Connect with us

EKONOMIJA

MARŠALOV PLAN

Izračunajte kolika će vam biti plata ako „prođe“ Evropa sad

Ministar finansija Milojko Spajić je predvidio povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura, a prosječne sa sadašnjih 530 na 700 eura

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Vlada Crne Gore je na svom sajtu objavila kalkulator za izračunavanje zarade koju građani mogu imati ukoliko bude primijenjen program Evropa sad, odnosno Maršalov plan. Kolika vam je plata možete izračunati OVDJE.

Ministar finansija u Vladi Crne Gore Milojko Spajić je 28. septembra u okviru programa koji je nazvao „Maršalov plan – Evropa sada“ najavio da će od 1.januara 2022. godine biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje. Rekao je i da će biti uveden neoporezivi dio zarade od 700 eura bruto, kao i progresivno oporezivanje zarada iznad 1.000 eura, što bi, kako je procijenio, uticalo da prosječna plata do kraja naredne godine poraste na 700 eura.

Ministar finansija je predvidio i povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura a prosječne sa sadašnjih 530 na 700 eura. Prema projekciji Spajića, na iznos postojeće minimalne zarade od 250 eura, dažbine sada iznose 160 eura, dok bi na budući iznos minimalca od 450 eura troškovi bili 115 eura.

Iz Ministarstva su naveli da će se poslodavcima isplatiti da ubuduće osiguravaju radnike na puni iznos zarade, jer bi imali iste ili čak i manje troškove.

Naveli su primjer u kojem je radnik osiguran na minimalnu platu od 250 eura, na koje se plaćaju dažbine od 160 eura, a da mu poslodavac na ruke isplaćuje još 150, čime je ukupni trošak 560 eura. Ako bi sada radnika osigurao na novi iznos minimalca od 450 eura, bez isplata na ruke, imao bi dažbine od 115 eura, odnosno ukupni trošak bio bi 565 eura.

1 Comment

1 Comment

  1. Mihajlovic Momir

    01.02.2022. 19:00 at 19:00

    Koji je iznos pune invalidske penzije koja sad iznosi 360 e

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

Abazović: Crna Gora je postigla rekordan izvoz od 700 miliona eura, najveći u istoriji!

“Ovo pokazuje da smo otpočeli sa diverzifikacijom crnogorske ekonomije, što je najvažniji zadatak ove Vlade. Crna Gora na pravom putu“, istakao je Abazović

Abazović, Foto: Gov.me

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je postignut novi rekord – izvoz je u 2022. godini iznosio 700 miliona eura i bio je najveći u istoriji Crne Gore.

„Nakon brojnih pokazatelja koji ukazuju da se Crna Gora ekonomski oporavlja od razorne ekonomske politike prošlog režima, želim sa vama da podijelim jednu sjajnu vijest: u 2022. godini Crna Gora je postigla rekordan izvoz u iznosu od 700.000.000 eura. Ako uporedimo izvoz 2022. sa, dosad, rekordnom 2019. godinom, izvoz je veći za čak 285 miliona eura“, naveo je Abazović na Telegramu.

Dodatno, kada gledamo pokrivenost uvoza izvozom, u 2022. godini je iznosio 19,8 odsto dok je 2019. godine iznosio svega 16 odsto.

„Ovo pokazuje da smo otpočeli sa diverzifikacijom crnogorske ekonomije, što je najvažniji zadatak ove Vlade. Crna Gora na pravom putu“, istakao je Abazović.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Aligrudić najavio: Penzije ćemo povećati za 2,5 odsto

Uvećane januarske penzije biće isplaćene 20. februara. I to je prvo usklađivanje penzija ove godine. Naredno je u maju, a treće u septembru

Aligrudić, Foto: TV Vijesti

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Penzije će od januara biti povećane dva i po odsto, kazao je za Radio Crne Gore v.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

Taj procenat, kako je pojasnio, je uslijedio nakon što je Monstat objavio rast zarada za prethodni kvartal, kao i potrošačkih cijena.

Uvećane januarske penzije biće isplaćene 20. februara. I to je prvo usklađivanje penzija ove godine. Naredno je u maju, a treće u septembru.

U Crnoj Gori, od 1. januara ove godine, stupanjem na snagu dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, minimalna penzija iznosi 270 eura.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Od sjutra skuplje sve vrste goriva

Benzin 95 i 98 skuplji po sedam centi, dizel šest

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Od sjutra pa u naredne dvije nedjelje važiće nove cijene goriva, pa će eurodizel biti skuplji za sedam centi, lož ulje za četiri centa, dok će benzin eurosuper 95 i 98 poskupjeti za po sedam centi.

To je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Tako će cijena eurodizela po litru iznositi 1,53 eura, lož ulja 1,56 eura, a benzina 95 1,48 eura do će benzin 98 koštati 1,58 eura.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije