Connect with us

POLITIKA

SASTANAK KOD PREDSJEDNIKA CRNE GORE

Gotovo niko iz vlasti nije došao na sastanak kod Milatovića: Prisustvuju Živković i DPS, Abazović i GP URA…

Na sastanak, nisu došli predsjednici vladajućih Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević i Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, na sastanak najvjerovatnije neće doći ni lider Demokrata Aleksa Bečić, zbog, kako je rekao izvor lista, različitah tumačenje unutar vladajuće koalicije

Lideri opozicionih Demokratske partije socijalista (DPS), Građanskog pokreta (GP) URA, Socijaldemokrata (SD) i Ujedinjene Crne Gore, te vladajuće koalicije Albanska alijansa prisustvuju današnjem sastanku s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, na temu evropskih integracija. Većina vladajućih stranaka odbila je Milatovićev poziv.

Na sastanak, koji je počeo u 10 sati kod predsjednika Crne Gore, došli su lideri Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Force, Adrijan Vuksanović i Genci Nimanbegu.

Na sastanak su došli i nezavisna poslanica Jevrosima Pejović, lider DPS-a Danijel Živković, lider SD-a Damir Šehović, predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i potpredsjednik Bošnjčke stranke Jasmin Ćorović.

Na sastanak, nisu došli predsjednici vladajućih Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević i Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, na sastanak najvjerovatnije neće doći ni lider Demokrata Aleksa Bečić, zbog, kako je rekao izvor lista, različitah tumačenje unutar vladajuće koalicije.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ranije danas je saopštio i da ta partija neće prisustvovati sastanku.

Iz ostalih vladajućih stranaka, Socijalističke narodne partije (SNP) i koalicije Albanski forum, listu „Vijesti“ nijesu odgovorili na pitanja.

Milatović je saopštio da će njegova ruka i dalje biti ispružena prema svima koji su spremni da sarađuju u ostvarivanju ključnih državnih ciljeva pa i prema onima koji se ovaj put nijesu odazvali na poziv da razgovaraju.

Predsjednik Crne Gore je u srijedu pozvao sve lidere parlamentarnih političkih subjekata na sastanak, kako bi ih informisao o zaključcima razgovora koje je imao u Briselu sa partnerima iz Evropske unije (EU).

On se u utorak u Briselu sastao s predsjednikom Evropskog savjeta (ES) Šarlom Mišelom. Sastanak u Briselu je uslijedio nakon odlaganja posjete Mišela Crnoj Gori zbog, kako je saopšteno iz ES, nedavnih političkih dešavanja u zemlji. Milatović je rekao da je Mišel otkazao posjetu zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, Mauthauzenu i Dahauu, što je izazvalo oštre reakcije Hrvatske.

Podsjetimo, iz PES-a su saopštili da neće doći na sastanak jer ne žele da svjedoče “Milatovićevom prekoračenju ustavnih nadležnosti”.

“Dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila 23 i 24 (IBAR) najbolja je potvrda da je Crna Gora na pravom putu da bude prva sljedeća članica EU, i to je najvažnija poruka koju su građani dobili iz Brisela”, saopštili su iz PES-a čiji je jedan od osnivača bio Milatović, koji je partiju napustio krajem februara.

Iz PES-a su rekli da smatraju da su politički subjekti već pokazali veliku odgovornost prema EU agendi tokom prethodnih mjeseci, što je dovelo do deblokade procesa.

U saopštenju navode da Zakonom o predsjedniku Crne Gore nije predviđen “niti jedan oblik komunikacije sličan ovom koji je Milatović zamislio”.

“Očekujemo da predsjednik Crne Gore prihvati činjenicu da on nije šef izvršne, a posebno ne zakonodavne vlasti”, poručili su iz PES-a.

Milan Knežević je u saopštenju naveo da je sa Milatovićem došlo do mimoilaženja koje ne može ignorisati.

Rekao je da “ne bi bilo moralno” da se nakon nekoliko njegovih javnih kritika upućenih Milatoviću, počev od susreta s kiparskim arhiepiskopom, preko nedavanja saglasnosti da kandidat DNP-a Dragan Bojović bude imenovan za ambasadora u Rusiji, do “dvostrukih aršina” u odnosu na dvije rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu – pojavi “na koktelu koji organizuje”.

Iz NSD-a sinoć su saopštili da su dio jedinstvene parlamentarne većine, koja je definisana potpisivanjem koalicionog sporazuma u oktobru prošle godine, te da se u tom kontekstu u potpunosti solidarišu s kolegama.

Navode da unutrašnju i spoljnu politiku vodi Vlada i da bi saznanja vezana za dalje smjernice na evropskom putu Milatović trebalo da podijeli s nadležnom granom vlasti, “ali ne na način da se postavlja kao neka vrsta razrednog starješine”.

Dodaju i da je odgovor poprilično jasan jer Milatović, kako kažu, koji bi trebalo da bude predsjednik svih građana, gotovo svakodnevno izlazi sa stavovima koji polarizuju društvo.

“Sve to neopisivo liči na praksu bivšeg predsjednika ove zemlje Mila Đukanovića, koji je pokušao da se nametne kao otac nacije i koji bi zapravo trebalo da bude grana vlasti iznad ostalih, koja sve kontroliše i navodi”, saopštili su iz NSD-a.

Milović tražio raspravu o skraćenju mandata parlamentu

Ministar pravde Andrej Milović tražio je juče na sjednici Vlade od premijera Milojka Spajića da u dnevni red prve naredne sjednice uvrsti, kao posebnu tačku, raspravu o predlogu izvršne vlasti za skraćenje mandata parlamentu, saznaju “Vijesti”.

Milović je rekao da to zahtijeva zbog stanja u kom se država nalazi i puta kojim je krenula.

U obraćanju u koje su “Vijesti” imale uvid, naveo je da traži uvrštavanje tačke o predlogu za skraćenje mandata Skupštini u skladu sa članom 55 Poslovnika Vlade i članom 84 stav 4 Ustava, kako bi “umjesto sadašnje manjinske vlade, preko vanrednih parlamentarnih izbora došli do neupitno evropske, stabilne i pouzdane vlade, i parlamentarne većine koja je nesporno evropska i državotvorna”.

“Vijesti” saznaju da je, nakon Milovićevog obraćanja, Spajić pitao članove Vlade koji su prisustvovali sjednici da li imaju komentar, ali da se niko nije javio za riječ.

Spajić je prošlog mjeseca zatražio smjenu ministra pravde, ali još nije poznato kad će taj predlog doći na dnevni red sjednice parlamenta.

POLITIKA

Milatovićevi odbornici sa DPS-om izglasali skraćenje mandata u Glavnom gradu: Podgorica ide na izbore

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene

Većina odbornika Skupštine Glavnog grada izglasala je skraćenje mandata lokalnog parlamenta.

Glasalo je ukupno 32 odbornika, 31 za, jedan protiv.

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene.

Na sjednici se Skupštine Glavnog grada, raspravljalo se o inicijativi za skraćenje mandata lokalnom parlamentu.

Dok je opozicija tražila nove izbore, odbornica Pokreta Evropa sad Anđela Mićović tvrdi da su odbornici PES-a trpjeli pritiske od predsjednika države Jakova Milatovića i odbornice Pokreta za Podgoricu Nađe Ljiljanić.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Amerika: Zabrinuti smo zbog ulaska proruskih stranaka u Vladu Crne Gore

„Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa“, kazali su iz Ambasade

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici zabrinuta je zbog, kako su saopštili, uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i protive se sankcijama Evropske unije Rusiji.

Parlament Crne Gore je u utorak izglasao rekonstrukciju vlade, koja sada uključuje dvije proruske i jednu bošnjačku stranku.

Ovim Vlada ima ukupno 32 člana, što je čini najbrojnijom u istoriji parlamentarizma Crne Gore, države sa 630.000 stanovnika.

Iz Ambasade su za Radio Slobodna Evropa rekli da podržavaju vladu posvećenu pristupanju Evropskoj uniji, poštovanju evroatlantskih vrijednosti i potpunom učešću u NATO-u, koja odražava multikulturni sastav Crne Gore.

„Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa“, kazali su iz Ambasade.

Oni su pozvali Vladu i poslanike u Skupštini da ostanu fokusirani na zajednički cilj pridruživanja Evropskoj uniji i izbjegnu kontraproduktivna pitanja koja ugrožavaju taj cilj i izazivaju podjele.

„Kao saveznik i blizak partner Crne Gore, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju i priznaju konstruktivne akcije Skupštine i Vlade, ukazujući na aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrijednostima i ugrožavaju opipljiv napredak ka integraciji u Evropsku uniju“, kazali su iz Ambasade za RSE.

Premijer Milojko Spajić je 23. jula u parlamentu u Podgorici rekao da je rekonstruisana vlada garant stabilnosti i zrelosti.

„Pokazatelj smo kako Srbi i Albanci, Srbi i Bošnjaci, Srbi i Crnogorci – svi mogu zajednički da žive i rade. Bićemo svetionik za čitav Balkan“, kazao je Spajić.

Međutim, Andrija Nikolić iz opozicione Demokratske partije socijalista rekao je da je ovo vlada kojom upravljaju Moskva i Beograd.

„Glava i mozak su u Moskvi. Šef ove Vlade je (predsjednik parlamenta) Andrija Mandić i zato u njoj nema nacionalnih Crnogoraca“.

Dvije stranke bivšeg prorusko orijentiranog Demokratskog fronta (DF) – koje predvode Andrija Mandić i Milan Knežević – dobile su dva potpredsjednička i tri ministarska mjesta.

Politika DF-a suprotna je zvaničnoj politici Crne Gore, koja je najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Te stranke zalažu se za ukidanje sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, ne priznaju nezavisnost Kosova, protive se članstvu Crne Gore u NATO-u, negiraju genocid u Srebrenici i podržavaju ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Osim što podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovi lideri imaju bliske političke odnose sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Zvanični Vašington je više puta upozoravao i izražavao zabrinutost da u vlasti budu stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima. Sličan stav saopštavan je i iz evropskih institucija.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Izglasan novi sastav Vlade: Novi ministri iz nekadašnjeg DF-a, Bošnjačke stranke…

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 24 ministarstva i sedam potpredsjednika, od kojih je pet samo na mjestu potpredsjednika, a dva pokrivaju i mjesto potpredsjednika i ministra

U Skupštini Crne Gore izglasana je rekonstrukcija Vlade.

Na predlog premijera Milojka Spajića, poslanici su izglasali promjene sastava 44. Vlade Crne Gore.

Glasanju nijesu prisustvovali poslanici DPS-a, SD-a, GP URA, HGI i posebnog kluba poslanika.

Od poslanika opozicije, u sali su ostali Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crne Gora) i Mehmet Zenka (Demokratska unija Albanaca).

Većina ministara je izglasana sa 53 poslanika za i jednim uzdržanim, dok je za smjenu bivšeg ministra pravde Andreja Milovića glasalo svih 54 poslanika prisutnih u Skupštini.

Rekonstruisanu, 44. Vladu, premijera Spajića čine:

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku,

Filip Ivanović, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove,

Budimir Aleksić, potpredsjednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama;

Milun Zogović, potpredsjednik Vlade za infrastrukturu I regionaini razvoj,

Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova,

Saša Mujović, ministar energetike,

Bojan Božović, ministar pravde,

Slaven Radunović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine,

Simonida Kordić, ministarka turizma,

Maja Vukićević, ministarka saobraćaja,

Damjan Ćulafić, ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera,

Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih,

Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga,

Filip Radulović, ministar pomorstva,

Mirsad Azemović, ministar dijaspore,

Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije;

Admir Šahmanović, ministar rudarstva, nafte i gasa,

Ernad Suljević, ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama;

Milutin Butorović, ministar bez portfelja.

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 24 ministarstva i sedam potpredsjednika, od kojih je pet samo na mjestu potpredsjednika, a dva pokrivaju i mjesto potpredsjednika i ministra.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije