinutog prijateljstva između naših naroda, čije je temelje učvrstila mudrošću, plemenitošću i dobrotom, i obezbijedila trajno mjesto u dugoj i slavnoj istoriji i svoje Crne Gore i svoje Italije.

„Italija je imala posebno važnu ulogu i u najtežim trenucima za crnogorsku državu neposredno nakon Prvog svjetskog rata. Podržavala je do kraja borbu crnogorskog suverena i vlade u egzilu da očuvaju nezavisnost Crne Gore, iako je, kako se pokazalo, tada ta borba bila uzaludna. Italija je nakon nasilnog ukidanja nezavisne crnogorske države 1918. godine, postala utočište za mnoge borce koji su se tom ukidanju suprotstavljali.

„Odnosi Crne Gore i Italije dobili su novu formu u drugoj polovini XX vijeka, kada je Crna Gora, kao jedna od jugoslovenskih republika imala intenzivne ekonomske odnose sa regijom Pulja. Od obnove nezavisnosti 2006. godine, saradnja dvije države dobila je novi snažan zamah. Italija je jedna od ključnih zemalja u Evropi i svijetu koja bezrezervno podržava evropski i evroatlantski put Crne Gore i regiona.

„Najbolja potvrda čvrstine prijateljstva i savremenih odnosa je projekat podmorskog elektroenergetskog kabla, realizovan u partnerstvu italijanske kompanije Terna i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), kao simbolički pandan uspostavljanju radiotelegrafske veze između Crne Gore i Italije početkom prošlog vijeka. Imao sam čast da zajedno s predsjednikom Serđom Matarelom na svečanoj ceremoniji pustim u rad taj kabl, čija dužina između Peskare i Tivta iznosi 455 km. Dakle, prva štamparija krajem 15. vijeka, prva radiotelegrafska stanica početkom 20., i prva elektroenergetska podmorska veza početkom ovog vijeka istorijski su biljezi epoha koje nas spajaju.

„Italija je i danas ne samo pouzdan susjed i prijatelj, već i jedan od ključnih ekonomskih partnera. Stotine naših studenata koji se školuju na italijanskim univerzitetima najvažniji su resurs naše saradnje, kao zaloga izvjesne budućnosti crnogorsko-italijanskih odnosa.

„Nagradu za životno djelo dobijam kao bivši Predsjednik Crne Gore. Sada imam priliku da podvučem crtu u odnosu na dugu političku karijeru u jednom od najturbulentnijih perioda naše novije istorije. Kada se čovjek osvrne iza sebe, uvijek misli da se nešto moglo uraditi i bolje i drugačije. Ali kad se radi o najvažnijim postignućima Crne Gore kojima sam doprinosio ništa ne bih mijenjao. Ponosan sam na to što smo u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije umjesto sukoba i razaranja izabrali mir, učvrstili nacionalno dostojanstvo, prepoznali da rat zvaničnog Beograda sa NATO 1999. godine, nije naš nacionalni interes. Isto tako i na činjenicu da Crna Gora tih godina, po prvi put u istoriji, uspijeva da sama finansira sve svoje državne funkcije, bez bilo čije pomoći sa strane.

„Posebno sam ponosan na referendum o crnogorskoj nezavisnosti 2006. godine, kojim je prvi put na Balkanu jedna država nastala mirnim putem, iako je Crna Gora, kroz istoriju, svoje najvažnije državotvorne ciljeve ostvarivala ratom. Naša mirnim putem obnovljena i međunarodno priznata država prepoznata je kao važan faktor stabilnosti u regionu, članica NATO od prije šest godina, u predvorju EU, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu. O tome svjedoči i visok nivo direktnih stranih investicija u tom periodu zahvaljujući kojima su realizovani krupni infrastrukturni i turistički projekti. Od 2005. do 2019. Crna Gora je uspjela da poveća BDP per capita po standardu kupovne moći sa 33 na 50 odsto prosjeka EU. Jednom od najvažnijih tekovina mog dugog bavljenja državnim poslovima smatram to što je vlast u Crnoj Gori promijenjena demokratskim putem, kao što je tokom prethodnih 30 godina, demokratskim načinom i birana.

„Još jednom želim da naglasim da je nagrada “Zlatni lav za životno djelo” priznanje ne samo meni, nego svim našim građanima koji su doprinijeli da savremena Crna Gora bude zemlja prepoznatljive multikulturalnosti i međuvjerskog i međunacionalnog sklada, uspješna evropska priča na Balkanu kako su je do nedavno nazivali međunarodni zvaničnici, kredibilna članica NATO i lider u procesu evropske integracije.

„Dozvolite na kraju da zahvalim asocijaciji Gran Premio Internacionale di Venecija, gospodi Silenu Kandelareziju, Mauriliju Prioreskiju i članovima Komiteta, senatoru Mariju Baćiniju i Đuzepeu Bareti, i da pozdravim sve prisutne“, zaključio je Đukanović.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Suđenje za „državni udar“: Tužioci zatražili da se Mandić i Knežević osude na po pet godina zatvora

Tužioci su predložili sudu da se organizatori kriminalne grupe ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15 godina zatvora, a Vladimir Popov na 12 godina

Foto: Luka Zeković

Nekoliko sati trajalo je danas u Višem sudu u Podgorici iznošenje završnih riječi specijalnih tužilaca Zorana Vučinića i Siniše Milića u ponovljenom sudskom postupku u predmetu poznatom kao „državni udar“.

Počelo je jutros u osam sati a završeno je nešto poslije 17 časova.

Sud je zatim dao pauzu, nakon čega je za 18 časova zakazano da advokati odbrane daju završnu riječ.

Tužioci su predložili sudu da se organizatori kriminalne grupe ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15 godina zatvora, a Vladimir Popov na 12 godina.

Zatražili su da se bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osudi na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. Za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića predloženo je u završnoj riječi kazna od po sedam godina zatvora.

Za lidere bivšeg Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića, tužioci su zatražili po pet godina zatvora.

Za okrivljenu Branku Milić je predložena kazna od strane tužilaštva tri godine zatvora, dok je za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića zatraženo po godinu i šest mjeseci, a za Dragana Maksića godina i devet mjeseci zatvora.

Za vozača bivših lidera DF-a Mihaila Čađenovića, tužilac je zatražio godinu i šest mjeseci zatvora.

Za Kristinu Hristić je predloženo izricanje uslovne kazne.

Tužioci su pročitali završnu riječ koju je pripremila zastupnica optužbe Jelena Protić, koja se nalazi na bolovanju.

Specijalno tužilaštvo je u cjelosti ostalo pri ranijoj optužnici i zatražilo od specijalnog vijeća kojim predsjedava sudija Zoran Radović da okrivljene oglasi krivim i kazni po zakonu.

Tužilac Vučinić je neznatno izmijenio i precizirao optužnicu, ali je pravna kvalifikacija krivičnih djela ostala neizmijenjena.

Nekoliko sati detaljno su pročitali i analizirali odbrane okrivljenih, iskaze saslušanih svjedoka kao i svjedoka saradnika Saše Sinđelića. Podsjetili su na materijalne dokaze koji se nalaze u spisima predmeta. Smatraju da su odbrane okrivljenih opovrgnute iskazima saslušanih svjedoka i provedenim dokazima na glavnom pretresu, a posebno iskazom svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

Za danas je planirano davanje završnih riječi advokata odbrane i okrivljenih.

Optužnica je podignuta protiv Šišmakov Eduarda , koji je u bjekstvu, Vladimira Popova , državljanina Ruske Federacije, Bratislava R. Dikića, , Predraga S. Bogićevića, u bjekstvu, Nemanje M. Ristića, Miloša G. Jovanovića, Srboljuba T. Đorđevića, Kristine R. Hristić, Branke J. Milić, Milana Ž. Dušića, Dragana M. Maksića, Mihaila M. Čađenovića, vozač lidera DF-a, te Andrije V. Mandića i Milana D. Kneževića. Prema navodima optužnice, okrivljeni Šišmakov i Popov su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne orgnizacije, a okrivljeni Dikić, Bogićević, Ristić, Jovanović, Hristić, Milić, Dušić, Maksić, Đorđević, Čađenović, Mandić i Knežević izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne orgnizacije. Okrivljeni Šišmakov i Popov su kao saizvršioci izvršili krivično djelo terorizam u pokušaju, a okrivljeni Dikić, Bogićević i Ristić izvršili su krivično djelo terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Trećom tačkom optužnice je predstavljeno da je okrivljeni Šišmakov izvršio krivično djelo pripremanje djela protiv Ustavnog uređenja i bezbijednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

U ranijem postupku, svi optuženi su osuđeni. Prihvatajući žalbe advokata odbrane, Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo osuđujuću prvostepenu presudu u ovom predmetu.

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, navedeno je ranije u saopštenju Apelacionog suda.

Ukinutom presudom Mandić i Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine. Organizatori te grupe – Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora. Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora. Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno. Vozač DF Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora. U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera, a aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Ulazi li Aerodrom Berane u završnu fazu?

“Treba biti strpljiv. Vidjećemo šta ćemo to saznati kada se radi o projektu Aerodrom Berane”, kazao je Bader Portalu RTCG u telefonskom razgovoru

Osnivač i predsjednik Fondacije za budućnost crnogorskog turizma Mihael Bader podijelio je olnajn informaciju da će se za četiri dana znati nešto više u vezi sa projektom “Aerodrom Berane”, i objasnio da za sada ni on ne zna previše detalja.

“Treba biti strpljiv. Vidjećemo šta ćemo to saznati kada se radi o projektu Aerodrom Berane”, kazao je Bader Portalu RTCG u telefonskom razgovoru.

Mihael Bader je Fondaciju za budućnost crnogorskog turizma osnovao 2020. godine, a već sedamnaest godina živi u Crnoj Gori. On je prošle godine, u vrijeme prethodne Vlade na čijem čelu je bio Dritan Abazović, dobio počasno crnogorsko državljanstvo.

Kazao nam je da je u fokusu njegovog interesovanja upravo bolja avio povezanost Njemačke i Crne Gore, radi pokušaja da se što više Njemaca privuče ove godine u Crnu Goru.

Prema njegovim riječima, najnovija istraživanja pokazuju da će ove godine putovati 60 miliona Njemaca i da će potrošiti 78 milijardi eura, a kako bi privukla dio tih turista Crna Gora mora unaprijediti marketing i obezbijediti avio linije koje su trenutno bolje i sa Albanijom nego sa našom državom.

“Ključna stvar su avio linije i marketing. Moramo da čujemo što gost traži, a ne što mi nudimo, jer gost odlučuje gdje će da ide. Svi evropski penzioneri bi došli na četiri, pet, šest mjeseci u Crnu Goru na zimski odmor, međutim zakonski okvir dozvoljava samo 90 dana. Gubimo velike prihode, jer upravo zbog toga veliki broj njemačkih turista zimi ide u Španiju” rekao je Bader, koji je ove godine imao štand na sajmu u Minhenu.

Tvrdi da se upravo iz tih razloga interesuje za sudbinu projekta reaktiviranja i valorizacije aerodrome u Beranama.

Portal RTCG stupio je u kontakt i sa njemačkim državljaninom Majkom Štajnmilerom koji već duže vrijeme pokazuje interesovanje za investiranje u projekat pod nazivom “Er park Berane” i valorizaciju beranskog aerodroma.

On je samo kratko rekao da je za Studiju izvodljivosti, koja je po narudžbi Vlade Crne Gore rađena u Beogradu, dato pozitivno mišljenje u vezi sa reaktiviranjem i valorizacijom aerodroma u Beranama. No, kazao je da više pojedinosti ne može dati prije nego to učini Vlada Crne Gore.

Ranije je našem portalu kazao da Vlada zajedno sa Agencijom za ulaganja Crne Gore priprema proceduru javno-privatnog partnerstva.

Njemački investitor je sa Vladom Crne Gore i Opštinom Berane početkom aprila prošle godine potpisao Memorandum o valorizaciji aerodroma u Beranama, koji pored aktiviranja aerodrome podrazumijeva i otvaranje dvije fabrike na lokaciji Gradinskog polja.

Vjeruje da ovaj zaboravljeni sjeverni aerodrom može da bude izgrađen po svim njemačkim i evropskim standardima, kao i da može da radi svih 365 dana u godini, bez obzira na vremenske prilike.

Majk Štajnmiler (Maik Steinmuller) vlasnik je kompanije “Elite-private-jet-sevice”. Njegova kompanija već četiri godine je partner Minhenske konferencije i zvanični je njihov prevoznik.

Beranska vazdušna luka ima dugu tradiciju, ali u funkciji civilnog ili kargo saobraćaja nije već četiri decenije. Još 1974. godine vojska tadašnje SFRJ uradila je kvalitetnu pistu, dužine dva kilometra i širine skoro pedeset metara, koja i poslije četiri i po decenije, do danas, odolijeva zubu vremena.

Zbog mnogobrojnih obećanja u proteklim decenijama koja nisu ispunjena u vezi sa ovim aerodromom na sjeveru, javnost u Beranama je vrlo nepovjerljiva i čeka neke konkretne poteze koji bi pokazali da se ne radi o jeftinom populizmu. Taj projekat je podijelio lokalnu javnost koja je vrlo skeptična, ali njemački državljanin Štajnmiler, čija je uspruga iz Berana, tvrdi da su njegove namjere iskrene i da želi da pomogne Beranama i sjeveru Crne Gore.

Šta znači onlajn najava da bi će za četiri dana biti više informacija u vezi sa „Aerodromom Berane“ znaćemo vrlo brzo.

Na pitanje da li su pozitivne informacije iz Vlade Crne Gore u vezi sa njegovim projektom za ovaj aerodrom, on je Portalu RTCG odgovorio kratko „da“, i najavio da će vrlo brzo izaći sa novim podacima za javnost.

Izvor: RTCG

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Sjutra narandžasti meteoalarm: Do 40 stepeni temperatura

Toplotni talas stigao je u Crnu Goru

Foto: Berane online

Kako piše na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju jutarnja temperatura vazduha u Crnoj Gori kretaće se od 12 do 24 a najviša dnevna od 28 do 40 stepeni.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernih smjerova, krajem dana i tokom noći ponegdje pojačan.

Narandžasti meteoalarm, odnosno opasni vremenski uslovi, propraćen je izraženijim klimatskim pojavama, koje bi mogle da predstavljaju rizik po zdravlje.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije