Connect with us

EKONOMIJA

NIKOG NIJE BRIGA

Gdje je zapelo sa Kućom voća u Andrijevici: Projekat propada, država ne mari?

Više je nego očigledno da je ovaj kapitalni projekat “u ćorsokaku”, nestaje u korovu, neki bi rekli i propao, ali da se “ta bruka pokušava sakriti makar dok ne prođe još nekoliko izbora”

Foto: Berane online

Trebalo je da je u Andrijevici već uveliko izgrađen objekat Kuća voća, trebalo je da se zaposle mladi ljudi, trebalo je da to pomogne razvoju ove varošice koja je iz godine u godinu sve praznija i iz koje se samo odlazi. Trebalo je, ali se ništa od ovoga nije dogodilo. Više je nego očigledno da je ovaj kapitalni projekat “u ćorsokaku”, nestaje u korovu, neki bi rekli i propao, ali da se “ta bruka pokušava sakriti makar dok ne prođe još nekoliko izbora”.

Zacrtani cilj iz 2018. godine – izgradnja Kuće voća u Andrijevici u krugu nekadašnje kasarne JNA, nijedna Vlada do sada nije uspjela da ostvari. Završetak kompletnih radova na izgradnji ovog poslovnog objekta, koji se finansiraju iz državnog kapitalnog budžeta, a čija je ukupna vrijednost oko dva miliona eura, prema riječima bivšeg predsjednika opštine, trebalo je da bude do oktobra 2019. godine.

Međutim, sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru i do današnjeg dana, tako da Andrijevčani na realizaciju ovog strateški važnog projekta i dalje čekaju.

Foto: Berane online

Danas umjesto završenog objekta imamo završene samo grube građevinske radove. Saznajemo da se u poslednje dvije godine izvođač nije pojavljivao na gradilištu, te da je u međuvremenu raskinut ugovor sa istim.

Mještani Andrijevice podržavaju projekat izgradnje fabrike za preradu voća.

Milija Kićović, jedan od najvećih otkupljivača maline, borovnice… u ovom kraju, kaže da bi im to mnogo značilo zbog razvoja poljoprivrede.

“To bi značilo, pored ostalog, otvaranje novih radnih mjesta za mlade ljude u Andrijevici”, poručuje Kićović za Portal Berane online.

Ali, pođimo redom…

Sve je počelo još 2016. godine kada je tadašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u DPS Vladi, Petar Ivanović saopštio da će Kuća voća, koja će biti izgrađena u Andrijevici, snažno doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje.

“To će biti reprezentativan objekat na prostoru Andrijevice”, rekao je Ivanović koji je tada boravio u radnoj posjeti Andrijevici.

Već naredne godine je potpredsjednik Vlade i novi ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao da su stvorene sve pretpostavke za početak gradnje Kuće voća u Andrijevici čime će se doprinijeti daljem razvoju tog područja i sjevera.

“I danas smo zajedno. U Andrijevici, sa domaćinom – predsjednikom Opštine i njegovim saradnicima, sa vrijednim proizvođačima i preduzetnicima. I danas nas je okupila težnja ka napretku i projekti koje ćemo zajedno realizovati. Ovo su dobre vijesti koje nas posebno raduju, jer doprinose razvoju sjevera i donose nova radna mjesta”, ocijenio je Simović u izjavi za medije tada.

Bivši predsjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović, iz redova DPS-a, je u martu 2020. godine izjavio da bi Kuća voća, trebalo svečano da se otvori početkom jeseni te godine. On je tada i kazao da su odrađeni grubi poslovi na predviđenim objektima, a da će ubrzo početi finalni radovi koji podrazumijevaju i opremanje unutrašnjeg dijela zgrade.

“Odrađeni su grubi radovi. Očekujemo da izvođači ubrzo nastave radove koji se tiču uređenja objekta i okolnog prostora, što znači da već na jesen možemo očekivati svečano otvaranje ovog reprezentativnog zdanja” , naglasio je Mašović.

Međutim, od otvaranja naravno nije ništa bilo.

Foto: Berane online

Sa druge strane, bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i Aleksandar Stijović prilikom obilaska Kuće voća u Andrijevici u avgustu 2021. konstatovao da je stanje na projektu loše, da radovi nijesu napredovali dogovorenom dinamikom i da se radi o kašnjenju od gotovo jednu i po godinu u tom trenutku, uz zaključak da se u narednom periodu pitanje projekta mora riješiti.

“Iako su radovi počeli 27. aprila 2018. godine, pri čemu je ugovoreni rok bio 18 mjeseci, do sada je ostvareno tek 48 odsto planiranog ugovora”, rekli su iz Ministarstva tada.

“Projekat kasni, niko nije odgovaran”

Iz aktuelne lokalne vlasti, koju čine SNP, DF i Demokrate, se žale da se već duži vremenski period kasni se realizacijom ovog važnog projekta za njihov kraj, kao i da odgovornost za to niko ne preuzima. Iz Vlade im govore da se obrate Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok ih oni potom upućuju na Upravu kapitalnih investicija i druge službe.

“Predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić održao je nedavno sastanak sa direktorom Uprave za kapitalne projekte Esminom Bećovićem i tom prilikom smo obaviješteni da je sa firmom Neimar inženjering doo iz Podgorice, koja je zadužena za izvođonje radova, raskinut ugovor. Ono što je zajednički definisano na sastanku jeste da objekat Kuća voća u Andrijevici treba da se završi”, kazao je menadžer Opštine Andrijevica Miloš Čukić za Portal Berane online.

Čukić, Foto: Privatna arhiva

Ističe da je sam objekat Kuće voća u gruboj konstrukciji izgrađen, te da je u edukativno – prodajnom dijelu završeno 80% posla.

“Najveći problem kod ovog projekta jeste u proizvodnom dijelu i ogleda se u samoj tehnologiji proizvodnje i prerade. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se obavezalo se još 2021. godine da će završiti studiju opravdanosti, kao i model upravljanja samim objektom. Opština Andrijevica nije obaviještena o načinu izrade studije, kao ni o njenim rezultatima, a ono što sigurno znamo jeste da nijedna institucija i pojedinac iz lokalne samouprave nije učestvovao u dostavljanju informacija za izradu iste”, objašnjava Čukić.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nema dovoljno senzibiliteta za realizaciju ovog projekta”

Ističe da ono što je ključ problema jeste tehnologija proizvodnje u objektu, stoga, prema njegovim riječima “Ministarstvo poljoprivrede treba hitno da obezbijedi tehnologiju kako bi riješili ovu problematiku”.

“Kao neko ko je odrastao u Andrijevici i potkomskom kraju odlično znam prilike naših planina, kao i sirovine (borovnice, jagode, kupine, maline, pečurke, ljekovito bilje), koje se svake godine sakupe na ovom prostoru. U pitanju su ogromne količine, mjerene i tonama, a koje najčešće u sirovom obliku preko izvoza napuste naš kraj. Na ovaj podatak, kada dodamo činjenicu da Kuća voća u Andrijevici nije lokalnog, već regionalnog karaktera, dobijamo pravu dimenziju da sirovine za preradu ima dovoljno, te da prije izrade studije navodnih “eksperata” iz okruženja resorno ministarstvo treba da konsultuje lokalni nivo. Kako udruženja koja je bave ovim poslom, tako i pojedince u zajednici. Država i Vlade Crne Gore moraju pokazati dobru volju”, kazao je menadžer Opštine Andrijevica.

Navodi da ovaj projekat treba da zaposli mlade ljude iz Andrijevice i tako spriječi dalje raseljavanje stanovnika ovog kraja.

“Pored ove komponente projekat će doprineti i poboljšanju turističkih i edukativnih prilika u našem gradu kroz radionice, seminire i edukacije. Sigurno će veliki broj građana Crne Gore, tu mislim na studente poljoprivrednih fakulteta, kao i kolege iz drugih institucija, posjetiti naš grad, što će dati sliku živog mjesta, nažalost, koje je iz godine u godinu sve praznije”, kaže Čukić.

Objašnjava i da je Strateškim planom razvoja opštine Andrijevica poljoprivredna proizvodnja prepoznata kao vodeća komponenta razvoja opštine, a Kuća voća kao glavni projekat.

“Tim prije ovaj projekat treba završiti. Kroz mjere podrške u poljoprivredi u poslednje dvije godine ciljano se izdvaju značajna sredstva kako bi se uvećali zasadi voća, naročito maline, šljive, kruške i drugih vrsta, što će dovesti do održivosti ovog objekta sirovinom”, ističe Čukić i dodaje:

“Smatram da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nema dovoljno senzibiliteta za realizaciju ovog, za sjeverni kraj značajnog projekta. Do nas dolaze nezvanične informacije sa određenih adresa da je ovo “propali projekat”, tako da ovom prilikom pozivam resorno ministarstvo da nas demantuje konkretnim potezima.

Iskreno se nadam da će 2023. godina biti godina otvaranja administrativnog dijela Kuće voća, a 2024. godina u kojoj će započeti proizvodnja kao i zapošljavanje određenog broja radnika. Uz dobar menadžment sa obučenim radnicima ovaj projekat će siguran sam biti održiv!”.

Čukić dodaje da ne sumnja da će Kuća voća biti i generator razvoja privrede i opštine Andrijevica u cijelini.

“Ukoliko resorno Ministarstvo nije spremno da izađe sa konkretnim rješenjem tehnologije proizvodnje za kuću voća, lokalna uprava je spremna da sama potraži pomoć u zemljama iz okruženja kroz primjere dobre prakse u njima, na sličnim projektima. Napominjem da nam se nekoliko renomiranih firmi iz Srbije javilo sa konkretnim ponudama”, zaključuje Čukić.

Kašnjenje brojnih kapitalnih projekata, na kojima se uglavnom zasniva rast crnogorske ekonomije, izgleda da je naša surova realnost.

Stiče se utisak da vlade više pažnje posvećuju promotivnim aktivnostima nego onome za šta su stvarno izabrane.

AUTOR: Redakcija portala Berane online

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Transparentnost lokalnih online medija za jačanje demokratskih kapaciteta”, a koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih država (SAD) u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Uprava za saobraćaj: Radovi na putu od Ribarevina do Berana biće završeni do kraja avgusta 2025.

Kreni – stani. Tako cijelom trasom od Ribarevina do Berana. Ako niste obaviješteni o vremenu potpune obustave saobraćaja onda vas ta vijest dočeka blizu tunela Tifran od 9 do 11 i od 14 do 17 sati… Dionica je dugačka 32 kilometra. Obično se pređe za nekih pola sata. U sadašnjim uslovima to je sat i po vožnje

Foto: Screenshot

Ukoliko ste za praznike ipak odlučili da putujete kroz Crnu Goru, morate kod Auto moto saveza provjeriti kakvo je stanje na putevima i ima li zastoja jer su rekonstrukcije širom zemlje u toku. Ekipa RTCG obišla je nedavno radove između Ribarevina i Berana. Angažovan je veliki broj radnika i mašina, ponegdje se saobraća i jednom trakom. Iz Uprave za saobraćaj kažu da sve ide po planu, a rok za završetak radova je avgust 2025.

Kreni – stani. Tako cijelom trasom od Ribarevina do Berana. Ako niste obaviješteni o vremenu potpune obustave saobraćaja onda vas ta vijest dočeka blizu tunela Tifran od 9 do 11 i od 14 do 17 sati. Ipak, ono što je najvažnije jeste da se na rekonstrukciji radi intenzivno.

Vladan Keković iz Uprave za saobraćaj navodi da se trenutno izvode radovi na spoljašnjoj odvodnji, odnosno propusti i rigole, takođe i potporne konstrukcije, te da je sanirano par klizišta.

„Prilikom izvođenja građevinskih radova bitne su dvije stvari: kvalitet i da budu u roku završeni.

Najvažniji podatak na tabli koja se nalazi iza mene, nalazi se u njenom donjem desnom uglu, a to je rok do kada radovi treba da budu završeni. Najčešće u Crnoj Gori imamo da se taj rok prekorači. Piše da će do avgusta 2025, godine biti završena rekonstrukcija puta od Ribarevina do Berana“, kazao je Keković.

Dionica je dugačka 32 kilometra. Obično se pređe za nekih pola sata. U sadašnjim uslovima to je sat i po vožnje.

Na mnogim mjestima put je sužen na jednu saobraćajnu traku. Jedva se prolazi. Radnici fizički zaustavljaju saobraćaj i to sve otežava kretanje automobila ovom trasom.

Dolazi turistička sezona i vidjećemo kako će biti organizovan saobraćaj ali ako bude organizovan ovako kako je sada trenutno to će biti veoma teško prohodno i jako će dugo trajati taj put posebno kada gužva bude mnogo veća nego što je sada.

„Što se tiče ljetnje turističke sezone trudićemo se kao i u prethodnim godinama da bude smanjen intenzitet radova u zavisnosti naravno od vrste radova koji se budu izvodili“, kazao je Keković.

Za sada se ne kasni sa radovima.

Keković kaže da je trenutna dinamika radova ispred dinamičkog plana.

„Imali smo zimski period koji je bio takav da nije zahtijevao prekide radova“, naveo je Keković.

Vrijednost radova je 36 miliona eura bez PDV-a. Sredstva su obezbijeđena kod Evropske investicione banke.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Spajić: Prosječna plata u Crnoj Gori biće 1.000 eura do kraja ove godine

„MMF nikad neće podržati smanjenje poreza i povećanje plata i penzija, MMF je takva institucija. Svjetska banka je takva institucija, to su konzervativne institucije koje to nikada neće podržati javno ali će pohvaliti kada se uradi na fiskalno održiv način“, poručio je premijer Milojko Spajić

Foto: RINA

Premijer Milojko Spajić je kazao da će prosječne plate u Crnoj Gori biti 1.000 eura do kraja ove godine.

Spajić je to poručio na premijerskom satu, odgovarajući na pitanje poslanik Socijaldemokrata Borisa Mugoše. Mugoša je pitao hoće li tokom ove godine i na koji način biti ispunjeno obećanje o uvećanju prosječnih i minimalnih neto plata, svih zaposlenih u Crnoj Gori za oko 25 odsto.

„Prosječna zarada će biti 1.000 eura do kraja ove godine, kao što smo rekli i obećali, to će se desiti. Nemojte da se sjekirate biće veća zarada i za vas, neto zarada će porasti i nikakav problem neće biti. Što se tiče Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vidim da se informišete iz medija koji konstanto napadaju Vladu, to su mediji koji istaknu jednu izjavu a sakriju drugu. Znate li šta je MMF takođe rekao u istom izvještaju, da se na lijep način izvinjavaju što nisu bili u pravu, da će Crna Gora izaći na tržište kapitala i zadužiti se po osam odsto, koliko su oni tada predviđali. Mi smo izdali obveznicu po 5,8 odsto“, kazao je Spajić.

Naveo je da je MMF ranije govorio i da će rast Crne Gore u 2021. biti dva odsto, pa 3,8, pa devet pa 11 odsto, dok je rast na kraju bio 13,5 odsto. Spajić je kazao da su se i tada izvinjavali. Dodao je da su ih upozoravali i za vrijeme primjene Evrope sad 1 te da su u ovogodišnjem izvještaju, pohvalili primjenu tog programa.

„MMF nikad neće podržati smanjenje poreza i povećanje plata i penzija, MMF je takva institucija. Svjetska banka je takva institucija, to su konzervativne institucije koje to nikada neće podržati javno ali će pohvaliti kada se uradi na fiskalno održiv način“, pojasnio je Spajić.

Spajić je u pisanom odgovoru koji je objavljen na sajtu Skupštine, takođe kazao da su sve obećano ispunili a tako će biti i za dalja povećanja minimalnih i prosječnih plata. Istakao je da će fiskalnom strategijom obuhvatiti sve planirane mjere uz precizno definisanje njihovog uticaja na fiskalni i makroekonomski okvir.

Ovaj dokument će kako se navodi, biti završen do kraja juna nakon čega ćemo ga uputiti Skupštini na razmatranje.

Spajić je kazao da su ispunili sve što su obećali te da se povećanja plata mogu očekivati u rokovima u kojima je prethodno govorio. Dodao je da će sve mjere koje Vlada predloži, biti pažljivo razmatrane kroz socijalni dijalog i uvažavanje privrede, sindikata i odgovoran odnos prema finansijama.

„Posvećeno radimo na pripremi nove fiskalne strategije koja će obuhvatiti sve planirane mjere uz precizno definisanje uticaja tih mjera na fiskalni i makroekonomski okvir. Biće završena do kraja juna nakon čega će biti upućena Skupštini na razmatranje. Upravo je to mjera strateškog djelovanja ove Vlade, nasuprot prošlim koje nisu pripremile ovako važan dokument fiskalne politike, što je unosilo neizvjesnost privredi, građanima i investitorima“, kazao je Spajić.

On je naveo da su obećali povećanje minimalnih penzija, te da je i tada bilo priče da će se ta mjera finansirati iz povećanja opšte stope PDV-a, prodaje Eelktroprivrede Crne Gore ili zaduženja. Spajić je pojasnio da nisu povećali ni PDV, niti prodali državnu energetsku kompaniju, da su se zadužili samo za vraćanje starih dugova i finansiranje kapitalnih projekata, pri čemu su prihodi za ostvareni za period od januar do aprila, značajno iznad plana.

Mugoša je naveo i da ne postoji način da se povećaju sve neto plate bez da se eliminišu doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje te da su prihodi u ovom sektoru, viši od 590 miliona eura godišnje.

Mugoša se osvrnuo na projekcije MMF-a, koji je ranije ukazao da ako bi se realizovao program “Evropa Sad 2”, javni dug države bi premašio 100 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u 2029. godini, a finansiranje ovakvih politika bi značio da bi se morale sprovesti i druge mjere što bi bilo veoma izazovno, a jedna od mjera bi bila i povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV).

„Daćemo sve da izdvojimo više novca za poljoprivredu“

Poslanik Socijalističke narodne partije Bogdan Božović pitao je Spajića, da li se može očekivati da se za poljoprivredu opredijeli tri odsto ukupnog budžeta za 2025. godinu.

Spajić je pojasnio da je budžet 2020. godine bio 20 miliona eura te da je sada 51,4 miliona eura, što je 211 odsto više.

„Imamo budžet koji smo dobili od IPARD III programa koji je 82 miliona eura i na rekordnom nivou. To su impozantne cifre kada znamo u kakvom smo stanju zatekli poljoprivredu. Ne kažem samo ova, već i prethodne Vlade. Daćemo sve od sebe da izdavanja za poljoprivredu budu viša“, kazao je on i naglasio da Crna Gora nema sistem korišćenja cjelokupnog novca, koji je dostupan od EU.

Spajić je u pisanom odgovoru, naveo da poljoprivreda učestvuje sa šesto odsto u BDP-u za 2023. godinu te da je važan izvor prihoda za mještane sjevera države.

„U 2024. godini otpočelo je sprovođenje novog GORA projekta, koji će biti implementiran na teritoriji 14 crnogorskih opština (13 opština sa sjevera Crne Gore i u Nikšiću iz centralnog dijela]. Vrijednost projekta iznosi 10 miliona eura grant podrške, a cilj je upravo poboljšanje uslova na poljoprivrednim gazdinstvima u ruralnim područjima“, istakao je Spajić.

Božović je naveo da Crna Gora trenutno za poljoprivredu izdvaja 1,5 odsto budžeta, od čega 13 miliona eura čine staračke naknade. Pojasnio je da je budžet EU za ovaj sektor viši od 40 odsto te da je u regionu, na nivou od oko pet odsto. Zato smatra da je potrebno pospješiti razvoj poljoprovrede, povećati proizvodnju hrane i pokazati da je ovaj sektor, jedan od stubova ekonomskog razvoja.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Trgovine neće raditi 1. i 2. maja

Poručuju da za nepoštovanje slijede kazne

Foto: Berane online

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) podsjetili su sve privredne subjekte koji se bave trgovinom da ne mogu obavljati svoju djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak.

„Podsjećamo sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne mogu obavljati djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak“, navode iz Uprave za inspekcijske poslove.

Napominju da i tokom vjerskih, državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može se obavljati u:

apotekama;

specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme;

benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica;

pijacama;

štandovima – tezgama, vitrinama i
automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama;

prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka;

štandovima i kioscima u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela;

skladištima za trgovinu na veliko.

„Ističemo da su za nepoštovanje pomenutih obaveza predviđene novčane kazne i zatvaranje objekata za dane u kojima nije dozvoljen rad i ovim putem apelujemo na privredne subjekte da poštovanjem propisanih obaveza daju svoj doprinos potpunoj primjeni zakona“, navode iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kazali su i da će pored Call centra 080555555 za prijavu neregularnosti, građanima na raspolaganju tokom prazničnih dana biti i dežurni inspektori.

Kontakt telefoni dežurnih inspektora:

Srđan Simović 068881797, Podgorica
Milan Petrović 068872715, Podgorica
Jasmina Tuzović 068808874, Podgorica
Svetlana Veljić 067820525, Bar
Darka Radulović 068826546, Bar
Olga Bulatović 067620081, Ulcinj

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije