Connect with us

DRUŠTVO

VIŠE OD POLOVINE UKUPNO REGISTROVANIH

Najviše nezaposlenih u Crnoj Gori na sjeveru: U Beranama 4.248 stanovnika bez posla, Rožajama 4.871, Andrijevici 827, Plavu 2006…

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenih na kraju prošle godine, najviše ih je, u odnosu na ukupan broj stanovnika, u Andrijevici, Rožajama i Plavu – oko 20 odsto.
Slično je i u Beranama i Petnjici, gdje je svaki šesti stanovnik bez zaposlenja

Detalj iz Berana, Foto: Berane online

Od 39.942 nezaposlena u Crnoj Gori, više od polovine, 21.563, registrovano je u trinaest opština na sjeveru države.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenih na kraju prošle godine najviše ih je, u odnosu na ukupan broj stanovnika, u Andrijevici, Rožajama i Plavu, gdje oko 20 odsto stanovnika nema posao, pišu „Vijesti“.

U Rožajama od 25.247 stanovnika, koliko ih je bilo na posljednjem popisu, njih 4.871 je nezaposlen.

U Plavu, od 10.378 stanovnika, bez posla je 2006.

U Andrijevici, od 3.978 stanovnika, 827 se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Slično je i u Beranama i Petnjici, gdje je svaki šesti stanovnik bez zaposlenja. Prema posljednjem popisu, u Beranama živi 25.152 stanovnika, od kojih je 4.248 bez posla, a u Petnjici posao nema 968 građana od 5.552 popisanih.

U Gusinju na Birou rada zaposlenje je čekalo 679 građana, odnosno gotovo svaki sedmi od 4.662 stanovnika.

U Mojkovcu gotovo svaki osmi od 6.824 stanovnika nema zaposlenje, odnosno njih 904.

Da je situacija sa brojem nezaposlenih na sjeveru alarmantna, pokazuje uporedni podatak iz promorskih opština – Kotora, Tivta i Herceg Novog.

U opštini Kotor u kojoj živi 21.916 stanovnika tek svaki osamdeset i šesti, odnosno nešto više od jedan odsto, je bez zaposlenja. Na kraju prošle godine na biroa rada u tom gradu posao je čekalo 256 stanovnika.

U Tivtu je tek svaki šezdeset i peti stanovnik bez zaposlenja. U toj opštini živi 16.340 stanovnika, od kojih samo 250 nema posao, navode „Vijesti“.

U Herceg Novom registrovano je 513 nezaposlenih, od 31.471 stanovnika, odnosno svaki šezdeset i prvi stanovnik tog primorskog grada nema zaposlenje.

U Budvi, metropoli crnogorskog turizma, na kraju prošle godine posao je čekalo 759 građana, ili svaki trideset i peti, od 26.667 stanovnika.

U Baru, u kojem prema posljednjem popisu živi 46.171 stanovnik, nezaposleno je njih 1.495, ili svaki trideset i prvi stanovnik tog lučkog grada.

Od primorskih opština najviše nezaposlenih u odnosu na broj stanovnika ima Ulcinj, gdje zaposlenje nema svaki dvadeset i prvi stanovnik najjužnijeg crnogorskog grada. Od 21.395 stanovnika krajem prošle godine posao je čekalo njih 1.012, odnosno oko pet procenata.

U Podgorici bez posla je 6.701 ili svaki dvadeset i sedmi stanovnik glavnog grada. Na posljednjem popisu u Podgorici je živjelo 180.186 stanovnika. Karakteristično za Podgoricu je da je skoro svaki sedmi nezaposleni sa fakultetskom diplomom, odnosno njih 913, dok je 671 sa višom školom.

U susjednoj Zeti, svaki dvadest i peti stanovnik je na birou rada, odnosno njih 650 od ukupno 16.206 stanovnika.

U Tuzima je posao na kraju prošle godine čekalo 904 građana te opštine, ili svaki skoro petnaesti stanovnik.

Od svih opština na sjeveru Crne Gore najmanje nezaposlenih u odnosu na broj stanovnika imaju Šavnik i Žabljak, gdje svaki devetnaesti stanovnik nema zaposlenje. Krajem 2023. u Šavniku, sa 1.588 stanovnika, posao su čekala njih 82, a na Žabljaku 157 od 3.002 stanovnika.

U Plužinama, koje su između dva popisa ostala bez skoro trećine stanovnika, nezaposlen je svaki deseti stanovnik. U toj opštini popisano je 2.232 stanovnika, dok je njih 222 bez posla.

U Bijelom Polju, gdje je Monstat zabilježio najmanju prosječnu zaradu u državi, nezaposleno je 3.589 od 39.710 stanovnika, koliko je taj najmnogoljudniji grad na sjeveru Crne Gore imao na nedavno održanom popisu.

U Pljevljima, industrijskom centru Crne Gore, od 24.542 stanovnika posao nema, isto kao i u Bijelom Polju, svaki jedanaesti.

U toj opštini koja je između dva popisa izgubila više od 6.000 stanovnika, na posao čeka 2.215 ljudi.

Na Cetinju je na birou krajem prošle godine evidentirano 1.052 nezaposlenih – svaki četrnaesti od 14.465 stanovnika.

U Nikšiću, drugoj opštini u Crnoj Gori po broju stanovnika (66.725), krajem prošle godine bilo je nezaposleno njih 3.960, ili svaki sedamnaesti stanovnik.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Proslavljen praznik Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici: Liturgiju služio mitropolit Joanikije

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača

TV Hram

Praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje, svetitelja koji je rođen u Ribnici, proslavljen je danas u Podgorici.

Praznik je proslavljen liturgijom u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, prazničnom litijom i rezanjem slavskog kolača.

Liturgiju je služio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa više arhijereja naše Crkve u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Izabran novi odbor direktora Elektroprivrede

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić

Foto: Svetlana Mandić

Većinom glasova izabran je večeras novi Odbor direktora.

Novi Odbor direktora čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbaljaj, Neven Gošović i Simo Jokić.

Prethodno je Skupština akcionara EPCG razriješila dosadašnji Odbor direktor.

Taj Odbor direktora činili su Milutin Đukanovića (Nova srpska demokratija), Ivan Šaranović (GP URA), Tahir Đonbaljaj (Albanska alternativa), Goran Šućur (GP URA), Martin Ćalasan (GP URA), Mijuško Bajagić (Socijalistička narodna partija) i Emir Strujić (Bošnjačka stranka).

Skupština akcionara koja je bila zakazana za danas u 12 časova, počela je oko 23 časa – manjinski akcionari i novinari 11 sati su u sali čelaki da počne skupština.

Akcionar Golub Bojanić je pitao da li svi kandidati ispunjavaju uslove i da im se objasni današnja situacija. Pitao je zbog čega nije predložen u Odbor neko od manjinskih akcionara da bude kontrolni član i nezavisnim i političkim kandidatima. Istakao je da je ono što se danas dešavalo zastiđe za državu.

Pitao je da mu objasne kako se za članove Odbora „pitaju odbornici, odnosno zakonodavna vlast, a ne izvršna“. Prekrižio je glasalki listić na kome se nalaze imena kandidata za članove Odbora i kazao da je to njegov glas.

Akcionarka Nataša Backović kazala je da akcionari smatraju nekorektnim da se na sjednici Skupštine čitaju biografije novih članova odbora direktora.

„Nije tačno da smo dobili imena članova odbora i biografije. Sve što kazem odnosi se na članove Vlade“, poručila je ona.

I ona je pitala zbog čega jedan od kandidata za člana Odbora nije predstavnik manjinskih akcionara, kao i kako se među kandidatima nije našao univerzitetski profesor Luka Vučinić koji je, kako je istakla, stručnjak priznat u svijetu, univerzitetski profesor, nagrađivan.

Poručila je da država nije vlasništvo političkih partija i izrazila negodovanje predlogom nezavisnih kandidata koji, prema njenim riječima, nijesu nezavisni jer su svi u „vezi sa ministrom Sašom Mujovićem“.

Bojanić je predložio da EPCG treba pod hitno da se djelimično privatizuje, da se ugledaju na CGES i „otmu iz političkog plijena“.

„Vlada je današnjim ponašanjem sebe ponizila“, poručio je Bojanić.

On je pitao i kako Đonbaljaj može biti član Odbora EPCG jer je, kako je kazao, pravosnažno osuđen zbog „primanja mita“, sudi se sa EPCG zbog računa za struju, a EPCG u njegovom nelegalnom objektu otvara jednu od svojih poslovnica.

„Tražimo da Vlada provjeri sve te sumnje i da nas izvijesti o tome“, rekao je Bojanić.

Manjinski akcionari su tražili da ih upoznaju sa CV-a predloženih članova i pitali su da li Simo Jokić ispunjava uslove. Kako je v.d. sekretara Skupštine akcionara EPCG Predrag Krivokapić kazao Jokić ima završen VII/1 stepen i ispunjava uslove.

Zbog imenovanja u Odbor direktora EPCG u Pokretu Evropa sad danas je izbio sukob.

Jokić je treći predlog PES-a nakon što su se poslanici te partije iz Nikšića Vladimir Bakrač i Uglješa Urošević danas pobunili protiv jučerašnjeg predloga Vlade da u ime PES-a u Odboru direktora bude elektroinženjer Bojana Savić.

Prvobitno rješenje PES-a bio je Radovan Bijelić..

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Preporuka Ministarstva direktorima škola: Da se nadoknadi propušteno gradivo radnim danima, a ne subotama

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje“, naveli su iz Ministarstva

Foto: Kurir/T.I.

U cilju nadoknade obrazovno-vaspitnog rada za period od 19. do 22. februara, kada nastava nije realizovana zbog štrajka prosvjetnih radnika, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u saradnji sa Zavodom za školstvom uputilo je preporuke direktorima škola.

„U skladu sa opštim dijelom javno važećeg obrazovnog programa za osnovno obrazovanje i vaspitanje, osnovne škole mogu realizovati radne, nenastavne dane (obavezne aktivnosti) ili slobodne aktivnosti (prošireni dio). U srednjim školama se mogu realizovati obavezni izborni sadržaji u gimnazijama ili slobodne aktivnosti u srednjim stručnim školama, navodi se u preporukama Ministarstva“, prenosi portal roditelji.me.

Predlažu, kako se ističe, da škole izvrše zamjenu termina za realizaciju nastavnih i nenastavnih dana, tako što će propuštene radne dane da realizuju u toku petodnevne radne sedmice, a nenastavne dane da realizuju subotom.

„Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje, naveli su iz Ministarstva, uz podsjećanje da je zakonska obaveza minimum 180 radnih dana u toku nastavne godine, odnosno 165 dana za učenike završnih razreda“.

Direktor škole je, kako su naveli u dopisu upućenom školama, pedagoški rukovodilac u čijoj nadležnosti je da planira, organizuje i rukovodi radom ustanove, kao i da organizuje racionalno i efikasno izvođenje obrazovnog programa. Preporuke se odnose na škole koje su učestvovale u štrajku.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije