Connect with us

POLITIKA

"VEOMA OPASNO REALIZOVATI POPIS"

Đukanović: Žele da ‘posrbe’ Crnu Goru

„Imate dvije vlade, koje su sve, samo ne Vlade Crne Gore. Tu nema elementarne brige o interesima Crne Gore. Druga vlada je isporučila i temeljni ugovor SPC, crnogorski identitet, istoriju… a sada pokušava kroz rezultate ispolitizovanog popisa da isporuči i crnogorsku budućnost, s jasnom idejom da se pokuša povećati statistički izraz srpske zajednice. To treba da uradi aktuelna vlada koja je već u dobrom aranžmanu sa Beogradom“

Foto: Screenshot

Doskorašnjeg predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je „veoma opasno i neregularno“ po državu realizovati popis stanovništva.

„Ideolozi Velike Srbije žele da ‘posrbe’ Crnu Goru. U prvom planu je da se dokaže da je Crna Gora srpska država. Crnogorski nacionalni identitet je na udaru jer se time utire put za rušenje crnogorske nezavisnosti. Uzdam se da će se u Crnoj Gori, ipak, probuditi jedan odlučan front otpora promjeni karaktera države Crne Gore. Ona nema nikakvu šansu da opstane kao nacionalna država. Crna Gora se jedino brani svojim građanskim karakterom“, kazao je Đukanović za bosansku Federalnu televiziju.

„Crna Gora treba da postane prvi dodatni dio ‘srpskog sveta'“

Naveo je i da u novoj vladi Crne Gore „neće biti Crnogoraca“.

„Srbija je u Crnoj Gori uspjela 30. avgusta 2020. i imate i dalje dvije vlade, koje su sve, samo ne Vlade Crne Gore. Tu nema elementarne brige o interesima Crne Gore. Druga vlada je isporučila i temeljni ugovor SPC, crnogorski identitet, istoriju… a sada pokušava kroz rezultate ispolitizovanog popisa da isporuči i crnogorsku budućnost, s jasnom idejom da se pokuša povećati statistički izraz srpske zajednice. To treba da uradi aktuelna vlada koja je već u dobrom aranžmanu sa Beogradom. Crna Gora treba da postane prvi dodatni dio ‘srpskog sveta’. Neće ići lako s BiH. Dejtonska BiH je čedo međunarodne zajednice. Neće ići lako ni osvajanje sjevera Kosova“, ocijenio je Đukanović.

U intervjuu je kazao i da je Crna Gora do 2020. ozbiljno prednjačila u odnosu na druge države Zapadnog Balkana zbog ostvarenog napretka u procesu pregovora sa EU, i zbog povjerenja koje je stekla u odnosu na važne međunarodne investitore.

„Crna Gora je izvjesno najveći gubitnik procesa koji su se dogodili poslije 30. avgusta. Tada se desilo tzv. oslobođenje Crne Gore, tako su to predstavljali predstavnici vlasti tokom ove tri godine. 30 godina vlasti nije uobičajeno u evropskoj političkoj kulturi, tako smo to i razumjeli. Ovo je vrijeme svekolikog propadanja, agonije Crne Gore. Svaka promjena ne mora da bude promjena nabolje“, naveo je Đukanović.

„Rusija među balkanskim nacionalistima odabrala one velikosrpske“

On ističe da je bilo potpuno jasno da se Rusija neće pomiriti sa svojim neuspjehom u Crnog Gori.

„Rekao bih da je Rusija potisnula prosrpske i proruske partije u drugi plan, a u prvi je postavila Srpsku pravoslavnu crkvu. SPC je zloupotrebom vjerskih osjećanja ljudi, njih mobilisala na odbranu navodno ugroženih svetinja u Crnoj Gori. Krenuli su višemjesečni ulični protesti, koji nisu bili nimalo vjerski, i to je rezultiralo time da je Crna Gora izgubila svoj dotadašnji državno-politički kurs“, rekao je Đukanović i dodao:

„Oni koji se danas bave formiranjem vlade su dosada pokazali jednu apsolutnu konfuziju, to je malo prepakovana, ista ona većina od 30. avgusta 2020. godine, dakle Crnogorci, tome svjedoče rezultati izbora od 11. juna, nisu u ovih tri godine izveli dovoljno jasan zaključak da su pogriješili 30. avgusta 2020., još su voljni da se valjaju u blatu velikosrpskog nacionalizma. Crna Gora je iz dana u dan sve više na koljenima“.

Đukanović je kazao i kako je logično da je Rusija „među balkanskim nacionalistima odabrala one velikosrpske“.

„Putin je u svojoj novoj politici najavio istorijski revizionizam. Da na neki način obnovi hladni rat. Srbija to razumije kao priliku za reviziju rezultata iz nedavne prošlosti u prethodnih 30 godina na Zapadnom Balkanu. Smatram da su geopolitički razlozi i refleksije tih razloga na politiku u regionu, doveli do bitnog pogoršanja sigurnosnih i političkih prilika“, ocijenio je Đukanović.

Đukanović ističe da su se nacionalisti opet probudili, a da ideja ‘srpskog sveta’ nije ništa drugo do obnovljena ideja projekta ‘svi Srbi u jednoj državi’.

„Mi smo se možda ponadali da su nakon Dejtonskog sporazuma sahranjene ideje velikodržavnih nacionalizama. Nisu. Danas treba da svi ozbiljno preispitamo zašto nisu. Uprkos pojedinačnim presudama u Hagu, nije na pravi način izvedena presuda velikodržavnom nacionalizmu. U Srbiji se nije desila osuda velikodržavnog nacionalizma“, kazao je.

Putin pokušava da demonstrira snagu ‘ruskog medvjeda’, i to dodatno budi entuzijazam velikosrpskih nacionalista u regionu, smatra Đukanović.

„Nacionalisti žele promjenu granica, stvaranje uvećanih država koje će biti nacionalno i vjerski homogene. U tom scenariju nema Bosne i Hercegovine, nema Crne Gore, nema nezavisnog Kosova, nema Sjeverne Makedonije. I smatram da to uvijek može završiti samo na jedan način – to uvijek završava u ratu, zločinima i genocidima, i to je nešto od čega ćemo se, nadajmo se, sačuvati“, naveo je.

„Dosta sam bio u politici“

Đukakanović je u intervjuu za Ferderalnu televiziju kazao i da ne postoji šansa da se vrati u politiku.

„Dosta sam bio u politici, 30 godina sam svog dobrog života dao toj djelatnosti. Ne žalim zbog toga. Život me je naučio da ne treba biti isključiv. Ipak, vjerujem da je epoha mog bavljenja državnom politikom završena“, poručio je Đukanović.

Naveo je i da nema saznanja da se bilo kojim povodom piše neka optužnica protiv njega ili protiv nekog od njegovih bliskih saradnika.

„Iskustvo me uči, onaj ko vam u kampanjama najviše govori o korupciji i kriminalu, to je najrealniji potencijalni kriminalac“, rekao je Đukanović.

Bonus video:

 

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije