Connect with us

POLITIKA

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Pogledajte kako su glasali građani Crne Gore po gradovima

Milatović najbolje prošao u Podgorici, Đukanović u Nikšiću, Mandić ostvario uspjeh u Budvi i Pljevljima

Foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube, Nemanja Nikolić, EPA Igor Kupljenik

Podijeljenost u crnogoroskom društvu oko političkih pitanja mogla je juče nabolje da se vidi nakon što su objavljeni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora. Prema zvaničnim podacima, Đukanoviću su tokom jučerašnje glasanja bili naklonjeni glasači na sjeveru i jugu zemlje, dok je Milatović pobrao simpatije ljudi iz centralne Crne Gore. Trećplasirani kandidat Demokratskg Fronta, Andrija Mandić, dobro se kotirao u Budvi, Pljevljima, Zeti i Beranama.

Podaci CEMI pokazali su da je lider DPS-a Milo Đukanović osvojio najviše glasova na sjeveru zemlje gde je dobio ukupno 37,3 odsto glasova, kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, i njegov protivkandait u drugom krugu, osvojio je nešto manje – 26,3 odsto, dok je lider Demokratskog fronta Andrija Mandić u ovom dijelu Crne gore dobio 21,1 odsto glasova.

Đukanović je i na jugu ostvario gotovo identičan rezultat kao na sjeveru (37,6 odsto), dok je Milatoviću bilo naklonjeno 23,8 odsto birača. Lider DF-a Mandić osvoijio je 19,3 odsto glasova. Međutim, Milatović je sa druge strane najviše simpatija pobrao u centralnom dijelu zemlje. Prema analizi podgoričkog Dana on je ovde osvojio 35,1 odsto glasova, Đukanović nešto manje – 31,9, a Mandić 17,4 odsto glasova.

Milatović pobijedio u Podgorici, Mandić ostvario uspjeh u Budvi i Pljevljima

Kao nesuđeni gradonačelnik Podgorice, Milatović je kao predsjednički kandidat osvojio najviše glasova u ovom gradu. Naime, poslednji rezulatati navode da je on u Podgorici osvojio gotovo 7.300 glasova više u odnosu na Đukanovića. Prema pisanju „Vijesti“ koje se pozvaju na podatke Izborne komisije u ovom gradu za Milatovića su glasala 37.743 birača, dok je njih 30.447 dalo podršku Đukanoviću. Inače, pravo glasa u u ovom gradu imalo je 143.608 osoba.

Tanjug AP/Risto Božović

Za predsjedničkog kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića u Podgorici je glasalo 16.117 birača, a za lidera Demokrata Aleksu Bečića njih 10.232. Kandidatkinju SDP-a Draginju Vuksanović Stanković podržalo je 2.686 birača u Podgorici, lidera Ujedinjene Gorana Danilovića 1.482, a nezavisnog kandidata Jovana Radulovića 717 birača.

Sa druge strane, trećeplasirani na ovim izborima, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, imao je najveću naklonjenost glasača u Pljevljima i u Budvi. Za njega je u Pljeviljima glasalo 6.538 birača, što je prema pisanju „Vijesti“, 934 glasa više nego na lokalnim izborima 2022.

Milatović je u Pljevljima osvojio 4.002 glasa, skoro duplo više nego na lokalnim izborima 2022. godine, dok je Đukanović osvojio je 4.435 glasa, odnosno 149 glasa manje nego njegova partija na poslednjim lokalnim izborima, kada je nastupila u koaliciji sa BS, SD i SDP-om, pišu Vijesti.

I pored toga što u drugi krug predsjedničkih izbora idu Milatović i Đukanović, Mandić može da se pohvali da je značajan uspjeh ostvario i u Budvi. Naime, prema podacima Opštinske izborne komisje od ukupno 11.617 birača za njega glasalo 4.082. Za Đukanovića je u Budvi je glasalo je 3.176, a za Milatovića 2.785. Bečić je osvojo 1.153 glas, a Vuksanović Stanković dobila je 308 glasova.

Tanjug/Zoran Žestić

Đukanović je u Mojkovcu 1.560 glasova, a na drugom mjestu se nalazi Mandić sa 1.233 glasa. Na trećem mjestu je Milatović sa 1.027 glasova. Ispod hiljadu glasova osvojili su Bečić (624) i ostali kandidati.

Đukanović je, prema podacima OIK Bar, u ovom gradu osvojio 9.588 glasova. Na drugom mjestu u Baru se nalazi Milatović sa 5.217 glasova, a na trećem Mandić sa 3.113. Bečić je osvojio 2.220 glasova, Vuksanović Stanković 953, Danilović 317 i Jovan Radulović 319.

Predsjednički kandidat (DPS) u Ulcinju je osvojio 56,4 odsto, što je 4.163 glasa. To su nezvanični rezultati Opštinske izborne komisije Ulcinj. Na drugom mjestu nalazi se kandidat Demokrata Aleksa Bečić sa osvojenih 20,8 odsto, odnosno 1.536 glasova. Jakov Milatović osvojio je 775 glasova, što je 10,5 odsto.

Kada riječ o Cetinju, Portal Analitika prenosi podatke da je najviše glasova osvojio MIlo Đukanović i to 4.501, a iza njega je Milatović sa 1.256. U tom gradu je Mandić osvojio svega 215 gasova, dok je Aleksa Bečić osvjio 670.

Isti portal daje podatke za još nekoliko gradova. U Herceg Novom je Milatović imao više od 1.000 glasova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Đukanovića. Milatović je imao 4.749 glasova, Đukanović 3.557, a Andrija Mandić 3.179. U ovom mjestu je za Aleksu Bečića glasalo 3.130 građana.

MIlo Đukanović je najviše glasova osvojio i u Kotoru i Tivtu, i to 3.872 i 2.906. U oba grada na drugom mjestu je bio Jakov Milatović sa 2.504 i 2.000 glasova, a Mandić 1.725 i 1.400.

Mandić je s druge strane najveću podršku građana dobio u Beranama (4.374), a u tom gradu je za Milatovića glasalo 4.216 birača i za Mila Đukanovića 3.541, potvrđeno je Portalu Berane online iz Opštinske izborne komisije.

Od većih gradova zanimljivi su rezultati u Nikšiću gdje je za Mila Đukanovića glasalo 13. 727 glasača, za MIlatovića 12.103 i za Mandića 8.159.

Prema pisanju „Vijesti“, Đukanović je u prvom izbornom krugu osvojio najviše glasova među biračima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu i zatvoru u Bijelom Polju.

Bošnjaci i Albanci uglavnom ostali kući

Osim mirnog izbornog dana, još jedna karakterisitka jučerašnje predizborne trke bila je slaba izlazonost u sredinama gdje su Bošnjaci i Albanci većinsko stanovništvo, izuzev opštine Tuzi gdje je taj procenat neznatno viši.

Informacije DIK-a, na osnovu preseka uzroka, ukazuju da je najveća izlaznost bila u opštinama gdje vlast vrše Demokratski front i Demokrate, dok je u sredinama u kojima su u većini manjinske zajednice, Albanci i Bošnjaci, i koje su ranije bile uporište kandidata DPS-a, ona bila veoma mala. „Vijesti“ pišu i da je slaba izlaznost zabilježena i u Ulcinju, Petnjici i Gusinju, a gradonačelnik Ulcinja Omera Bajraktari objasnio je za da je razlog tome slaba motivacija građana.

Despot Kovačević sa Fakulteta političkih nauka rekao je za Euronews Srbija da je politička moć Đukanovića na određen način oslabljena posebno jer Albanci ovog puta nisu izašli u velikom broju da glasaju. To je posebno važno za Đukanovića, jer kako navodi, oni su ranije najavljivali podršku još uvijek aktuelnom predsedniku.

„Različite albanske liste su dale različite podrške. Imali smo prije toga izbore u Tuzima gdje je jedna albanska lista bila direktno konfrotirana DPS-u, pa je ta lista govorila da je DPS uvijek radio protiv Albanaca. Sa druge strane imate Abazovića koji je u prvom krugu podržao Bečića. Sama slaba izlaznost je pokazala da Đukanović nema snagu među tim zajednicama. Jedan broj glasa za njega, ali to nije ona podrška na koju je on navikao“, rekao je.

Dačić: Od glasova Srba zavisiće rezultati

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbi predstavljati odlučujući faktor od kojeg će zavisiti rezultati u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

„Sigurno je da će Srbi praktično odlučivati u drugom krugu ko će biti novi predsjednik Crne Gore“, kazao je Dačić.

Đukanović osvojio manje glasova nego na izborima 2018.

Tanjug/Zoran Žestić

Naime, iako je Đukanović osvojio 35,2 odsto glasova ili oko 120.000 glasova, to je za 57.000 manje u odnosu na izbore održane 2018. godine kad je ostvario pobjedu već u prvom krugu. Ono što je svakako izvnesno je da u drugi krug idu dvojica najbolje palasiranih kandidata – Đukanović i Milatović, a trenutna razlika na nivou cijele zemlje između njih je ukpno šest odsto glasova i to u korist lidera DPS-a.

Međutim, analaitičari smatraju da iako trenutna statistika govori tako, treba uzeti u obzir i političku matematiku koja se odnosi na dalju podršku kandidatima, pa se stiče utisak da je u tom slučaju Milatović u vođstvu.

Naime, podršku Milatoviću je odmah zvanično dao Mandić, a ovim povodom se oglasio i premijer u tehničkoj Vladi Dritan Abazović, lider Demokrata Aleksa Bečić i SNP koji sz takođe rekli da će dati podršku lideru Pokreta Evorpa sada, dok se niko još uvek nije oglasio sa riječima podrške Đukanoviću.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

POLITIKA

Bečić i Abazović danas u Beranama i Andrijevici

„Aleksa i Dritan pozivaju građane Andrijevice da danas budu na gradskom trgu u 17.30, a građane Berane da se okupe u glavnoj ulici u 18.30h“, saopšteno je iz ove predizborne koalicije

Foto: Koalicija "Aleksa i Dritan – Hrabro se broji"

Nosilac izborne liste „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“ i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić zajedno sa predsjednikom Vlade i čelnikom GP URA Dritanom Abazovićem posjetiće danas (utorak, 30. maj) Berane i Andrijevicu gdje će, kako se navodi, razgovarati sa građanima.

Foto: Koalicija „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“

„Aleksa i Dritan pozivaju građane Andrijevice da danas budu na gradskom trgu u 17.30, a građane Berane da se okupe u glavnoj ulici u 18.30h“, saopšteno je iz predizborne koalicije “Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!”.

Foto: Koalicija „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“

Dodaju da je autobus hrabrosti otpočeo svoj obilazak svakog dijela Crne Gore u sklopu predizbornih aktivnosti.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori su zakazani za 11. jun.

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Održan sastanak kod Milatovića: Prisustvovali Bečić, Medojević, Spajić, Joković, Vukšić, Ibrahimović…

Sastanku nisu prisustvovali nosilac izborne liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao ni predvodnik liste Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković i Narodnog pokreta „Pravda za sve“ Vladimir Leposavić

Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića sa predstavnicima političkih partija koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima 11. juna održan je danas u Vili Gorica u Podgorici.

Na sastanku se razgovaralo o ključnim temama za dalji razvoj Crne Gore.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Sastanku sa Milatovićem su prisustvovali predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, predstavnik Demokratske partije socijalista (DPS) Abaz Dizdarević, nosliac liste „Narodne koalicije“ Dejan Vukšić, lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, nosilac liste Pokreta Preokret Srđan Perić, predsjednik Force Genci Nimanbegu, predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj, lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović i nositeljka liste „Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!“ Dragica Perović Ivanović.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Sastanku njijesu prisustvovali nosilac izborne liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao ni predvodnik liste Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković i Narodnog pokreta “Pravda za sve” Vladimir Leposavić.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

Nastavite sa čitanjem

POLITIKA

Knežević neće na sastanak kod Milatovića: Zahvaljujući DF-u ubjedljivo ste pobijedili Đukanovića

On poziva Milatovića, pošto je rekao da je predsjednik svih građana Crne Gore, da ako želi razgovor sa njima, da prvo podnese ostavku na mjesto jednog od lidera Pokreta Evropa sad, da se obaveže da će uticati na Milojka Spajića da neće poći sa DPS-om

Predsjednik Demokratske narodne partije i nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević sinoć je u sali Doma vojske u Pljevljima, na skupu koalicije „Za budućnost Crne Gore“ odgovorio na poziv za sastanak predsjednika države Jakova Milatovića i jasno kazao da neće prisustvovati sastanku.

„Gospodine Milatoviću, zahvaljujući glasovima Demokratskog fronta, zahvaljujući pozivu Andrije Mandića, zahvaljujući svima nama, ostvarili ste ubjedljivu pobjedu nad Milom Đukanovićem 2. aprila. Iako ste nas do 19. marta optuživali da smo dvije strane iste medalje i da želimo da idemo sa Demokratskom partijom socijalista i da smo sve dogovorili sa Milom Đukanovićem. Pokazali smo odgovornost, pokazali smo mudrost, pokazali smo ozbiljnost jer smo znali da će građani Crne Gore da glasaju najviše protiv Mila Đukanovića, a tek onda za Jakova Milatovića u drugom krugu“, kazao je Knežević.

Da je to istina, Knežević istiće da to pokazuju i 22. i 23. april, kada je na Milatović Glavnom odboru ostao u ubjedljivoj manjini, da ga nije glasao nijedan član u sukobu sa Milojkom Spajićem.

„To je najbolji pokazatelj kako je varljiva narodna volja i kako ljudi jasno opredjeljuju ko i što govori, a ko što radi. I zato želim da Vas obavijestim iz Pljevalja da sam ja sa razrednim straješinama završio davne `98. godine i da je moj razredni starješina, posljednji u životu, Vojislav Knežević i da ja ne želim novog razrednog starješinu Jakova Milatovića“, kazao je Knežević.

On poziva Milatovića, pošto je rekao da je predsjednik svih građana Crne Gore, da ako želi razgovor sa njima, da prvo podnese ostavku na mjesto jednog od lidera Pokreta Evropa sad, da se obaveže da će uticati na Milojka Spajića da neće poći sa DPS-om, „jer svi vide u ovom trenutku šta rade ambasade, međunarodni faktor PES i DPS“.

„A kada pogledate listu PES-a i DPS-a , ne zna se ko je PES, a ko je DPS. To su naši uslovi za razgovor ali ne među petnaestoricom u krugu, nego oči u oči, među kamerama. Da obeća da neće slušati ambasade i da će Ustav i zakoni CG biti osnovno mjerilo tokom upravljanja njegovog predsjedničkog mandata“, zaključio je Knežević.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije