Connect with us

EKONOMIJA

PREMIJER NAJAVIO

Spajić: Dolaze bolja vremena!

„Insistiraćemo da se direktori biraju po stručnom, a ne po političkom ključu“

Foto: Evropa sad

Pljevlja su dugo vremena bila u zapećku centralnih vlasti, ali su ta vremena prošla i za ovaj grad dolazi neko novo, bolje vrijeme.

To je poručio premijer Milojko Spajić tokom svoje prve radne posjete rodnom gradu od kada je nedavno izabran na tu funkciju. Predsjednik Vlade je u radnoj posjeti bio sa ministrom urbanizma prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Jankom Odovićem i ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem.

„Ovdje smo da napravimo rezultat i za Pljevlja i za Crnu Goru i mislimo da nema takmičenja između Podgorice i Pljevalja već da možemo zajedno da radimo i profitiramo od svih projekata koje planiramo u budućnosti. Danas smo imali i prezentaciju u Rudniku uglja i u Termoelktrani i dobili smo informaciju o budućim projektima. Zadovoljni smo sa projektima koje su nam izložili. Međutim, dodali smo još par zadataka i još par projekata koje očekujemo u budućnosti tako da jedva čekamo da vidimo neka nova Pljevlja“, rekoa je Spajić.

Upitan da pojasni o kojim se projektima radi premijer je odgovorio da su govorili o postojećim projektima toplifikacije i ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja.

„U Rudniku smo govorili o projektu izmještanja Ćehotine koji je jako bitan i dobiće podršku Vlade. Takođe za Rudnik uglja ima jednu vrstu problema sa cijenom uglja i mi ćemo kao Vlada pomoći da se taj problem sa Elektroprivredom riješi. Imamo par ideja što se tiče novih postrojenja cementare i krečane kao i Vektra Jakić. Takođe od toplifikacije bolja iskorišćenost te energije, a pominjana su i neka poljoprivredna domaćinstva. Ne bih otkrivao te projekte dok ih ne prestavimo kao jedan paket“, rekao je premijer.

Kazao je da se govorilo da se toplifikacija Pljevalja završi do kraja 2024 godine, ali da u tom slučaju ne bi mogli da ispune neke dodatne radove koji su u planu.

„Ti dodatni radovi dodatno smanjuju emisiju gasova i dodatno smanjuju zagađenje i povećavaju efikasnost TE i rentabilnost elektrane. Tako da je negdje odluka bila da se do kraja 2025 završi i rekonstrukcija i toplifikacija“, rekao je Spajić.

Upitan da prkomentariše nedavne proteste građana i zahtjeve lokalne vlasti da se za direktora Rudnika uglja izabere Milan Lekić, Spajić je kazao da je Odbor direktora kojeg je izabran za vrijeme prethodne Vlade izabrao izvršnog direktora i da se oni u to neće miješati.

„Koliko čujemo po konkursu je bilo i sve je bilo zakonito, tako da se mi kao centralna vlast nećemo miješati u taj dio. Kao što smo negdje i najavljivali 44. Vlada će insistirati da se izvršni direktori uvijek biraju po stručnom, a ne po političkom ključu. Očekivaćemo od svakog Odbora direktora da isključivo proofesionalce stavi za izvršne direktore“, rekao je crnogorski premijer.

Ministar urbanizma prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, kazao da će rad Vlade „što se tiče Pljevalja biti usmjeren na ekologiju jer imamo katastrofalne pokazatelje obolijevanja od kancera“.

„Naš rad će biti usmjeren na sprečavanje odliva mladih ljudi iz Pljevalja. Kao što vidimo ove godine u Gimnaziju se upisalo 47 đaka a u mojoj generaciji ih je bilo skoro dvjesta. Trudićemo se u saradnji sa opštinom i predsjednikom da svi zajedno doprinesemo da Pljevlja budu mjesto za život koje će biti privlačno za mlade ljude koji će imati ne samo posao nego i druge mlade sadržaje, kao što su nekad imali“, rekao je Odović koji je kao i mnogi mladi Pljevljaci, uključujući i premijera, nakon završenog školovanja nastavio da živi van rodnih Pljevalja.

On je kazao da se sadašnja Vlada može nazvati i vlada Pljevalja jer u njoj imaju tri Pljevljaka.

„I ministarka Nišić je takođe iz Pljevalja, tako da ćemo sigurno uraditi mnogo stvari između ostalog moramo razmišljati kako ćemo privredu oživljeti. Vidjeli ste Vektri Jakić stoji prazan. Unutra imate odličnu peletaru, koja ne radi. Imamo i potencijala što se tiče poljoprivrednog razvoja. Sve to moramo uvezati. I moramo razmišljati gdje sve strateški staviti. Ne može sva industrija da bude na jednom mjestu i jednoj regiji, moramo razmišljati i ekološki i o održivom načinu planiranja privrede i života. Imamo i mnoge projekte koji se tiču ne samo toplifikacije već i projekte iz oblasti energetske efikasnosti koji će takođe doprinjeti boljoj ekološkoj slici u Pljevljima“, rekao je Odović.

Kazao je da su kreditna zaduženja Vektre Jakić 40 miliona eura.

„Znate li gdje se država upisala, kojoj Vektra Jakić duguje za radnike, poreze i doprinose, na jednom podrumu od 19 metara kvadratnih. Ono što se mora uraditi je da se pokrene licitacijska prodaja toga da se iz tog stečaja izađe. Da se namire povjerioci, srazmjerno tome koliko može da se od prodaje dobije, a onda da opština ili država kupe Vektru Jakić ali da se proizvodnja ponovo pokrene. Da li zante da Vektra Jakić koja toliko duguje, i dalje dobija koncesije i šta se dešava sa našim šumama, nestaju. Sve to ova Vlada mora da uzme u obzir i moraće to da se promijeni“, rekao je Odović.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da je uživao u današnjoj posjeti Pljevljima i da „su ovo Pljevlja kakva želim, jer smo danas bili svi zajedno i predsjednik opštine i predstavnici privrednih subjekata i vlada i pokazali smo da možemo zajedno puno toga uraditi“.

„Ovaj grad ima probleme i od toga niko ne bježi, ali ovaj grad i država imaju premijera koji ima izuzetno izražen ekonomski nerv i spremnost da se uhvati u koštac sa sa problemima. Mi ćemo ga pratiti, slijediti i pokušati da svako u svom resoru da svoj doprinos na način da građani zaista osjete benefit od ove 44 Vlade. Došli smo na krilima velikih očekivanja i ono što sigurno nećemo dozvoliti da ta očekivanja naroda budu iznevjerena“, rekao je Mujević.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

U Beranama plate ispod prosjeka

Ispod prosjeka su zarade još u 19 opština, dok su iznad državnog prosjeka zabilježene u svega pet crnogorskih opština

Prosječna zarada u Crnoj Gori iznosi oko 800 eura, ali takvim primanjima teško da može da se pohvali veliki dio crnogorskih građana.

Sudeći prema zvaničnoj statistici Monstata, samo stanovnici pet crnogorkih opština od ukupno 25 primaju plate u rangu ili iznad državnog prosjeka. Kada je riječ o sjevernom regionu, u većini opština zarade su daleko od prosjeka na državnom nivou, a i broj zaposlenih nije na zavidnom nivou.

Najniže zarade primaju stanovnici Bijelog Polja, koje je nekada važilo za industrijski centar na sjeveru. Prosječna zarada u tom gradu je 657 eura. Nešto bolje plate imaju radnici u Petnjici, gdje prosječna plata iznosi 668 eura. Zatim slijedi jedna od najmlađih opština, Tuzi, u kojoj je prosječna zarada oko 680 eura. Za nijansu bolju zaradu primaju građani Andrijevice, odnosno svega osam eura više, tačnije 688.

Zarade daleko ispod državnog prosjeka primaju i stanovnici nekih od primorskih opština. Plata od 712 eura prosječna je u Ulcinju, za četiri eura je veća u centralnoj regiji, odnosno u Danilovgradu gdje je 716 eura, prosječan lični dohodak od 724 eura realnost je najvećeg bokeškog grada Herceg Novog, koliko iznosi i prosjek u Šavniku, koji je jedna od najnerazvijenijih opština. Za samo dva eura veća je prosječna plata u Rožajama, gdje iznosi 726 eura, dok je u Gusinju prosjek 729 eura. U Mojkovcu prosječna plata obračunata je na 737 eura. Po 746 eura prosječno primaju stanovnici Berana i Kolašina, a zaposleni u Baru imaju svega 12 eura veću prosječnu platu, odnosno 758 eura. Žabljak kao ljetnji planinski i turistički centar može da se pohvali prosjekom od 762 eura, dok Budvani, iako žive u prestonici turizma, primaju identičan iznos kao i stanovnici Plužina – 770 eura.

Ispod prosjeka primaju i stanovnici Nikšića i Plava, gdje prosječne zarade iznose 793, odnosno 795 eura po stanovniku.

Iznad državnog prosjeka zarade su zabilježene u svega pet crnogorskih opština. U Kotoru, gdje iznosi 810 eura, na Cetinju, gdje je izračunata na 824 eura, i u Podgorici, gdje je prosječna zarada obračunata za oko 12 eura više nego u prestonici i iznosi 836 eura. Na vrhu liste najplaćenijih stanovnika nalaze se najmlađa opština Zeta, gdje prosječna zarada iznosi 892 eura, i Tivat, koji već godinama dominira na listi, gdje je prosječna zarada daleko iznad crnogorskog prosjeka i iznosi čak 975 eura. Kada je riječ o visokoj zaradi u ovoj opštini, činjenica je da je visokokotirana zbog nižeg broja stanovnika, a samim tim i radnika, te nije riječ o nekom ekonomskom bumu.

Većina zaposlenih radi u javnom sektoru

U Crnoj Gori, prema podacima Uprave prihoda i carina, ukupno je zaposleno oko 240 hiljada građana, od čega gotovo 80 hiljada ili svaki treći radi u javnoj administraciji.

Da je država najbolji poslodavac, dokazuje činjenica da mladi najviše žele da zasnuju radni odnos u nekoj od državnih firmi, a mnogi napuštaju privatnike zbog boljih zarada i uslova u javnoj upravi.

Tako, u zemlji sa nešto više od 600 hiljada stanovnika, radi tek svaki drugi građanin, od čega trećina u javnom sektoru. Prema podacima Uprave prihoda i carina, koji su dostavljeni portalu Bankar, u Crnoj Gori je ukupno 239.494 zaposlenih.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Struja za domaćinstva poskupljuje za 5,63 odsto

Poskupljenje od oko 5,63 odsto u prevodu znači da bi prosječni račun za struju od 50 eura ubuduće mogao biti veći oko dva i po eura, što će varirati zavisno od perioda kada je najveća potrošnja domaćinstva

Foto: Pixabay

Regulatorna agencija za energetiku donijela je konačnu odluku da struja za domaćinstva poskupi za 5,63 odsto, od 1. januara naredne godine.

Do poskupljenja je došlo na osnovu zahtjeva CEDIS-a, dok EPCG nije tražila uvećanje za svoje stvake na računu.

Najavljeno povećanje cijena struje za građane je novi udar na budžet, dok ekonomisti upozoravaju, da iako se ne radi o velikom povećanju, ono će neminovno dovesti do talasa poskupljenja ostalih proizvoda.

Poskupljenje od oko 5,63 odsto u prevodu znači da bi prosječni račun za struju od 50 eura ubuduće mogao biti veći oko dva i po eura, što će varirati zavisno od perioda kada je najveća potrošnja domaćinstva.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Struja bi mogla da poskupi

Zbog porasta troškova za nabavku energije

Foto: RTCG

Cijena struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem, prema trenutnoj fazi postupka utvrđivanja, mogla bi od naredne godine da poraste, uslovljena porastom troškova za nabavku energije za pokrivanje tehničkih gubitaka u sistemu usljed rasta cijena na veleprodajnom tržištu.

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) donijela je izvještaj po mišljenjima i primjedbama na izvještaj o analizi dokumentacije po zahtjevu Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za narednu i 2025. godinu.

Predstavnici regulatora su objasnili da će odluka o utvrđivanju cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije biti donijeta nakon održavanja otvorenog dijela sjednice Odbora REGAGEN, uzimajući u obzir eventualno dostavljene nove argumente, informacije i dokumentaciju na samoj sjednici koja će se održati u ponedeljak.

„Zbog toga, informacije o visini regulatorno dozvoljenog prihoda Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) kao i njegovog uticaja na cijene za korisnike distributivnog sistema koje u ovom trenutku dijelimo sa javnošću, nijesu konačne“, navodi se u saopštenju regulatora u vezi sa trenutnim rezultatima obrade zahtjeva CEDIS-a.

CEDIS je zahtijevao regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponuje u cijene za narednu godinu od 111,08 miliona eura, a za 2025. od 116,38 miliona eura.

REGAGEN je, na osnovu dokumentacije dostavljene od CEDIS-a u ovoj fazi postupka, ocijenila osnovanim regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponuje u cijene za narednu godinu u iznosu od 94,6 miliona eura, što je 16,48 miliona eura, odnosno 14,84 odsto manje od zahtijevanog iznosa.

REGAGEN je ocijenila osnovanim regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponuje u cijene za 2025. godinu u iznosu od 108,16 miliona eura, što je 8,22 miliona eura, odnosno 7,06 odsto manje od zahtijevanog iznosa.

„Uz pretpostavku primjene iste cijene električne energije koju određuje snabdjevač u narednoj kao u ovoj godini, postupak utvrđivanja cijena za korišćenje sistema u narednoj godini u ovoj fazi rezultira povećanjem mjesečnog računa 3,64 odsto za prosječnog kupca priključenog na 35 kV naponski nivo, 3,82 odsto za prosječnog kupca priključenog na deset kV naponski nivo, 0,67 odsto za prosječnog kupca sa mjerenjem snage priključenog na 0,4 kV naponski nivo i 4,71 odsto za prosječnog kupca bez mjerenja snage sa jednotarifnim mjerenjem priključenog na 0,4 kV naponski nivo“, navodi se u saopštenju.

Iz REGAGEN-a su kazali da najviše kupaca priključenih na distributivni sistem pripada kategoriji domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem.

„Postupak utvrđivanja cijena u ovoj fazi rezultira povećanjem mjesečnog računa u narednoj godini za prosječnog kupca iz ove kategorije za 1,51 eura, odnosno 5,63 odsto, uz pretpostavku primjene iste cijene električne energije koju određuje snabdjevač kao u ovoj godini“, precizirali su iz REGAGEN-a.

Navedena povećanja cijena su u najvećoj mjeri uslovljena porastom troškova za nabavku energije za pokrivanje tehničkih gubitaka u sistemu, usljed rasta cijena električne energije na veleprodajnom tržištu.

„S obzirom na to da je navedena procjena za kupce iz kategorije domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem vršena na osnovu prosječne potrošnje u višoj i nižoj tarifi (36 odsto u nižoj i 64 odsto u višoj tarifi), ističemo da kupac može upravljati svojom potrošnjom i time uticati na svoj mjesečni račun. Naime, kada bi kupac sa prosječnom potrošnjom, 45 odsto energije koju potroši na mjesečnom nivou koristio u nižoj tarifi, a 55 odsto u višoj, njegov račun se ne bi povećao u odnosu na ovu godinu“, naveli su iz REGAGEN-a.

Informacije o periodima primjene više i niže tarife u toku dana potrošač može naći na svom računu za struju.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije