Connect with us

EKONOMIJA

POSAO IZVIĐA TUŽILAŠTVO

Sramota! Izgradnja puta Jezerine – Lubnice koštaće 56 miliona eura! Cijena porasla za 21,6 milona

Istekao i treći rok za završetak rekonstrukcije puta Jezerine – Lubnice. Otvaranje puta neizvjesno i u 2023. godini. Sramota veća jer je projekat finansiran iz sredstava EBRD-a

Od velikog razvojnog projekta do bruke: Sa obilaska gradilišta 2017. godine Parača, premijer Duško Marković i Nurković, Foto: Sasa Matić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Sarajevskoj kompaniji “Euroasfalt” juče je istekao i treći zvanični rok za završetak izgradnje puta Jezerine – Lubnice, a radovi za koje je u međuvremenu plaćeno dodatnih 21,6 miliona eura, prema izvoru “Vijesti”, neće biti završeni ni do kraja naredne 2023. godine.

Izvođač novi zahtjev za produženje roka i povećanje troškova pravda greškama u projektu jednog mosta i novim nedostacima u tehničkoj dokumentaciji, a priprema kvalitetnog projekta i tehničke dokumentacije bila je obaveza investitora odnosno države.

Nakon javnog tendera u 2016. godini kao najpovoljniji ponuđač izabran je “Euroasfalt” sa kojim je u decembru te godine potpisan ugovor za ovaj posao vrijedan 34,6 miliona eura. Međutim, ovi radovi su do sada državni budžet koštali oko 56 miliona eura, plaćenih kroz anekse, a rokovi završetka do sada su ukupno produženi za dvije i po godine.

Posao izviđa tužilaštvo

Zakonitost ovog posla, raznih aneksa osnovnog ugovora i obavljenih isplata, istražuje Specijalno državno tužilaštvo na osnovu prijave iz Ministarstva kapitalnih investicija iz marta ove godine kada je ministar bio Mladen Bojanić.

Crna Gora se zbog ovog posla osramotila pred institucijama Evropske unije, jer je projekat započet novcem iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

”Vijesti” iz Ministarstva kapitalnih investicija, kojim sada rukovodi Ervin Ibrahimović, čekaju odgovore na pitanja zbog čega je probijen i novi rok i šta će preduzeti u vezi ovih kašnjenja i završetka projekta.

Pripremu projekta i dokumentacije vodilo je Ministarstvo saobraćaja dok je na njegovom čelu bio Ivan Brajović, dok je ugovor potpisao 2. decembra 2016. novi ministar Osam Nurković na početku svog mandata.

Radovi su počeli u maju 2017. godine, a trebali su biti završeni u maju 2020. godine. Izgradnja je obustavljena 2018. godine zbog pojave velike količine vode u tek iskopanom tunelu. Nakon toga je potpisan aneks ugovora kojim se radovi produžuju do novembra 2020. odnosno samo za šest mjeseci duže od orginalnog roka iz ugovora.

Kako ni taj rok nije ispunjen, zvanično zbog propusta u projektnoj dokumentaciji, potpisan je novi aneks kojim je rok za završetak pomjeren za 20. oktobar 2022. godine. Aneksima je i vrijednost radova povećana za 21,57 miliona eura.

U prijavi tužilaštvu su ministar Osman Nurković i tadašnji direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača osumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja nanijeli štetu državi.

Ugovorom nije zaštićena država

Problematično je što ugovorom nisu dovoljno zaštićeni interesi države u slučaju kršenja obaveza izvođača, što su pogrešno prikazane činjenice i prikrivani propusti u projektovanju kao i što je aneksom naknadno u ugovor dodata takozvana “klizna skala” u visokom procentu za obračun eventualnih naknadnih radova, što je i uticalo na vrlo visoki rast naknadnih uplata izvođaču.

Prijavom se navodi sumnja da je izvođač na tenderu namjerno prikazao nižu cijenu da bi dobio posao, kao i sumnje da je očekivao da će zbog propusta u projektu moći da računa na anekse i povećavanje cijene, a time i dobiti.

I pored toga što je nadzor IRD inžering otkrio brojne nepravilnosti tokom izgradnje i propuste izvođača, zbog lošeg ugovora i nepostupanja tadašnjeg rukovodstva Ministarstva nije bilo moguće naplatiti penale i tražiti raskid ugovora.

U jednom od izvještaja nadzora je navedeno da izvođač “namjerno ili nemarom uništava mjerne mjerne profile” na ulazu u tunel zbog čega nisu mogli da prate kvalitet radova.

”Izvođač je upozoren lično, upisom u dnevnik, međutim i dalje se neodgovorno ponaša. Prethodno može prouzrokovati fatalne posljedice po bezbjednost radnika angažovanih na proboju tunela, ovo iz razloga što je primarna obloga tunela u velikom procentu ispucala i može se urušiti”, navedeno je u jednom izvještaju nadzora.

Nadzor konstatuje i da izvođač narušava geometrije obloga tunela, ne dostavlja podatke za izvedene zidove, galerije i propuste, sam deponuje materijal iz iskopa bez potrebne dokumentacije i saglasnosti…

Nurković bio “ljut” na Paraču

Nakon ovakvih izvještaja nadzora u dužem trajanju, počela je prepiska između tadašnjeg ministra Nurkovića i direktora Uprave za saobraćaj Sava Parače.

U jednom od dopisa Nurković pita Paraču da li je bio upoznat o neostacima izvođačkog projekta, propustima u reviziji, loše izrađenom geološkom elaborati, što je uzrokovalo čitav niz izmjena u projektnoj dokumentaciji.

”Da li ste preduzeli bilo šta da do ovoga ne dođe, a ukoliko dođe, a danas je evidentno da je došlo, ko je krivac i da li ste primijenili bilo koji oblik sankcionisanja prema bilo kome, ko je doprinio evidentnom kašnjenju projekta i značajnom uvećanju cijene radova,… šta ste preduzeli da se projekat završi u ugovorenom roku i po ugovorenim cijenama,.. Vjerujem da ste svjesni situacije u kojoj se nalazimo kao Država i vaše odgovornosti da se projekat realizuje u ugovorenom roku i po ugovorenim cijenama”, naveo je Nurković.

Međutim, ništa se nije desilo, niti je izvođač kažnjem niti je ovako ljuti ministar smjenio potčinjenog službenika Paraču. Parača je smijenjen tek u oktobru 2021. godine, zbog zaštite koju mu je pružao ugovora o radu. On je u martu te godine u izvještaju Ministarstva kapitalnih investicija naveo da su svi do sada izvedeni radovi na projektu urađeni kvalitetno i uz poštovanje standarda i normi.

Vlasnik Euroasfalta je Hamed Ramić, koji važi za blisku osobu i finansijera bosanske stranke SDA. Ova firma gradila je i obilaznicu oko Rožaja gdje se u decembru 2020. godine srušio most u izgradnji kada je povrijeđeno troje radnika. Zbog propusta u bezbjednosti i zaštiti na radu tužilaštvo je podnijelo prijave protiv “Euroasfalta”, njenog menadžmenta u Crnoj Gori ali i Ramića kao odgovorne osobe u pravnom licu.

Nadzor: Angažman izvođača na niskom nivou

U izvještaju nadzora sa kraja 2021. godine se konstatuje da “projekat ne napreduje na zadovoljavajući način”

”Trenutno najkritičniji problem s velikim uticajem na nazvoj i završetak projekta jeste – angažman izvođača na niskom nivou. Stoga je napredak radova nezadovoljavajući”, naveo je nadzor u ovom izvještaju.

Nadoz konstatuje i da je u izvršavanju ugovorenih obaveze projektanta došlo do propusta i da im to ukazuje na spregu između izvršilaca posla.

Zbog toga se u prijavi tužilaštvu navodi sumnja da su ovi propusti bili namjerni kako bi se umanjila odgovornost odgovornih iz Ministarstva saobraćaja u periodu pripreme i ugovaranja ovog posla.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Abazović: Crna Gora je postigla rekordan izvoz od 700 miliona eura, najveći u istoriji!

“Ovo pokazuje da smo otpočeli sa diverzifikacijom crnogorske ekonomije, što je najvažniji zadatak ove Vlade. Crna Gora na pravom putu“, istakao je Abazović

Abazović, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je postignut novi rekord – izvoz je u 2022. godini iznosio 700 miliona eura i bio je najveći u istoriji Crne Gore.

„Nakon brojnih pokazatelja koji ukazuju da se Crna Gora ekonomski oporavlja od razorne ekonomske politike prošlog režima, želim sa vama da podijelim jednu sjajnu vijest: u 2022. godini Crna Gora je postigla rekordan izvoz u iznosu od 700.000.000 eura. Ako uporedimo izvoz 2022. sa, dosad, rekordnom 2019. godinom, izvoz je veći za čak 285 miliona eura“, naveo je Abazović na Telegramu.

Dodatno, kada gledamo pokrivenost uvoza izvozom, u 2022. godini je iznosio 19,8 odsto dok je 2019. godine iznosio svega 16 odsto.

„Ovo pokazuje da smo otpočeli sa diverzifikacijom crnogorske ekonomije, što je najvažniji zadatak ove Vlade. Crna Gora na pravom putu“, istakao je Abazović.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Aligrudić najavio: Penzije ćemo povećati za 2,5 odsto

Uvećane januarske penzije biće isplaćene 20. februara. I to je prvo usklađivanje penzija ove godine. Naredno je u maju, a treće u septembru

Aligrudić, Foto: TV Vijesti

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Penzije će od januara biti povećane dva i po odsto, kazao je za Radio Crne Gore v.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

Taj procenat, kako je pojasnio, je uslijedio nakon što je Monstat objavio rast zarada za prethodni kvartal, kao i potrošačkih cijena.

Uvećane januarske penzije biće isplaćene 20. februara. I to je prvo usklađivanje penzija ove godine. Naredno je u maju, a treće u septembru.

U Crnoj Gori, od 1. januara ove godine, stupanjem na snagu dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, minimalna penzija iznosi 270 eura.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Od sjutra skuplje sve vrste goriva

Benzin 95 i 98 skuplji po sedam centi, dizel šest

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Od sjutra pa u naredne dvije nedjelje važiće nove cijene goriva, pa će eurodizel biti skuplji za sedam centi, lož ulje za četiri centa, dok će benzin eurosuper 95 i 98 poskupjeti za po sedam centi.

To je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Tako će cijena eurodizela po litru iznositi 1,53 eura, lož ulja 1,56 eura, a benzina 95 1,48 eura do će benzin 98 koštati 1,58 eura.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije