Connect with us

DRUŠTVO

MANS:

„Bivša sutkinja sakrila of-šor kompaniju na Karibima i posao sa Bemaksom“

Odgovarajući na pitanja Istraživačkog centra MANS, Valentina Pavličić je kazala da je bila upoznata sa činjenicom da njen suprug posjeduje of-šor kompaniju

Pavličić

U novoj istraživačkoj priči o neprijavljenoj imovini crnogorskih javnih funkcionera, Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkriva da je bivša sutkinja Višeg suda u Podgorici, Valentina Pavličić od nadležnih organa sakrila da je njen suprug bio vlasnik of-šor kompanije registrovane na Karibima koja je u svom vlasništvu imala i motorno plovilo, kao i poslovnu transakciju kojom je ona 2011. godine prodata kompaniji Bemaks.

Zastupnica Crne Gore u Strazburu, Valentina Pavličić bila je dugogodišnja sutkinja Višeg suda u Podgorici, a do 2015. godine i sutkinja Specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine u tom sudu gdje je postupala u najsloženijim krivičnim predmetima, poput onoga za budvansku Zavalu.

Imovinski karton Zastupnice Pavličić pokazuje da ona i članovi njenog domaćinstva posjeduju značajnu nepokretnu imovinu i štedne uloge, te udjele u više kompanija.

Međutim, u imovinskim kartonima Valentine Pavličić koje su javno dostupni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) nema informacije da je njen suprug, Predrag Pavličić, posjedovao kompaniju „Blueray Limited“, registrovanu u Sent Vinsent i Grenadinima, jednom od ostrva iz Karipskog arhipelaga.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je Predrag Pavličić do sredine 2011. godine bio jedini vlasnik ove of-šor kompanije nakon čega ju je prodao podgoričkoj kompaniji Bemaks. Vrijednost kompanije prema Ugovoru o kupoprodaji akcija je iznosila 50 hiljada eura.

Odgovarajući na pitanja Istraživačkog centra MANS, Valentina Pavličić je kazala da je bila upoznata sa činjenicom da njen suprug posjeduje of-šor kompaniju.

„Upoznata sam da je moj suprug u ljeto 2007. godine kupio akcije kompanije za koju ste iskazali interesovanje, jer je na istu već bilo registrovano motorno plovilo. Ukazujem da nije riječ o novom, već polovnom, starom nekoliko godina plovilu“, rekla je Pavličić.

Pavličić u pisanom odgovoru MANS tvrdi i da njen suprug pomenutu kompaniju nije koristio za druge poslove, već da je samo poslužila za registraciju plovila jer tada Crna Gora nije imala svoj registar plovila.

Ipak, i pored obaveze da prijavi kompletnu imovinu svih članova svog domaćinstva, podaci sa sajta ASK-a pokazuju je Pavličić propustila da nadležnim organima prijavi da njen suprug posjeduje of-šor kompaniju.

Tako u imovinskim kartonima koje je kao sutkinja Višeg suda podnosila u periodu od 2007. do 2011. godine, nema podataka o kompaniji koje bila u vlasništvu njenog supruga, Predraga Pavličića.

Tadašnji Zakon o sprečavanju konflikta interesa, ali i današnji Zakon o sprečavanju korupcije jasno propisuju obavezu javnog funkcionera da istinito prijavi ličnu i imovinu članova domaćinstva, uključujući i vlasničke udjele u kompanijama.

Tadašnja sutkinja Višeg suda je bila u obavezi i da nakon kupovine kompanije preda poseban izvještaj o promjeni u vrijednosti imovine većoj od 5.000 eura, jer je bilo očigledno da kompanija ne postoji samo na papiru, već da ima i određenu imovinu, što se nije desilo.

Of-šor kompanija je u maju 2011. godine prodata za iznos od 50 hiljada eura, a Bemaks je umjesto gotovog novca, na ime Predraga Pavličića prenio vlasništvo nad stanom od 46 kvadratnih metara u zgradi „Nomal Company“ u blizini podgoričkog hrama.

Svega četiri mjeseca prije nego što će ga dati Pavličićima u kompezaciju za oš-šor firmu, Bemaks je ovaj stan kupio za blizu 68 hiljada eura od supuge Zorana Tomčića, jednog od smijenjenih pomoćnika bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Stan koji je na ovakav način stekao od kompanije Bemaks, Predrag Pavličić je ubrzo poklonio svom ocu, a ovaj svojoj kćerki, Predragovoj sestri. Nakon što je nekoliko godina „kružio“ unutar porodice, Pavličići su ovaj stan 2019. godine za 50 hiljada eura konačno prodali Danijeli Golubović, supruzi kontroverznog funkcionera crnogorske javne i tajne policije, Duška Golubovića.

Na taj način je vlasništvo nad ovom nekretninom za osam godina promijenjeno čak šest puta.

Iz MANS-a su najavili da će kompletnu dokumentaciju do koje su došli u ovom poslu predati nadležnoj ASK i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Odgovor Zastupnice Crne Gore u Strazburu, Valentine Pavličić na pitanja Istraživačkog centra MANS-a, integralno je objavljen na Internet prezentaciji te organizacije.

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Svetlana Pajković iz Berana najbolja kuvarica na međunarodnom takmičenju u Makedoniji za osobe sa oštećenim sluhom

Ona je kao predstavnica Crne Gore u velikoj konkurenciji osvojila prvu nagradu i uručen joj je pehar za najbolju kuvaricu

Foto: Berane online

U Ohridu, u Makedoniji, održano je međunarodno takmičenje u kulinarstvu pod nazivom „Vješta žena“ za osobe sa oštećenim sluhom.

Beranka Svetlana Pajković je kao predstavnica Crne Gore u velikoj konkurenciji osvojila prvu nagradu i uručen joj je pehar za najbolju kuvaricu.

Na takmičenju je učestvovalo 12 ekipa, a jela je ocenjivao stručni žiri iz Praga (Češka).

Foto: Berane online

Svetlana je inače majka dvoje djece. Završila je Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ u Kotoru. Za Portal Berane online je otkrila koje je njeno jelo osvojilo nagradu „Vješta žena“.

„Za predjelo sam pripremila tradicionalno crnogorsko meze – njeguški pršut, njeguška kobasica, domaći sir. Glavno jelo je bila piletina sa rižom u kari sosu i špagete sa šparglom. Na kraju sam servirala dezert – kotorska krempita“, kazala nam je Svetlana.

Tremu, kako ističe, nije imala. Shvatila je da je kulinarstvo ono što voli i tu sam se pronašla.

„Na takmičenje nisam otišla sa očekivanjem da ću osvojiti neku nagradu, jer znam koliko su takva takmičenja zahtjevna i koliko je konkurencija ozbiljna. Bila sam koncentrisana na to da završim jelo onako kako sam ja htjela. Nije bilo vremena za tremu”, zaključuje vlasnica titule najbolje kuvarice.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Ko je bio Milivoje Katnić, bivši glavni specijalni tužilac

U prvoj godini rukovođenja SDT-om,
Milivoje Katnić je bio hvaljen jer je na samom početku mandata izdao nalog za hapšenje bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića… Kasnije NVO sektor i opozicioni poslanici ali i mediji Specijalno državno tužilaštvo u vrijeme ere Katnića su nazivali „batinom“ DPS-a i Mila Đukanovića

Katnić

Milivoje Katnić bio je glavni specijalni tužilac u periodu od ljeta 2015. do 17. februara 2022. kada ga je Tužilački savjet nakon maratonske sjednice razriješio funkcije zbog toga što je stekao uslove za odlazak u starosnu penziju.

Kao pripravnik u pravosuđu prešao je 1993. u Vojni sud, gdje je kasnije izabran za vojnog sudiju. Taj posao je obavljao do ukidanja vojnog pravosuđa 2004. godine. Katnić je nakon toga prešao u Apelacioni sud. Nakon osnivanja Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) kandidovao se i dobio povjerenje za prvog GST-a, pišu „Vijesti“.

Njegovu kandidaturu obilježile su brojni podaci o učešću Katnića na Dubrovačkom ratištu, a posebno su tu temu tada podgrijale i dvije NVO koje su tražile da se rasvijetli Katnićeva ratna biografija i podsjetile da je 2011. jedan od zatvorenika u vojnom logoru Morinj ga optužio da je kao oficir KOS-a, tokom invazije na Hrvatsku, bio odgovoran za pljačke i paljevine u Cavtatu.

Katnić je to više puta demantovao.

U prvoj godini rukovođenja SDT-om, Milivoje Katnić je bio hvaljen jer je na samom početku mandata izdao nalog za hapšenje bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji je kasnije priznao da je bio šef budvanske kriminalne grupe koja je oštetila državu za više desetina miliona eura.

Nakon što je potpisao sa SDT-om dva sporazuma o priznanju krivice Marović je izlazak iz pritvora iskoristio za odlazak u Beograd, gdje se i sada nalazi.

Odatle su i brojne sumnje u javnosti da je budvanska epizoda odrađena za račun pobjedničke frakcije tada vladajućeg DPS-a.

U jesen 2016. na dan parlamentarnih izbora Katnić je izveo jednu od najvećih operacija hapšenja kriminalne grupe, koja je kasnije optužena i prvostepeno osuđena za pripremanje terorizma u Crnoj Gori. Ta presuda je ukinuta i u toku je ponovno suđenje.

Među optuženim su i tadašnji lideri DF-a Milan Knežević i aktuelni šef parlamenta Andrija Mandić.

Od tada do danas brojne su sumnje u rad Katnića u tom predmetu gdje se, između ostalog, tvrdilo i da je DPS-u i partnerima tada pomogao da dobiju većinu na izborima.

Katnićeva pravda je često ocjenjivana da je selektivna – većina krivičnih prijava raznnih nevladinih organizacija (među kojima prednjači MANS), medijska istraživanja koje se odnose na korupciju i zloupotrebu državnih resursa, su odbačene.

NVO sektor i opozicioni poslanici ali i mediji Specijalno državno tužilaštvo u vrijeme ere Katnića su nazivali „batinom“ DPS-a i Mila Đukanovića.

Za Đukanovića, članove njegove porodice po Katniću nikada nije bilo „ni udaljene sumnje“.

Retoriku je malo promijenio tek u jesen 2021. gore kada je nakon što je u SDT-u formiran predmet „Pandora papiri“, Katnić rekao:

„Postoji jedan oblik sumnje, neću reći udaljene, nego na krajnjem polu-osnova”.

„Pandora papiri“ predmet je formiran na osnovu podataka istraživačke mreže i tvrdnji da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012.sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Paname, Gibraltara…

Nakon pada DPS-a u avgustu 2020. godine bilo je jasno da za Katnića više neće biti mjesta u tužilačkom sistemu i pored toga što je 3. jula te godine dobio drugi mandat od tadašnjeg Tužilačkog savjeta.

Novoj parlamentarnoj većini trebalo je vrijeme da izmijeni Zakon o državnom tužilaštvu, a potom i da formira novi Tužilački savjet kada je postalo jasno da Katnić neće dočekati kraj drugog mandata.

(Izvor: Vijesti)

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Džako dobio mural u Beranama

Na muralu sa likom jedne od ivangradskih legendi beranskog sporta su i stihovi: „Na kraju uvek samo jedno ostaje ili živiš rokenrol ili ne znaš šta je to“

Foto: S. Đ.

Na Njegoševom trgu u centru Berana osvanuo je mural Ivangrađaninu Abdurahmanu Džavidu Džaku, čovjeku koji je nosio duh Ivangrada i čuvao rokenrol u Beranama.

Na muralu sa likom jedne od legendi beranskog sporta su i stihovi:

„Na kraju uvek samo jedno ostaje ili živiš rokenrol ili ne znaš šta je to“.

Foto: S. Đ.

Autor ovog murala je umjetnik Slaviša Đinović Đino a mural je na inicijativu ekipe iz paba „The Smugglers“ i Milije Kastratovića postavljen na lokalu koji je nekada na ovom trgu držao lično Džako.

Džako, koji je preminuo u avgustu prošle godine u 66. godini, ostaće upamćen kao jedan od igrača najbolje postavke KK „Ivangrad“ u tadašnjoj SFRJ.

Piše: Berane online

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije