Connect with us

DRUŠTVO

"ŽELJA NAM JE DA BERANSKI AERODROM OŽIVIMO"

Krivokapić u Beranama: Moramo reći stop politizaciji na svim radnim mjestima (FOTO + VIDEO)

Jedan od najizazovnijih ciljeva Vlade je infrastrukturno umrežavanje i pronalaženje pouzdanih stranih investitora, kazao je premijer na sastanku sa predsjednikom Opštine Berane, dok je prilikom posjete Opštoj bolnici istakao da će Vlada pomoći da ova zdravstvena ustanova zaokruži započete projekte

Foto: Berane online

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamarom Srzentić posjetio je Berane, gdje je razgovarao sa predsjednikom Opštine Tihomirom Bogavcem i sa članovima lokalne samouprave.

Zahvalivši na srdačnoj dobrodošlici, premijer Krivokapić istakao je da je problem svih privrednih problema Crne Gore, pa time i sjevera, infrastrukturna nepovezanost i nepristupačnost, te da je jedan od najozbiljnijih i najizazovnijih ciljeva aktuelne Vlade, lokalno, regionalno, ali i transregionalno infrastrukturno umrežavanje i pronalaženje jakih i pouzdanih stranih investitora.

„Upoznat sam sa problemom uzurpiranja prostora koji pripada Aerodromu Berane koji se mora riješiti. Želja nam je da ovaj Aerodrom oživimo jer ima fenomenalnu poziciju i već smo prepoznati kao avio-destinacija koja bi uvezivanjem nacionalne avio-kompanije i par uslovnih aerodroma mogla da ostvari značajno veći turistički dohodak“, rekao je Krivokapić.

Premijer Krivokapić istakao je važnost opredjeljenja Vlade Crne Gore da slijedi zelenu strategiju, te da su prirodni resursi obnovljivi samo ako građani i čitava društvena zajednica budu razvijali zdrav i pažljiv odnos prema okruženju.

„Odnos prema jednom od najvećih blaga Crne Gore, prema njenim stoljetnim šumama je opasan i zabrinjavajući, ali smo riješeni da zaštitimo nacionalno blago”, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade istakao je da prirodno bogatstvo koje posjeduje sjever, mora biti valorizovano, što će za posljedicu imati izbalansiran razvoj sjevera i juga, ali i da se mora voditi računa i o odnosu ekonomskog i privrednog napretka i ulaganja u djecu, u njihovo obrazovanje, zdravlje, sport i kulturu.

Izrazivši zadovoljstvo što mu se pružila prilika da ugosti premijera Krivokapića i ministarku Srzentić, predsjednik Bogavac istakao je da je glavni problem Berana, kao i cijelog sjevera Crne Gore, iseljavanje stanovništva, naročito mlade, radno najsposobnije populacije, te da je pod hitno potrebno napraviti program investicija, kako bi se ovaj kraj privredno i ekonomski približio rezultatima koje bilježe centralna i južna regija.

Govoreći o saradnji Opštine i Opšte bolnice u Beranama, Bogavac je kazao da se negativne asocijacije vezuju za teški period zenita pandemije COVID-19.

„Prvenstveno je opštinska inicijativa da se pokrene nabavka magnetne rezonance, kako bi pomogli građanima i Opštoj bolnici Berane. U ovom dijelu očekujemo i direktnu podršku Vlade, odnosno Ministarstva zdravlja, kao i za formiranje angio-sale, kako bi ova bolnica postala istinski regionalni zdravstveni centar”, poručio je Bogavac.

Predsjednik Opštine je nagovijestio i radove na zdanju Kuće Gavra Vukovića, kako bi po dobroj tradiciji, sljedeće godine, nanovo mogli da ugoste polaznike međunarodne škole diplomatije.

Ministarka Srzentić istakla je da je raduje što je rukovodstvo opštine navelo da su ljudi i omladina najveće blago Berana.

Izuzetno mi je drago da vidim da toliko ulažete u omladinu i mlade talente. U jezgru naše misije je da prepoznajemo i uzdižemo mlade talente, kazala je Srzentić.

Ministarka je naglasila i da se njen resor zalaže da bude servis građana i da politike platforme i programe dizajnira prema potrebama građana.

Potpredsjednik Opštine Darko Stojanović, pokrenuo je pitanje Rudnika uglja kao jednu od ključnih tema koja se tiče privrede Berana, kao i finansiranje projekta „Cites centra” – prihvatilište životinja koje su žrtve šverca.

U okviru radne posjete Beranama, predsjednik Vlade Crne Gore obišao je Opštu bolnicu Berane i razgovarao sa direktorom ove zdravstvene ustanove, doktorom Miloradom Magdelinićem.

Premijer Krivokapić istakao je da visoko cijeni trud i požrtvovanost koju su iznova dokazali svi zdravstveni radnici u Crnoj Gori tokom najkritičnijih momenata koje je prouzrokovala pandemija COVID-19, te da je pandemija potvrdila ono čega svi u društvu, od upravljačkog do izvršnog sektora,  treba da budu sasvim svjesni, da ulaganje u zdravstvo, u nauku i istraživanje, u tehniku i tehnologiju mora da bude nesebično i konstantno.

Novo vrijeme podrazumijeva nove izazove i inovativne pristupe i alatke. Vlada će pomoći, koliko je u njenoj trenutnoj moći, da Vaša bolnica zaokruži započete projekte koji su bitni i za Berane i za cijeli sjever,  a nastaviće to da čini u kontinuitetu, rekao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade poručio je da je stručnost, obučenost i profesionalnost najbolja preporuka svima koji žele da se ugrade u sistem zdravstvene zaštite Crne Gore, te da se u svakom vremenu od ljekara očekuje da se pridržavaju principa Hipokratove zakletve, ali i da je menadžmet i rukovodni kadar u svim oblastima i ustanovama dužan da vodi računa o visokim etičkim, moralnim i profesionalnim normama, kako bi najsposobniji i najkvalitetniji dobili šansu da pomažu i napreduju.

„U opštedruštvenom i državnom interesu je da najbolji dođu na prava mjesta. Sve što se dešavalo po tzv. partijskoj liniji, mora da nestane, da iščili. Bilo da je riječ o partijskom nagrađivanju, ili partijskom kažnjavanju. Partijama je mjesto van radnih prostora i izvan radnih obaveza. Moramo reći stop politizaciji na svim radnim mjestima, a naročito u zdravstvu. Potreban nam je profesionalizam i pravo svakog građanina da bude ravnopravno tretrian i pred sudijom, i pred ljekarom, i pred učiteljem. Moramo iskorijeniti svaki vid korupcije”, poručio je Krivokapić.

Direktor Opšte bolnice, dr Milorad Magdelinić zahvalio je na razumijevanju koje je iskazao premijer Krivokapić naspram potreba Opšte bolnice.

Magdelinić je predsjednika Vlade upoznao sa statističkim podacima koji pokazuju da je broj oboljelih od malignih bolesti, endokrinih i bolesti kardiovaskularnog sistema u porastu, te je ukazao i na nedostatak PCR laboratorije, a što je i te kako potrebno građanima koji gravitiraju sjeveru Crne Gore.

Direktor Opšte bolnice Berane upoznao je premijera Krivokapića sa očekivanjima građana sjevera da se u beranskoj bolnici otvori Angio – sala, kako bi građani što manje bili zavisni od KBC u Podgorici i kako bi relaksirali funkcionisanje crnogorskog zdravstvenog sistema, a što je zajednička inicijativa Opštine i Opšte bolnice Berane.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Pomirenje i sloga srpskog naroda potrebni u ovim teškim vremenima

Gujon je saopštio da je u manastiru Đurđevi Stupovi zapalio svijeću u znak sjećanja na 118 djece i preko 400 civila zverski ubijenih 1944. godine

Foto: Fejsbuk

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Francuski humanitarac koji godinama pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji a od nedavno i v. d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Vladi Republike Srbije, Arno Gujon, posjetio je juče Berane.

On se tom prilikom sastao sa episkopom budimljansko-nikšićkim, G. Metodijem.

Gujon je saopštio da je u manastiru Đurđevi Stupovi zapalio svijeću u znak sjećanja na 118 djece i preko 400 civila zverski ubijenih 1944. godine, od strane pripadnika zloglasne nacističke SS jedinice ”Princ Eugen” potpomognute albanskim i muslimanskim ekstremistima iz jedinice ”Skenderbeg” iz sjevernoistocnih djelova Crne Gore i Kosmeta.

„Sjećanje na njihovu tragičnu sudbinu treba da bude mjera srpskog pomirenja i sloge koja nam je u ovim teškim vremenima prijeko potrebna“, rekao je on.

Nakon susreta sa episkopom Metodijem istakao je „tokom organizacije naših tradicionalnih humanitarnih ljetovanja za djecu sa Kosova i Metohije, vladika nas je svake godine obilazio i darivao mališane“.

„U dugom i sadržajnom razgovoru, episkopu Metodiju sam zahvalio na bezrezervnoj podršci koju nam pruža svih ovih godina, dok sam od njega dobio blagoslov i podršku da nastavim sa istim žarom rad na funkciji koju obavljam sada za Srbe u regionu i dijaspori“, napisao je Gujon na svom Fejsbuku.

On se takođe sastao i sa predsjednicima opština Berana i Nikšića Tihomirom Bogavcem i Markom Kovačevićem.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Nove mjere od petka: Uvode se Kovid potvrde za kafiće i diskoteke

Iz Ministarstva su najavili da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove

Foto: Marija Ralević

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Vlada će sjutra donijeti odluku o uvođenju nacionalne digitalne kovid potvrde i objaviti nove mjere, kojima će građani i stranci moći da dokažu da su vakcinisani ili da nemaju virus, prilikom ulaska u zatvorene ugostiteljske objekte.

Iz Ministarstva zdravlja su najavili da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

„Nacionalna digitalna kovid potvrda, po uzoru na EU digitalni kovid sertifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće sljedeće podatke: da je osoba u cjelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv kovid-19 virusa; datum i vrijeme negativnog PCR testa na kovid-19 virus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata); dokaz da je osoba preboljela kovid-19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa; dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se BAT koji nije stariji od 48 sati)“, naveli su iz Ministarstva.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Ministarka Bratić hospitalizovana u Bugarskoj

Bečić je kazao da je Bratić u Bugarsku otišla u ponedjeljak, a da je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja od utorka hospitalizovana, zbog čega se još nalazi u toj državi

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić zbog pogoršanog zdravstvenog stanja neće prisustovati sjednici Skupštine gdje je trebalo da odgovara na poslanička pitanja, kazao je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

On je rekao da je Bratić u dopisu Skupštini navela da je hospitalizovana u Bugarskoj, gdje je otputovala u zvaničnu posjetu.

Bečić je kazao da je Bratić u Bugarsku otišla u ponedjeljak, a da je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja od utorka hospitalizovana, zbog čega se još nalazi u toj državi.

Bratić je danas trebalo da odgovara na poslanička pitanja.

Bečić je rekao da je resorno Ministarstvo dostavilo odgovore na pitanja poslanika.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije