Connect with us

DRUŠTVO

JEDNOSATNI ŠTRAJK UPOZORENJA

Protest zaposlenih u Pošti u Beranama: Traže veće plate

Štrajk zaposlenih u poslovnicama Pošte Crne Gore, njih oko 420 širom države, organizovao je Jedinstveni sindikat Pošte Crne Gore, koji je postao reprezentativan, uz podršku Unije slobodnih sindikata. Najavljuju da će, ukoliko se njihov glavni zahtjev, uvećanje zarada za 30 odsto, ne ispuni, generalni štrajk organizovati 2. oktobra

Protest u Beranama, Foto: Berane online

Jedan dio zaposlenih u Pošti u Beranama pridružio se jutros jednosatnom protestu upozorenja i obustavili rad od osam do devet časova. Razlog su, kako navode, niske plate i prevelik obim posla.

Štrajk zaposlenih u poslovnicama Pošte Crne Gore, njih oko 420 širom države, organizovao je Jedinstveni sindikat Pošte Crne Gore, koji je postao reprezentativan, uz podršku Unije slobodnih sindikata. Najavljuju da će, ukoliko se njihov glavni zahtjev, uvećanje zarada za 30 odsto, ne ispuni, generalni štrajk organizovati 2. oktobra.

Radnici su u Podgorici nosili transparente: “Pošta Crne Gore nije vlasništvo partija nego građana Crne Gore”; “Pričaju da je bolje, a u Pošti nikad gore”.

Protest u Podgorici, Foto: Ivan Petrović

Ispred glavne poslovnice u Baru okupilo se dvadesetak zaposlenih, koji su za Primorski portal potvrdili da je uvećanje zarada trenutno jedini zahtjev, iako su problemi brojni.

Kako je ispred organizatora, Jedinstvenog sindikata Pošte i Unije slobodnih sindikata, saopštio predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković, osim niskih plata, zaposleni se suočavaju i sa drugim brojnim izazovima.

“Plate poštara i šalterskih radnika sada iznose oko 550 eura, odnosno tek stotinu eura iznad garantovane minimalne zarade, a menadžment je odbio zahtjev o povećanju zarada. Imamo i mnogo drugih problema kao što su uslovi rada, stanje uniformi i motora za prevoz poštara, rad subotom…“, saopštio je Marković.

Menadžment Pošte je na sajtu kompanije objavio saopštenje u kom su naveli da nisu dali negativan odgovor u pogledu zahtjeva za povećanje zarada.

“Jasno je navedeno da će pitanje povećanja zarada zaposlenima biti razmatrano nakon sačinjavanja finansijskih izvještaja za treći kvartal 2023. godine. Smatramo neophodnim da razmatranje ovog pitanja rezultira održivim rješenjima koja neće imati za posljedicu dugoročno negativne efekte po Poštu Crne Gore, a samim tim i za zaposlene. Menadžment kompanije svjestan je činjenice da rast cijena utiče na životni standard zaposlenih i da su zahtjevi Sindikata posljedica ukupnih društvenih okolnosti. Tačno je da Pošta Crne Gore bilježi porast prihoda, ali napomenimo da okolnosti rasta cijena bitno utiču i na povećanje troškova. Rukovodstvo Pošte Crne Gore jasno je u svojoj namjeri i želji da poboljša ukupne uslove rada svim zaposlenima, ali ima u vidu koliko je važno tokom ovog procesa imati realan i konstruktivan pristup koji će rezultirati održivim rješenjima„, saopštili su iz ove državne kompanije, čiji je izvršni direktor od juna Josip Đurašković.

Istakli su da je Vlada tek 14. septembra usvojila izvještaje o radu Pošte za 2021. i 2022. godinu, te da povećanje zarada ne može biti razmotreno prije oktobra. Naglasili su da zahtjev za povećanje plata smatraju legitimnim, s tim što o obuhvatu povećanja treba razgovarati.

Plate poštarima od 545 eura

Plata poštaru dostavljaču, sa srednjom stručnom spremom i koeficijentom 3.20, bez uvećanja za minuli rad – radnog staža iznosi 545,85 eura, dok je zarada za istu poziciju sa 15 godina radnog staža 584,67 eura, navode iz Pošte.

“Zarada šalterskog službenika, takođe sa srednjom stručnom spremom, bez radnog staža je 559,39 eura, dok je primanje naših kolega koji su 15 godina na ovim pozicijama 601,34 eura. Primanje koordinatora poslovnice pošte sa srednjom stručnom spremom, bez radnog staža, je 626,09 eura. Poređenja radi, plata referenta sa visokom stručnom spremom u Pošti Crne Gore bez radnog staža je 722,91 eura, dok je primanje koordinatora službe, koji je i član menadžmenta, 831,83 eura”, pojasnili su iz Pošte.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Milatović stranim diplomatama: „Neka crnogorska nošnja, igra i pjesma donesu do vaših srca duh naroda kojem pripadamo“

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u Vladinom domu na Cetinju upriličio svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora

Milena i Jakov Milatović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Brojni geopolitički izazovi sa kojima se suočava savremeni svijet dodatno pojačavaju potrebu za unapređenjem bilateralnih i multilateralnih mehanizama saradnje, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u Vladinom domu na Cetinju upriličio svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora.

On je, obraćajući se prisutnima, naveo da je zadovoljan što je domaćin skupa, kojim je još jednom potvrđeno snažno prijateljstvo Crne Gore i država koje predstavljaju.

Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

On je rekao da je uvjeren da će zajedno, u srdačnoj atmosferi, stvarati nove perspektive komunikacije i saradnje.

„Godinu na izmaku obilježili su brojni geopolitički izazovi sa kojima se suočava savremeni svijet, koji dodatno pojačavaju potrebu da unapređujemo bilateralne i multilateralne mehanizme saradnje, prevenirajući krize i afirmišući mir“, kazao je Milatović.

U tom smislu, kako je naveo, diplomatija predstavlja osnovni alat uz pomoć kojeg mogu svijet učiniti boljim mjestom za život svakog čovjeka, nezavisno kojoj naciji ili vjeri pripada.

Milatović je predstavnicima diplomatskog kora zahvalio zа predan rad na jačanju saradnje između Crne Gore i matičnih zemalja čiji su predstavnici u Crnoj Gori.

Crna Gora, kako je poručio, ima jasno utvrđenu vanjsku politiku, a jedan od njenih osnovnih stubova predstavlja i njegovanje najboljih mogućih odnosa sa drugim državama.

Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

„Prvih šest mjeseci obavljanja predsjedničke funkcije uvjerilo me u važnost i potrebu da, razmjenjujući stavove i mišljenja, dodatno doprinosimo međusobnom povjerenju i razumijevanju“, naveo je Milatović.

Kako je kazao, posebnu simboliku događaju daje i to što se održava u Prijestonici, gdje je stvarana crnogorska državnost i prije vijek i po začeta crnogorska diplomatija.

„Posebno sam srećan što će dio večerašnjeg programa biti i tradicionalni folklor, koji će vam oči i dušu ispuniti ljepotom crnogorske nošnje, igre i pjesme, donoseći do vaših srca duh naroda kojem pripadamo“, rekao je Milatović.

Savjetnica Milatovića za vanjsku politiku, Marija Lakić Barfus, kazala je da je to odlična prilika da izraze zahvalnost ambasadorima za njihov doprinos realizaciji spoljnopolitičke agende crnogorskog predsjednika u proteklih šest mjeseci, koja je bila veoma uspješna.

Kako je navela, rad predsjednika Crne Gore temelji se na tri ključna stuba.

„To podrazumijeva jačanje Crne Gore kao kredibilne članice NATO-a, ubrzanje evropskog integracionog procesa kako bi postala prva naredna članica Evropske unije (EU) do 2028. godine, kao i jačanje dobrosusjedskih odnosa“, kazala je Lakić Barfus.

Ona je, govoreći o samom događaju, istakla da se radi o praksi koja već postoji u svim ostalim članicama EU i šire.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić zahvalio je Milatoviću na organizaciji događaja, navodeći da je zadovoljan što se susret održava u crnogorskoj Prijestonici.

“Drago mi je što se ovako lijepo diplomatsko druženje odvija baš ovdje na Cetinju. Prethodnih dana smo, takođe, imali divan događaj, gdje je Prva dama otvorila diplomatski bazar koji je bio jako uspješan”, kazao je Grubišić.

Iz Milatovićevog kabineta rekli su da su tokom svečane večere, u prijatnoj atmosferi, prisutni gosti imali priliku da slušaju izvođenje gudačkog kvarteta i prate nastup folklornog ansambla KUD Njegoš sa Cetinja.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Micev podnio ostavku

Kako se navodi u obrazloženju, Micevu, koji je i rukovodilac Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prestaje vršenje navedene dužnosti na lični zahtjev

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev je 28. novembra podnio ostavku na to radno mjesto, prenosi CdM.

Vlada je, kako se navodi u obrazloženju objavljenom na sajtu, donijela rješenje o prestanku njegovog mandata.

Kako se navodi u obrazloženju, Micevu, koji je i rukovodilac Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prestaje vršenje navedene dužnosti na lični zahtjev.

“Branko Micev, određen je Rješenjem Vlade Crne Gore 15. juna za v.d. pomoćnika direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju – rukovodioca Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, do postavljenja pomoćnika direktora – rukovodioca ovog sektora, a najduže šest mjeseci. Imajući u vidu da je imenovani podnio ostavku 28. 11. 2023. godine, za prestanak vršenja dužnosti na radno mjesto v.d. pomoćnika direktora -rukovodioca Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha, prije isteka šest mjeseci iz ličnih razloga, predlažem da Vlada Crne Gore uvaži predlog i shodno zakonskim propisima, donese rješenje o prestanku vršenja dužnosti imenovanom”, navodi se u obavještenju, navodi CdM.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Stefan Velimirović uspješno obavio transplantaciju bubrega: Mladi momak dobio novu šansu za bolji život

Za njega je prije više od godinu dana prikupljeno skoro 80 hiljada eura kako bi se operisao. Stefan je veći dio života proveo na dijalizama zbog otkazivanja bubrega

Velimirović

Stefan Velimirović uspješno je obavio transplantaciju bubrega, saopšteno je iz Fondacija „Budi human“.

Iz Fondacije su istakli da je lista čekanja bila neizvjesna i duga, ali mladić je transplantiran i oporavlja se dobro.

Naglasili su da je za njega prije više od godinu dana prikupljeno skoro 80 hiljada eura kako bi se operisao, te podsjetili da je veći dio života proveo na dijalizama zbog otkazivanja bubrega.

„Prošle godine uložena je ogromna energija, kako Fondacije, tako i humanih ljudi, subjekata, organizovane su humanitarne akcije, koncerti, ujedinili smo se kako bismo pomogli mladom Stefanu. Vijest da je konačno transplantiran je njegova, ali i naša pobjeda“, saopštio je osnivač Fondacije, Goran Jovanović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije