Connect with us

POLITIKA

"AKO BUDE IMAO PRISTOJNOG PROTIVKANDIDATA IZGUBIĆE U DRUGOM KRUGU"

Bešić: Ako Đukanović bude kandidat na predsjedničkim izborima izgubiće!

Metodolog CEDEM-a, iznio i svoje viđenje eventualne kandidatute Miodraga Lekića i Milice Pejanovic Đurišić, uz zabrinutost da Ustavni sud ponovo neće biti deblokiran i da će se ući u još veće političke probleme, nakon izbora predsjednika

Đukanović (foto: Anadolu Agency via AFP), Bešić (foto: Savo Prelević)

Predstojeći predsjednički izbori opredijeliće buduću crnogorsku političku scenu, a ukoliko se kandiduje aktuelni šef države, Milo Đukanović, vjerovatno će izgubiti u dugom krugu, ako bude imao pristojnog protivkandidata, kaže u razgovoru za Televiziju Vijesti metodolog Miloš Bešić.

Bešić vjeruje da će anti DPS strukture ići sa nekoliko kandidata, a procjenjuje i da bi Pokret Evropa sad, trebalo da ima sopstvenog.

On u susret martovskim predsjedničkim izborima, dvije stvari vidi kao indikativne. Prva je način raspisivanja izbora.

„Iza njega stoji eksplicitna namjera trenutne strukture na vlasti, a predsjednica Skupštine pripada toj strukturi, da održe ovu Vladu što je duže moguće, to je očigledno. I umjesto da idemo zajedno na izbore i predsjedničke i parlamentarne, što bi zaista bilo, po svakom mogućem i demokratskom, institucionalnom, političkom, evropsko, ili bilo kom drugom standardu, normalna stvar, to se desiti neće, i to je loše“.

Druga stvar je, dodaje, važnost izbora predsjednika, bez obzira na njegova ustavna ovlaščenja.

„Da su ovo izbori svih budućih izbora i da su ovo izbori koji će opredijeliti crnogorsku političku scenu, sasvim izvjesno, narednih deset, 12, možda 15 i više godina. Razlog je vrlo jednostavan. Bez obzira na ustavna ovlašćenja, predsjednik je taj koji se bira direktno, glasovima građana i ima veliku količinu autoriteta. Prosto, ko bude pobjednik tih predsjendičkih izbora, politička struktura ili snaga koju budući izabrani predstavnik bude predstavljao, ta politička snaga će imati visok nivo autoriteta i veliki uticaj na predstojeće parlamentarne izbore i prosto svi politički ishodi u velikoj mjeri ima da zavise od tog izbora“, naveo je Bešić.

Jedna od ključnih nepoznanica u ovom trenutku je hoće li se ponovo kandidovati aktuelni predsjednik i lider DPS-a Milo Đukanović.

„Sve i da se gospodin Đukanović kandiduje, ukoliko su iole pristojni kandidati na drugoj strani, moje mišljenje je da neće biti jedan kandidat već nekoliko, vrlo je mala vjerovatnoća da će gospodin Đukanović da dobije u drugom izbornom krugu. Makar ono što sada pokazuju podaci iz istraživanja, on u drugom krugu nema prosto prostora da prebaci taj procent od 50, koji je važan, to bi moglo da se desi u nekom potpuno nerazumnom scenariju gdje bi izlaznost bila užasno mala, u šta ja lično ne vjerujem. Dakle, ako se kandiduje, vjerovatno će izgubiti, što mene dovodi da ukoliko je u DPS-u ostalo imalo racionalnosti da će oni tragati za drugim kandidatom i onda će čitava utakmica biti veoma otvorena i veoma zanimljiva i to je neki, da budem iskren, najbolji mogući scenario koji može da se desi na ovim predsjedničkim izborima. Dakle, da se kandiduje neki alternativni kandidat DPS-a i da imamo neke nove kandidate iz sadašnjih struktura vlasti ili anti DPS većine i onda bismo imali interesantnu i meni se čini neizvjesnu izbornu utakmicu“.

Upitan da li bi Milica Pejanović Đurišić, o kojoj se opet spekuliše kao potencijalnoj kandidatkinji, mogla biti rješenje za DPS, odgovorio je:

„Misim da da. Mislim da je i prošli put gospođa Pejanović Đurišić bila dobar kandidat i ona je, ako se sjećate, prethodnih predsjedničkih izbora slovila gotovo do posljednjieg dana sjednice GO DPS-a kao najozbiljniji kandidat za predsjednika, i oni su je tu, izraziću se kolokvijalno, izvinjavam se, navukli i bukvalno prevarili i vjerovatno da je ona ljuta malo zbog toga. Ona je van partijskog života DPS-a jako dugo, ima integritet, ima kapacitet, ima iskustvo, ima odličnu reputaciju u međunarodnoj zajednici, što je vrlo bitno, ona ima kapacitet da za nju glasaju i ne-DPS glasači. Da li je najbolji kandidat DPS-a to zaista ne znam, vjerovatno da postoje i druge opcije, ali sasvim izvjesno da jeste, po mom sudu, kandidat o kome treba ozbijno razmisliti“

Stav DF-a da će imati svog predsjednickog kandidata, Bešić ne vidi kao konačan, već kao ispipavanje terena koje će potrajati još najviše dvije sedmice. Ocjenjuje I da nije lako prihvatiti kandidaturu anti DPS struktura, čiji su činioci u zategnutim i lošim odnosima.

„Meni se čini da u toj konstelaciji zajednički kandidat da se desi je jako mala vjerovatnoća, a i ako se desi taj zajednički kandidat biće žrtva tako krupnih trgovina i posledično veoma negativnih trgovina, tako da ne znam da li uopšte tako nešto jeste dobro i za same partije i za potencijalne kandidate. Lekić je bio jednom kandidat, prilično uspješan, gospodin Lekić danas nema taj kapacitet koji je imao nekada“.

Bešić je uvjeren i da na predstojećim izborima Pokret Evropa sad mora imati sopstvenog predsjedničkog kandidata.

„Oni naprosto moraju imati svog kandidata i oni naprosto ne treba da razmišljaju u ovom trenutku o koalicijama. Prvi je razlog taj što su pokazali kapacitet na lokalnim izborima, naročito u Podgorici, drugi razlog je taj što kada prvi put izađete na neke izbore i napravite dobra rezultat, onda nastavljate sa istom strategijom, ne utapate se u šire koalicije“.

Konačno, ali presudno važno, Bešić nije optimista kada je u pitanju deblokada Ustavnog suda.

„Ne, ne vjerujem. Zato što da bi se to desilo mora imati neka vrsta dogovora između DPS-a i ostalih partija. Ja ne vidim zaista prostora da se to desi. Što znači da kada je riječ o donošenju konačne odluke nakon predsjendičkih izbora, slično kao u Podgorici, imamo katastrofu u najavi“.

Ustavni sud je u blokadi od septembra prošle godine, zbog čega, između ostalog, ni nakon skoro tri mjeseca od izbora nema prenosa vlasti u Podgorici i Pljevljima.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Američka ambasadorka: Zahvaljujemo Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu“

Foto: Screenshot

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila, saopštila je danas ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da se Rajzing Rajnke obratila povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

„Danas je tužan dan. Dan kada obilježavamo dvije godine nepravedne agresije Rusije na susjeda Ukrajinu. Dozvolite mi da jasno kažem: Sjedinjene Države osuđuju brutalnost Rusije prema ukrajinskom narodu, zapaljivu retoriku o Evropi i revanšističke želje za osvajanjem. Za takve akte Rusije nema mjesta u 21. vijeku. Ambasada SAD zahvaljuje našem NATO savezniku Crnoj Gori na podršci Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Uz kolektivnu podršku partnera i prijatelja, kao što su Crna Gora i Sjedinjene Države, čvrsto vjerujemo da će Ukrajina uspjeti da se odbrani. Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat i poštuje suverenitet i dostojanstvo Ukrajine i njenog izdržljivog i ponosnog naroda“, poručila je Rajnke.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

PES: Odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad Vlade i partije

„Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“

Pokret Evropa sad (PES) saopštila je da je odavno primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je „dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

Sada već bivše partijske kolege poručile su Milatoviću i da je „važno zbog Crne Gore da održi ono što u ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“.

Milatović je danas podnio ostavku na sve funkcije u PES-u navodeći da je dosadašnji način rada partije „suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta“.

Iz PES-a su saopštili da su od preuzimanja vlasti, doprinijeli smanjenju tenzija u društvu i rješavanju problema dijalogom sa svim političkim i društvenim akterima.

„Ovaj dijalog je rezultirao izborom ključnih funkcija u pravosuđu, uspješnim popisom, povećanjem minimalnih penzija na 450 eura, kao prvog koraka programa Evropa Sad 2“, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz PES-a dodaju da su odblokirali proces evropskih integracija i da je Crna Gora bliža ulasku u EU nego ikad ranije.

„Nastavićemo da se zalažemo za izbor kompetentnih pojedinaca na ključne funkcije, iako razumijemo da to predstavlja novost na političkoj sceni i da se tome protive neke političke strukture, pa čak i pojedinci koji su do skoro bili u PES-u. Nastavićemo da se borimo za bolji standard građana i, uprkos svim opstrukcijama, povećanje njihovih zarada i sprovođenje programa Evropa Sad 2 do kraja. Na kraju se nadamo da će zbog javnog interesa aktuelni predsjednik smoći snage da se izdigne iznad ličnih netrpeljivosti i da će se voditi interesima građana, za razliku od dosadašnjeg postupanja, i da neće izlaziti iz svojih ustavnih nadležnosti“, piše u saopštenju.

Ističu i da vjeruju „da je zato dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava“.

„Ovo je način da se odnosi postave na novim osnovama koje će, nadamo se, biti kvalitetnije. Važno je zbog Crne Gore da održi ono što je u Tviter ostavci kazao, a to je da konačno počne raditi u interesu građana umjesto na ličnoj promociji“, zaključuje se u saopštenju.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Milatović: Dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad

„Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“

Milatović. Foto: Srđan Ilić

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u partiji.

„Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu“, napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Dodao je da je Pokret Evropa sad bio i ostaće važan dio njega.

„Jer smo zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji. Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjeriću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta“, kazao je Milatović.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije