Connect with us

KULTURA

U 55. GODINI

Preminuo Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije

Bivši ministar kulture Srbije dobitnik je brojnih nagrada, a nedjeljnik „Vreme“ izabrao ga je za ličnost 2011. godine

Foto: Stefan Stojanović (Mondo)

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, preminuo je večeras u Beogradu, javljaju mediji u Srbiji.

Tasovac je preminuo oko 21 sat, nakon što mu je iznenada pozlilo.

Tasovac je diplomirao klavir na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. Bio je direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001-2013. godine.

Početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.

Tasovac u dvanaestoj godini debituje sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji i Belgiji.

Dobitnik je brojnih nagrada, a nedjeljnik „Vreme“ izabrao ga je za ličnost 2011. godine.

Bio je predsjednik Savjeta za promociju Srbije. Krajem avgusta 2013. godine prihvatio je poziv srpskog premijera Ivice Dačića da postane ministar kulture.

Aprila 2014. godine ponovo je imenovan za ministra kulture i informisanja. Tu funkciju obavljao je do avgusta 2016. godine, kada je izabrana nova Vlada Srbije.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

KULTURA

Skulptura Beranca Luke Radojevića postavljena u centru Izmira

Skulptura „Amazonka“, posvećena grčkoj mitologiji, nalazi se u parku „Halk“ koji je nedavno otvorio gradonačelnik Izmira Tunč Soyern. Ovo je treća skulptura Radojevića koja je postavljena u Turskoj. Ovaj beranski i internacionalni umjetnik koji niže velike uspjehe ima izložene skulpture i u Kini, Italiji, Francuskoj, Australiji, Njemačkoj, Južnoj Koreji i drugim državama širom svijeta

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Skulptura “Amazonka“ beranskog i internacionalnog umjetnika Luke Radojevića postavljena je u centru Izmira, trećeg grada po veličini u Turskoj.

Skulptura, izlivena u bronzi i visoka tri metra, nalazi se u  parku „Halk“ koji je nedavno otvorio gradonačelnik Tunč Soyer. Time se Izmir našao u društvu brojnih svjetskih centara čije javne prostore krase djela ovog mladog čovjeka iz Berana.

Radojević je u izjavi za portal „Berane online“ kazao da je ovo njegova treća skulptura postavljena u Turskoj, nakon onih na trgovima u gradovima Eskišehir i Torbali.

Skulptura „Amazonka“ vajara Luke Radojevića u Izmiru (Turska)

Skulptura „Amazonka“ u Izmiru posvećena je grčkoj mitologiji. Ovaj grad i okolina su važna teritorija na kojoj je bila nekada kultura Antičke Grčke. Sam park „Halk“, gdje je ona postavljena, prostire se na površini od preko stotinu hiljada kvadratnih metara„, rekao nam je ovaj mladi umjetnik.

Navodi da je sa počasnim konzulom Crne Gore u Izmiru, Đunejtom Bosnalerom dogovorio u novembru sastanak kojem će prisustvovati i gradonačelnik Izmira Tunč Soyer.

Radojević, Foto: Privatna arhiva

„Tom prilikom ćemo razgovarati o novim projektima između Crne Gore i Turske. Gospodin Đunejt je inače porijeklom iz Gusinja, njegovi preci su se doselili prije sto godina u Tursku. Nas povezuje ista sudbina i zajednički život Berana i Gusinja kao mnogonacionalnih prijateljskih gradova na sjeveru Crne Gore“, ističe Radojević.

Podsjetimo, malo koji savremeni vajar s naših prostora može se pohvaliti uspjesima kakve niže Radojević, a njegove skulpture izložene su u Kini, Italiji, Francuskoj, Australiji, Njemačkoj, Južnoj Koreji i drugim državama širom svijeta.

Ovaj mladi umjetnik rođen je 1986. godine u Beranama, a Akademiju primijenjenih umjetnosti završio je u Beogradu u klasi profesora Miroljuba Stamenkovića. Odmah po dipolomiranju otisnuo se u inostranstvo.

Radojević je učestovao na brojnim umjetničkim projektima širom svijeta, a ostvario je i želju da neku svoju skulpturu postavi u Crnoj Gori. Tako je 2018. u Beranama postavljena skulptura ”Homo sapiens – Luča Mikrokozma” ispred zgrade Osnovnog suda u centru grada.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

KULTURA

„Teatar iskrenosti“ Stefana Simića u subotu veče u Beranama

„Čast mi je što se Stefan odazvao mom pozivu da posjeti Berane, i ovim putem pozivam sugrađanke i sugrađane da dođu u što većem broju i prisustvuju jednoj posebnoj i drugačijoj književnoj večeri. Veliku zahvalnost dugujem Polimskom muzeju, direktorici i zaposlenima, koji mi i ovog puta nesebično pomažu u realzaciji mojih ideja“, kazala je Pantović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Književno veče Stefana Simića pod nazivom ,,Teatar iskrenosti” biće održano u subotu veče u 20 sati u Galeriji Polimskog muzeja, u Beranama.

Riječ je o nestandardnoj književnoj večeri, u organizaciji naše sugrađanke Ivane Pantović i njenog gift šopa „Imam ideju“, gdje autor predstavlja istine do kojih je došao kroz neprekidno smjenjivanje poezije, psihologije, ispovijesti, humora i pozorišta.

„Čast mi je što se Stefan odazvao mom pozivu da posjeti Berane, i ovim putem pozivam sugrađanke i sugrađane da dođu u što većem broju i prisustvuju jednoj posebnoj i drugačijoj književnoj večeri. Veliku zahvalnost dugujem Polimskom muzeju, direktorici i zaposlenima, koji mi i ovog puta nesebično pomažu u realzaciji mojih ideja“, kazala je Pantović.

O autoru

Stefan Simić je rođen 1989. u Paraćinu. Studirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Svoju prvu knjigu ,,Pustite nas“ objavio je 2012. godine, drugu ,,Odjeci ljudskog” 2013, treću ,,Generacijama koje rastu bez poezije” 2016, ,,Rekoh… i olakšah dušu” 2019. godine i ,,Povratak čoveku” 2020. godine.

Objavljuje već godinama svoju poeziju i prozu na internetu. Vremenom je njegov internet angažman prerastao u nešto mnogo šire. Specifičnim stilom pisanja i otvorenim načinom izražavanja na nastupima privukao je pažnju u Srbiji, a u Berane dolazi nakon turneje po hrvatskom primorju.

Stefan piše, nastupa, snima emisije, bori se i vjeruje u jedan novi svijet, svijet sa ljudskim likom. Trenutno radi na romanima i putuje sa svojim ,,Teatrom iskrenosti“, životnim teatrom, gdje prenosi sve ono na čemu je radio godinama, u duhu čovjeka, u duhu, ljudskosti.

Nastavite sa čitanjem

KULTURA

Spomen-kompleks na Jasikovcu bi mogao biti proglašen za kulturno dobro

Spomenik je djelo poznatog arhitekte Bogdana Bogdanovića i predstavlja simbol borbe za oslobođenje koja se vodila u ovom kraju tokom balkanskih, Prvog i Drugog svjetskog rata, a podignut je na mjestu gdje su 17. jula 1941. godine italijanski okupatori strijeljali beranske rodoljube

Foto: Mileta Vukićević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Spomen-kompleks Sloboda na brdu Jasikovac u Beranama mogao bi konačno biti proglašen kulturnim dobrom Crne Gore.

„Vijestima“ je to potvrdila direktorica Polimskog muzeja u Beranama Violeta Folić, koja je kazala da je nova Vlada uputila dopis toj ustanovi kulture u kojem nagovještava takvu mogućnost.

„Mi smo već desetak godina uporno slali inicijative bivšem ministru i Ministarstvu kulture da se ovaj spomen-kompleks proglasi kulturnim dobrom, ali do sada nije imalo efekta. Tek nova Vlada i nova ministarka su nam odgovorili da obustavimo planirane aktivnosti oko najavljene i planirane valorizacije ovog mjesta, jer se radi na tome da se ovaj spomenik proglasi kulturnim dobrom“, kazala je Folić.

Ona je objasnila da su upravo zbog toga prekinute aktivnosti koje su bile u završnoj fazi izrade idejnog rješenja uređenja i valorizacije spomen-kompleksa Jasikovac.

„Ako bi ovaj spomenik bio proglašen kulturnim dobrom, kao što nam je najavljeno, to onda podrazumijeva i drugi pristup. Pitanje uređenja i valorizacije bi onda prešlo u nadležnost resornog ministarstva, odnosno to ministarstvo bi procjenjivalo šta se tamo smije raditi, a šta eventualno ne smije“.

Na brdu Jasikovac, na samo kilometar od centra grada, 1977. godine podignut je jedinstven spomenik na području Crne Gore.

Spomenik je djelo poznatog arhitekte Bogdana Bogdanovića i predstavlja simbol borbe za oslobođenje koja se vodila u ovom kraju tokom balkanskih, Prvog i Drugog svjetskog rata.

Spomenik je podignut na mjestu gdje su 17. jula 1941. godine italijanski okupatori strijeljali beranske rodoljube.

Spomen-kompleks na Jasikovcu čine spomenik Slobode visok 18 metara. U obliku je kupe i podsjeća na fišek ili zrno metka. Oko kupe je poređano četrdeset velikih blokova poliranog granita na kojima se nalaze natpisi i ornamenti, uklesano je dvjesta pedeset kvadratnih metara ornamentike i ispisano 10.000 slova, koja govore o istoriji ovog kraja„, priča Folić.

A istorija Berana, kako kaže, počinje upravo ovdje. Na brdu Jasikovac. Tu su, poslije boja na Rudešu 1862. godine, Turci podigli vojno utvrđenje i tek povremeno prelazili na lijevu obalu Lima da umire buntovno stanovništvo.

„Ornamentika odražava najprefinjenije elemente, crnogorske nošnje i oružja, i simboliše plamen i vjetar koji su u proteklim vjekovima harali po Vasojevićima, dok se slova kao bujica slivaju u riječi i čine čudesan ljetopis pod otvorenim nebom, iz koga se sa uzbuđenjem čita o događajima, zbivanjima, stradanjima i pobjedama naređanim tokom posljednja tri i po stoljeća u beranskom kraju“, kaže Folić.

Spomen-kompleks Jasikovac i parkovska površina čine jedinstvenu cjelinu sa popločanim stepeništem, hodnim stazama i zasvođenim prolazima koji vode ka centralnom dijelu spomenika, koncipiranom kao amfiteatar.

„Tokom 2015. godine izvršena je konzervacija i restauracija spomen-kompleksa. Stručnjaci Polimskog muzeja su očistili sve partije spomenika – kupasti dio, četrdeset stećaka, hodne staze, amfiteatar. Poslije čišćenja, sve kamene površine su adekvatnim mjerama zaštićene od daljeg propadanja i vraćen mu je prvobitni sjaj“, priča Folić.

Prema njenim riječima, parkovska površina spomen-kompleksa se prostire na 24 hektara i daje mogućnost da se uređenjem prostora spomen-kompleks sa parkovskom površinom pretvori u centar kulturnog života grada.

Mjesto na kojem se nalazi pruža najbolji pogled na cijeli grad, zatim bogati sadržaj koji čini ispisana istorija ovog kraja na granitnom kamenju, memorijalna arhitektira i prostor koji dozvoljava i omogućava da ovo izletište sadrži kulturne, sportske i sve druge sadržaje koji bi u potpunosti zadovoljili turističku ponudu grada„.

Predlog da se spomen-kompleks proglasi za kulturno dobro proslijeđen je Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore više puta u proteklih desetak godina.

Postojeće idejno rješenje uređenja spomen-kompleksa Jasikovac sadrži uređenje ograde, rasvjete, hodnih staza, parking prostora, hortikulturu, ugradnju video-nadzora i planiranje lokacije za vidikovac ili restoran. To je bio naš prvobitni plan, koji će umnogome zavisiti od resornog ministarstva, ako spomen-kompleks bude proglašen kulturnim dobrom„, kaže Folić.

Ona dodaje da bi uređenjem kompleksa čitav grad dobio novu dimenziju.

„Omiljeno izletište bi postalo idealno pogotovo za kulturna dešavanja i turističku ponudu. Ne postoji bolji prostor za izvođenje pozorišnih predstava na otvorenom u gradu, a ni šire, zbog specifičnog ambijenta i fantastičnog audio-vizuelnog doživljaja, i to se pokazalo u proteklim godinama kada smo tamo, u okviru manifestacije Beransko kulturno ljeto, izmjestili i organizovali niz muzičkih i kulturnih manifestacija“.

Folić kaže da bi kompleks „Jasikovac“ bio privlačan lokalnom stanovništvu, ali i turistima.

Izvor: Vijesti

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije