Connect with us

POLITIKA

LIDER POKRETA "EVROPA SAD"

Spajić odgovorio Šćekiću: Apsolutno nisam odgovoran za dug Fonda zdravstva, hoće da zgadi građanima Evropu sad

Bivši ministar finansija kaže da se neodgovorno koriste najugroženiji ljudi da bi napali Evropu sad, te da su naslijedili dug između 65 i 70 miliona, koji je i sada aktuelan

Šćekić i Spajić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Jedan od lidera pokreta Evropa sad i bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da sebe ne smatra odgovornim za dug Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Na pitanje „Vijesti“ da li se osjeća odgovornost zbog toga sto je, po tvrdnjama aktuelnog ministra zdravlja Dragoslava Šćekića, kriv uz prethodne Vlade, za katastrofalnu situaciju u Fondu zdravstva, i što je Šćekić u parlamentu na saslušanju dokumentovao, Spajić je kazao da oni jako neodgovorno koriste najugroženije ljude u Crnoj Gori da bi slikovito napali Evropu sad.

„Da bi se građani zgadili na Evropu sad. To je njima cilj… Apsolutno se ne osjećam odgovornim za dug Fonda zdravstva. Naslijedili smo dug između 65 i 70 miliona eura, taj nivo je i dalje aktuelan „, rekao je Spajić, na današnjoj konferenciji za novinare.

Kazao je i da su pokušali da smanje dug tako što su krajem 2020. godine uplatili 20 miliona eura Fondu zdravstva iz budžetske rezerve, a prošle godine još između 15 i 20 miliona takođe iz budžetske rezerve od ušteda sa drugih pozicija.

On je kazao i da je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović naveo da je dug Fonda zdravstva naslijeđen, te da je 43. Vlada ponovo vratila dug na 65 miliona eura.

„I to su vratili pojedinci koji su radili u Fondu zdravstva“, tvrdi Spajić.

Spajić je kazao i da je svaka potrošačka jedinica odgovorna za sopstveno finansijsko stanje, te da je budžet Fonda za zdravstvo ove godine 350 miliona eura.

On je upitao kako je Fond za zdravstvo prošle godine u vrijeme koronavirusa mogao da finansira te obaveze, a ove ne može. Tvrdi da je za to odgovoran ministar zdravlja.

Spajić je kazao da će deficit od početka godine zaključno sa septembra biti gotovo nula eura, a da se rebalansom budžeta predviđa da do kraja godine, za tri mjeseca, bude 7,6 odsto što je minus od 420 miliona eura.

On tvrdi da se rebalans budžeta i najavljeni deficit rade zbog narednih izbora, kako bi partije zadovoljile svoje apetite i zapošaljavale svoje kadrove.

„I to je jedina istina“.

„Za tri mjeseca oni hoće apokaliptičnim potrošnjom kroz rebalans da unište budžet da bi pokazali da je Evropa sad neuspjeh i da bi vratili na stanje na staro“, poručio je Spajić.

Na pitanje zašto je u kreiranju ovogodišnjeg budžeta planirao da država može da se zaduži od 500 miliona eura uz dodatnih 900 miliona, a što je stopirano u parlamentu, a pritom u javnosti govori da je državi nije potrebno novo zaduženje, Spajić je odgovorio da se njegove tvrdnje odnose na budžet koji je prethodno Ministarstvo finansija kreiralo.

„Za naš budžet koji smo mi kao Vlada usvojili nije bilo potrebno zaduživanje. Za dodatne amandmane skupštinske većine od 70 miliona eura koje su nadodali rekli smo da će taj dio morati da ide u zaduženje i mi smo to naveli u Zakonu o budžetu“, kazao je Spajić.

On je naveo da je tada nedostajući novac planiran na 560 miliona eura, a da se 70 miliona odnosilo na pomenuto zaduženje.

„A 490 miliona bi bili depoziti i zaduženje za već ugovorene kapitalne projekte. Ja sam tražio odobrenje od 500 miliona eura da se unaprijed zadužimo, jer sam znao da će kamate da rastu generalno zbog inflacije i tražio sam da se zadužimo da bi imali rezervi za sljedeću godinu, jer sam želio da smanjimo cijenu duga“, rekao je Spajić.

On je, na tezu da je projekat Evropa sad krivac za lošu finansijsku situaciju u zemlji, odgovorio da je taj projekat u potpunosti uspio, jer se bavi isključivo prihodnom stranom, a prihodi su veći od planiranih.

„Da je ona problem, vi biste imali sada manje prihode, jer smo mi smanjili doprinose na poreze i doprinose na rad, pa smo predložili smanjivanje akciza i uprkos svemu tome naplatili smo 131 milion više nego prošle godine“, rekao je Spajić.

Član pokreta Evropa sad Branko Krvavac kazao je da država rebalansom budžeta planira dodatni trošak od 170 miliona eura, od čega će za akcije Elektroprivrede biti izdvojeno 70 miliona eura, za izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave još 50 miliona eura…

POLITIKA

Nikolić: DPS služi državi, a lažov Abazović Beogradu

„Stavovi DPS-a jasni i principijelni i zasnivaju se uvijek na onome što je najbolji državni interes“, kaže portparol DPS-a

Nikolić, Foto: Mara Babović/Pobjeda

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić poručio je premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću da su stavovi DPS-a “jasni i principijelni i zasnivaju se uvijek na onome što je najbolji državni interes”.

On je reagovao nakon što je Abazović saopštio da “svaki put pred važnu odluku DPS izmisli nešto da bi skrenuo pažnju”.

“Lažov, prevarant i škaljarski brat Abaz optužuje DPS za skretanje sa teme. Komično i očekivano od strane glavnog cirkusanta političke scene Crne Gore. Naši stavovi su gospodine Abazoviću jasni i principijelni i zasnivaju se uvijek na onome što je najbolji državni interes”, rekao je poslanik DPS-a.

Nikolić je kazao da su stavovi Abazovića konzistentni – “uvijek onako kako Vučić kaže”.

“Doduše i vaši su stavovi konzistentni – uvijek je onako kako Vučić kaže. Prema tome, odvaja nas samo jedna sitnica – mi služimo državnom interesu a vi ste posluga Beograda”, naveo je Nikolić na Tviteru.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Gradonačelnik Cetinja traži: „Nadležni hitno da procesuiraju Kneževića i obezbjeđenje“

„Dokazalo se sramotno i huligansko ponašanje Milana Kneževića. Zbog ovoga sam, a znajući časnu familiju Gardaševića i tražio objavljivanje snimka“, kazao je Đurašković

Foto: Pobjeda/S. Vasiljević

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković zatražio je da nadležni organi hitno procesuiraju jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića i njegovo obezbjeđenje, nakon što je sud nakon uvida u snimak incidenta sa Aerodroma pustio na slobodu osumnjičenog Ivana Gardaševića.

„Dokazalo se sramotno i huligansko ponašanje Milana Kneževića. Zbog ovoga sam, a znajući časnu familiju Gardaševića i tražio objavljivanje snimka“, kazao je Đurašković.

On je poručio da će Prijestonica Cetinje biti na raspolaganju porodici Gardašević za svu pravnu pomoć.

„Kako bi se stalo na put kabadahijama koji koriste političku poziciju da maltretiraju mirne i časne građane Cetinja i Crne Gore. Još jednom pozivam tužilaštvo da reaguje i bez odlaganja procesuira primitivizam i nasilništvo Kneževića i njegovog obezbjeđenja“, zaključio je Đurašković.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Adžić: „Ne bih rekao da je Knežević bio napadnut i da je njegova bezbjednost bila ugrožena“

“Knežević može nositi oružje, ali će za to biti sankcionisan kao i svaki drugi građanin koji nelegalno nosi oružje”, jasan je Adžić

Adžić

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, povodom jučerašnjeg incidenta na podgoričkom aerodromu, kazao je da jedan od lidera DF-a Milan Knežević može nositi oružje ali će biti sankcionisan kao i “svaki drugi građanin koji nelegalno nosi oružje”.

Adžić je rekao da je odgledao snimak incidenta objavljenog u medijima i da sudeći po njemu “ne bi rekao da je Knežević bio napadnut i da je njegova bezbjednost bila ugrožena”.

On je u emisiji na Adria TV poručio je Kneževiću, ali i svima drugima, da se “ni na koji način ne pokušavaju igrati sa institucijama i državom”.

“Knežević može nositi oružje, ali će za to biti sankcionisan kao i svaki drugi građanin koji nelegalno nosi oružje”, jasan je Adžić.

Komentarišući navode Kneževića da se osjeća ugroženo, Adžić smatra da nema prostora za “neku preveliku paniku kada je bezbjednost Kneževića u pitanju”.

Prema njegovim riječima, svako ko se bavi javnim poslom mora biti spreman na određeni vid javnih prozivki.

„Negdje je za očekivati za svakog ko se bavi javnim poslom, a politika posebno izaziva netrepeljivost određenih ljudi, da bude spreman da u određenom momentu naiđe na negativne komentare, stavljanje svog imena u negativnu konotaciju… To je nešto za očekivati. Ja sam zaista vjerovao da je Knežević svjestan toga“, kazao je Adžić.

Dodaje da je očekivao da će Knežević nastaviti da na provokacije reaguje u šaljivom tonu.

„Ipak gledajući snimak, ne bih rekao da je Knežević bio napadnut i ne bih rekao da je njegova bezbjednost bila ugrožena. Ali ipak ostavio bih institucijama da rade svoj posao”, istakao je Adžić.

Ponovio je da je odgeledao snimak objavljen u medijima i kazao da nije vidio “da je Knežević bio napadnut, da je u bilo kojem momentu došao u fizički sukob sa prisutnima”.

“Čak naprotiv vidio sam izuzetno agresivno ponašanje pratioca Kneževića. Trenutno se slučaj nalazi kod nadležnog tužilaštva. Vjerujem da će institucije na pravi način odgovoriti na kompletan događaj”, kazao je Adžić.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije