Connect with us

DRUŠTVO

JEDNOSATNI ŠTRAJK UPOZORENJA

Protest zaposlenih u Pošti u Beranama: Traže veće plate

Štrajk zaposlenih u poslovnicama Pošte Crne Gore, njih oko 420 širom države, organizovao je Jedinstveni sindikat Pošte Crne Gore, koji je postao reprezentativan, uz podršku Unije slobodnih sindikata. Najavljuju da će, ukoliko se njihov glavni zahtjev, uvećanje zarada za 30 odsto, ne ispuni, generalni štrajk organizovati 2. oktobra

Protest u Beranama, Foto: Berane online

Jedan dio zaposlenih u Pošti u Beranama pridružio se jutros jednosatnom protestu upozorenja i obustavili rad od osam do devet časova. Razlog su, kako navode, niske plate i prevelik obim posla.

Štrajk zaposlenih u poslovnicama Pošte Crne Gore, njih oko 420 širom države, organizovao je Jedinstveni sindikat Pošte Crne Gore, koji je postao reprezentativan, uz podršku Unije slobodnih sindikata. Najavljuju da će, ukoliko se njihov glavni zahtjev, uvećanje zarada za 30 odsto, ne ispuni, generalni štrajk organizovati 2. oktobra.

Radnici su u Podgorici nosili transparente: “Pošta Crne Gore nije vlasništvo partija nego građana Crne Gore”; “Pričaju da je bolje, a u Pošti nikad gore”.

Protest u Podgorici, Foto: Ivan Petrović

Ispred glavne poslovnice u Baru okupilo se dvadesetak zaposlenih, koji su za Primorski portal potvrdili da je uvećanje zarada trenutno jedini zahtjev, iako su problemi brojni.

Kako je ispred organizatora, Jedinstvenog sindikata Pošte i Unije slobodnih sindikata, saopštio predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković, osim niskih plata, zaposleni se suočavaju i sa drugim brojnim izazovima.

“Plate poštara i šalterskih radnika sada iznose oko 550 eura, odnosno tek stotinu eura iznad garantovane minimalne zarade, a menadžment je odbio zahtjev o povećanju zarada. Imamo i mnogo drugih problema kao što su uslovi rada, stanje uniformi i motora za prevoz poštara, rad subotom…“, saopštio je Marković.

Menadžment Pošte je na sajtu kompanije objavio saopštenje u kom su naveli da nisu dali negativan odgovor u pogledu zahtjeva za povećanje zarada.

“Jasno je navedeno da će pitanje povećanja zarada zaposlenima biti razmatrano nakon sačinjavanja finansijskih izvještaja za treći kvartal 2023. godine. Smatramo neophodnim da razmatranje ovog pitanja rezultira održivim rješenjima koja neće imati za posljedicu dugoročno negativne efekte po Poštu Crne Gore, a samim tim i za zaposlene. Menadžment kompanije svjestan je činjenice da rast cijena utiče na životni standard zaposlenih i da su zahtjevi Sindikata posljedica ukupnih društvenih okolnosti. Tačno je da Pošta Crne Gore bilježi porast prihoda, ali napomenimo da okolnosti rasta cijena bitno utiču i na povećanje troškova. Rukovodstvo Pošte Crne Gore jasno je u svojoj namjeri i želji da poboljša ukupne uslove rada svim zaposlenima, ali ima u vidu koliko je važno tokom ovog procesa imati realan i konstruktivan pristup koji će rezultirati održivim rješenjima„, saopštili su iz ove državne kompanije, čiji je izvršni direktor od juna Josip Đurašković.

Istakli su da je Vlada tek 14. septembra usvojila izvještaje o radu Pošte za 2021. i 2022. godinu, te da povećanje zarada ne može biti razmotreno prije oktobra. Naglasili su da zahtjev za povećanje plata smatraju legitimnim, s tim što o obuhvatu povećanja treba razgovarati.

Plate poštarima od 545 eura

Plata poštaru dostavljaču, sa srednjom stručnom spremom i koeficijentom 3.20, bez uvećanja za minuli rad – radnog staža iznosi 545,85 eura, dok je zarada za istu poziciju sa 15 godina radnog staža 584,67 eura, navode iz Pošte.

“Zarada šalterskog službenika, takođe sa srednjom stručnom spremom, bez radnog staža je 559,39 eura, dok je primanje naših kolega koji su 15 godina na ovim pozicijama 601,34 eura. Primanje koordinatora poslovnice pošte sa srednjom stručnom spremom, bez radnog staža, je 626,09 eura. Poređenja radi, plata referenta sa visokom stručnom spremom u Pošti Crne Gore bez radnog staža je 722,91 eura, dok je primanje koordinatora službe, koji je i član menadžmenta, 831,83 eura”, pojasnili su iz Pošte.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog

Đorđevića je dočekao iguman manastira Ostrog Sergije (Rekić), kome je roker poklonio svoju knjigu “Pusto ostrvo”

Foto: Dragana Mijušković (Dan)

Danas je frontmen legendarnog beogradskog rok benda “Riblja čorba”, Bora Đorđević posjetio manastir Ostrog.

Sa čuvenim muzičarem su bili zajedno prvi čovjek Opštine Nikšić Marko Kovačević i njegov savjetnik za turizam, kulturu i vjerska pitanja, Miljan Mijušković, prenosi Dan.

Đorđevića je dočekao iguman manastira Ostrog Sergije (Rekić), kome je roker poklonio svoju knjigu “Pusto ostrvo”.

Koncertom kultne rok grupe „Riblja čorba“ u centru Nikšića sinoć je počela turistička i festivalska sezona.

Predgrupa „Ribljoj čorbi“ bio je mladi bend iz Beograda “Free cats“, koji je sjajnim zvukom i obradama svjetskih evergreen hitova zagrijao posjetioce.

Podgorička Narodna biblioteka „Radosav Ljumović” večeras je ugostila Boru Đorđevića, koji je u sali „Marko Miljanov“ napravio veče pod nazivom “To je bilo neko lepše i srećnije vreme”.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Berane: Svoju knjigu pjesama „Pčelice“ sa učiteljicom predstavili učenici V-2 odjeljenja OŠ „Vukašin Radunović“

U Antologiji su se našle pjesme svih 28 učenika i recenzija učiteljice

Učenici V-2 odjeljenja Osnovne škole ,,Vukašin Radunović” iz Berana su sinoć, 14. juna, sa svojom učiteljicom Biljanom Janičić organizovali promociju antologije pjesama ,,Pčelice” u Narodnoj biblioteci „Dr Radovan Lalić“.

Naime, u Antologiji su se našle pjesme svih 28 učenika i recenzija učiteljice.

Foto: Berane online

Promocija svojih knjiga od strane prosvjetnih radnika je gotovo svakodnevna pojava, ali je prava rijetkost da neki prosvjetni radnik to učini za svoje učenike.

Foto: Berane online

Prisutnima se obratio direktor Osnovne škole Željko Golubović koji je ukazao na značaj ove Antologije kao podstrek za dalje napredovanje i obrazovanje djece, kao i na to koliko je teško pretočiti emocije i misli na papir, pogotovo u njihovim godinama. Direktorica Centra za kulturu Berane Tamara Kenjić je prilikom svom govora naglasila da su prosvjetni radnici poput Biljane Janičić danas rijetkost i da je Centar za kulturu sa velikim zadovoljstvom podržao ovaj vrlo izazovan poduhvat.

Foto: Berane online

Profesorica razredne nastave Biljana Janičić je istakla svoju želju da ova Antologija, koja je ujedno i kruna njihovog petogodišnjeg druženja, obasjava put za dalje i bude iskra uspomena na njihove bezbrižne minule dane.

Foto: Berane online

Moderatori promocije su bile Lana Praščević i Bojana Brakočević, učenice Gimnazije ,,Panto Mališić”.

Foto: Berane online

Imena malih-velikih pjesnika: Ibrahim Adrović, Anastasija Bakić, Vasilije Balević, Mihailo Beloica, Ranko Bojović, Konstantin Božović, Boško Brakočević, Sofija Cimbaljević, Anastasija Čukić, Leontina Ćorac, Milenko Damjanović, Sara Đeković, Lucia Golubović, Leticia Habibović, Nejla Kabašić, Davor Mandžukić, Božidar Mijović, Ajla Musić, Stefana Pešić, Radisav Raičević, Bogdan Raković, Vuk Sekulić, Salko Selmanović, Anes Sukić, Ivona Tomašević, Helena Tomović, Danilo Vasojević, Jana Vukićević.

Foto: Berane online

Foto: Berane online

Foto: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Emotivan oproštaj FSCG: Matija neka te anđeli čuvaju

„Baš kao što si ti čuvao nas“

Fudbalski savez Crne Gore izjavio je saučešće porodici Matije Šarkića koji je iznenada jutros preminuo u 27. godini.

„Sa neizmjernom tugom primili smo vijest da nas je u 27. godini života napustio naš dragi Matija Šarkić. U ovom teškom danu mislima smo sa tvojom porodicom, rodbinom, prijateljima, saigračima i svima koji su sa tobom dijelili radosti života“.

U emotivnnom oproštaju, iz FSCG napominju sve kvalitete koje su krasile našeg golmana.

„Nedostajaćeš nam dragi naš Matija. Nedostajaće nam tvoj veseli duh, tvoja radna etika, tvoje prisustvo na golu, tvoje sjajne odbrane… Najviše od svega nedostajaće nam ljudska veličina Matije Šarkića. Neka te anđeli čuvaju baš kao što si ti čuvao sve nas“.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije