Connect with us

DRUŠTVO

SJEVER

Andrijevica: Narod odlazi, đaka sve manje; Sa 700 spali na 50 stanovnika u MZ Konjuhe

“U poslednjih nekolio godina u selu, gdje uglavnom obitavaju staračka domaćinstva, rođeno je svega jedno dijete, dok se u radnom odnosu nalazi samo nekoliko žitelja”

IZVOR: MONDO/GORAN SIVAČKI

Mjesni centar Konjuhe kod Andrijevice sa nekadašnjih sedamsto stanovnika, spao je na svega nešto više od pedeset, a u poslednjih nekoliko godina rođeno je samo jedno dijete.

Predsjednica ove mjesne zajednice, Vera Ćirić, za Portal RTCG komentariše drastične promjene demografske slike na sjeveru Crne Gore, i ovom dijelu andrijevičke opštine, u takozvanim potkomovskim selima.

“Ovo je podatak za jedan dugoročniji period, ali od poslednjeg popisa iz 2011. godine od devedeset stanovnika izgubili smo skoro pola, i novi popis će sigurno pokazati da je u svim tim selima ostalo svega oko pedeset stanovnika“, kazala je Ćirić.

On je objasnila da je Konjuhe 1948. godine, sa mjesnim centrom Brod, i sastavnim djelovima koji se zovu Dulipolje, Mimiće i Alje, brojalo blizu 700, a 1961. godine 532 stanovnika.

Statistika govori da je broj stanovnika u Konjusima 1981. godine iznosio 309 a 2003. godine 134, dok je 2011. godine to bilo svega 89.

“Danas, u ovom mjestu, ispod Komova, tokom čitave godine živi nešto više od 50 stanovnika, i to je za mene tužna činjenica”, kazala je Ćirić.

Prema njenim riječima, zbog ovako izražene migracije stanovništva, u centru sela više nema nekadašnje prodavnice, pošte, ambulante, kao ni pogona za proizvodnju sira, dok se Omladinski dom koristi jedino za obavljanje sahrana.

“Tako sumornu sliku, ovog nekad izuzetno živog sela, upotpunjuje i podatak da Osnovnu školu u Konjusima, zajedno sa područnim odjeljenjem u susjednim Đulićima, pohađa svega tridesetak đaka, iako se zna da je u ovoj obrazovnoj ustanovi nekada bilo i po 400 učenika”, kazala je predsjednica Mjesne zajednice.

Ona podsjeća i na činjenicu da do mjesnog centra Brod autobus odavno ne dolazi i pored toga što je prije nekoliko decenija na relaciji Berane – Konjuhe, i obratno, autobus saobraćao tri puta dnevno.

“U poslednjih nekolio godina u selu, gdje uglavnom obitavaju staračka domaćinstva, rođeno je svega jedno dijete, dok se u radnom odnosu nalazi samo nekoliko žitelja”, kazala je Ćirić.

Ona smatra da se u prethodnim decenijama i godinama selima poklanjalo malo pažnje.

“Rijetko ko je dobijao šansu za zaposlenje. U takvom ambijentu momci su se teško odlučivali za brak, dok su mnogi odlazili u neka druga mjesta trbuhom za kruhom. Rastužim se kad se sjetim kako se nekad živjelo. Nema veselih kola, nema momačke i djevojačke pjesme. Okupljamo se samo na sahranama, a ako se ovako nastavi, uskoro neće imati ko koga da sahrani”, priča predsjednica mjesne zajednice Konjuhe.

Mještani, kako kaže, preko različitih akcija, pokušavaju da poprave ovako sumornu sliku, ali narod jednostavno odlazi, uz ubjeđenje da pod ovakvim uslovima ovdje nema života.

“Da li će nova Vlada koja je, kako vidim, uvela i resor za demografiju, nešto popraviti, ostaje da se vidi” – kaže Ćirić.

Predsjednica ove mjesne zajenice i na primjeru sela Jošanica pokazuje koliko je situacija ozbiljna, a posljedice migracija pogubne.

“Prema popisu selo Jošanica, koje je u našoj Mjesnoj zajednici, 1948 godine brojalo je 435 stanovnika, 2011. godine 97. Taj broj će sada biti minimalan” – kaže Ćirić.

Ona dodaje da ništa bolja slika nije ni u ostalim potkomovskim selima gdje se bilježi drastičan pad stanovnika.

“Tako je selo Đuliće 1948. godine imalo 317 stanovnika, a 2011. jedva stotinu. Susjedno selo Košutići imalo je nekada 408 žitelja. Selo Cecuni je imalo svega 55 stanovnika na posljednjem popisu 2011. godine, dok je nekada tu živjelo 400 stanovnika. Drastičan pad se bilježi i u selu Kuti, koje je nekada imalo 200 stanovnika, a danas deset puta manje“, kaže predsjednica Mjesne zajednice Konjuhe.

Da je situacija dramatična i u samom gradskom jezgru u Andrijevici, govori podatak da je prema poslednjem popisu ova varoš imala oko hiljadu stanovnika, dok se danas procjenjuje da nema ni pola od tog broja.

Portal RTCG je nedavno pisao o tome kako je samo u prvih petnaest dana ove školske godine, Osnovnu školu “Bajo Jojić” u Andrijevici napustilo pet učenika, koji su se sa svojim roditeljima negdje raselili.

(RTCG)

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) NVO “Škola sporta Iva”: Održano predavanje na temu “Značaj zaštite životne sredine i zdravih stilova života” na Lokvama

„Sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu da se djeca RE populacije upoznaju sa značajem boravka u prirodi, njenom zaštitom kao i važnostima sporta“, kazao je osnivač i predsjednik ove organizacije za naš Portal, Ivan Babović

Foto: Privatna arhiva

U turističkom kompleksu “Skrivena” na Lokvama, kod Berana, održano je predavanje na temu “Značaj zaštite životne sredine i zdravih stilova života”, u skopu projekta “Sportom do bolje inkluzije Roma u društvo”.

Foto: Privatna arhiva

Projekat realizuje NVO “Škola sporta Iva” iz Berana, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Foto: Privatna arhiva

„Sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu da se djeca RE populacije upoznaju sa značajem boravka u prirodi, njenom zaštitom kao i važnostima sporta“, kazao je osnivač i predsjednik ove organizacije za naš Portal, Ivan Babović.

Foto: Privatna arhiva

Navode da najmlađi nisu krili oduševljenje prilikom posjete pomenutom turističkom kompleksu, a većina je istakla da im je to i prvi put da borave na Lokvama.

Foto: Privatna arhiva

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Andrijevica: Asfalt na putu preko Trešnjevika u katastrofalnom stanju, pretvoren u rupe i kratere

Da se saobraćajnica nalazi u katastrofalnom stanju potvrđuje i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, apelujući na Direkciju za saobraćaj da čim vremenske prilike dozvole započne sanaciju

Foto: D. Jovović

Brojni zahtjevi upućeni Vladi Crne Gore da se regionalnom putu koji od Andrijevice, preko Trešnjevika, vodi do Mateševa posveti više pažnje nijesu urodili plodom. U to će se uvjeriti svi oni koji se upute ovom prometnom saobraćajnicom koja je najkraća veza između nekoliko opština na sjeveru Crne Gore sa novoizgrađenim auto-putem. Naime, ovaj put iz dana u dan doživljava sve veća oštećenja tako da se saobraćaj odvija krajnje otežano.

Zbog prolaska teških kamiona i uklanjanja snijega sa kolovoza, u minulih dva mjeseca na brojnim mjestima došlo je do potpunog pucanja asfaltne podloge i otvaranja velikih rupa i kratera, tako da se vozači često žale da su na ovom putu njihova vozila havarisana. Da se saobraćajnica nalazi u zaista katastrofalnom stanju potvrđuje i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, apelujući na Direkciju za saobraćaj da, čim to vremenske prilike dozvole, pristupe sanaciji.

Foto: D. Jovović

„S obzirom na to da je put preko Trešnjevika regionalnog karaktera lokalna uprava nema nadležnosti da ga održava i da tamo uspostavlja režim saobraćaja. To radi država i ja ponovo apelujem da nadležne službe preduzmu hitne mjere kako bi se ovaj put doveo u red. Tim prije, jer je trenutno stanje na ovom putu, zbog velikih oštećenja kolovoza, katastrofalno. Konačno, ovaj put mora da dobije znatno ozbiljniji tretman kada je njegovo održavanje u pitanju“, kazao je Ćulafić.

Mještani smatraju da su ovakvom stanju, u dobroj mjeri, kumovali teški kamioni koji preko Trešnjevika svakodnevno prevoze nedozvoljene terete.

„Od kako je otvorena prva dionica auto-puta i usled rekonstrukcije saobraćajnice Berane – Bijelo Polje put preko Trešnjevika postao je izuzetno prometan. I pored toga što se radi o uskom kolovozu sa mnoštvom nepreglednih krivina ovim putem svakodnevno krstari veliki broj kamiona sa prikolicama koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja i koji svojom težinom stvaraju ozbiljna oštećenja na kolovozu. Sve to govori da se ne pridaje pažnja održavanju ovog puta i da uspostavljeni režim saobraćaja treba da se koriguje“, kazao je mještanin Milutin Đurković.

I vlasnici ugostiteljsko-uslužnih objekata na Komovima navode da loš put preko Trešnjevika usporova dolazak turista na ovo područje.

Foto: D. Jovović

„Veliki broj turista iz čitavog svijeta hita da posjeti Komove, jer se radi o izuzetno atraktivnoj destinaciji. Međutim, ti turisti kad naiđu na prilazne puteve koji preko Trešnjevika vode ka Štavnoj i Komovima hvataju se za glavu, jer ne vjeruju da nešto ovako postoji. Tako oni, pored ovakve prirodne ljepote kojom raspolažu naši krajevi, sa sobom odnose ružne slike o našim putevima. Pred ovakvom činjenicom nadležni bi trebalo dobro da se zamisle, jer se sa ovako lošim putevima ne može razvijati turizam“, navodi Mikša Ćulafić, jedan od vlasnika uslužno- turističkog objekta na planini Štavna.

Nadležni da shvate značaj saobraćajnice od Andrijevice do Mateševa

Mještani ističu da je krajnje vrijeme da nadležni shvate značaj puta preko koji od Andrijevice preko Trešnjevika vodi do Mateševa.

„Dužina ovog puta iznosi 35 kilometara. Međutim, u datim okolnostima, zbog lošeg stanja saobraćajnice preko Trešnjevima, primorani smo da koristimo put preko Mojkovca i Kolašina u dužini od oko sto kilometara. No, i taj put se nalazi u fazi rekonstrukcije, zbog čega se vozači suočavaju sa otežanim putovanjem i dugotrajnim zastojima. Treba imati u vidu da je put preko Trešnjevika, zbog neadekvatnog čišćenja snijega u zimskom periodu, često neprohodan i da je po prioritetima održavanja svrstan u petu kategoriju. Ovo su podaci koji opominju da država mora konačno da shvati da i narod ovoga kraja ima pravo na život“, poručili su mještani.

(Izvor: Dan)

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Vlada smijenila direktoricu Kliničkog centra Ljiljanu Radulović

Novi direktor prema nezvaničnim saznanjima RTCG biće kardiohirurg Aleksandar Radović

Dr Ljiljana Radulović

Vlada je na današnjoj sjednici smijenila direktoricu Kliničkog centra Crne Gore Ljiljanu Radulović, saznaje Portal RTCG. Novi direktor prema njihovim nezvaničnim saznanjima biće kardiohirurg Aleksandar Radović.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun predložio je Vladi prošle sedmice razrješenje direktorice Kliničkog centra Ljiljane Radulović.

Šimun je zatražio detaljnu analizu poslovanja zdravstvenih ustanova, uključujući i rad direktora.

Nakon pregleda dokumentacije i provjere rada od strane Komisije, Šimun je smijenio i direktora podgoričkog Doma zdravlja Danila Jokića i Doma zdravlja u Herceg Novom Aleksu Đekića.

Šimun je naveo da će uslijediti smjene svih koji nijesu radili po zakonu i propisima, a koji su time ugrozili rad ustanove i pacijente.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije