Connect with us

POLITIKA

LIDER DEMOKRATA I POTPREDSJEDNIK VLADE

Bečić poručio: Ostanak Demokrata u Vladi zavisi od toga hoće li se u narednim mjesecima ispraviti neke stvari

„Pitanje tajminga rekonstrukcije je saglasno sporazumu, pitanje za predsjednika vlade. Što se tiče drugog dijela pitanja Demokratska Crna Gora neće podržati bilo koju inicijativu koja ide u pravcu revizije koalicionog sporazuma, koju smo zajedno potpisali, bilo u dijelu programskih principa, konstituenata, podjela oblasti ili resora“

Bečić, Foto: Savo Prelević

Ostanak Demokrata u izvršnoj vlasti, zavisiće od toga hoće li se u narednih nekoliko mjeseci ispraviti neke stvari, poput kadriranja, poručio je njihov lider, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Smatra da Upravni sud jedino može konstatovati da je nezakonito imenovanje vršioca dužnosti direktora Uprave policije, ali ne isključuje iznenađenja, s obzirom na situaciju u sudstvu.

U intervuju TV Vijesti Bečić je rekao da se na sastanku parlamentarne većine afirmiše stav da nema promjene sporazuma ili ulaska nekog drugog u Vladu, ako se svi potpisnici ne saglase.

A, nesaglasnosti u Demokratama, kaže, nema.

„Zašto bismo izašli? Da odgovorim kontrapitanjem, odnosno da postavim još jedno pitanje. Ako neko smatra da nije dozvoljeno da se za principe zakonitosti i pravednosti borimo unutar institucija sistema, ili ako neko smatra da treba da se vratimo putevima jednoumlja i ne dozvoljavanja drugačijeg stava, mišljenja, zalaganja za određene principe i vrijednosti, na kojoj god poziciji se nalazili, onda neko ima i mogućnost da predloži raskid koalicionog sporazuma tamo gdje smo svi zajedno izabrani, u domu građana. Takođe, želio bih i volio bih da podsjetim i na naše zajedničke rezultate za ovih pet meseci, jer smo mi zajedničkim naporima došli do impozantnih rezultata u mnogim oblastima koji su omogućili da Crna Gora deblokira institucije makon dužeg niza godina, mi smo rukovođeni državničkom odgovornošću i velikom evropskom šansom, koja stoji pred Crnom Gorom, dali mogućnost da se određene stvari isprave“, rekao je Bečić za Televiziju Vijesti.

Zbog izbora v.d. drektora policije najavljivali ste i krivične prijave protiv Vlade i premijera Milojka Spajića, a na kraju je ministar iz vaših redova Šaranović podnio tužbu Upravnom sudu. Šta vi očekujete od ovog postupka?

„Da budemo do kraja precizni, ministar unutrašnjih poslova je u onoj turbulentnoj i dinamičnoj večeri, odnosno već jutru, najavio, odnosno tada saopštio, da izražava sumnju u postojanje određenih krivičnih dijela zbog nezakonitosti koje su se desile, ali da o svemu treba da sud daju nadležni organi. Nakon toga, nadležno tužilaštvo je saopštilo da je prvo potreban sud Upravnog suda o samoj zakonitosti ili nezakonitosti pravnog akta koji je usvojen. Što se tiče negdje samih očekivanja, vjerujte da u svim prethodnim danima nisam sreo pravnika u Crnoj Gori, a koji mi je rekao da je ono što se desilo te večere na sjednici Vlade bilo šta drugo osim jedan apsolutno nezakonit proces i nezakonit akt. Šta možete očekivati, ako se rukovodimo principima i ako se bude vodilo računa o principima zakonitosti, pravde i pravičnosti, epilog je vrlo jasan, ali i u Crnoj Gori, posebno u sudstvu Crne Gore, punom različitih intriga i čuda, nikad negdje ne možete reći ništa u konačnom, jer to pripada nadležnima, ali nikad ni kraja iznenađenjima, tako da sačekajmo epilog“

Može li Vlada da bude funkcionalna sa ovolikim stepenom nepovjerenja između glavnih konstituenata?

„Ne bih odmah išao u kvalifikacije povjerenje ili nepovjerenje. Različitosti u mišljenjima su valjda dio demokratije. Pa i ove naše demokratije. Imamo u EU toliko zemalja članica, vrlo često suprostavljena mišljenja koja se čak i javno ne skrivaju, ali na kraju se teži kompromisima, dolazi do kompromisa i procesi idu naprijed. Da nismo saopštili svoje stavove i da nismo iznijeli neslaganje s onim što se dešavalo na nekim sjednicama i na nekim dijelovima sjednica, pa vjerojatno biste vi, mnogi građani, pitali, a zašto ste ćutali? Naša obaveza je bila da uvijek ukažemo, bez obzira na to što se nalazimo u vladi, što smo dio vlade, na ono što smatramo da nije dobro. Nismo mi neka grupacija koja se okupila na porodičnim, privatnim, rodbinskim principima, već izabrani javni funkcioneri od naroda i mi treba da se rukovodimo i da na tome temeljimo kvalifikaciju povjerenja ili nepovjerenja – principima zakonitosti, poštovanja koalicijalnog sporazuma“.

Oročili ste podršku Vladi do dobijanja završnih mjerila za poglavlja 23 i 24, a onda najavili da ćete analizirati dalji ostanak. Od čega će zavisiti da li ostajte u Vladi?

„Šta podrazumijeva temeljna analiza? Svakako podrazumijeva analizu zakonitosti u radu, analizu poštovanja, prije svega onih programskih principa koje smo definisali koalicijom i sporazum, analizu vođenja kadrovskih politika, ostvarenih rezultata i drugih uzročno-posledičnih pitanja, da bi, dajući šansu od nekoliko mjeseci, dali prostora da se neke stvari isprave i da stvari postavimo u potpunosti na način kako smo dogovorili na početku. + 10 52 Vjerujete li da će tako biti? Pa ja sam uvijek optimista, jer može se sve, naravno, ispraviti ako ima volje“.

Nedavno je održan sastanak lidera vladajuće koalicije, u pokušaju da se prevaziđu razlike, ali nije bilo pomaka. Zna li se kad je novi sastanak i na čemu ćete vi insistirati?

„Mislim da još nije definisan tačan termin, svakako nisam domaćin tog sastanka. Što se tiče insistiranja, ja na svakom mjestu i uvijek, uz mnogo trpeljivosti i mnogo spremnosti da idemo putem stabilnosti insistiram isključivo na ovim principima u kojima sam vam govorio – da poštujemo principe zakonitosti u radu i da se, ponavljam ne slučajno, međusobno uvažavamo i poštujemo, to znači da se nikada ne prave parcijalni dogovori, već da pravimo multilateralni dogovor, a to je dogovor kada smo svi zajedno i svi za jednim stolom. Ako tim putem budemo išli, ja vjerujem da ima prostora za optimizam“.

Da li će uskoro bti rekonstrukcije Vlade i šta ukoliko premijer pozove Bošnjaču stranku, recimo, da bude dio izvršne vlasti, šta ćete vi uraditi?

„Pitanje tajminga rekonstrukcije je saglasno sporazumu, pitanje za predsjednika vlade. Što se tiče drugog dijela pitanja Demokratska Crna Gora neće podržati bilo koju inicijativu koja ide u pravcu revizije koalicionog sporazuma, koju smo zajedno potpisali, bilo u dijelu programskih principa, konstituenata, podjela oblasti ili resora. Ali ono što želim zaista, da bih bio potpuno korektan, da istaknem, jeste da na posljednjem sastanku sam primjetio da nije bilo osporavanja, čak u velikom dijelu je afirmacije principa, da bilo kakve promjene u koalicionom sporazumu treba da budu proizvod jedino ako postoji saglasnost svih koji su ga potpisali“.

Kakvi su odnosi unutar Demokratske Crne Gore? Ima li neke nesaglasnosti oko određenih važnih pitanja kada su u pitanju javne politike?

„Ja nemam bilo kakvih informacija ili da je mene bilo ko upoznao na bilo kom partijskom organu ili nekom drugom partijskom formatu ili sastanku o bilo kakvim nesaglasnostima ili neslaganjima sa politikom i odlukama partije. Mi smo i na poslednjem sjednici Predsjedništva ove zaključke donijeli jednoglasno. Bilo je nekih, vidio sam, manipulacija u dijelu javnosti…Pa, nema tog organa u Crnoj Gori gdje svi prisustvuju i gdje su svi mogućnosti da prisustvuju sjednicama organa.“

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

DPS: Katnić i Lazović decenijama radili u interesu građana Crne Gore, poštovati pretpostavku nevinosti

„Jutrošnja akcija SDT-a nastavak revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine. Cilj je kriminalizacija prethodne vlasti po svaku cijenu“

Jutrošnja akcija Specijalnog državnog tužilaštva nastavak je prakse revanšizma koji traje od 30. avgusta 2020. godine, a koji za cilj ima kriminalizaciju prethodne vlasti po svaku cijenu uz ambiciju da se, osim političke štete, sruši i optužnica u slučaju državni udar, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

U jutrošnjoj akciji, po nalogu SDT-a, uhapšeni su bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović. To tužilaštvo ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

„Svjedoci smo da je sve što se jutros dogodilo prethodno mjesecima, pa i godinama, najavljivano od strane beogradskih medija i stranaka aktuelne vlasti dok su optužnice pisane na naslovnim stranama medija koji su eksluzivno i nezakonito u posjetu sumnjivih SKY materijala i dokumenata iz Agencije za nacionalnu bezbjednost. Takođe, interesantno je da za skoro 4 godine u Crnoj Gori nije učinjeno nijedno krivično djelo, budući da SDT i dalje ćuti na stotine krivičnih prijava koje je DPS podnio za očigledne zloupotrebe službenog položaja od strane funkcionera koji su došli na pozicije na talasu tridesetoavgustovskog ‘oslobođenja'“, saopštio je DPS.

„Finalno, Demokratska partija socijalista poziva na poštovanje pretpostavke nevinosti i suzdržavanje od medijskog senzacionalizma budući da lica koja su jutros lišena slobode su osobe koje su decenijama radili najodgovornije tužilačke i policijske poslove u interesu građana Crne Gore te bez obzira na iskompleksiranu ostrašćenost zaslužuju pošten tretman u javnosti“, zaključuju iz te partije.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Bečić: Crna Gora će ostvariti istorijski cilj i postati članica EU

„Idemo krupnim koracima“, poručio je Bečić

Crna Gora ide krupnim koracima ka ostvarenju istorijskog cilja da 2028. godine postane 28. članica Evropske unije, kazao je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, tokom sastanka sa delegacijom Komiteta za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO-a, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

„Sadržajan susret sa brojnom delegacijom i parlamentarcima iz Francuske Njemačke, Italije, Španije, Velike Britanije, Finske i Hrvatske bio je još jedna prilika da se pošalje poruka zajedništva i solidarnosti“, saopštio je kabinet potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove.

Bečić je rekao da Crna Gora jeste najmanja, ali i veoma kredibilna članica Sjeveroatlantskog saveza.

„Crna Gora daje doprinos regionalnoj saradnji i stabilnosti. Zato svjedočimo kontinuiranom rastu podrške građana evropskom i evroatlantskom putu zemlje. Beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačanje institucija, demokratsko sazrijevanje i snaženje sloboda, smirivanje tenzija, unapređenje ekonomskog položaja građana jesu konačno ključne teme u našem društvu koje pobjeđuje teme prošlosti, podjela i nasljeđa 90-ih. Drago mi je da na svakom koraku afirmišemo te politike i vrijednosti, jer pobjeda tih politika na unutrašnjem planu, uz posvećenost spoljnopolitičkim prioritetima, jesu garancija pravno sigurne, ekonomski osnažene, pomirene i bezbjedne Crne Gore,” kazao je Bečić.

Zamjenik predsjedavajućeg Fernando Gutieres je, između ostalog, naglasio da “naš cilj mora biti očuvanje zajedništva u ovim teškim vremenima“. „Svi u našem savezu dijelimo i štitimo iste vrijednosti’’, zaključio je.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Mandić hvali PES: Imaju veliko političko znanje

„Rekonstrukcija Vlade da bude u junu. Ima prostora za Bošnjačku stranku“, poručuje Mandić

Crna Gora sada živi normalni demokratski život, vratili smo se na osnovne postulate demokratije, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić gostujući u emisiji „Argumenti“. Naglasio je da rekonstrukcija Vlade treba da se desi u junu, te da u njoj ima prostora za Bošnjačku stranku.

„U tri godine smo imali velika dostignuća, postavljeno je sve na svoje mjesto i treba vremena da sve profunkcioniše kako treba“, istakao je Mandić.

Za pet mjeseci parlament je, kaže, uradio mnogo, teško da je mogao više.

Naglasio je da je zadovoljan funkcionisanjem parlamenta i parlamentarne većine.

„Zadovoljan sam funkcionisanjem parlamentarne većine ali moja odgovornost nije samo da brinem o parlamentranoj većini, moram da brinem i o opoziciji“, kazao je Mandić.

Vlada je, kako je istakao, bez potrebe pokazala neke slabosti, čak i ako je postojala saglasnost oko kadrovskih rješenja to se moglo riješiti u dijalogu.

Komentarišući turbulencije u Vladi kada se birao v.d. direktora Uprave policije, Mandić je kazao da je Vlada bez potrebe pokazala slabost u određenim trenucima.

„Desio se incident vezano za izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije, ali vjerujem da će vremenom kroz snaženje, Vlada odgovoriti najvažnijim zadacima“, istakao je Mandić.

„Teško da može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora“

On je naglasio da smatra da teško može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora.

„Teško može doći do prijevremenih parlamentarnih izbora jer parlamentarnih izbora nema dok neka vlada ima 41 poslanika u Skupštini Crne Gore“, istakao je Mandić.

„Ne vidim da će samo na osnovu priče doći do parlamentarnih izbora“, naglasio je Mandić.

Upitan šta se desilo za godinu dana da se okrene situacija između njega i poslanika GP URA Dritana Abazovića, Mandić je kazao da se nije ništa desilo.

„Poštujem Abazovića koliko i on poštuje mene, ništa se nije lično promijenilo. Sada kada je opozicioni poslanik, normalno je da želi da se što prije obori ova Vlada“, kazao je Mandić.

„Zaoštravaju se odnosi između GP URA i vlasti“

Istakao je da primjećuje da se kroz djelovanje u parlamentu zaoštravaju odnosi između URE i vlasti.

„Mislim da to nije dobar put“, dodao je Mandić.

Mandić je istakao da smatra da nije najbolje rješenje da rekonstrukcija Vlade bude u dvije faze.

„Tako bi bilo da je Vlada čitavi mandat provela u rekonstrukcijama“, poručuje Mandić.

Naglasio je da rekonstrukcija Vlade treba da se desi u junu.

„Treba da premijer ispita dosadašnji tim koji je igrao u ovoj utakmici, a nakon toga da ispoštujemo koalicioni sporazum i da na jesen imamo rezultate kojima ćemo se ponositi“, poručuje Mandić.

„Ne vidim zašto bi smetalo nekom da imamo vladu koja je sastavljena od velikog broja činilaca. Zalažem se da u njoj budu oni koji su bili nosioci slobode 30. avgusta 2020. godie, oni treba da budu pozvani, svakako da prostora ima i za Bošnjačku stranku“, kazao je Mandić.

Mandić je naglasio da treba da se uzdržavamo od tema koje nas dijele.

Istakao je da je Pokret Evropa sad ovladao velikim političkim znanjem za četiri godine.

Problem sa Šavnikom trebalo riješiti nakon isteka mandata Skupštine

Mandić je naglasio da je problem sa Šavnikom trebalo davno riješiti, nakon isteka mandata Skupštine.

„Na dva biračka mjesta upisan je najveći broj lažnih glasača. Za sve postoji zakon i to je trebala da riješi prethodna vlada“, istakao je Mandić.

Poručio je da postoje dva rješenja za Šavnik.

„Uvođenje prinudne uprave i organizacija izbora ali prethodno čiščenje biračkog spiska, to je rješenje za Šavnik. Drugo rješenje je da se u parlamentu napravi dogovor oko posebnog zakona kojim bi se uredila ta materija“, kazao je Mandić.

Upitan kako komentariše imenovanja koja su izazvala reakcije u javnosti, između ostalih imenovanje Predraga Drecuna u Investiciono razvojnom fondu, Mandić je kazao da su za to odgovorne partije koje kandiduju svoje predstavnike.

„Mislim da će partije koje su kandidovale svoje predstavnike snositi odgovornost na izborima, oni polažu račune samo svojim glasačima“, poručio je Mandić.

Istakao je da će se vidjeti na izborima hoće li biti nagrađeni ili kažnjeni.

„To je odgovornost Vlade, kao i partije koja ga je kandidovala“, dodaje Mandić

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije