Connect with us

DRUŠTVO

KOMISIJA MUP-A

Provjeravaju se diplome 103 policijska službenika

Pod lupom dilome koje dolaze iz BiH, Srbije i sa Kosova

Komisija za provjeru validnosti diploma policijskih službenika formirala je 103 predmeta. Iz MUP-a su TVCG saopštili da provjeravaju diplome koje dolaze iz BiH, Srbije i sa Kosova, ali da vjeruju da će se ispostaviti da je najveći broj prijava podnijet bez osnova.

U 103 slučaja MUP provjerava školovanja policijskih službenika. Stigle su im 73 prijave, a neke od njih, poslužile su im i da evidentiraju sumnjive obrazovne ustanove i samoinicijativno formiraju predmete.

Državni sekretar u MUP-u Mersudin Gredić kaže da obično postoji određeni broj visokoškolskih ustanova koje su vezane za prijave službenika.

„Na osnovu te mape puta provjeravamo koliko i da li ima druguih službenika koji su svoje obrazovanje eventualno sticali na tim obrazovnim ustanovama“, kaže Gredić.

No, sigurno je da te ustanove neće blagonaklono gledati na to što su pod lupom njihove diplome.

„Mi smo do sada uputili Interpolu 79 zahtjeva i još zahtjeva je u proceduri kod naših međunarodnih partnera i čekamo odgovore. Iz ovih 34 zahtjeva za koje smo dobili određene informacije, nijesmo stali, već želimo i da u tim predmetima proširimo pitanja“, objašnjava Gredić.

Nadležne interesuje mnogo toga i različita su pitanja koja idu putem Interpola. Sve ono što je vezano za studiranje, položenim ispitima, terminima i mnoge druge stvari o kojima Gredić, kako je kazao, ne može sada da govori kako ne bi ugrozio vođenja ovih postupaka.

DRUŠTVO

CeMI poziva građane da budu posmatrači parlamentarnih izbora

da se prijave za posmatrače putem aplikacije ferizbori.me i veb sajta CeMI-ja.

Foto: CEMI

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je građane, koji žele da doprinesu što većem stepenu demokratičnosti parlamentarnih izbora, da se prijave za posmatrače putem aplikacije ferizbori.me i veb sajta CeMI-ja.

PRIJAVI SE NA: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSePen8FTei4jVNnv1W8Fs7X5PFeMbCQiizhO6Ec887gyH6PdA/viewform?mibextid=Zxz2cZ

Šef Pravnog odjeljenja u CeMI-ju, Ognjen Mitrović, kazao je da će CeMI posmatrati i ove parlamentarne izbore, koji će biti održani 11. juna.

„Naš cilj je da obezbijedimo posmatrače na svim biračkim mjestima jer je to jedini način kako bismo zaštitili integritet izbornog procesa. Do sada nam se prijavio zaista značajan broj građanki i građana Crne Gore. Imamo 700 prijava, ali da bismo bili u prilici da pokrijemo sva biračka mjesta, nedostaje nam još 600 posmatrača“, rekao je Mitrović.

Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora 2023, koje sprovodi CeMI, se realizuje u okviru projekta koji je podržala Britanska ambasada Podgorica.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Damir Ramčić đak generacije Srednje medicinske škole

Ramčić je učenik IV-4 odjeljenja, čiji je razredni Nikola Novak

Foto: Privatna arhiva

Učenik Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ iz Berana, Damir Ramčić, proglašen je za najboljeg u svojoj generaciji.

To je potvrđeno za Portal Berane online iz ove obrazovne ustanove.

Ramčić je učenik IV-4 odjeljenja, čiji je razredni Nikola Novak.

Piše: Berane online 

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Abazović: Riješen problem – naši mladi fizičari idu na olimpijadu u Tokio

„Hvala ministrima Goranu Đuroviću, Miomiru Vojinoviću, Biljani Šćepanović i privrednicima Crne Gore na ekspresnoj i nesebičnoj pomoći“

Foto: Vlada Crne Gore

Riješen problem – naši mladi fizičari i profesori idu u Tokio, saopštio je na Telegramu, predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

„Hvala ministrima Goranu Đuroviću, Miomiru Vojinoviću, Biljani Šćepanović i privrednicima Crne Gore na ekspresnoj i nesebičnoj pomoći. Vlada će ubrzano sprovesti procedure, a MVP (Ministarstvo vanjskih poslova) će pomoći oko dobijanja viza. Znanje ce uvijek naići na našu podršku. Učenicima želimo puno uspjeha i da nas obraduju medaljom“, poručio je Abazović.

„Vijesti“ su danas objavile da iako su još u aprilu pozvani na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju, najbolji srednjoškolci iz Crne Gore možda neće odmjeriti znanje sa vršnjacima jer su obrazovne intitucije zakazale u organizaciji.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da je uputio Abazoviću, i ministru prosvjete, Miomiru Vojinoviću, Inicijativu za hitno obezbjeđivanje sredstava i sprovođenje postupka za odlazak crnogorskih gimnazijalaca, njihovih mentora i predstavnika Ispitnog centra na Olimpijadu znanja iz fizike u Tokio.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović saopštio je danas da mladi fizičari moraju na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju te da će u komunikaciji sa privrednicima pokušati da riješi problem.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije