Connect with us

DRUŠTVO

SMIJENJENA DIREKTORICA KLINIČKOG CENTRA

Radulović: Smijenjena sam nezakonito, zaštitiću svoj ugled i čast, tražiću pravdu na Sudu

„Moje razrješenje nema uporišta u zakonu. Dokazi su pobili paušalne i neistinite navode ministra Šimuna, koji inače samo dvije godine specijalističkog staža“

Saopštenjem se oglasila Ljiljana Radulović, juče smijenjena direktorica KCCG, ističući da odluka Vlade o njenoj smjeni nema uporišta u zakonu. Ističe da će zbog zaštite svog ugleda i časti satisfakciju za, kako kaže, protivzakonitu odluku, koja nije rezultat objektivnog sagledavanja stvari, već ličnih kalkulacija, potražiti na sudu.

„Povodom razrješenja sa mjesta direktorice Kliničkog centra Crne Gore od strane Vlade, istine radi, obraćam se javnosti, ukazujući da se radi o odluci koja apsolutno nema uporišta u zakonu, odluci koja nije uvažila izvanredne rezultate KCCG u prethodne tri godine, a ni konkretne dokaze koji su argumentovano pobili sve paušalne i neistinite navode kojima je ministar Šimun, sa inače samo dvije godine specijalističkog staža, pokušao da obrazloži svoju inicijativu“, navela je Radulovićeva u reagovanju.

Kako kaže, da su njegovi navodi apsurdni govori i činjenica „da nas je optužio za recimo manjkavost ugovora neke osobe koja i ne radi u našem KCCG i to na samom kraju mandata sadašnjem menadžmentu. Vrijeme će ubrzo pokazati šta je stvarni razlog ove ministrove žurbe“.

„Javnosti radi, još jednom ističem da je sadašnji menadžment u najizazovnijim vremenima preuzeo odgovornost da rukovodi KCCG kada je korona kriza bila na svom vrhuncu, a zdravstveni sistem na ivici kolapsa. Bili smo u to vrijeme, i formalno, krucijana podrška ostalim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, a ja lično, pored svih obaveza, bila zadužena za koordinaciju svim COVID bolnicama u zemlji. Uspjeli smo da održimo mortalitet hospitalizovanih na 1,5% što je jednako bolnicama u Sjedinjenim Američkim Državama, na šta sam jako ponosna“, istakla je Radulovićeva.

Kako kaže, uvođenjem dopunskog rada, uspjeli su da udvostručimo broj pregleda u odnosu na 2019. godinu koja je relevantna za poređenje kao predpandemijski period.

„Istovremeno, svi projekti koji su godinama tapkali u mjestu i o kojima se samo pričalo, u posljednje tri godine našeg mandata se realizuju ili privode kraju, pa se ove godine očekuje otvaranje dva nova objekta za tri klinike, i to Klinike za psihijatriju i Klinike za infektivne bolesti sa dermatovenerologijom, a nove Klinike za hematologiju tokom 2025. godine. Uveli smo niz novih procedura – ili uz pomoć nove opreme ili uglednih konsultanata, pa se već u narednim mesecima očekuje čak i liječenje pacijenata transplantacijom matičnih ćelija. Da suštinski priznaje kvalitet našeg rada ukazuje i to što je sve uspjehe i gotovo okončane projeke KCCG nabrojao kao uspjehe svog ministarstva u prvih 100 dana rada, a da smatra dobrim naše upravljanje ljudskim resursima govori činjenica da dva aktuelna direktora klinika postaju top menadžment naše ustanove. I ovo je potvrda da su stvarni razlozi za razrešenje daleko od struke“, kaže ona.

Dodaje da je ponosna na sve ove rezultate koje će, kako kaže, van današnjih kalkulacija, svi umjeti da cijene.

„Ali isto tako hoću da naglasim da neću dozvoliti da iko ukalja moj, više od 20 godina mukotrpno stican ugled među pacijentima i u javnosti, i profesionalno radila povjeren mi, odgovoran posao za dobrobit građana i zdravstvenog sistema. Nikada nijesam željela nikakve privilegije od ove države, pa sam odbila i ponudu da budem ministarka zdravlja u prethodnoj Vladi, ali i kalkulantsku ponudu sadašnjeg ministra. Nastavljam dalje da se usavršavam u svojoj struci dajući najbolje od sebe ovoj profesiji koju volim. Nadam se da će novi menadžment biti agilan i sposoban da nastavi tamo gdje smo mi stali, da završi započete projekte, jer to je ono što je najbitnije. Sve ostalo dođe i prođe, a rezultati su ti koji ostaju, a naši su očigledni i mjerljivi“, istakla je ona.

Dodaje da će zbog zaštite svog ugleda i časti satisfakciju za ovu protivzakonitu odluku, koja nije rezultat objektivnog sagledavanja stvari, već ličnih kalkulacija, potražiti na sudu.

„Na kraju zahvaljujem svom užem timu, ali i svim svojim kolegama i medicinskom i nemedicinskom osoblju, jer su ovo naši, zajednički rezultati koji bez svih njih ne bi bili mogući“, istakla je Radulović.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Abazović ujedinio Srbiju: Na promociji njegove knjige u Beogradu patrijarh Porfirije, Vučićevi funkcioneri, opozicija, predsjednik KK Partizan…

Promocija knjige „Kritika globalne etike“ Dritana Abazovića u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu

Ja sam samo jedan od vas koji se trudi da svi u regionu žive u miru i stabilnosti, kad smo zajedno sve postaje lakše, saopštio je predsjednik Građanskog pokreta URA i bivši predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On je to poručio sinoć na promociji knjige „Kritika globalne etike“ u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

„Šta je cilj knjige? Ova knjiga nije lokalnog karaktera, ali ima refleksiju i na naše društvo. Svaka imperija u svijetu je propala zbog morala. Društva koja su održiva i progresivna su ona društva koja pronalaze minimum etičkih normi oko kojih se ljudi okupljaju. Ja ne nastupam kao protivnik globalizacije, ja samo mislim da je današnja globalizacija nepravedna i da je obaveza svakog čovjeka da da minimalni doprinos da se nešto unaprijedi, da globalizacija postane pravednija“, rekao je između ostalog Abazović, prenosi Nova.rs.

„Zamoliću mog prijatelja Ostoju da mi sljedeći put obezbijedi Arenu“, našalio se na početku izlaganja Abazović, koji u knjizi „Kritika globalne etike“ tretira problem politike i etike, te detaljno, kroz istorijski kontekst, analizira aktuelne kompleksne teme koje obuhvatauju razne naučne discipline poput istorije političkih ideja, političke filozofije, sociologije, etike, teologije itd, navodi Nova. rs.

Pričajući o Abazoviću i njegovoj knjizi, politikolog Vladimir Pavićević, rekao je da je Abazović heroj demokratskog procesa i preobražaja Crne Gore.

„Bio je prevaga u raščlanjivanju starih političkih aktera i razbijanju lažnog multikulturalizma“, kazao je Pavićević.

Filozof Dragan Prole smatra da knjiga Abazovića prati njegov duh smjelosti i odvažnosti, i drugačijeg načina mišljenja.

„Novi asketizam je jedna od osnovnih teza knjige, dijalog među religijama“, rekao je između ostalog Prole.

Nova.rs prenosi da su promociji knjige prisustvovali funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Nikola Selaković i Tomislav Momirović, opozicionari Biljana Stojković, Nebojša Zelenović i Đorđe Miketić, predsjednik Košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović, te Dušan Savić, Igor Jurić, Milena Popović, Milomir Marić i patrijarh srpski Porfirije.

Abazović je na društvenoj mreži Iks napisao: „Spektakl u Beogradu: Kad knjiga ujedini Srbiju.“

„Prisustvovali predstavnici vlasti, opozicije, patrijarh Porfirije, liberali, zeleni, brojni profesori, doktori, intelektualna elita, predstavnici medija, kulturni stvaraoci, mnogobrojna dijaspora iz Crne Gore, predstavnici manjina, NVO sektor… Lijepo je kad smo okupljamo oko dobra“, poručio je Abazović.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

SDT: Direktorica ASK-a pribavila sebi i drugima imovinsku korist od preko 60.000 eura

SDT se oglasio u cilju objektivnog informisanja javnosti, a povodom izjava branioca Perović i određenih ličnosti o stanju postupka protiv Jelene Perović

Radonjić

Uhapšenu direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelenu Perović terete da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura, a u drugom predmetu je li i zloupotrebljavala službeni automobil, rekao je „Vijestima“ portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Iz SDT su kazali da je u cilju potpunog i objektivnog informisanja javnosti, „a povodom izjava branioca Perović, (advokata Nikole Martinovića) i pojedinih javnih ličnosti i izvještavanja određenih medija o stanju postupka protiv zadržane osumnjičene upoznajemo da je izviđaj pokrenut zbog postojanja osnova sumnje da je osumnjičena učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja“.

Radonjić je rekao da iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je Perović, kao službeno lice i javni funkcioner u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist.

„… Jer je, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovremenog rada, odnosno za varijabilni dio zarade i odluke kojima je sebi određivala naknadu za članstvo u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala, iako je donošenje tih odluka isključivo u nadležnosti Savjeta Agencije kao tijela koje bira dirketora Agencije, odnosno jer je, u periodu od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta, iako je donošenje takvih odluka u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore, koja bira članove Savjeta Agencije, pa je tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura“, rekao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, predmet pokrenutog postupka nije eventualna zloupotreba službenog vozila, o čemu je u SDT formiran poseban krivični predmet po prijavi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, u kojem je takođe u toku izviđaj, „već nepravilnosti konstatovane inspekcijskim nadzorom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je službene isprave po završenom nadzoru dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu“.

„Svakako, u posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće cijenjena i službena dokumentacija Agencije, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjedišta Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima SDT, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut“, poručio je Radonjić.

Direktorica ASK uhapšena je juče na radnom mjestu. Njoj je danas određeno zadržavanje od 72 sata.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Đeljošaj: Albanci veoma poštuju Jelenu Perović, možda joj pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

„Ja mislim da bi možda Albanci bili spremni da sve ove stvari, ako je nešto oštetila, da joj pomognu da vrati ova sredstva iz onoga što su, osjećaji prema tom činu iz 2016. godine“

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da je izvještavanje medija u vezi sa hapšenjem direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović „zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus“.

On je kazao i da Albanci imaju veliku zahvalnost prema Perović radi presude koju je donijela tokom 2016. godine, i da smatra da ako je oštetila budžet države, da je taj narod u Crnoj Gori možda spreman da joj pomogne da vrati novac.

„Cirkus sam rekao jer Albanci u Crnoj Gori imaju veliko poštovanje prema Jeleni Perović. To je jedina institucija kojom je ona rukovodila gdje je bila sudija, gdje je smogla snage da donese osuđujuću presudu za skandiranje i vrijeđanje Albanaca, što vidimo i u zadnjim dešavanjima na utakmicama – gdje ih nazivaju šiptarima. Albanci imaju veliku zahvalnost prema njoj za taj postupak, za ove druge stvari ako je neko nešto uradio, naravno da će odgovarati i u tom kontekstu možda sam povezao, koji je možda vezan i za ovaj slučaj. Ja mislim da bi možda Albanci bili spremni da sve ove stvari, ako je nešto oštetila, da joj pomognu da vrati ova sredstva iz onoga što su, osjećaji prema tom činu iz 2016. godine“, kazao je Đeljošaj na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Perović određeno zadržavanje do 72 sata
On je naglasio da to govori kao lider političke partije a ne kao predstavnik Vlade. Ponovio je da to govori kao lider Albanske nacionalne partije i Albanac, te da insitucije treba da rade svoj posao pri čemu im daje punu podršku. Dodao je da u cijelom procesu treba da bude šro manje politike i da je htjeo da pojasni zbog čega je kazao da je riječ o cirkusu. On je istakao da svi, uključujući njega, treba da odgovaraju pred institucijama ako nešto urade i novac vrate građanima.

Perović je juče uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i određeno joj je zadržavanje do 72 sata, potvrdio je „Vijestima“ njen pravni zastupnik, advokat Nikola Martinović. Ona je ranije danas privedena u SDT gdje je saslušana zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj u produženom trajanju.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije