Connect with us

DRUŠTVO

PODACI AGENCIJE ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE

Žugić za godinu zaradio preko 77.000 eura: Guverner Centralne banke odani Đukanovićev kadar

Žugića, koji važi za Đukanovićev kadar, ponovo je za guvernera Centralne banke predložio predsjednik Crne Gore iako pojedini ekonomisti i predstavnici partija smatraju da njim treba da se bavi tužilaštvo

Žugić, Foto: Screenshot

Guverneru Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoju Žugiću isplaćeno je 10.540,64 eura na ime povraćaja više uplaćenih doprinosa, pokazuju podaci dostavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), piše „Dan“.

Njemu je novac isplaćen u julu ove godine i to kroz tri isplate u iznosima od 6.587,84, 3.733,12 i 219,60 eura. Žugić je ovaj prihod prijavio u skladu sa obavezom propisanom Zakonom o sprečavanju korupcije, kojim je propisano da je svaki javni funkcioner dužan da prijavi svaku promjenu u imovini u iznosu većem od 5.000 eura.

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja o imovini i prihodima, Žugić je u 2021. godini na osnovu plate, koja je mjesečno u prosjeku bila oko 4.700 eura i drugih prihoda u Centralnoj banci i od povraćaja poreza za raniji period ostvario ukupan prihod od 77.199 eura, od čega oko 65.000 iz CBCG. Osim plate od oko 4.700 eura, Žugić je imao nadoknade od 200 do 400 eura u zavisnosti od mjeseca, ali i fiksnih 700 eura od rada u Savjetu za finansijsku stabilnost, navodi dalje podgorički Dan.

Guverner CBCG, kojeg je predsjednik države Milo Đukanović ponovo predložio za novi mandat iako pojedini ekonomisti i predstavnici partija smatraju da njim treba da se bavi tužilaštvo, a ne Skupština koja bi mogla da mu da mu povjeri ovu funkciju, nije dao dozvolu da mu Agencija za sprečavanje korupcije kontroliše stanje u bankama i drugim finansijskim institucijama.

Pravo na povraćaj preplaćenih doprinosa obveznici imaju na osnovu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Pravilnika o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa. Najviša godišnja osnovica iznosi oko 55.000 eura. Poreski obveznici imaju pravo na povraćaj doprinosa uplaćenih na ukupnu godišnju osnovicu koja prelazi navedeni maksimalni iznos. Prema Pravilniku o načinu i postupku povraćaja više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, koji je dostupan na sajtu Poreske uprave, povraćaj više plaćenih doprinosa vrši se po isteku kalendarske godine za prethodnu, na osnovu podataka o uplaćenim doprinosima koje je obveznik plaćanja doprinosa dostavio nadležnom poreskom organu.

Potraživalac preplaćenih doprinosa za to podnosi zahtjev nadležnom poreskom organu.

„Povraćaj više plaćenog doprinosa vrši se u roku od 30 dana od dana odlučivanja o zahtjevu za povraćaj više plaćenih doprinosa. Ako osiguranik ostvaruje pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa po više osnova osiguranja, povraćaj više plaćenih doprinosa se vrši po osnovu osiguranja za koje su plaćeni doprinosi nakon ostvarenja najviše godišnje osnovice. Ako više isplatilaca ima pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa, povraćaj više plaćenih doprinosa se vrši isplatiocima koji su izvršili uplatu doprinosa nakon što je osiguranik ostvario najvišu godišnju osnovicu, srazmjerno preplaćenom iznosu“, navodi se u pravilniku.

Odani Đukanovićev kadar

Radoje Žugić obavlja funkciju guvernera Centralne banke od 2016. godine, a prije tog imenovanja u Skupštini u kojoj je većinu imao DPS i njihovi koalicioni partneri, nakratko je bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.

U Đukanovićevoj vladi je bio ministar finansija, a u izvršnu vlast je došao iz Centralne banke Crne Gore. Prije toga je od 2004. do 2010. godine bio direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a i tu je došao sa mjesta zamjenika generalnog direktora Centralne banke Crne Gore za poslove platnog prometa. Žugić je bio i direktor Zavoda za obračun i plaćanja, filijala Podgorica, kao i sekretar Direkcije javnih prihoda Crne Gore i finansijski direktor Auto-moto saveza, podsjeća Dan.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

(FOTO) NVO “Škola sporta Iva”: Održano predavanje na temu “Značaj zaštite životne sredine i zdravih stilova života” na Lokvama

„Sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu da se djeca RE populacije upoznaju sa značajem boravka u prirodi, njenom zaštitom kao i važnostima sporta“, kazao je osnivač i predsjednik ove organizacije za naš Portal, Ivan Babović

Foto: Privatna arhiva

U turističkom kompleksu “Skrivena” na Lokvama, kod Berana, održano je predavanje na temu “Značaj zaštite životne sredine i zdravih stilova života”, u skopu projekta “Sportom do bolje inkluzije Roma u društvo”.

Foto: Privatna arhiva

Projekat realizuje NVO “Škola sporta Iva” iz Berana, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Foto: Privatna arhiva

„Sve aktivnosti su usmjerene u tom pravcu da se djeca RE populacije upoznaju sa značajem boravka u prirodi, njenom zaštitom kao i važnostima sporta“, kazao je osnivač i predsjednik ove organizacije za naš Portal, Ivan Babović.

Foto: Privatna arhiva

Navode da najmlađi nisu krili oduševljenje prilikom posjete pomenutom turističkom kompleksu, a većina je istakla da im je to i prvi put da borave na Lokvama.

Foto: Privatna arhiva

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Andrijevica: Asfalt na putu preko Trešnjevika u katastrofalnom stanju, pretvoren u rupe i kratere

Da se saobraćajnica nalazi u katastrofalnom stanju potvrđuje i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, apelujući na Direkciju za saobraćaj da čim vremenske prilike dozvole započne sanaciju

Foto: D. Jovović

Brojni zahtjevi upućeni Vladi Crne Gore da se regionalnom putu koji od Andrijevice, preko Trešnjevika, vodi do Mateševa posveti više pažnje nijesu urodili plodom. U to će se uvjeriti svi oni koji se upute ovom prometnom saobraćajnicom koja je najkraća veza između nekoliko opština na sjeveru Crne Gore sa novoizgrađenim auto-putem. Naime, ovaj put iz dana u dan doživljava sve veća oštećenja tako da se saobraćaj odvija krajnje otežano.

Zbog prolaska teških kamiona i uklanjanja snijega sa kolovoza, u minulih dva mjeseca na brojnim mjestima došlo je do potpunog pucanja asfaltne podloge i otvaranja velikih rupa i kratera, tako da se vozači često žale da su na ovom putu njihova vozila havarisana. Da se saobraćajnica nalazi u zaista katastrofalnom stanju potvrđuje i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, apelujući na Direkciju za saobraćaj da, čim to vremenske prilike dozvole, pristupe sanaciji.

Foto: D. Jovović

„S obzirom na to da je put preko Trešnjevika regionalnog karaktera lokalna uprava nema nadležnosti da ga održava i da tamo uspostavlja režim saobraćaja. To radi država i ja ponovo apelujem da nadležne službe preduzmu hitne mjere kako bi se ovaj put doveo u red. Tim prije, jer je trenutno stanje na ovom putu, zbog velikih oštećenja kolovoza, katastrofalno. Konačno, ovaj put mora da dobije znatno ozbiljniji tretman kada je njegovo održavanje u pitanju“, kazao je Ćulafić.

Mještani smatraju da su ovakvom stanju, u dobroj mjeri, kumovali teški kamioni koji preko Trešnjevika svakodnevno prevoze nedozvoljene terete.

„Od kako je otvorena prva dionica auto-puta i usled rekonstrukcije saobraćajnice Berane – Bijelo Polje put preko Trešnjevika postao je izuzetno prometan. I pored toga što se radi o uskom kolovozu sa mnoštvom nepreglednih krivina ovim putem svakodnevno krstari veliki broj kamiona sa prikolicama koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja i koji svojom težinom stvaraju ozbiljna oštećenja na kolovozu. Sve to govori da se ne pridaje pažnja održavanju ovog puta i da uspostavljeni režim saobraćaja treba da se koriguje“, kazao je mještanin Milutin Đurković.

I vlasnici ugostiteljsko-uslužnih objekata na Komovima navode da loš put preko Trešnjevika usporova dolazak turista na ovo područje.

Foto: D. Jovović

„Veliki broj turista iz čitavog svijeta hita da posjeti Komove, jer se radi o izuzetno atraktivnoj destinaciji. Međutim, ti turisti kad naiđu na prilazne puteve koji preko Trešnjevika vode ka Štavnoj i Komovima hvataju se za glavu, jer ne vjeruju da nešto ovako postoji. Tako oni, pored ovakve prirodne ljepote kojom raspolažu naši krajevi, sa sobom odnose ružne slike o našim putevima. Pred ovakvom činjenicom nadležni bi trebalo dobro da se zamisle, jer se sa ovako lošim putevima ne može razvijati turizam“, navodi Mikša Ćulafić, jedan od vlasnika uslužno- turističkog objekta na planini Štavna.

Nadležni da shvate značaj saobraćajnice od Andrijevice do Mateševa

Mještani ističu da je krajnje vrijeme da nadležni shvate značaj puta preko koji od Andrijevice preko Trešnjevika vodi do Mateševa.

„Dužina ovog puta iznosi 35 kilometara. Međutim, u datim okolnostima, zbog lošeg stanja saobraćajnice preko Trešnjevima, primorani smo da koristimo put preko Mojkovca i Kolašina u dužini od oko sto kilometara. No, i taj put se nalazi u fazi rekonstrukcije, zbog čega se vozači suočavaju sa otežanim putovanjem i dugotrajnim zastojima. Treba imati u vidu da je put preko Trešnjevika, zbog neadekvatnog čišćenja snijega u zimskom periodu, često neprohodan i da je po prioritetima održavanja svrstan u petu kategoriju. Ovo su podaci koji opominju da država mora konačno da shvati da i narod ovoga kraja ima pravo na život“, poručili su mještani.

(Izvor: Dan)

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Vlada smijenila direktoricu Kliničkog centra Ljiljanu Radulović

Novi direktor prema nezvaničnim saznanjima RTCG biće kardiohirurg Aleksandar Radović

Dr Ljiljana Radulović

Vlada je na današnjoj sjednici smijenila direktoricu Kliničkog centra Crne Gore Ljiljanu Radulović, saznaje Portal RTCG. Novi direktor prema njihovim nezvaničnim saznanjima biće kardiohirurg Aleksandar Radović.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun predložio je Vladi prošle sedmice razrješenje direktorice Kliničkog centra Ljiljane Radulović.

Šimun je zatražio detaljnu analizu poslovanja zdravstvenih ustanova, uključujući i rad direktora.

Nakon pregleda dokumentacije i provjere rada od strane Komisije, Šimun je smijenio i direktora podgoričkog Doma zdravlja Danila Jokića i Doma zdravlja u Herceg Novom Aleksu Đekića.

Šimun je naveo da će uslijediti smjene svih koji nijesu radili po zakonu i propisima, a koji su time ugrozili rad ustanove i pacijente.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije