Connect with us

EKONOMIJA

MARŠALOV PLAN

Izračunajte kolika će vam biti plata ako „prođe“ Evropa sad

Ministar finansija Milojko Spajić je predvidio povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura, a prosječne sa sadašnjih 530 na 700 eura

Vlada Crne Gore je na svom sajtu objavila kalkulator za izračunavanje zarade koju građani mogu imati ukoliko bude primijenjen program Evropa sad, odnosno Maršalov plan. Kolika vam je plata možete izračunati OVDJE.

Ministar finansija u Vladi Crne Gore Milojko Spajić je 28. septembra u okviru programa koji je nazvao „Maršalov plan – Evropa sada“ najavio da će od 1.januara 2022. godine biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje. Rekao je i da će biti uveden neoporezivi dio zarade od 700 eura bruto, kao i progresivno oporezivanje zarada iznad 1.000 eura, što bi, kako je procijenio, uticalo da prosječna plata do kraja naredne godine poraste na 700 eura.

Ministar finansija je predvidio i povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura a prosječne sa sadašnjih 530 na 700 eura. Prema projekciji Spajića, na iznos postojeće minimalne zarade od 250 eura, dažbine sada iznose 160 eura, dok bi na budući iznos minimalca od 450 eura troškovi bili 115 eura.

Iz Ministarstva su naveli da će se poslodavcima isplatiti da ubuduće osiguravaju radnike na puni iznos zarade, jer bi imali iste ili čak i manje troškove.

Naveli su primjer u kojem je radnik osiguran na minimalnu platu od 250 eura, na koje se plaćaju dažbine od 160 eura, a da mu poslodavac na ruke isplaćuje još 150, čime je ukupni trošak 560 eura. Ako bi sada radnika osigurao na novi iznos minimalca od 450 eura, bez isplata na ruke, imao bi dažbine od 115 eura, odnosno ukupni trošak bio bi 565 eura.

1 Comment

1 Comment

  1. Mihajlovic Momir

    01.02.2022. 19:00 at 19:00

    Koji je iznos pune invalidske penzije koja sad iznosi 360 e

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Abazović: Postigli smo spektakularne rezultate, prihodovano 225 miliona eura više nego lani

„Nijesmo se plašili hrabrih odluka i zato su svi parametri rekordni. Borba protiv korupcije, razbijanje monopola i veća disciplina uslovili su ovakve rezultate”, napisao je Abazović

Foto: Screenshot

Crna Gora je postigla spektakularne ekonomske rezultate i to prije početka glavne turističke sezone, saopštio je premijer Dritan Abazović.

On je na Tviteru napisao da je prihodovano 225 miliona eura više nego prošle godine i dodao da će predložiti rebalans budžeta zbog pozitivnih stvari.

“Nijesmo se plašili hrabrih odluka i zato su svi parametri rekordni. Borba protiv korupcije, razbijanje monopola i veća disciplina uslovili su ovakve rezultate”, napisao je Abazović.

On se zahvalio ministru finansija Aleksandru Damjanoviću i svim članovima 43. Vlade, kao i zaposelnima u javnoj administraciji na predanom radu.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Od ponoći sve vrste goriva jeftinije osam do devet centi

Litar BMB 98 pojeftiniće osam centi pa će koštati 1,53 eura po litru. BMB 95 će koštati 1,49 eura po litru, što je pojeftinjenje od devet centi

Foto: Berane online

U Crnoj Gori će od ponoći sve vrste goriva pojeftiniti za osam ili devet centi.

Litar BMB 98 pojeftiniće osam centi pa će koštati 1,53 eura po litru.

BMB 95 će koštati 1,49 eura po litru, što je pojeftinjenje od devet centi.

Eurodizel i lož ulje jeftiniji su za devet centi, pa će od ponoći koštati 1,33 odnosno 1,29 eura po litru.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Radni dan da traje sedam sati: Sindikat oduševljen, poslodavci ne baš

Nakon najava da će i dalje rasti plate i penzije, iz Evrope sad juče su obećali i sat vremena manje rada dnevno, a danas poručili da će odmah nakon izbora to predložiti Socijalnom savjetu koji čine poslodavci, sindikati i Vlada

Foto: Pokret Evropa sad

Radni dan od sedam umjesto osam sati već drugi dan obećava Pokret Evropa sad, koji bi nakon narednih izbora mogao biti ključni činilac nove Vlade.

Ovu ideju sindikat dočekuje s oduševljenjem a poslodavci sa skepsom. Iz Unije poslodavaca u tome vide predizborno obećanje bez ozbiljne analize, a smatraju i da prije toga treba osigurati niz drugih pretpostavki.

U Uniji slobodnih sindikata, pak, kažu da je to ono zašta se odavnu zalažu i što je evropski trend koji donosi veću produktivnost.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije