Connect with us

HRONIKA

NEDAVNO UHAPŠEN ZBOG OPTUŽBI ZA ŠVERC CIGARETA I STVARANJE KRIMINALNE ORGANIZACIJE

SDT bi moglo da zanima kako je uhapšeni biznismen Aleksandar Mijajlović stekao milionsku imovinu: Dobijao garanciju Prve banke, prodao udio u „Hidroenergiji“, učestvovao u izgradnji auto-puta…

Nedavno uhapšeni Mijajlović godinama je dovođen u vezu sa „ekipom iz Granda”, neformalnom grupom biznismena sa ozbiljnim vezama u politici, sektoru bezbjednosti i podzemlju

Foto: RTCG

Specijalno državno tužilaštvo moglo bi da ima pune ruke posla u eventualnoj istrazi o tome kako je uhapšeni podgorički biznismen Aleksandar Mijajlović stekao milionsku imovinu.

Mijajlović je nedavno uhapšen zbog optužbi za šverc cigareta i stvaranje kriminalne organizacije, ali njegovo ime se odavno pominje u brojnim kontroverznim poslovima. Neki od njih su angažman kompanije „Easy drive“ u izgradnji prve dionce auto-puta i prodaja udjela u kompaniji „Hidroenergija“.

Prva banka Crne Gore, čiji je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, garantovala je prije devet godina za firmu „Easy drive” iz Podgorice kako bi ona mogla da bude angažovana kao podizvođač u poslu izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar–Boljare. Visina te bankarske garancije je 6.349.971 euro.

Učestvovali u izgradnji auto-puta

Osnivač firme „Easy drive” je Aleksandar Mijajlović. Nedavno uhapšeni Mijajlović godinama je dovođen u vezu sa „ekipom iz Granda”, neformalnom grupom biznismena sa ozbiljnim vezama u politici, sektoru bezbjednosti i podzemlju. Mijajlovićeva kompanija bila je među podizvođačima u poslu izgradnje auto-puta.

Bankarska garancija Mijajlovićevoj firmi izdata je jer je ona omogućila banci da upiše hipopteku na njenu zgradu u Kotoru. Prema podacima iz lista nepokretnosti 18 KO Kostanjica, firma „Easy drive” iz Podgorice vlasnik je stambenog objekta, koji je stečen kupovinom u septembru 2015. godine. Taj list nepokretnosti otkriva da je upisana hipoteka u korist Prve banke, pokazali su podaci koje je list „Dan“ objavio 2018.godine.

„Upis kontinuirane hipoteke, u iznosu od 6.349.971 euro. Rok važenja garancije je 11. maj 2019. Rok otplate kredita je 12 mjeseci hipotekarnog založnog povjerioca Prve banke, na osnovu založne izjave UZZ/903/2015 od 24. septembra 2015. godine, ovjerene kod notara Kovačević Irene iz Kotora“, navodi se u podacima za pomenuti list nepokretnosti koji se tiče imovine Mijajlovićeve firme u Kotoru.

Firma „Easy drive” osnovana je 23. oktobra 2007. godine. U Centralnom registru privrednih subjekata ona je registrovana za djelatnost „iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila”. Prema tim podacima, Mijajlović je jedini vlasnik firme.

U vezi s poslovnim odnosom te firme i Prve banke, važan je i tekst založne izjave, u kojoj se navodi da je ugovor o izdavanju garancija zaključen 21. septembra 2015. godine. Ističe se da je maksimalni iznos garancije 6.349.971 euro.

Da li je sve u ovim finansijskim transakcijama urađeno po zakonu i kako je omogućeno da firma Mijajlovića stekne enormnu imovinu, mogla bi pokazati istraga.

Istraživanje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), objavljeno 2020. godine, pokazalo je da su postojale osnovane sumnje da su prodajom udjela u poslovnom društvu „Hidroenergija” ispod realne cijene kontroverzni biznismen Ranko Ubović i Mijajlović oštetili državni budžet za najmanje 188.000 eura.

Ubović i Mijalović su 2018. godine prodali 60 odsto „Hidroenergije“ za samo 300 hiljada eura, odnosno osam puta manje nego što je firma knjigovodstveno vrijedila, pa su samim tim i platili značajno manji porez, imajući u vidu tržišnu vrijednost prodatog udjela, obajvio je NVO MANS 2020. godine.

Prodaja udjela u „Hidroenergiji“ ispod realne cijene

Dokumentacija o ovim transakcijama, odosno pravnim mahinacijama, koju je MANS pribavio, pokazuje da bi u ovom slučaju posla bilo organe koji se bave utrđivanjem krivične odgovornosti.

„Kompanija „Hidroenergija Montenegro”, uključena u izgradnju malih hidreoelktrana i milionska ulaganja, bila je u jednom trenutku u većinskom vlasništvu firme „Bemaks”, koja zatim prebacuje vlasništvo na povezana lica. Posao ove firme, po istraživanju MANS-a, kreće ulaskom Bemaksa u strukturu vlasništva na kraju 2011.godine, kada grade osam malih hidroelektrana. Tada su preuzeli 60 odsto, a za to je plaćeno 500.000 eura“, naveo je MANS.

Ističe se da su vrijednost nekretnina i firme rasli godinama kasnije, a 2013.godine Bemaks je prenio po 25 odsto svog udjela na Ranka Ubovića i na Aleksandra Mijajlovića.

„Njih dvojica su se obavezali da Bemaksu plate po nepunih 95.000 eura. Postoji više dokaza da su Ubović, a posebno Mijajlović, povezani sa Bemaksom“, piše u istraživanju MANS-a.

Objašnjeno je da je u januaru 2015. godine Bemaks prodao preostalih deset odsto pomenutim biznismenima, pa su tako Ubović i Mijajlović postali vlasnici 60 odsto akcija.

MANS navodi da je 2018. godine vrijednost kapitala Hidroenergije bila 26 puta veća nego kad su Ubović i Mijajlović kupili imovinu te firme.

Ubović i Mijajlović kupili su svoje udjele za 280.000 eura, a prodali ih za 300.000 eura, to znači da njihov oporezivi prihod iznosi ukupno 20.000 eura, pa je ukupan iznos poreza koji je trebalo da plate samo 1.800 eura. Da su svoj udio prodali po knjigovodstvenoj vrijednosti kompanije, odnosno za 2,4 miliona eura, ukupan iznos poreza koji bi morali platiti bi iznosio skoro 190.000 eura, pa su prodajom udjela u „Hidroenergiji“ ispod realne cijene, Ubović i Mijajlović oštetili državni budžet za najmanje 188.000 eura“, naglasili su iz MANS-a.

Sutkinja za istragu Višeg suda Suzana Mugoša odredila je pritvor do 30 dana za svih 11 uhapšenih članova navodne kriminalne organizacije kojima se na teret stavlja više krivičnih djela, uključujući i šverc cigareta.

U rješenju Višeg suda se naglašava da se pritvor osumnjičenima Aleksandru Mijaloviću, Dejanu Jokiću, Zoranu Đukanoviću, Milenku Rabrenoviću, Radoju Rabrenoviću i Mirku Mijušković određuje zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje.

Piperović: Ni država ne zna ko su svjedoci

Advokat podgoričkog biznismena Aleksandra Mijajlovića, Zoran Piperović, kazao je ranije da je njegov branjenik neosnovano u pritvoru jer nema cigareta za čiji šverc je osumnjičen. On naglašava da je Mijajlović imao vremena da pobjegne iz zemlje da je to htio. Smatra da nije ljudski ni viteški to što je uhapšen ispred škole pred djecom i njihovim drugarima.

Piperović je kazao da Mijajlović nema namjeru da bježi.

“Što se tiče bjekstva, Dritan Abazović već tri godine govori da je on švercer svega i svačega i da je htio mogao je da pobjegne, da se nikad ne vrati u Crnu Goru. On je trebalo da putuje u inostrastvo juče, imao je povratnu kartu za 3. mart. Tako da to možemo da priložimo sudiji kao dokaz da nije imao namjeru da bježi. Da je htio da pobjegne imao je kad”, istakao je Piperović.

On kaže da ne stoje ni navodi o mogućem uticaju na svjedoke.

“Za koje, država ne zna ko su niti na kojoj su adresi, pa sam postavio pitanje kako može da utiče na nekoga za koga ni država ne zna ko je. Dakle, ne može se uticati na nepoznate svjedoke, oni moraju biti identifikovani”, kaže Piperović.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Katnić štrajkuje glađu u zatvoru: Treći dan odbija hranu

„On je čvrstog stava. Ne odustaje od odluke kada je u pitanju odbijanje hrane i odbijanje advokata“, navodi izvor i pojašnjava da time Katnić izražava stav o postupku na osnovu kojeg je uhapšen

Foto: Boris Pejović

Milivoje Katnić, bivši glavni specijalni tužilac, i dalje odbija da uzima hranu, piše Dan, pozivajući se na više izvora.

Prema riječima sagovornika ovog medija, Katnić je čvrstog stava i kada je u pitanju odbijanje da angažuje advokata.

„On je čvrstog stava. Ne odustaje od odluke kada je u pitanju odbijanje hrane i odbijanje advokata“, navodi izvor i pojašnjava da time Katnić izražava stav o postupku na osnovu kojeg je uhapšen.

Podsjećaju da je Katnić to odlučio od prvog dana kada je lišen slobode. Bivši glavni specijalni tužilac je uhapšen 14. aprila u akciji SDT-a zajedno sa bivšim funkcionerom Uprave policije Zoranom Lazovićem. Lazović je negirao navode tužilaštva i nije odgovarao na pitanja tužioca. Njemu se na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Katnić je odbio da angažuje branioca, pa je formalno obavezu ispunio advokat po službenoj dužnosti. Njegovo saslušanje i kod tužioca i kod sudije za istragu trajalo je više sati.

Tada je detaljno negirao i demantovao navode SDT-a.

Kako je Dan pisao, SDT u sklopu ove istrage navodi i kao sporno odluku o ukidanju zabrane ulaska Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, saradnicima kavačkog klana. I Katniću i Lazoviću je sudija za istragu podgoričkog Višeg suda juče odredio istražni pritvor od 30 dana Pritvor je obojici određen zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije, Jelena Perović

Službenici SPO su prethodno iznijeli dokumentaciju iz ASK

Foto: Boris Pejović

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović danas je uhapšena.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) izveli su je iz zgrade ASK.

Perović je imala prebačen mantil preko ruku.

Ona je ranije danas izašla iz zgrade ASK u pratnji službenika SPO i advokata Nikole Martinovića.

Foto: Boris Pejović

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) je i zvanično saopšteno da je Perović uhapšena.

„Nakon pretresanja kancelarije i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su lišili slobode J.P., direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije, zbog osnova sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Osumnjičena će biti sprovedena radi saslušanja u zakonskom roku“, piše u saopštenju SDT.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, službenici SPO, između ostalog, izuzeli su dokumentaciju u vezi sa navodnom zloupotrebom službenog vozila, a Perović su izveli da prisustvuje pretresu njenog službenog automobila BMW, nakon čega su se vratili nazad u zgradu ASK.

Foto: Vijesti

„Vijestima“ je ranije danas iz više izvora ranije potvrđeno da je Perović uhapšena u akciji SPO, a po nalogu SDT.

Prema nezvaničnim informacijama iz ASK-a, službenici SPO su tražili i iznijeli dio dokumentacije Agencije u vrijeme dok je na čelu bila Perović.

Izvor navodi da je SPO tražio finansijske izvještaje ali i sve zapisnike sa sjednica Savjeta ASK-a.

Službenici SPO ušli su jutros sa nalogom za pretres u zgradu ASK-a.

SPO je ranije blokirao zgradu i izvršio pretres.

U SDT je formirano više predmeta protiv Jelene Perović.

Posljednji izviđaj otvoren je nakon što je Ministarstvo finansija dostavilo SDT-u izvještaj Direkcije za budžetsku inspekciju, prema kojem je Perović je pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i dodatnih više od 8.700 eura za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Prema podacima iz zapisnika budžetske inspekcije, Perović je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Savjeta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 eura više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

Perović je sebi pisala prekovremeni rad i varijabile i za mart, a odbila je da postupi po naredbi budžetskih inspektorki i opozove tu odluku.

Hiljade kilometara o trošku građana

SDT od maja prošle godine istražuje i da li je direktorka Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović zloupotrijebila službeni položaj, koristeći službene automobile mimo propisa.

„NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je u februaru ove godine, ovom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv direktorice Agencije za sprečavanje korupcije, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, po kojoj je u toku izviđaj, a prikupljaju se podaci, obavještenja i dokazi potrebni za donošenje odluke“, zvaničan je odgovor SDT “Vijestima”, koji potpisuje tužilac portparol Vukas Radonjić.

MANS je početkom februara 2023. SDT podnio krivičnu prijavu protiv direktorice ASK zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavila korist.

Kako je tada saopšteno, Istraživački centar MANS-a je otkrio da je direktorica ASK donijela nezakonitu odluku o raspolaganju voznim parkom te institucije, pa je sebi i svojoj pomoćnici Nini Paović dodijelila na stalno korišćenje (24 sata) dva putnička vozila koja su u vlasništvu Agencije.

Naglasili su da je sporna odluka donijeta suprotno „vladinoj Uredbi o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore koja propisuje koji javni funkcioneri mogu imati povlasticu stalne upotrebe vozila u državnom vlasništvu“.

„To nisu direktorica ASK i njena pomoćnica pa postoji osnovana sumnja da je sporna odluka donijeta sa ciljem pribavljanja nezakonite koristi“, naglasili su tada iz MANS-a.

Uredba propisuje da mogućnost stalnog korišćenja službenog vozila imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik i potpredsjednici Skupštine, premijer i članovi Vlade, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, vrhovni i specijalni državni tužilac, kao i zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Uredba o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore definiše i da se stalna upotreba vozila može odobriti i osobama koje su pod posebnim mjerama zaštite, na osnovu procjene organa nadležnog za poslove bezbjednosti.

Prethodno su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) odgovorili da nije rađena procjena bezbjednosti Perović, što je shodno Uredbi, uslov da bi mogla vozilo da koristi 24 sata.

Iz Agencije su tada optužili MANS za izvrtanje činjenica i konstruisanje afera, navodeći da se sve radi u skladu sa crnogorskim zakonima. Dodaje se da “s obzirom na to da je iz obraćanja MANS-a očigledno da se kretanje direktorice ASK prati i nezakonito snima, razumljiva je bojazan za njenu bezbjednost”.

Prema prošlogodišnjem istraživanju “Vijesti”, Perović i Paović samo za jedan mjesec, u septembru 2022. godine, službenim automobilima prešle su više od 6.800 kilometara.

Na osnovu putnih naloga se može vidjeti da je Perovićeva, na primjer, u septembru 2022. prešla preko 4.200, a Paovićeva preko 2.600 kilometara. Direktorica je tog mjeseca koristila državno vozilo i za službeni put u Sloveniju. Cijene eurosupera su se tada kretale od 1,26 do 1,39 eura, a litar eurodizela 1,56 do 1,58 eura.

Drugih mjeseci ta potrošnja je znatno manja, pa se kretala od nepunih 1.000 u martu 2022. do 2.200 kilometara u decembru iste godine za direktoricu. Od Agencije tada nismo dobili odgovore ni koliko iznose mjesečni troškovi na gorivo.

Analizirajući putne naloge sa sajta Agencije, može se vidjeti da je vozilo, koje koristi direktorica, tada na dnevnom nivou samo na teritoriji Podgorice prelazilo i po 120 kilometara.

Mijenjanje tablica, zatamnjivanje stakala…

Perović i zaposleni u toj instituciji trpe pritisak javnih funkcionera, dijela medija i pojedinih nevladinih organizacija i to tokom vožnje u službenom BMW 318. To je razlog zbog kojeg su prošle godine u maju od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tražili i dobili saglasnost da službene registarske oznake mijenjaju civilnim, ali i da zatamne stakla na skupocjenom državnom automobilu.

Rješenje MUP-a, kojim je data saglasnost za mijenjanje tablica i zatamnjivanje stakala automobila Agencije, dobila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, a nedavno objavile „Vijesti“.

MUP je procijenio da je „konstantni pritisak na Agenciju od strane javnih funkcionera ostalih lica, dijela medija i pojedinih nevladinih organizacija“ opravdan razlog da oznaka na tablici službenog BMW 318 ne sadrži skraćenicu CG ili MN.

Prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, prijetnji i suspenzija sindikalaca

Sindikalna organizacija ASK krajem prošle godine podnijela je SDT-u krivičnu prijavu protiv Perović, tvrdeći da zloupotrebljava položaj, prijeti zaposlenima i članovima tog sindikata, optužuje ih da sarađuju sa MANS-om i u znak odmazde ih redom suspenduje.

To je, pored ostalog, naveo u prijavi predsjednik Sindikalne organizacije ASK Dušan Drakić.

Prethodno je Drakić je podnio i prijavu Upravi policije, zbog toga što je njemu i njegovim kolegama onemogućeno da uđu u prostorije Agencije, odobrene za rad Sindikalne organizacije.

Između ostalog, kako je Drakić tada naveo u prijavi SDT, Perović navodno tvrdi i da je “krivična prijava koja je podnijeta od strane Sindikalne organizacije identična krivičnoj prijavi koju je ranije podnijela nevladina organizacija MANS i da je to materijalni dokaz kako se podaci već dvije godine iznose iz Agencije, kao i da postoji direktna veza NVO MANS i Sindikalne organizacije, te da je prijava podnijeta iz finansijskih i interesnih motiva”.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Udes na Jelovici: Lakše povrijeđena jedna osoba

U sudaru su učestvovala su dva vozila, a povrijeđeni je prevezen u beransku bolnicu

Foto: Berane online

Jedno lice je lakše povrijeđeno u saobraćnoj nezgodi koja se dogodila danas na Jelovici, na putu Lubnice – Jezerine, u blizini tunela „Klisura“, saznaje Portal Berane online.

U sudaru su učestvovala dva vozila, a povrijeđeni je prevezen u beransku bolnicu. Drugo dvoje koji su se nalazili u drugom automobilu su prošli bez povreda.

Na lice mjesta je izašla Hitna pomoć, kao i pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Berane.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije