Connect with us

HRONIKA

OSNOVNI SUD U PLAVU

Počelo suđenje Murinjaninu zbog sječe trule borovine: Šteta 33 eura

„Ovdje se poteže pitanje dva čoka trulog drveta, a hiljade i desetine hiljada kubika drveta iz plavskih šuma je bez kazne posječeno, glave su padale bez kazni, a država je u ovom slučaju izvukla tešku artiljeriju i topove da puca na vrabca“, kazao je njegov advokat

Foto: RTCG

Mještaninu Murina, Dragiši Katiću, danas je u Osnovnom sudu u Plavu počelo suđenje po tužbi Uprave za šume na kojem ga terete da je posjekao pola kubika stare borovine i napravio štetu od 33 eura. Njegov advokat Brano Dašić rekao je Portalu RTCG da su saslušani lugari i da je preostalo da se saslušaju i službenici Uprave za šume PJ Plav, zbog protivrječnosti nekih naloga, u kojima se u jednom tvrdi da je imao dozvolu, a u drugom da nije.

„Meni je žao što je do ovog suđenja uopšte došlo. Kamo sreće da je Crne Gora pravna država i da se odgovara krivično zbog 33 eura, ali mi smo galaksijama daleko od toga. Ovdje se poteže pitanje dva čoka trulog drveta, a hiljade i desetine hiljada kubika drveta iz plavskih šuma je bez kazne posječeno, glave su padale bez kazni, a država je u ovom slučaju izvukla tešku artiljeriju i topove da puca na vrabca“, kazao je Dašić.

On je podsjetio da je riječ o opožarenom i polutrulom drvetu, koje je posječeno još prije dvije godine, i da je krivična prijava podnesena od strane lugara.

„Iz priloženih fotografija se vidi da je to drvo u stanju je propadanja. Katić je imao nalog kada je to sjekao. Sada me terete da je otuđio 0,55 metara kubnih, i napravio štetu od čitavih 33 eura“, rekao je advokat Dašić.

Dragiša Katić se, kako je ranije rekao našem portalu, našao na sudu nakon što nije prihvatio predlog tužilaštva da Upravi za šume PJ Plav nadoknadi štetu u iznosu od 358 eura, jer tvrdi da to drvo ne vrijedi ni petnaest eura.

„Pravosudni organi su podigli državu na noge i napisali optužnicu u kojoj me terete za djelo krivično djelo „sitna krađa, utaja i prevara“.

„Dana 19. 09 2022. godine, oko 13 časova, u državnoj šumi, odjeljenje broj 48. mjestu Murinska Rijeka, opština Plav, svjestan svog djela čije je izvršenje htio, znajući da je isto zabranjeno, tuđu pokretnu stvar oduzeo drugom u namjeri da njenim prisvajanjem sebi pribavi malu imovnisku korist, na način što je od drveta vrste bor i stanju izvala, isjekao dva trupca dužine 1,20 metara, prečnika 0,60 metara i 0,49 metara, ukupne neto mase 0,55 metara kubnih, koja je potom oduzeo i prisvojio tako šte je iste utovario u zadnji dio svog vozla marke „Lada“, model „Niva“, registarskih oznaka RO AB 928, a zatim ih dovezao do svoje porodične kuće u mjestu Murino, opština Plav, na koji način je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti od 33,00 eura“, piše u optužnici.

Njegov advokat tvrdi da mu ovo liči kao na vrijeme komunizma kada je šef prodavnice dizao galamu zbog toga što je neko dijete uktralo čokoladu, a u blagajni prikrivao ko zna koliko manjak.

„U ovom slučaju država je na nogama zbog dva trula čoka drveta, a na ovaj način se statistički prikazuje da se nešto radi i prikrivaju krađe milionske vrijednosti u crnogorskim šumama. Još jednom kažem da je potpuno neprimjereno da držav poteže čitav aparat zbog ovog slučaja, u kojem će se napraviti sudski troškovi višestruko veći od vrijednosti za koju je Katić optužen“, kazao je advokat Dašić.

On je izrazio nadu da će nakon uvida u protivurječne naloge Uprave za šume i saslušanja svjedoka iz PJ Plav, mještanin Murina, biti oslobođen.

„To je jedino ispravno. Nije dobro što država na ovaj način stavlja etikete ljudima i krivično ih goni, kada u pravosudju imaju posla preko glave oko milionski vrijednih predmeta koji još čekaju na procesuiranje“, kazao je Dašić.

Ranije su i iz Udruženja drvoprerađivača ukazali na besmislenost ovog slučaja, dok koncesionari nezakonito sijeku i bespravno odnose hiljade kubika najkvalitetnije krađe na prostoru ove sjeverne opštine.

„Sve ovo se dešava u trenutku kada je Vlada najavila borbu protiv šumarske mafije. Vidimo kakva je to borba. Ne bi nas iznenadilo da je Uprava za šume PJ Plav, našeg komšiju iz Murine, Dragišu Katića, prijavila Specijalnom državnom tužiocu“, kazali su Portalu RTCG iz Udruženja drvoprerađivača Plav povodom slučaja Katić.

Dragiša Katić je ozbiljno shvatio slučaj i angažovao advokata, jer smatra da bi pravno neuk, mogao lako da propusti neki važan detalj tokom sudjenja.

Sljedeće ročište u slučaju štete od 33 eura, odnosno 0,55 kubika trulog drveta, zakazano je 6. april.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HRONIKA

Budva: U udesu povrijeđene četiri osobe, vozač vozio sa 1,2 promila alkohola u krvi

Policija će podnijeti krivičnu prijavu vozača R. H. (27)

Sa mjesta udesa, Foto: Vuk Lajović

U saobraćajnom udesu koji se jutros dogodio na glavnom bulevaru u Budvi četiri osobe du povrijeđene.

To je „Vijestima“ potvrđeno u policiji.

Foto: Vuk Lajović

Policija će podnijeti krivičnu prijavu vozača R. H. (27) iz Bosne i Hercegovine (BiH) nakon što je utvrđeno da je upravljao vozilom sa 1,2 promila alkohola u krvi.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Budva: Uhapšen otac jer je prutom pretukao dvoje malo djece

Policija je postupajući po prijavi, zajedno sa službenicima Centra za socijalni rad izašla na lice mjesta koje je navedeno u anonimnoj prijavi i zatekla suprugu prijavljenog i njegovu djecu, a koja su po tijelu imala vidne modrice

Uprava policije je saopštila da je u Budvi priveden otac koji je prutom pretukao svoje dvogodišnje i četvorogodišnje dijete, prenosi Pobjeda.

„Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ – Odjeljenja bezbjednosti Budva su, postupajući po anonimnoj prijavi građana, lišili slobode T.B. (22) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici na štetu dvoje svoje djece, koja su stara dvije i četiri godine“, stoji u saopštenju iz Uprave policije.

Kako se navodi, policija je postupajući po prijavi, zajedno sa službenicima Centra za socijalni rad izašla na lice mjesta koje je navedeno u anonimnoj prijavi i zatekla suprugu prijavljenog i njegovu djecu, a koja su po tijelu imala vidne modrice.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji je naložio da se T.B. liši slobode zbog gore navedenog krivičnog djela.

On je, sumnja se, upotrebom pruta svojoj djeci zadao više udaraca po tijelu usled kojih su nastupile povrede koje su kostatovane u medicinskoj dokumentaciji.

Djeca su preuzeta od strane službenika Centra za socijalni rad i nakon toga zbrinuta.

Nastavite sa čitanjem

HRONIKA

Bogdanović: Nova vlast ostvarila značajno bolje rezultate od DPS-a

Smatra da rezultati istraživanja svjedoče o intenzitetu silazne putanje na koju je Crnu Goru u posljednjoj četvrtini svoje apsolutne vlasti stabilno usmjerila DPS

Foto: Demokrate

Iz izvještaja Fridom hausa se vidi da je Crna Gora na dobrom putu. Podaci jasno prikazuju u svim komponentama po kojima se procjenjuje stanje demokratije u različitim zemljama da su nove vlasti ostvarile značajno bolje rezultate od vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), osim u oblasti razvijenosti građanskog društva na čemu moramo svi zajedno intenzivno da radimo, rekao je kandidat na listi „Aleksa i Dritan – HRABRO se broji“ Boris Bogdanović.

On kaže da se prema podacima vezanim za Crnu Goru i vlasti koje su stupile na dužnost polsije izbora 2020. vidi da su se iste suočile sa teškim poslom zaustavljanja snažnog strateškog trenda nazadovanja koji je bio izrazit u posljednjih sedam godina vlasti DPS-a.

Bogdanović ističe da su nove vlasti ostvarile značajno bolje rezultate od DPS-a u svim komponentama po kojima Fridom haus procjenjuje stanje demokratije, osim u oblasti razvijenosti građanskog društva.

„… koje je u Crnoj Gori tradicionalno jako, te u oblasti borbe protiv korupcije za koju mjerenje učinka podrazumijeva i uspješno okončanje sudskih procesa, što je period koji prevazilazi jednogodišnje ili dvogodišnje intervale. Jedina komponenta u kojoj je zabilježen nazadak je demokratska državna uprava, oblast u koju spada i pitanje funkcionisanja Ustavnog suda, na koje je i DPS sa saveznicima imala uticaja usljed nužne dvotrećinske većine za popunjavanje tog suda“, kaže Bogdanović.

Smatra da rezultati istraživanja svjedoče o intenzitetu silazne putanje na koju je Crnu Goru u posljednjoj četvrtini svoje apsolutne vlasti stabilno usmjerila DPS, „te o nužnosti da se poslije očiglednog dramatičnog usporavanja tog trenda poslije 2020. godine pređe u fazu mjerljivog i stabilnog uspona, to jest poništavanja učinka prethodne dugotrajne vlasti“.

„Za to nije dovoljno da građani kazne tu bivšu vlast, već je nužno da birajući novu izbjegnu davanje povjerenja onima koji bi podjele među njima sprovodili po naizgled drugačijem identitetskom obrascu, ali i da se po svaku cijenu odupru pokušajima da se stari stranački monopol demagoškim putem zamijeni novim. Jer niko ne može i ne smije sam rješavati probleme Crne Gore“.

Bogdanović poručuje da Demokrate ne pristaju na manipulaciju podacima i zlonamjerno plasiranje informacija kako je poslednje tri godine došlo do pogoršanja situacije u zemlji jer to nije istina niti u jednom segmentu.

„Sigurno je da se nije puno toga niti dotaknulo, a kamoli popravilo, ali je najsigurnije da ništa, ali baš ništa nije nazadovalo“, zaključio je on.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije