Connect with us

DRUŠTVO

POPUNJAVANJE RADNIH MJESTA U SEKTORU POMORSTVA

Ibrahimoviću preča politika od struke: Raspisao konkurs za kadrove Bošnjačke stranke?

Ministarstvo kapitalnih investicija raspisalo je prošle nedjelje tri oglasa za zapošljavanje na radnim mjestima u tom resoru u domenu pomorstva za koja se ne traži adekvatna školska sprema. Ovaj resor nije odgovorio na pitanje “Vijesti” povodom te kadrovske poltike

Ibrahimović, Foto: Skupština Crne Gore

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) raspisalo je prošle nedelje tri oglasa za zapošljavanje na radnim mjestima u tom resoru, u domenu pomorstva za koja se ne traži adekvatna školska sprema.

Riječ je o dva nova radna mjesta u Lučkoj kapetaniji u Baru na poziciji samostalni savjetnik/ca III, kao i o radnom mjestu za inspektor/ka III za sigurnost plovidbe u Direktoratu za inspekcijske poslove (Direkciji za inspekcijski nadzor u pomorskom saobraćaju i unutrašnjoj plovidbi).

Iako su dva nova radna mjesta u sektoru za prihvat i otpremu brodova Lučke kapetanije u Baru što podrazumijeva da izvršioci moraju imati adekvatno znanje engleskog jezika koji je službeni jezik u svjeskom pomorstvu jer će prirodom posla, svakodnevno komunicirati sa agentima i zapovjednicima brodova koji uplovljavaju i isplovljavaju iz Luke Bar i akvatorijuma u nadležnosti barske Lučke kapetanije, u propozicijama javnog oglasa, MKI od kandidata uopšte ne traži nikakvo poznavanje engleskog jezika. Uz to, od kandidata se traži da što se informatičke pismenosti tiče, oni poznaju samo rad u word programu za pisanje dokumenata, traži se položen stručni ispit za rad u državnim organima, najmanje godina radnog iskustva, te fakultetska diploma (VII-1 stepen stručnosti) koja uopšte ne mora biti iz pomorske struke.

Prema oglasu MKI koje vodi ministar Ervin Ibrahimović (BS) dovoljna je bilo koja fakultetska diplomu “iz oblasti društvenih nauka, tehnološko-tehnoloških nauka ili iz oblasti prirodnih nauka.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, novotvorena radna mjesta namijenjena su za funkcionere i članove barskog opštinskog odbora BS-a Seheru Kalender i Ilhana Hasovića.

Kalender, foto: Bošnjačka stranka

Iz MKI nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim oglasom, kao ni na traženje da potvrde ili demantjuju da je jedno novootvoreno mjesto namijenjeno za Seheru Kalender koju je Vada nedavno na predlog Ibrahimovića imenovala za članicu Odbora direktora brodarske kompanije Barska plovidba.

Pitanje za ovaj resor je bilo kako zamišljaju da osobe koje ne poznaju engleski jezik, niti MKI od njih to traži, ubuduće tokom obavljanja svojih radnih dužnosti, komuniciraju sa stranim trgovačkim ili ratnim brodovima, odnosno jahtama koje dolaze u akvatorijum pod nadležnošću Lučke kapetanije Bar.

Izvor “Vijesti” iz sektora pomorstva koji je upućen u detalje ovog oglasa, ocijenio je da je neshvatljivo, ali i za pomorsku struku ponižavajuće raditi ovako nešto – dovesti u Lučku kapeteniju ljude koji nemaju adekvatnu stručnost, a još i više od toga, uopšte ne tražiti da oni poznaju engleski jezik koji je službeni jezik u svjetskom pomorstvu.

”U Luku Bar dolaze NATO ratni brodovi, to je trgovačka luka u koju godišnje uplovi i iz nje isplovi više stotina trgovačkih brodova koji svi u tim slučajevima prvo i posljednje komuniciraju upravo sa Lučkom kapetanijom u kojoj se izdaju i vinjete za plovidbu našim vodama stranim jahtama kojih je godišnje u zoni odgovornosti Lučke kapetanije više od hiljadu. Lučka kapetanija je podcentar službi traganja i spasavanja na moru, zaštite mora od zagađenja, a sve to podrazumijeva da zaposleni moraju imati adekvatnu stručnost i poznavanje engleskog jezika najmanje na B1 nivou, što se jednostvano, podrazumijeva. U suprotnom, osim što se narušava ugled države, jer strani brodovi treba da komuniciraju sa crnogorskim državnim službenicima koji ne znaju engleski jezik, ovakvim propozicijama javnog oglasa kojeg je raspisalo MKI, urušavaju se svi nacionalni planovi za hitna reagovanja u slučaju vanrednih situacija na moru, kao i još mnogo toga”, kazao je izvor “Vijesti”.

Po njemu, ako ovaj javni oglas prođe i budu primljeni kanidati iz redova BS-a za koje je ovaj oglas, prema nezvaničnim informacijama i “nacrtan”, MKI će morati da otvori još najmanje dva radna mjesta u Lučkoj kapetaniji za prevodioce za engleski jezik koji će novoprimljene samostalne savjetnike III u sektoru za prijem i otpremu brodova, morati da prate i podržavaju u svakodnevnom obavljanju njihovog posla.

MKI je prošle nedjelje raspisalo oglas za popunu radnog mjesta u tom resoru za inspektor/ka III za sigurnost plovidbe u Direkciji za inspekcijski nadzor u pomorskom saobraćaju i unutrašnjoj plovidbi, Direktorat za inspekcijske poslove. Od kandidata kojeg, shodno propisima, postavlja starješina džavnog organa na period od pet godin ne traži se poznavanje engeskog jezika. Potrebno mu je poznavanje rada u word pogramu, položen stručni ispit za rad u državnim organima i najmanje jedna godina radnog iskustva. Što se stručnosti tiče budući inspektor sigurnosti plovidbe uopšte ne mora da bude pomorac sa završenim Pomorskim fakultetom nautičkog smjera, jer se oglasom traži kandidati sa VII-1 stepenom stručnosti i završenim “fakultetom iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka – pomorske nauke ili fakultet iz oblasti društvenih nauka”.

MKI od budućeg inspektora sigurnosti plovidbe ne traži da posjeduje bilo kakav brevet – svjedočanstvo o stručnoj osposobljenosti u pomorstvu, pa sjutra taj inspektor ako nema ni najosnovniji brevet ospobljenosti za voditelja čamca, sjutra će na moru u ime države Crne Gore, kontrolisati i eventualno sankcionisati sve druge učesnike u pomorskom saobraćaju koji moraju imati najmanje taj brevet da bi uopšte legalno i sjeli za komande najmanjeg plovila.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ovo radno mjesto Ibrahimović je namijenio za člana BS-a iz Bara Armina Čolovića koji ima završen Fakultet za bezbjednost. Iz MKI na pitanja”Vijesti” u vezi sa ovim javnim oglasom nijesu odgovorili.

Izvor “Vijesti” je kazao da ovakvo ponašanje Ibrahimovića i njegovo svjesno urušavanje kapacieta MKI u ime partijskih interesa BS-a je prešlo svaku mjeru i dovodi u pitanje ne samo ugled države, već i njenu sposobnost da efikasno kontroliše stanje na moru i pravovremeno i efikasno odgovori na eventulane vanredne situacije na moru, a koje su po pravilu, akcije koje imaju međunarodni karakter.

”Stoga očekujemo od premijera Dritana Abazovića da stane na putu ovakvom brutalnom urušavanju državnih kapaciteta u pomorstvu u ime uskostranačkih interesa pojedinaca na funkcijama ministara”, kazao je izvor “Vijesti”, izaražavajući očekivanje da će Abazović, koji i sam dolazi iz jedne od uglednijih ulcinjskih pomorskih porodica lako razmujeti suštinu ovog problema.

Kritikuje druge, dok svoje zapošljava

Ibrahimović je nedavno od Vlade dobio saglasnost da u MKI zaposli 17 novih službenika, među kojima su i ova tri radna mjesta u sektoru pomorstva u Baru. Sa druge strane, on je prije desetak dana zvanično od državnih kompanija koje su u resoru njegovog MKI, zatražio da obustave dalje zapošljavanje i optimizuju korišćenje ljudskih resursa.

On je na sjednici Vlade prošlog četvrtka ukazao na partijska zapošljavanja od strane menadžmenta koji u tim firmama kontrolišu Demokrate i DF.

”Zaposleno je preko 1.400 ljudi u svim privrednim društvima što je nedopustivo. Skoro 40 odsto je zaposleno više u odnosu na 2020. godinu što je zabrinjavajući podatak”, istakao je Ibrahimović, ne pominjući međutim, učinak u otvaranju i popunjavanju radnih mjesta u državnoj administraciji MKI “po dubini”, a koje on ispunjava kadrovima BS-a.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) Čekajući tunel na Jelovici, Beranci idu preko Trešnjevika za Podgoricu

Putovanje kroz maglu, susnježicu i kišu kroz Trešnjevik baš zna da potraje. Ali, to je alternativa. Jer, za sada nema pravca kojim bi Beranci i Andrijevčani sa komšijama iz Plava i Rožaja brže do Podgorice

Put preko Trešnjevika, Foto: Screenshot

Vozači sa sjevera gotovo da su zaboravili na lagodna putovanja. Iz Berana se do Podgorice ide preko prevoja Trešnjevik. Vožnja je kraća ali u zimskim uslovima riskantna. Na saobraćajnicu preko Bijelog Polja ide ko mora jer su kolone i zastoji svakodnevni na trasi koja bi novim putem dva grada trebalo da poveže za dvije godine.

Putovanje kroz maglu, susnježicu i kišu kroz Trešnjevik baš zna da potraje. Ali, to je alternativa. Jer, za sada nema pravca kojim bi Beranci i Andrijevčani sa komšijama iz Plava i Rožaja brže do Podgorice.

Foto: Screenshot

„Loši su uslovi, još snijeg kako je pao, ali dobro, mora se tuda jer je zaobilaznica zatvorena, radovi su, sve u prekidu, znate i sami. Da je slobodna magistrala, da nisu ovi radovi kao što se ovdje radi i ka Baću, to je sve zatvoreno, nešto ne odmiču ali dobro“, kazao je Elvis Kuč iz Rožaja.

„Često koristim ovu dionicu ovdje preko Trešnjevika. Skoro smo baš išli. Preko Bijelog Polja je put katastrofa. Treba nam sat i više da prođemo do BP što ćemo ovdje da prođemo za kratko vrijeme. Da je Bog dao da je put malo bolji ali opet je bolje, nema radova i zastoja“, kazao je Zahid Kuč iz Lučica kod Rožaja.

„Nema drugog izbora, morao sam ovim putem do Podgorice. Jedino je ovo rješenje najkraće“, navodi Džemal Agović iz Berana.

Od Trešnjevika do Mateševa je 35 kilometara. Doduše, putem starim više od jednog vijeka. Svaki kamen i rupu na cesti najbolje poznaju vozači školskih autobusa.

Foto: Screenshot

„Slabo se čisti, zaledi put ali u odnosu na primorje i Podgoricu snalazimo se jer tu živimo, imamo malo više iskustva“, kazao je Milorad, vozač djačkog kombija iz Andrijevice.

„Bliže nam je ovdje da idemo za Podgoricu. Samo da asfaltira država ovaj put. Malo da ga prošire, da ga urede“, istakao je Petar Filipović iz Andrijevice.

Uporedo sa tim su i očekivanja da se završi gradnja tunela na Jelovici kod Berana. Sve do tada vozači su primorani da koriste kraći ali zimi riskantniji put u podnožju Komova. Ni mještanima Kralja kod Trešnjevika nije mnogo bolje.

„Snanalizmo se, mučimo se“, kazao je Dojčilo Martinović, selo Kralje.

Volio bi i Željko Došljak bolji put iz Bijelog Polja prema Beranama. Zastoji u kolini prate ga otkako je počela rekonstrukcija magistrale između dvije opštine. Alternativu nema.

„Svakodnevno prolazim, imam dva đaka. U školu odvodim – dovodim sa sela, stvarno gubimo mnogo vremena na ovom putu. Mnogo se čeka, veliki su zastoji, nije regulisano mislim, kako bi trebalo. Nisam protiv da se radi ali češće bi trebalo da nas puštaju“, naveo je Željko Došljak.

Bolji asfalt kroz Trešnjevik, otvoren tunel na Jelovici i saobraćajnica do Bijelog Polja. To su rješenja za probleme brojnih putnika. Na njih će, po svemu sudeći morati da sačekaju. Koliko, to ne znaju. Sigurno je, međutim, da će im za svako novo putovanje trebati i vremena i strpljenja.

(RTCG) 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Našao torbu punu novca i vratio je vlasniku

Uprkos insistiranju, novinar RTCG je odbio novčanu nagradu

Krnić, Yunus Can i njegova kćerka Ipek (Foto: arhiva)

Autor emisije na Javnom servisu i putopisac Edin Krnić još jednom je svojim sjajnim, ljudskim gestom izazvao pažnju. Krnić je sinoć u prostorijama „Multikoma“ u Podgorici našao torbu punu novca i potom je vratio vlasniku.

Krnić je za Portal RTCG ispričao da je sinoć oko 20 časova u „Multikomu“ našao kesu punu novca, i odmah tražio pomoć osoblja da se utvrdi kome ta torba pripada.

„Pogledali smo snimke sa nadzornih kamera i utvrdili da je turski državljanin Yunus Can, inače sa prebivalištem u Crnoj Gori, sinoć prilikom trgovine u ‘Multikomu’, nemarno spustio torbu sa novcem na pult gdje su izloženi mobilni telefoni, a kako je rekao da se ne sjeća da je to uradio, bio je mišljenja da novac ima kod sebe. Ja sam našao tu torbu i pozvao Veselina Pajovića, radnika ‘Multikoma’ koji je na moje insistiranje odmah provjerio nadzorne kamere i onda je u konsultaciji sa kolegama došao do zaključka da je torbu izgubio Yunus Can, njihov redovni mušterija. Na veliku njegovu sreću, ‘Multikom’ je imao njegov kontakt, i odmah sam ga pozvao da dođe i uzme torbu. Bio je zbunjen jer nije znao da je izgubio novac, nije znao o čemu se radi i mislio je da je to neka neslana šala. Ali nakon sat vremena, Yunus Can se javio i rekao da je izgubio tobru sa novcem. Dogovorili smo se da mu torbu vratim, i to smo uradili u prostorijama ‘Multikoma’. Kada sam mu vratio novac, bio je neizmjerno zahvalan jer je to bio novac njegove kćerke Ipek“, ispričao nam je Krnić, autor poznate emisije „Oko svijeta sa Edinom Krnićem“ na RTCG.

Uprkos insistiranju, Krnić je odbio novčanu nagradu.

„Posebno me raduje što je Yunus Can neizmjerno zahvalan imajući u vidu da je odabrao Crnu Goru za život sa svojom porodicom. Njegove dvije kćerke su učenice podgoričke osnovne škole. Time je i zaključio da život u Crnoj Gori provodi sa dobrim ljudima i da može računati na podršku“, kazao je Krnić, opisujući ovaj događaj.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Spajić: Popis može da počne!

„Ovim putem apelujemo i na sve rigidne pojedince, da ne vrše pritisak na opoziciju, jer je ovo šansa da pokažemo da smo svi kao društvo jedinstveni i fokusirani na evropski put Crne Gore, a da smo društvenu polarizaciju ostavili daleko iza nas“

Spajić, Foto: RTCG

Svi uslovi iz Sporazuma potpisanog sa predstavnicima opozicionih partija i Vijećima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces može da počne 30. novembra i da svi u njemu učestvuju“, saopštio je premijer Milojko Spajić.

On je u saopštenju za javnost pobrojao što je sve navedeno Sporazumom:

Proširene su popisne komisije i više od onoga što je traženo.

Ponovljen je Javni poziv za instruktore i popisivače, proširene komisije su popisivače odabrale prema paritetu.

Zakonski je regulisano pitanje provjere unosa podataka softverom i to u skladu sa Sporazumom.

Takođe je Zakonom definisano formiranje Komisije za praćenje stvaranja softvera za provjeru podataka i njeni poslovi.

Formiran je skupštinski odbor čija je nadležnost da prati primjenu Sporazuma.

Utvrđena je kontrola unosa podataka i ispoštovan dogovor o tome da se ne vode pretpopisne identitetske kampanje, od strane političkih partija od momenta potpisivanja Sporazuma, kako se ne bi uticalo na rezultate popisa.

„Dakle uslovi sprovođenja i kontrolni mehanizmi su na mnogo višem nivou nego 2003. ili 2011. Ovim putem apelujemo i na sve rigidne pojedince, da ne vrše pritisak na opoziciju, jer je ovo šansa da pokažemo da smo svi kao društvo jedinstveni i fokusirani na evropski put Crne Gore, a da smo društvenu polarizaciju ostavili daleko iza nas. Najbolji pokazatelj da smo svi pobjednici u ovom procesu, je jednoglasno usvajanje Zakona o popisu“, naveo je Spajić, saopšteno je iz Vlade.

Dodaje da je ovim Vlada pokazala „i da je ovakav model inkluzivne i konstruktivne saradnje sa opozicionim partijama i ostalim društvenim akterima moguć, što je vrlo važno za budućnost i rješavanje mnogo većih izazova koji nas očekuju“.

„Zahvaljujemo svim društvenim činiocima koji su omogućili da se svi uslovi ispune“, zaključio je Spajić.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije