Connect with us

HRONIKA

CRKVA SVETOG KIRIKA I JULITE

(FOTO) Plav: Skulptura mitropolita Amfilohija biće postavljena ispred crkve u Velici

„Moja ideja je bila da svu muku, i našu i svoju, koju je Amfilohije nosio sa sobom pokažem na njegovom portretu, a da on sam izrasta iz crnogorskog kamena, iz vrleti crnogorskih, duhovnih i materijalnih“, kazao je srpski vajar Dragan Radenović

Mitropolit Amfilohije, Foto: Boris Pejović

Skulptura blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija u bronzi, veličine dva i po metra, početkom naredne godine biće postavljena ispred Crkve Svetog Kirika i Julite u mjestu Velika u Plavu.

Djelo je rad srpskog vajara Dragana Radenovića, čije skulpture krase mnoge crkve i manastire u Crnoj Gori.

Skulptura mitropolita, Foto: Dan

„Skulptura je u livnici i najkasnije do proljeća biće u Vasojevićima. Moja ideja je bila da svu muku, i našu i svoju, koju je Amfilohije nosio sa sobom pokažem na njegovom portretu, a da on sam izrasta iz crnogorskog kamena, iz vrleti crnogorskih, duhovnih i materijalnih“, kazao je Radenović za „Dan“.

On podsjeća da je upravo mitropolit Amfilohije 2016. godine održao pomen nevino stradalim žrtvama u Velici, čime je postao kum ovog mjesta, i ističe da je skulptura omaž mučenicima i mitropolitu.

Radenović pored skulpture čiji je autor, Foto: Dan

Protojerej-stavrofor Boris Brajović, doktor filozofije, ocjenjuje da su Radenovićeva djela neprocjenjiva i podsticajna putopisna umjetnička monografija o estetici i stilu.

„Vjerujem da danas ne postoji mnogo ljudi kod nas koji nijesu upoznali umjetničko djelo akademskog vajara Dragana Radenovića. Gradovi i trgovi naših naselja su i svojevrsni umjetnički bedekeri za hodočasnike umjetnosti koji se upoznaju sa njegovim skulpturama i vajarskim djelima. Monumentalne skulpture ličnosti ili događaja koje ukrašavaju prostore djeluju egzistencijalno uzvišene i intelektualno podsticajne. Krećući se po onim granicama i umjetničkog i duhovnog on ih svojim umjetničkim djelima lako prelazi otvarajući prostor i ljepote, ali i zapitanosti. On nas svojim skulpturama uvodi u stanje tajne u kojem vas, pomalo brehtovskom tehnikom, tjera na dijalog, na susret u kome je djelo u sredini“, ističe Brajović.

Skulptura mitropolita, Foto: Dan

On smatra da poslednje umjetničko ostvarenje Radenovića, skulptura mitropolita Amfilohija, po mnogo čemu ima osobeno mjesto u cijelom njegovom umjetničkom opusu.

„Krupno tijelo vladike koje se izdiže iz vulkanskih rojeva zemlje, natopljenih sedimentnim naslagama, koje se u kosmogenskom ritmu uzdižu sve do mitre na glavi na kojoj stoji mali krst. Veliki krst vladika drži u desnoj poluispruženoj ruci, preko koje je, kao oslonac harmonije ljudskog bića, zaklopljena lijeva ruka. Osjećaj punoće cjeline ljudskog bića, njegove luče mikrokozma, postignut je umjetničkim vezama zemljanih djelova donjeg dijela vladike i njegove brade koja, u biblijskom ključu, reprezentuje mudrost, odlučnost, ali i simbol Božjeg blagoslova. Arhitektonska, a time i čisto umjetnička figura mitropolita Amfilohija kristalizuje se u vremensku i prostornu monumentalnost, gdje su kondenzovani i prošlost i budućnost. Otud osjećaj neke dinamičke naelektrisanosti pri pogledu na izvanredno djelo Dragana Radenovića“, istakao je Brajović.

Skulptura u kojoj se naslage primarne materije poput zemlje kreću ka licu vladike, dodaje Brajović, upućuju nas ne na prosti odlivak umjetničkog rada, već na osjećaj stvarnosti i razumijevanja pamćenja i novoga poretka.

„Iz haosa do ljudskog lica i krsta. Ali, tu je i ona intimna crta samog djela, ili, bolje rečeno, njegovog tvorca Dragana Radenovića. On stvara kao da razgovara sa mitropolitom Amfilohijem, sa kojim je dijelio mnogo toga u dugim ličnim druženjima“, naglasio je Brajović.

Kako je ocijenio, skulptura djeluje familijarno bliska.

„Ovo umjetnik postiže na intuitivan način, na nivou srca, i važan je dio odnosa između umjetnika, ličnosti predstavljene u umjetničkom djelu i javnosti. To je komponenta umjetnikovog vizuelnog jezika, jednako važna kao i odluke u vezi sa formom, reljefom, gravurom. Ovo djelo Dragana Radenovića, svojom koncepcijom stila i vizuelnog jezika, artikuliše i njegove ideje o skulpturalnoj formi. S druge strane, očigledno je da ovakvi radovi pozivaju i na naše preispitivanje teme spomenika i monumentalnosti“, zaključio je Brajović u izjavi za „Dan“.

Genocid u Velici

U selu Velika, 28. jula 1944. godine, dvije SS divizije „Princ Eugen“, sastavljene uglavnom od folksdojčera i Albanaca, potpomognutih muslimanskim stanovništvom Plava, Gusinja i Bihora, izvršile su genocid nad mještanima. Na najsvirepiji mogući način ubijeno je više od 600 Veličana, većinom žena i djece. Sredinom prošle godine Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Velici. Na tom mjestu, krajem sedamdesetih, podignut je memorijalni kompleks, a naknadno i crkva. Srpska pravoslavna crkva je 2007. kanonizovala žrtve zločina u Pivi i Velici.

Brajović: Radenović je i filozof jezika

Brajović, Foto: Dan

Kao estetička koncepcija vizuelnog pisanja i razumijevanja skulpture kao umjetničke forme koja uključuje kroz napetost ravnosti i reljefa i pitanje imanentnosti i transcedentnosti, Radenovićev ideal stila je onaj koji uvažava dugu istorijsku liniju formalnog, odnosno skulpturalnog, jedinstva između misli i izraza, između unutrašnjeg i spoljašnjeg, između duhovnog i fizičkog. Ne samo u ovom radu, već i u njegovim drugim skulptorskim ostvarenjima, imamo tu koegzistencije klasičnog i romantičnog, olimpijskog i htonskog, apolonskog i dionizijskog, ali i modernog i dinamičkog stila i izraza. Djela Dragana Radenovića su neprocjenjiva i podsticajna putopisna umjetnička monografija o estetici i stilu, ali i generičkoj i tematskoj heterogenosti njegovih djela, koja daje veoma koherentan pogled na relevantnu problematiku skulpture i prostora, ocijenio je Brajović.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

U Barama Kraljskim zaplijenjena krijumčarena roba vrijedna preko 20.000 eura

Vozilom upravljao Rožajac

Foto: Uprava policije

Službenici Uprave carina i granične policije zaplijenili su, na putnom pravcu Adrijevica – Mateševo, veću količinu krijumačarene tekstilne robe i obuće, vrijednosti više od 20 hiljada eura.

Iz Uprave carina su kazali da su, u saradnji sa službenicima policije, postupajući po operativnim informacijama, u noći između utorka i srijede, vršili su kontrolu na putnom pravcu Adrijevica – Mateševo.

Tom prilikom, kako navode, u mjestu Bare Kraljske, zatečeno je vozilo iz kojeg se osoba koja je upravljala vozilom udaljilo od vozila neposredno prije dolaska carinskih i policijskih službenika.

Kako navode, daljim operativnim radom utvrđeno je da je vozilom podgoričkih registarskih oznaka upravljao F.B. (42) iz Rožaja.

Iz Uprave carina su rekli da je pregledom vozila pronađena veća količina tekstilne robe i obuće, ukupne vrijednosti 20.680 eura.

Prema njihovim riječima, carinski službenici su oduzeli predmetnu robu s obzirom da nema dokaza o njenom porijeklu.

„A predmet su predali na dalje postupanje policijskim službenicima Jedinice za suzbijanje ekonomskog kriminaliteta Bijelo Polje koji će u komunikaciji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Kolašinu preduzeti dalje korake“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Podgorica: Udes kod Komana, tri osobe primljene u Klinički

Tri osobe su primljene u Urgentni blok

Na Komanskom mostu nadomak Podgorice u 7.50 sati desila se saobraćajna nezgoda, nekoliko osoba je povrijeđeno, saopšteno je Portalu RTCG iz OKC Uprave policije.

Kako kažu, tri osobe su primljene u Urgentni blok KCCG.

Više detalja za sada nije poznato.

Uviđaj je u toku.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Uhapšen doskorašnji suvlasnik Bemaxa i više policijskih starješina

Advokat Zoran Piperović potvrdio tu informaciju, nezvanični izvori tvrde da je u pitanju istraga o švercu cigareta

Mijajlović, foto Borba.me

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su Aleksandra Aca Mijajlovića, jednog od doskorašnjih suvlasnika kompanije Bemax, potvrđeno je Vijestima iz više nezvaničnih izvora.

On i još pet osoba lišeni su slobode zbog šverca cigareta, odnosno sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje.

To je „Vijestima“ potvrdio specijalni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić.

Foto: Boris Pejović

Mijajlovićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, saopštio je „Vijestima“ da policija pretresom stana tog Podgoričanina nije pronašla ništa kompromitujuće.

„Oduzeli su zlatnik koji je njegovo dijete dobilo po rođenju, dva dječja laptopa, sat i automobil“, kazao je Piperović nakon pretresa.

Oduzeto vozilo, foto: Boris Pejović

Izvori Vijesti tvrde da je u pitanju istraga o švercu cigareta.

Navodno, u istoj istrazi uhapšeno je više osoba, među kojima i aktivni pripadnici policije. Neki od njih su starješine i komandiri, tvrde sagovornici „Vijesti“.

Foto: Boris Pejović

Jedan od izvora „Vijesti“ tvrdi da je u akciji Specijalnog državnog tužilaštva slobode lišen granični policajac Dragan Backović. Prema informacijama lista, uhapšeni su i policajci Radoje Rabrenović i Mirko Mijušković.

Foto: Boris Pejović

Među uhapšenima su i Golub Vojinović i Podgoričanin Dejan Jokić, tvrdi sagovornik lista.

Nakon njih, uhapšen je i Milan Vukadinović.

Policija ispred zgrade u kojoj je stan Mijajlovića u Podgorici, foto: Boris Pejović

„Na osnovu višemjesečnog koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – EUROPOL, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, uz asistenciju službenika Sektora za borbu protiv kriminala, su lišili slobode A.M.,G.V.,D.J.,D.B.,M.M. i R.R.,zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje“, rekao je „Vijestima“ specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Radonjić, foto: Boris Pejović

Osumnjičeni će, kako je naveo, biti sprovedeni specijalnom tužiocu radi saslušanja u zakonskom roku.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije