Connect with us

POLITIKA

BIVŠI PREMIJER

Duško Marković predstavlja svoju novu partiju: Zvaće se Stranka evropskog progresa

U inicijativnom odboru buduće partije su bivši funkcioner BS-a Nedžad Drešević, nekadašnji izvršni direktor “Montenegro erlajnsa” Vlastimir Ristić, pilot Nikola Pavlićević… “Nije u pitanju projekat pojedinca, pa ni Duška Markovića, već stotina kredibilnih pojedinaca svjesnih da su Crnoj Gori potrebne promjene i odlučnih da rade na tom planu”, poručuje Marković

Partija nekadašnjeg premijera Duška Markovića, čije je formiranje u završnoj fazi i koja bi uskoro trebalo da bude predstavljena javnosti, zvaće se Stranka evropskog progresa – saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema informacijama lista, inicijativni odbor buduće partije finalizovao je u petak odluke i operativne aktivnosti za njeno javno predstavljanje, te utvrdio naziv i logo stranke.

“Procesuiran je zahtjev za registraciju imena. Sve je spremno, i javnosti će ova ideja i njeni nosioci biti predstavljeni u narednih nekoliko dana, na konferenciji za medije. Biće predstavljen politički manifest stranke, čime se kreće u dalje konkretne programske aktivnosti”, rekao je izvor “Vijesti”.

Taj sagovornik je kazao da je u inicijativnom odboru buduće stranke 50, 60 članova.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su među njima jedan od osnivača i doskorašnji funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Nedžad Drešević, bivši izvršni direktor ugašenog nacionalnog avio-prevoznika “Montenegro erlajnsa” Vlastimir Ristić, arhitekta i bivši direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović, specijalista oftamolog i bivši direktor Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore Haris Kujundžić, pilot Nikola Pavlićević

U inicijativnom odboru su i specijalista iz oblasti anesteziologije, reumatologije i intenzivne terapije Jelena Knežević, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Mira Lakčević, blogerka Jelena Caričić, nekadašnji direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ivan Popović, magistarka međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Rozalina Ljuljđuraj, asistentkinja u nastavi u srednjoj školi u Kotoru Vanja Mijanović

Izvor “Vijesti” navodi da se u budućoj Markovićevoj partiji već raspravlja o tome gdje bi mogao biti njen prvi izborni nastup, te da razmatraju mogućnost da izađu na lokalne izbore tamo gdje budu raspisani. Poručuje da će stranka biti spremna za to.

Marković nije želio da govori za “Vijesti” o partiji, rekavši da je sa članovima inicijativnog odbora dogovoren zajednički javni nastup. Samo je kazao da nije u pitanju projekat pojedinca, “pa ni Duška Markovića”, već, kako je naveo, “stotina kredibilnih pojedinaca svjesnih da su Crnoj Gori potrebne promjene i odlučnih da rade na tom planu”.

“Vijesti” su prije petnaestak dana objavile da je finalizovan inicijativni odbor Markovićeve partije, i da će u njemu biti doktori nauka, profesori, ljekari, inženjeri, ugledni pravnici, ekonomisti… S Markovićem će u stranci biti nekadašnja ministarka u njegovoj vladi i bivša potpredsjednica Demokratske partije socijalista (DPS), Sanja Damjanović.

Izvor “Vijesti” tada je rekao da će se stranka programski temeljiti “na civilizacijskim i evropskim vrijednostima”, i da je “građanski karakter društva temeljni princip njenog političkog djelovanja”.

“Ne samo u političkom, već i u javnom prostoru potrebno je više pristojnosti, kulture i uvažavanja. Treba da eliminišemo retoriku podjela na patriote i izdajnike i afirmišemo međusobno razumijevanje, da ne tragamo za onim što nas razdvaja, nego za onim što će nas približiti”, poručio je sagovornik.

Marković je nedavno podnio ostavku na članstvo u DPS-u, u kom je do prije tri i po godine bio zamjenik predsjednika i u čije je ime obavljao visoke državne funkcije. Prethodno je, početkom novembra prošle godine, najavio mogućnost formiranja partije, rekavši da ne razmišlja samo o tome, već i šta sve treba uraditi “u evropskom i građanskom bloku, da bismo se konsolidovali i da bi Crna Gora izašla iz ovog permanentnog rizika ponora koji je otvoren pred njenom budućnošću”.

On je tada kritikovao DPS zbog unutarstranačkih reformi, rekavši da su bile personalne, a ne široke, za koje se zalagao.

“… Što nije bio dobar pristup”, ocijenio je, dodajući da je odmah nakon izbora 2020. godine tražio održavanje vanrednog kongresa DPS-a kako bi se utvrdila odgovornost za izborni poraz.

Na tim izborima lista DPS-a je nosila ime dugogodišnjeg šefa stranke Mila Đukanovića, a njen nosilac je bio Marković.

Na kongresu DPS-a u januaru 2021. izabrana su nova rukovodstva organa stranke, u kojima više nije bilo Markovića. U političkim krugovima spekulisalo se da je Đukanović predložio svom zamjeniku da se povuku radi dolaska mlađeg kadra, čak i da je i Marković to iznio na jednoj od sjednica partijskih organa. Međutim, Đukanović je ostao šef partije do neposrednih izbora u februaru ove godine, na kojima ga je zamijenio Danijel Živković.

Marković je u novembru prošle godine rekao da je DPS 2020. izgubio izbore za nekoliko hiljada glasova, odnosno da je imao oko 140.000, a da je na posljednjim izborima, održanim u junu prošle godine, prepolovio rezultat, osvojivši 70.000. Prema njegovim riječima, postojao je pritisak međunarodne zajednice i političke konkurencije da “odu stari, a dođu mladi”, ali da se sada, “kad mladi dođu pa kažu nešto što nije podobno vrhu partije, proglašavaju izdajnicima”.

Iz DPS-a su, nakon Markovićeve najave mogućnosti formiranja partije i kritika na račune DPS-a, kazali da on nije saopštio ništa novo i ništa što nije govorio na stranačkim sastancima.

Funkcije i afere

Osim premijerske, Marković je obavljao i funkcije ministra pravde, potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB)…

Njega politički protivnici, ali i dio nevladinog sektora nazivaju “crnom kutijom” DPS-ovog režima i povezuju s mnogim aferama. Između ostalog, sa švercom cigareta i tzv. mojkovačkim kriminalnim klanom, što je on više puta negirao, tvrdeći da su te optužbe “najobičnija” glupost”. Spočitava mu se i to što ne želi da govori o nerasvijetljenim ubistvima iz vremena dok je bio na čelu Službe državne bezbjednosti. Zbog afere “Moldavka S. Č.”, Socijaldemokratska partija je 2003. godine odbila da podrži njegovo imenovanje za ministra policije.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Milatovićevi odbornici sa DPS-om izglasali skraćenje mandata u Glavnom gradu: Podgorica ide na izbore

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene

Većina odbornika Skupštine Glavnog grada izglasala je skraćenje mandata lokalnog parlamenta.

Glasalo je ukupno 32 odbornika, 31 za, jedan protiv.

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene.

Na sjednici se Skupštine Glavnog grada, raspravljalo se o inicijativi za skraćenje mandata lokalnom parlamentu.

Dok je opozicija tražila nove izbore, odbornica Pokreta Evropa sad Anđela Mićović tvrdi da su odbornici PES-a trpjeli pritiske od predsjednika države Jakova Milatovića i odbornice Pokreta za Podgoricu Nađe Ljiljanić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Amerika: Zabrinuti smo zbog ulaska proruskih stranaka u Vladu Crne Gore

„Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa“, kazali su iz Ambasade

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici zabrinuta je zbog, kako su saopštili, uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i protive se sankcijama Evropske unije Rusiji.

Parlament Crne Gore je u utorak izglasao rekonstrukciju vlade, koja sada uključuje dvije proruske i jednu bošnjačku stranku.

Ovim Vlada ima ukupno 32 člana, što je čini najbrojnijom u istoriji parlamentarizma Crne Gore, države sa 630.000 stanovnika.

Iz Ambasade su za Radio Slobodna Evropa rekli da podržavaju vladu posvećenu pristupanju Evropskoj uniji, poštovanju evroatlantskih vrijednosti i potpunom učešću u NATO-u, koja odražava multikulturni sastav Crne Gore.

„Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa“, kazali su iz Ambasade.

Oni su pozvali Vladu i poslanike u Skupštini da ostanu fokusirani na zajednički cilj pridruživanja Evropskoj uniji i izbjegnu kontraproduktivna pitanja koja ugrožavaju taj cilj i izazivaju podjele.

„Kao saveznik i blizak partner Crne Gore, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju i priznaju konstruktivne akcije Skupštine i Vlade, ukazujući na aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrijednostima i ugrožavaju opipljiv napredak ka integraciji u Evropsku uniju“, kazali su iz Ambasade za RSE.

Premijer Milojko Spajić je 23. jula u parlamentu u Podgorici rekao da je rekonstruisana vlada garant stabilnosti i zrelosti.

„Pokazatelj smo kako Srbi i Albanci, Srbi i Bošnjaci, Srbi i Crnogorci – svi mogu zajednički da žive i rade. Bićemo svetionik za čitav Balkan“, kazao je Spajić.

Međutim, Andrija Nikolić iz opozicione Demokratske partije socijalista rekao je da je ovo vlada kojom upravljaju Moskva i Beograd.

„Glava i mozak su u Moskvi. Šef ove Vlade je (predsjednik parlamenta) Andrija Mandić i zato u njoj nema nacionalnih Crnogoraca“.

Dvije stranke bivšeg prorusko orijentiranog Demokratskog fronta (DF) – koje predvode Andrija Mandić i Milan Knežević – dobile su dva potpredsjednička i tri ministarska mjesta.

Politika DF-a suprotna je zvaničnoj politici Crne Gore, koja je najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Te stranke zalažu se za ukidanje sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, ne priznaju nezavisnost Kosova, protive se članstvu Crne Gore u NATO-u, negiraju genocid u Srebrenici i podržavaju ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Osim što podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovi lideri imaju bliske političke odnose sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Zvanični Vašington je više puta upozoravao i izražavao zabrinutost da u vlasti budu stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima. Sličan stav saopštavan je i iz evropskih institucija.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Izglasan novi sastav Vlade: Novi ministri iz nekadašnjeg DF-a, Bošnjačke stranke…

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 24 ministarstva i sedam potpredsjednika, od kojih je pet samo na mjestu potpredsjednika, a dva pokrivaju i mjesto potpredsjednika i ministra

U Skupštini Crne Gore izglasana je rekonstrukcija Vlade.

Na predlog premijera Milojka Spajića, poslanici su izglasali promjene sastava 44. Vlade Crne Gore.

Glasanju nijesu prisustvovali poslanici DPS-a, SD-a, GP URA, HGI i posebnog kluba poslanika.

Od poslanika opozicije, u sali su ostali Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crne Gora) i Mehmet Zenka (Demokratska unija Albanaca).

Većina ministara je izglasana sa 53 poslanika za i jednim uzdržanim, dok je za smjenu bivšeg ministra pravde Andreja Milovića glasalo svih 54 poslanika prisutnih u Skupštini.

Rekonstruisanu, 44. Vladu, premijera Spajića čine:

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku,

Filip Ivanović, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove,

Budimir Aleksić, potpredsjednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama;

Milun Zogović, potpredsjednik Vlade za infrastrukturu I regionaini razvoj,

Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova,

Saša Mujović, ministar energetike,

Bojan Božović, ministar pravde,

Slaven Radunović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine,

Simonida Kordić, ministarka turizma,

Maja Vukićević, ministarka saobraćaja,

Damjan Ćulafić, ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera,

Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih,

Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga,

Filip Radulović, ministar pomorstva,

Mirsad Azemović, ministar dijaspore,

Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije;

Admir Šahmanović, ministar rudarstva, nafte i gasa,

Ernad Suljević, ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama;

Milutin Butorović, ministar bez portfelja.

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 24 ministarstva i sedam potpredsjednika, od kojih je pet samo na mjestu potpredsjednika, a dva pokrivaju i mjesto potpredsjednika i ministra.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije