Connect with us

POLITIKA

KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM PREZENTOVANJA MODELA ODUZIMANJA IMOVINE NEZAKONITOG PORIJEKLA

VIDEO Abazović: Volio bih da vidim ko Zakon protiv mafije neće podržati od poslanika i zašto

„Ovo je zakon koji će značajno doprinijeti borbi protiv kriminala i korupcije“

Sa pres konferencije: Odović, Abazović, Marić i Šoć, Foto: Luka Zeković

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Zakon o porijeklu imovine je vrlo jasan i nedvosmislen, saopštio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na konferenciji za medije povodom prezentovanja modela oduzimanja imovine nezakonitog porijekla.

„Ovo je zakon koji će značajno doprinijeti borbi protiv kriminala i korupcije. Cilj je da se stane na kraj nelegalnom bogaćenju – kriminalaca, funkcionera, mafijaša… Nazvao bih žargonaki ovaj zakon – zakon protiv mafije, kako se zove u nekim evropskim državama. Biće potrebno da svi organi daju doprinos da se zakon realizuje“, istakao je Abazović.

On je dodao da će zakon biti nešto drugačiji nego u državama regiona.

„Obuhvatiće širok nivo primjene i onih koje će obuhvatiti. Ponosan sam na ono što je uradila radna grupa za ovaj zakon. Očekujem podršku 81 poslanika za ovaj zakon. Volio bih da vidim ko ga neće podržati i zašto. Ako ga svi podrže, to bi bila podrška nekom društvenom konsenzusu. Očekujem da će ga svi poslanici podržati. Zakon je zapravo sistemski zakon koji je obećala ova Vlada. Na ovaj način smo završili dio posla, a glavni kreće nakon usvajanja u Skupštini. Vjerujem da je društvo sazrelo da se suoči s ovakvim anti-mafija zakonima“, kazao je Abazović.

Šoć: Izabran je model in rem građanskog oduzimanja nezakonite imovine

Savjetik vicepremijera za pravna pitanja Ivo Šoć kazao je da godinama postoje zahtjevi za donošenjem ovakvog zakona, a posebno nakon prošlogodišnjih izbora.

„U izradi je bilo puno izazova. Prva prepreka je bilo pitanje retroaktivnosti, jer Ustav to zabranjuje. Drugi izazov je definisati pitanje postupka. Izabran je model in rem građanskog oduzimanja nezakonite imovine. Zbog njegove efikasnosti preporučuje se uvođenje ovog modela koji se ne zasniva na krivičnoj osudi“, istakao je Šoć.

On je dodao da je izazov bio naći zakon koji će imati mjesto u pravnom sistemu Crne Gore.

„Ovaj zakon nije inkvizitorski zakon. Imovina će se oduzimati kroz sudski postupak ako se ne dokaže njeno porijeklo. Trebalo je izbjeći i zamke populizma“, kazao je Šoć.

Marić: Biće dovoljan osnov sumnje za otvaranje izviđaja

foto: Luka Zeković

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić rekao je da očekuje da na javnoj raspravi dobiju predloge koje će razmatrati i inkorporirati.

„Savjet Evrope daje nam podršku u ovom projektu. Eksperti iz Britanije, Njemačke i Italije takođe će dati. Srce mehanizma biće inkorporirano u već postojeći Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djeltanošću. Biće promijenjeno ime zakona. Irska je rodonačelnik in rem modela. Crnogorski model će biti moćan model protiv korupcije i daće ozbiljne rezultate“, istakao je Marić.

On je dodao da je osnovni cilj oduzimanje imovine radi sprečavanja vršenja krivičnih djela.

„Biće dovoljan osnov sumnje za otvaranje izviđaja. Tužilac će formirati finansijske timove koji će ispitivati imovinu. Ako se utvrdi da je prikupljeno dovoljno dokaza u vezi neke imovine, njen imalac će morati da da izjavu. Onda se sačinjava izvještaj i pokreće građanski postupak za oduzimanje nezakonito stečene imovine. Teret dokazivanja je na onom ko je nezakonito stekao imovinu. Ako ne dokaže, ona ide Upravi za imovinu. Kada se pokrene finansijska istraga, imovina će biti zamrznuta. Presuda u građanskom postupku neće zavisiti od presude u krivično“, kazao je Marić.

Odović: Nije samo imovina problem, već i neprijavljeni dohodak

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS) Janko Odović je rekao da s obzirom da je pojava kriminala i korupcije složena, Vlada je nastupila jedinstveno i donosi set zakona.

„Imovina nije samo problem, već i neprijavljeni dohodak. Imaćemo dva dodatna mehanizma koja ćemo moći da primjenjujemo. Ako se na sudu utvrdi porijeklo imovine, tada stupa na scenu klasični poreski postupak, kojim se utvrđuje je li imovina prijavljena i oporezovana u skladu sa zakonom. Vlada je pristupila izmjenama drugih zakona, kao što je Zakon o poreskoj administraciji, koji još nije razmatran u parlamentu. Davaće se ovlašćenje poreskom organu da od svih pravnih i fizičkih lica može tražiti podatke koji mogu poslužiti za utvrđivanje toga koju imovinu neko lice posjeduje“, istakao je Odović.

On je dodao da se ujedno, zakonom daje ovlašćenje da se utvrđuje poreska obaveza na neprijavljeni prihod.

„Ovlašćenje za procjenu vrijednosti imovine imaće poreski inspektor. Imovina fizičkih lica koja se nalazi u inostranstvu moći će da bude procijenjena i na pretpostavljeni dohodak kojim je stečena, taj dohodak bude oporezovan po stopi od 80 odsto“, rekao je Odović.

Marić: Omogućiće se pristup bankovnim računima u državi i inostranstvu

Marić je kazao da poreski zakoni mogu da se primijenjuju otkad su usvojeni.

„Zakon iz 2015. (Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću) nije imao problem s retroaktivnošću. Građanski postupak će biti dominantan za oduzimanje imovine. Omogućiće se pristup bankovnim računima u državi i inostranstvu. To je moćan mehanizam“, rekao je on.

Šoć: U krivičnom postupku nek može biti oslobođen, ako postoji sumnja da je imovina stečena nezakonito, ona i dalje ostaje pod istragom

Šoć je rekao da su građanski i krivični postupak potpuno odvojeni.

„U krivičnom neko lice može da bude oslobođeno. Međutim, ako postoji sumnja da je imovina stečena nezakonito, ona i dalje ostaje pod istragom suda. Rezultati zakona iz 2015. su 12 trajnih oduzimanja imovine, od čega je bilo osam sporazuma o priznanju krivice. U jednom predmetu oduzeto je 500 eura“, rekao je on.

Abazović: Odmah po donošenju zakona moći ćemo da targetiramo dio imovine iz nekih slučajeva koji nisu dobili epilog

foto: Luka Zeković

Abazović je rekao da je mnogo važno da napadnu imovinu.

„Moći ćemo odmah po donošenju zakona da targetiramo dio imovine iz nekih poznatih slučajeva, koji nisu dobili epilog. U pitanju je milionska imovina. Treba da se pomogne budžet, ali i građani, školstvo, zdravstvo“, kazao je potpredsjednik Vlade.

„Javni interes je da se zaštiti zakonita od nezakonito stečene imovine“

Marić je rekao da će ispitivanje stila života postojati u ovom zakonu, u poreskim zakonima i zakonima o MUP.

„Javni interes je da se zaštiti zakonita od nezakonito stečene imovine“, kazaop je Marić.

„Istraga se može pokrenuti ako vrijednost imovine prelazi 50.000 eura“

Šoć je rekao da se istraga može pokrenuti ako vrijednost imovine ukupno prelazi 50.000 eura.

„Mnogo je bitno da se fokus prebaci na one koji imaju veliku imovinu. Moguće da će se ta granica od 50.000 pomjerati ili gore ili dolje“, rekao je Šoć.

Abazović: Očekujem da se parlament odblokira i zakaže sjednica što prije

Abazović je rekao da će održati dva okrugla stola o nacrtu.

„Očekujem da poslanici jednoglasno podrže zakon. Očekujem da se parlament odblokira i zakaže sjednica što prije, i zbog budžeta, Tužilačkog savjeta… Naša četiri poslanika podržavaju ovaj zakon i ničim ne blokiraju rad Vlade. Neka oni koji ne dolaze u parlament i ucjenjuju popisom, rekonstrukcijom Vlade… objasne građanima zašto nema ovih zakona“, rekao je Abazović.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

URA: DF od prvog dana ruši Vladu, 10. decembra se neće desiti ništa

Iz Abazovićeve partije naglašavaju da URA nikada neće biti dio vlasti koja ugrožava nacionalne interese Crne Gore i ne isporučuje rezultate u integracijama ka EU

Abazović, Foto: Savo Prelević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Paradoksalno je da oni koji od prvog dana ruše vladu, na čijem čelu je uzgred rečeno nosilac njihove liste na parlamentarnim izborima, danas brinu o funkcionisanju parlamenrarne većine koja tu vladu podržava, saopštili su iz Građanskog pokreta URA, čiji je lider Dritan Abazović, odgovarajući na saopštenje DF-a.

„O nekakvim zakulisnim radnjama sad nam pričaju oni koji su zajedno sa Demokratama dogovarali rekonstrukciju vlade iza zatvorenih vrata, bez naše saglasnosti misleći tako da minimalizuju našu poziciju u aktuelnoj parlamentarnoj većini. Očigledno je da se DF u tome žestoko prevario čemu i svjedočimo u njihovom paradoksalnom saopštenju usmjerenom protiv URA“, poručuju iz ove stranke.

Podsjećaju javnost da je DF otpočetka izbora Vlade zdušno navijao i radio da ona ne uspije, bojkotovao parlament, uslovljavao, vrijeđao zvaničnike, kočio procese…

„Nakon što su sa Demokratama sklopili dogovor suprotan osnovnim postulatima na kojima ova većina i funkcioniše, misleći valjda da će tako izigrati Građanski pokret URA a nakon što su vidjeli da im taj naum neće proći sada izgledaju pogubljeno i dezorjentisano. Tako prijete rokovima, služe se istim diskursom opozicione partije prije izbora prošle godine i najavljuju nekakve tektonske poremećaje nakon 10. decembra. Da relaksiramo cjelokupnu javnost – 11. decembra se neće desiti ništa jer tu političku snagu DF nikada nije imao. Samo očajnički buka i bijes i ništa više“, poručuju iz URA.

Podrcrtavaju da URA nikada neće biti dio vlasti koja ugrožava nacionalne interese Crne Gore i ne isporučuje rezultate u integracijama ka EU.

„To sve vrijeme poručujemo građanima i od toga ne odustajemo. DF koji sve radi da se integracije u EU uspore, da koncept ove vlade i njeno funkcionisanje blokira neće sigurno imati partnera u nama. Mogu tražiti za to druge partnere možda baš u razgovorima koji su već vodili oko daljeg funkcionisanja vlade bez nas, ali URA u takvoj Vladi neće učestvovati“, poručuju na kraju saopštenja.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

DF: Đukanović i URA pregovaraju, zato nije došlo do rekonstrukcije ove nesposobne Vlade

Oni su istakli da takve činjenice ne treba da budu sakrivene od javnosti, a posebno to moraju da znaju pripadnici i glasači parlamentarne većine

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Milo Đukanović je objelodanio ono što su mnogi sumnjali u Crnoj Gori – da određeni krugovi bliski URA ili funkcioneri te partije pregovaraju sa njim o konkretnoj saradnji. A o tim uslovima za saradnju, prema njegovim riječima, treba da znaju oni koji treba da znaju, poručili su iz Demokratskog fronta.

Oni su istakli da takve činjenice ne treba da budu sakrivene od javnosti, a posebno to moraju da znaju pripadnici i glasači parlamentarne većine.

„Možda im ova saznanja pomognu da shvate zašto nije bilo dogovora vezano za rekonstrukciju nesposobne vlade Zdravka Krivokapića, koju je podržalo 38 poslanika, ali tri poslanika URA su to blokirali. Postaje očigledno zašto se lošim radom Vlade kompromituje velika narodna pobjeda od 30. avgusta i zašto se bezbjednosni sektor ne koristi za borbu protiv kriminala i korupcije koji su povezani sa bivšim režimom Mila Đukanovića“, navode iz DF-a.

Zapravo, kako dodaju, sva snaga parapolitičkih struktura koje podržavaju djelove izvršne vlasti koristila se za nanošenje štete koaliciji “Za budućnost Crne Gore”, a najveći napori su uloženi da se razbije DF i umanji snaga stranaka koje čine ovaj monolitni politički savez.

„U tom cilju je prosuto mnogo laži, zloupotrebljen je odnos međudržavnih odnosa Crne Gore sa velikim državama zapadne civilizacije tako što su izmišljane i podmetane političke poruke o njihovom direktnom miješanju u unutrašnje stvari Crne Gore. Sada u vremenu poravnavanja međusobnih računa sve isplivava na površinu“, dodaju.

Kako ističu iz Fronta, po povratku Dritana Abazovića i Milojka Spajića iz SAD njima bliski krugovi su najavljivali dolazak visokih funkcionera SAD i EU koji će priprijetiti nekima iz parlamentarne većine, a prvenstveno nama iz DF, sankcijama.

„Takođe, ti funkcioneri će narediti Milu Đukanoviću da se povuče sa partijske i političke scene. Ubrzo se pokazalo da su to bile najobičnije izmišljotine uz pomoć kojih je neko želio da izvuče političku i materijalnu korist. Premalo je vremena u politici proveo Dritan Abazović da bi mogao da se odupre parapolitičkim i medijskim strukturama koje žele da upravljaju Urom. Ambicije su nesumnjivo velike, a snaga je mala da se sve otme i prigrabi za taj mali halapljivi krug“, tvrde u DF-u.

Poslije tvrdoglavog i ucjenjivačkog odnosa koalicije ,,Crno na bijelo“ prema preostalim dvijema pobjedničkim koalicijama, danas su, ističu oni, prisustvovali demonstraciji sile Mila Đukanovića, koji se slavodobitno hvali da je on, zahvaljujući Zdravku i Dritanu, opet važan faktor na političkoj sceni Crne Gore.

„Posebno naglašava da mu ta nesposobna vlast nije našla ni dokazala ni jednu koruptivnu i kriminalnu radnju i da, sada kada ih je na taj način vlast zakonski provjerila i legalizovala, on i njegovi najbliži saradnici traže da se njihova snaga pretoči u konkretno učešće u Vladi“, dodaju.

Iz ovog političkog saveza su dodali da izbjegavanje scenarija povratka u mračnu prošlost i ponovnu vladavinu Mila Đukanovića ne zavisi samo od 38 poslanika.

„Naš predlog o formiranju nove politčke vlade sastavljene od postojeće parlamentarne većine i ojačane učešćem autentičnih predstavnika manjinskih naroda je tema o kojoj će se svi izjasniti do 10. decembra. Poslednja je šansa da tri pobjedničke koalicije, bez međusobnih ucjenjivanja, formiraju novu jaku proevropsku Vladu. To možemo uraditi ako se svi oslodode štetnih uticaja parapolitičkih struktura i uzmemo u obzir interese građana Crne Gore, a na prvo mjesto stavimo zahtjeve svih onih ljudi koji su nas glasali na prošlim izborima“, navode u DF-u.

Upozoravaju da sve ostalo vodi Crnu Goru u potpunu političku i institucionalnu krizu, a u takvom ambijentu se najbolje snalaze oni koji su opustošlili i opljačkali Crnu Goru u proteklih 30 godina.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Vučić: Nećemo se stidjeti Srba u Crnoj Gori, pomagaćemo svim srpskim udruženjima

„Naš grijeh je u tome što imamo vjeru u svoj narod, svoje pismo. U tome što se ne stidimo što smo Srbi. Koga smo ugrozili i zaprijetili“, kazao je on

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na svečanoj akademiji Srpske napredne stranke, kazao je da se neće stidjeti Srba u Crnoj Gori, te da će pomagati svim srpskim udruženjima koliko mogu.

„Naš grijeh je u tome što imamo vjeru u svoj narod, svoje pismo. U tome što se ne stidimo što smo Srbi. Koga smo ugrozili i zaprijetili. Nikome nismo i nikada nećemo. Nećemo se stidjeti Srba u Crnoj Gori, i pomagaćemo svim srpskim udruženjima koliko god možemo“, naglasio je on.

Vučić je istakao da se više neće ponavljati Oluje, Bljeskovi i pogromi, bez obzira na sve pritiske.

„Rušite me kako hoćete i koliko hoćete, ali Srbija to nikome neće dozvoliti. Malo ognjišta imamo da bi ih prepuštali. Srbija će pokazati brigu za svoj narod, i kada je svi napadaju“, dodao je.

Vučić kaže da hoće da svi smatraju Srbiju kao svoju zemlju, sve manjine koje žive u ovoj državi.

„Vjerujem da ćemo biti izloženi brojnim pritiscima, zašto bi vonjeli da budemo jači. Ali mi moramo biti čvrsti i snažni, da čuvamo ono što je naše. Da se ne stidimo naših uspjeha i prošlosti, i da poštujemo sve žrtve. Da možemo da podignemo hram Svetog Save, spomenik Stefanu Nemanji, za koji su govorili da će da ga ruše. A ja vam danas kažem niko ga nikada neće rušiti! Ali moramo i biti otvoreni za sve ljude u regionu. Zato je velika ideja ‘Otvorenog Balkana’. Da se povezujemo sa drugima u regionu, i ta inicijativa će nam mnogo donijheti u budućnosti“, uvjeren je on.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije