Connect with us

EKONOMIJA

RESOR ALEKSANDRA DAMJANOVIĆA

Višak u kasi od 190 miliona eura: Novoj Vladi ostavljaju punu kasu

Naplata državnih prihoda 21,6 odsto veća od plana

Damjanović i Abazović, Foto: Gov.me

Prihodi budžeta u periodu januar – jul 2023. godine iznosili su 1,44 milijarde eura i za 256,7 miliona ili 21,6 odsto su veći u odnosu na planirane, dok su za 363,9 miliona veći u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je juče iz Ministarstva finansija.

“Imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, u posmatranom periodu januar-jul ostvaren je suficit budžeta u iznosu od 151,5 miliona eura, odnosno na nivou od 2,5% procijenjenog BDP-a. U julu je ostvaren budžetski deficit u iznosu od 16,3 miliona eura”, navedeno je iz Ministarstva.

Prema preliminarnim podacima za avgust u tom mjesecu je ostvaren suficit u iznosu od 45 miliona eura.

“Suficit budžeta države za period januar – avgust na nivou je od 196 miliona eura ili 3,2% BDP-a, dok je na depozitima države na kraju avgusta raspoloživo preko 190 miliona eura, odnosno preko 260 miliona, uključujući rezerve zlata”, saopšteno je iz resora ministra Aleksandra Damjanovića.

Prihodi od PDV-a do kraja jula iznosili su 568,3, što je za 46,4 miliona više od plana i za 83,3 miliona više u odnosu na isti period prethodne godine.

Prihodi od poreza na dobit pravnih lica naplaćeni su u iznosu od 135,8 miliona, što je za 31,8 miliona više od plana i za 58,7 miliona ili 76,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Od doprinosa je naplaćeno 289,8 miliona, što je za 50,3 miliona više od plana. Prihodi od akciza do kraja jula iznosili su 171,5 miliona i veći su u odnosu na planirane za 29,9 miliona. Od akciza na duvan naplaćeno je 11,7 miliona ili 4,3 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, a od akciza na naftne derivate 17,8 miliona ili 9,6 miliona više. U julu je počela primjena akciza na slatkiše i od toga je prihodovano 390 hiljada eura.

Izdaci budžeta za period januar-jul iznosili su 1,29 milijardi i u odnosu na plan niži su za 128,6 miliona eura. Najznačajnija stavka su bruto zarade zaposlenih u državnoj upravi, za šta je izdvojeno 368,6 miliona eura, što je u odnosu na plan veće za 12,9 miliona.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Od sjutra novo poskupljenje goriva!

Gorivo će ponovo poskupiti, 12. put od početka godine

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gorivo će od utorka ponovo poskupiti, 12. put od početka godine.

Ministarstvo kapitalnih investicija objavilo je maloprodajne cijene goriva za naredne dvije sedmice, prema kojima će obje vrste benzina biti skuplje za po tri centa, a eurodizel za sedam centi.

Nova cijena benzina BMB 98 će iznositi 1,73 eura, a BMB 95 će koštati 1,69 eura po litru. Nova cijena eurodizela iznosi 1,65 eura po litru.

Poskupilo je za šest centi i lož ulje, koje će koštati 1,61 eura po litru.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Gorivo skuplje od naredne sedmice

Od četiri do sedam centi

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene goriva od narednog utorka mogle bi poskupjeti od četiri do sedam centi, potvrđeno je nezvanično iz nafrnih kompanija.

To će biti dvanaesto poskupljenje ove godine.

Obje vrste benzina će poskupjeti za po četiri centa, dok će dizel i lož ulje biti skuplji za sedam centi.

Nova cijena BMB 95 biče 1,70, BMB 98 će iznosti 1,74 eura po litru, eurodizel će dostići cijenu 1,65 eura po litru, a lož ulja 1,61 euro.

Do konačnog obračuna je ostao jedan dan, pa bi cijene mogle biti veće ili niže od ovih za eventualno jedan cent.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Đurović o predlogu DPS-a da se pomogne građanima: Da dodaju još nešto oko besmrtnosti!

Podsjećamo, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da ta partija predlaže paket mjera pomoći građanima a koji uključuje sniženje akciza na gorivo i pomoć podstanarima od po 300 eura

Đurović, Foto: Luka Zeković

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović osvrnuo se na je set mjera koji je Klub poslanika DPS-a danas predstavio na svojoj pres konferenciji.

„Iskreno, očekivao sam ipak nešto smislenije i sa manjom dozom populizma.
Možda da su dodali nešto oko besmrtnosti pa da upotpune priču“, napisao je ministar.

Podsjećamo,poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da ta partija predlaže paket mjera pomoći građanima a koji uključuje sniženje akciza na gorivo i pomoć podstanarima od po 300 eura.

On je na konferenciji za medije Kluba poslanika DPS-a pozvao Vladu da usvoji i implementira predložene mjere. Podsjetio je da je U Crnoj Gori je od 2022.godine zabilježena najveća inflacija od sticanja nezavisnosti-17,2 posto, a da je potrošačka korpa tokom 2023. godine skuplja za 200 eura u odnosu na avgust 2020. godine.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije