Connect with us

EKONOMIJA

PREZENTACIJA VLADE

(VIDEO) Krivokapić: „Crna Gora odmah“ će podići životni standard svih građana

„Ovo je rekordni kapitalni budžet“, poručio je premijer i istakao da bi „glas protiv u Skupštini bi bio udar na građanina“

Krivokapić, Foto: Savo Prelević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Premijer Zdravko Krivokapić je na predstavljanju  programa „Evropa odmah“, kazao da je kapitalnim budžetom za narednu godinu predviđeno 248 miliona za realizaciju 302 projekta, od kojih je 117 potpuno novih. On je poručio da je cilj ove Vlade poboljšanje životnog standarda svih građana.

„Držali su nas zarobljene u siromaštvu…ovo nije vrijeme za tajkune, ovo je vrijeme za građane. Dosta je bilo lažnog patrriotizma, građani žele bolji život, mi smo spremni da im to omogućimo“, poručio je između ostalog premijer.

Prema njegovim riječima, u 30 godina hibridnog režima živjeli smo u atmosferi straha, nepovjerenja i napravljenih vještačkih podjela. Kkao je naveo preživljavali smo do 1. do 1.

„Niko nije želio, ili htio da preokrene stvari u korist običnog građanina. To želi ova Vlada. Ona ne kalkuliše politički, nego gradi Crnu Goru da ona bude naše mjesto za život iz kog nećemo odlaziti. Odlučili smo se za reforme, pošten rad, ozbiljnost. Da smo  željeli da se ponašamo kao prethodnici pravili bi državu za tajkune i one koji se bave organizovanim kriminalom“, naglasio je Krivokapić.

Mi smo se opredijelili da djelujemo programski i definisali četiri programa – prvi je „Evropa sad“ koji je narod prihvatio, dodaje premijer.

foto: Printscreen YouTube

„Obezbijedio je da ono što je do sada bila prosječna zarada bude najniža zarada, a da prosječna zarada bude 700 eura. Time se Crna Gora približava ili postaje Poljska u centralnom dijelu Evrope, a stvaraju se preduslovi da ne budu oštećeni poslodavci. To će eliminisati jedan veliki dio sive ekonomije“, objašnjava premijer.

On je pojasnio da kroz projekat „Evropa odmah“ žele da pojačaju administrativne kapacitete, a kroz „Crna Gora radi“ da upravljaju državnom imovinom i prduzećima. Cilj je, kako kaže, podići kvalitet života svih građana.

„I to kroz pet potciljeva: unapređenja zdravstvenog sistema, podizanje kvalitertata obrazovanja, jačanja infrastrukture u turizmu, snaženja saobraćajne infrastrukture i ulaganje u kulturu, sa akcentom na kulturno nasleđe“, naglasio je Krivokapić.

foto: Printscreen YouTube

Prema njegovim riječima, budzetom je predviđeno 248 miliona eura, nešto više od 11 odsto ukupnog budzeta i taj budzet je rekordan za Crnu Goru, ako izuzmemo izdatke za auto-put.

„Imamo 302 projekta, od kojih je 117 potpuno novih. Nijesmo zaboravili kontinuitet koji je postojao.Jedan od ključnih projekata su bolnice koje će segraditi. Želimo da vratimo ono što smo djeci oduzeli. Imali smo u svakoj školi stomatološku ordinaciju. Neko je to iz nekih njemu nepoznatih razloga učinio da nemamo više stomatološke ambulante“, istakao je Krivokapić.

Dio budžeta izdvojen je za socijalni dio koji, kako je rekao premijer, treba u idućoj godini ispraviti. Krivokapić je proučio da će Crna Gora imati devet unaprjeđenja turističke ponude i sedam ski centara.

„Što tiče kulture imaćemo 17 projekata za kojih će biti izdvojeno 3.800.000 eura“, najavio je Krivokapić dodajući da će u sport za 15 projekata biti uloženmo oko pet miliona eura. Tako će se graditi tri stadiona, dva sportska bazena i razne sale, od kojih neke i u školama.

Dodao je: Vlada je željela da ukaže je sjever za njih najznačajniji i da sjeverni regiona sačuvamo kako to ne bi bio prostor sa kog odlaze ljudi.Tako će u sjevernom regionu biti realizovano 113 projekata, u srednjem 109, a u južnom 73 projekta“.

foto: Printscreen YouTube

Naveo je da će se raditi Opšta bolnica u Pljevljima, te da nisu gledali kada će izbori biti u tom gradu da bi se pristupilo radovima. Najavljena je i za narednu godinu i završetak radova na objektu Crnogorske akademija nauke i umjetnosti. Premijer je saopštio  i da će Fudbalski stadion na Cetinju  sigurno biti završen naredne godine.

„Nadam se da će to biti objekat koji će poslužiti svojoj vrsi i namjeni, to je naš zajednički imenitelj koji nas spaja, a ne kao što neki žele da nas razdvaja“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da, kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, žele da Crna Gora ima tri čvora koji će obezbijediti cirkulaciju i brži promet ljudi i robe do određene destinacije. Za dionicu Mateševo-Boljare premiejr je naveo da će Vlada naći kredit, za Jadransko jonsku magistralu najvjerovatnije će dogovoriti način realizacije, a za put koji će spajati Sarajevo i Tiranu kaže da je velika vjerovatnoća da dobiju sredstava Evropske razvojne banke.

Put Smokovac-Mateševo će građevinski biti završen u roku. Nova Jadransko-jonska magistrala ne ide ni visoko ni pored mora, već od Čapljine, dolazi do Nudola, i u Grahovo ulazui u Crnu Goru i preko Čeva ide do Podgorice, pa za Tiranu. Drugi regionalni put od Nikšića ka Plužinama je najveće zastiđe. On treba da poveže Sarajevo sa Tiranom, on treba da bude brza magistrala. Ako pogledate ta tri ključna čvorišta – on predstavlja raskrsnica svih puteva-objasnio je premijer i garantovao da će energetska situcija biti održava, nezavisni od onoga što je karakteristika ostatka regiona.

Premijer dodoaje da Crna Gora treba da postane 2022. godine najveće gradiliše u regionu.

„Da politika bude program, a da najbolji program bude izbor građana. Da neko na kraju četiri godine kaže realizovali ste ili niste ovaj program. A ako nije realizovao program, on kod građana nema što da traži. Ne znam ko od političara može da kaže da ova četiri programa nisu dobra, da ne valjaju. Ako nešto treba popraviti – unaprijedite“, naveo je premijer.

foto: Printscreen YouTube

Ubuduće svi mi treba da se osvijestimo u odnosu prema politici. Da politika bude program, a da najbolji program bude izbor građana. Da neko na kraju četiri godine kaže realizovali ste ili niste ovaj program. A ako nije realizovao program, on kod građana nema što da traži. Ne znam ko od političara može da kaže da ova četiri programa nisu dobra, da ne valjaju. Ako nešto treba popraviti – unaprijedite. Objasnite vašim glasačima zašto su loša – naglasio je Krivokapić.

„Hoćemo da gradimo, radimo i unapređujemo kako bi svi građani osjećali boljitak. To ćemo moći samo ako zasučemo rukave, i počnemo da radimo, a da mnogo ne pričamo. Dovoljno smo vremena izgubili, sad je vrijeme da uđemo u realizaciju projekata. Ako ne krenete danas, već sjutra ste pola izgubili. Crna Gora nema vremena za čekanje, ona danas mora da krene u realizaciju svih projekata“, naglasio je premjer.

On je uputio je poziv i rukovodiocima lokalnih uprava. Dodao je da će sljedeće godinee biti jasno definisani kriterijumi učešća lokalne uprave i države u projektima.

„Nećemo da stvaramo uslove da se sve prebacuje na državnu upravu, nego da svako snosi odgovornost za svoj dio posla“, kazao je Krivokapić i poručio da smijene ovu Vladu već u februaru, ako ne ispoštujemo dogovorenu minimalnu cijenu rada.

On je više puta, u odgovoru na pitanja novinara,  ponovio da je ovo priča za građane i ako budu građani odlazili da sva ova priča nema smisla.

„Kad imate investitora koji nema kredibilitet da izvede nešto, kako od njega očekujete da izvrši to u roku koji je dat. Osnov svega su izvođači koji će raditi najkvalitetnije u najkraćem mogućem periodu. Imamo naručene izvođače i njih samo određene uzdižemo do nebesa, a ostale gušimo“, objasnio je premijer.

Komentarišući, na pitanje novinara, ekspolataciju šljunka premijer je kazao da svaaka tri minuta jedan kamion sa Bemaks tablicama, da ne bude da ne kažem, da se plašim nekoga, ide od šljunka do mjesta odlaganja da bi na taj način zavarao trag.

„Preračunajte da taj jedan kamion košta 300 eura pa će vam biti jasno o kakvoj se zloupotrebi radi“, naveo je, odgovarajući na pitanja novinara. Sve rijeke su nam u sličnoj situaciji, nije samo Morača“. Imate policiju koja namjerno kasni dva sata ili na licu mjesta ne vidi da je tovar prošao“, odogovrio je on.

foto: Printscreen YouTube

Krivokapić je poručio da njega „Vlada kao Vlada i opstanak Vlade ne interesuje“.

„Ako je neko protiv ovih programa znači da ne misli dobro građanima Crne Gore. Ubijeđen sam da nema toga poslanika koji neće dići ruku za ovakav predloženi budzet. To bi bio udar na građanina, zaboravimo na naše političke razlike“, kazao je premijer  odgovarajući na pitanja.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Spajić: Rad će se konačno cijeniti u novoj Crnoj Gori

„Porodice će konačno osjetiti ekonomsku benefit i moći će da ostanu u Crnoj Gori i da odgajaju svoju djecu ovdje“, poručio je Spajić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Zahvaljujući programu Evropa Sad – jedan bračni par će zarađivati minimalno 900 eura, a ne 444 eura kao do skoro, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Kako je naveo, porodice će konačno osjetiti ekonomsku benefit i moći će da ostanu u Crnoj Gori i da odgajaju svoju djecu ovdje.

„Rad će se konačno cijeniti u novoj Crnoj Gori“, poručio je ministar na Tviteru.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

(VIDEO) Investitori iz Srbije zainteresovani da ulažu u Berane: Krivokapić sa Brnabić razgovarao o tome

„Vlada pokušava na svaki mogući način da dodatno promoviše Berane i sjever Crne Gore. Apsolutno sam siguran da će vrlo brzo doći jedna krupnija investicija u Sjeverni region u realnu privredu“, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović za portal „Berane online“

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je prilikom nedavne posjete Beogradu razgovarao sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić o određenim investitorima koji su zainteresovani da ulažu u Berane i u kompletan limski region, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je to saopštio u intervjuu za portal Berane online.

Milatović je objasnio da će tokom januara biti organizovani dodatni razgovori u vezi sa tim.

„Vlada pokušava na svaki mogući način da dodatno promoviše Berane i sjever Crne Gore. U svim razgovorima koje ja imam sa stranim investitorima naravno da ističem potencijale sjevera. Apsolutno sam siguran da će vrlo brzo doći jedna krupnija investicija u Sjeverni region u realnu privredu“, kazao je ministar ekonomskog razvoja.

Milatović je naglasio i da je potrebno staviti jak fokus na Berane i sjever Crne Gore jer trenutno stanje je jako loše.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

(VIDEO) Milatović: Neshvatljivo je da neki poslanici, koji imaju prosječne plate oko 1.800 eura, neće glasati za povećanje plata građana

„Parlamentarna većina ima sada šansu da popravi stvari u Crnoj Gori“, poručio je Milatović

Ministar Jakov Milatović u Regionalnom biznis centru u Beranama, Foto: Ana Tomović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Poslanici u crnogorskom parlamentu u prosjeku imaju plate oko 1.700 – 1.800 eura i zamislite vi sada jednoga poslanika sa tolikom platom da ne želi da građanin ima povećanje plate minimalne sa 250 na 450 eura i prosječne sa 530 na 700 eura i zdravstvenih radnika sa dodatnim povećanjima. Ja to ne mogu da razumijem, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović u intervjuu za portal „Berane online“.

On je to rekao odgovarajući na pitanje Berane online kako komentariše visoke poslaničke plate, o čemu smo pisali juče, a imajući u vidu da su oni sa najvisočijim primanjima najveći protivnici programa „Evropa sad“.

Milatović je naveo i da smatra da je „Evropa sad“ jedan od onih programa gdje, kako je istakao, „treba cijela Crna Gora da se ujedini u parlamentu“.

„Poslanici glasanjem za ovaj program treba da pokažu građanima Crne Gore da se suštinski zalažu za njihov bolji život, za konkurentniju crnogorsku privredu i za jedan bolji i pravilniji odnos prema privrednicima u Crnoj Gori koji žele da plaćaju fer poreze i doprinose“, poručio je ministar.

On je naglasio da Crna Gora više nema vremena da čeka i zamolio poslanike da podrže program, a da su oni spremni da još jednom sve objasne i prihvate sve korekcije koje vode na bolje i fiskalno su neutralne.

Posebnu poruku je poslao vladajućoj većini koja, kako je istakao, ima sada šansu da popravi stvari u Crnoj Gori.

„Ubjeđenja sam da će prije svega naša parlamentarna većina, jer je sasvim prirodno da mi prvo računamo na njihovu podršku, a koja je sada vlast, podržati program „Evropa sad“ jer ima šansu da popravi stvari u Crnoj Gori“, ističe ministar ekonomskog razvoja.

On se ipak nada, dodaje, da će plan „Evropa sad“ biti usvojen u parlamentu.

„Ja sam i dalje vjerovanja i stanovišta da uz dodatna razjašnjenja, objašnjenja a možda i poneki amandman poslanika, da će apsolutno ovaj paket koji smo mi nazvali „Evropa sad“ ili Maršalov plan a koji je na taj način upakovan u budžet za narednu godinu biti usvojen u parlamentu“, zaključio je Milatović.

Piše: Berane online

Pogledajte kompletan SNIMAK intervjua:

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije