Connect with us

DRUŠTVO

DIREKTOR INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE

Galić: Dokazano je da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma

Sam mehanizam nastanka autizma je, kaže Galić, potpuno drugačiji u odnosu na mehanizam na koji sama vakcina MMR djeluje, i tu ne postoji veza

Galić, Foto: Pobjeda/M. Babović

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić kazao je da je dokazano da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma.

Sam mehanizam nastanka autizma je, kaže Galić, potpuno drugačiji u odnosu na mehanizam na koji sama vakcina MMR djeluje, i tu ne postoji veza.

Državna sekretarka iz Ministarstva zdravlja dr Slađana Ćorić istakla je da je crnogorski zdravstveni sistem spreman za bilo koju vrstu epidemije i bilo koje vanredne situacije koja se dese u zemlji.

„Ono što nas brine jeste što mi u 21. vijeku moramo da molimo roditelje da dovedu dijete na vakcinu koja je bezbjedna i obavezna, koja je milionima djece spasila živote, ali isto toliko ih je umrlo upravo zbog toga što nisu imali dostupnu tu vakcinu“, poručila je Ćorić.

Kazala je da joj je žao što su iz zdravstva u posljednje vrijeme morali biti toliko glasni.

„Nažalost desio se prvi slučaj u Srbiji što nas već opominje da je možda kasno, da smo možda zakasnili, ali možda i nijesmo, jer pravog lijeka za morbile nema i kako god da krene epidemija mi ćemo biti u prilici samo da damo vakcinu, jer drugog lijeka trenutno nemamo“, kazala je dr Ćorić.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić istakao je da je pad obuhvata imunizacijom MMR vakcinom počeo još 2013. godine.

„Svakako da je fokus razloga zbog čega nije vakcinisan adekvatan obuhvat ustvari na Domovima zdravlja i komunikaciji koju imaju pedijatri sa roditeljima“, kazao je on.

Poručio je da je pandemija koronavirusa značajno uticala na pad obuhvata imunizacije.

„Prethodne tri godine su pandemijske godine i to je imalo velikog uticaja na pad obuhvata imunizacije obzirom da su cjelokupni zdravstveni sistemi bili preokupirani pandemijom koronavirusa. Kako jenjava pandemija koronavirusa tako i zdravstveni sistem pokušava da vrati neke ranije obuhvate, nije samo Crna Gora doživjela pad obuhvata imunizacije već i druge mnogo razvijenije zemlje“, istakao je Galić.

Kazao je da je 51 odsto predškolskog uzrasta bio vakcinisan prvom dozom MMR vakcine, a nakon zadnjih šest dana to je već 54, 5 odsto.

U MMR vakcinaciji, ističe Galić, prisutne su dvije vrste problema, a to je pravovremenost i obuhvat imunizacije.

Imunizacija se, kako dodaje, odlaže i to predstavlja veliki problem.

„U školskom uzrastu imamo 90 odsto vakcinisanih sa jednom dozom, 80 sa obje doze. Takva situacija je i u srednjoj školi. Dakle, očigledno je problem u predškolskom uzrastu, naročito kod djece između prve i treće godine života“, poručuje Galić.

Galić ističe da nismo dovoljno kao društvo radili da vakcinacija bude jedan dio naše zdravstvene kulture.

„Ne treba predijatar i zdravstveni sistem da upozoravaju, da ima aktivnu ulogu u tom procesu, već to treba bude dio naše zdravstvene kulture“, poručuje on.

On je kazao da je jedan od razloga antivakserskih lobija priča da postoji veza između MMR vakcine i autizma.

„Brojne studije, velike količine novca su potrošene da bi tu vezu demantovale“, kazao je Galić.

Dokazano je, ističe, da veza između MMR i autizma ne postoji.

„Sam podatak da u Crnoj Gori postoji pad obuhvata imunizacijom MMR vakcinom a da autizam ne pada, odnosno stabilan je jedan broj djece sa tim razvojnim poremećajom ili je u porastu, govori u prilog tome dane postoji veza“, objašnjava Galić.

Sam mehanizam nastanka autizma je, dodaje, potpuno drugačiji u odnosu na mehanizam na koji sama vakcina MMR djeluje, i tu, kako kaže, ne postoji veza.

„Autizam je razvojni poremećaj koji nastaje i prije nego se dijete rodilo, ne postoji mehanizam na koji vakcina može doprinijeti tome“, zaključuje Galić.

Dr Senad Begić viši konsultant za zdravlje UNICEF-a je kazao da napokon imamo ono što je jako bitno, a to je jasan stav roditelja i potražnju da njihovoj djeci pruže nešto što je naučno dokazano, što je najbitnije za njihov zdrav početak života, a to je definitivno imunizacija.

„Kada smo uspjeli da stvorimo potražnju sada je na svima nama da taj trend održimo i da sistem osnažimo prosto omogućavajući našoj djeci najbolju moguću zaštitu koju u ovom trenutku možemo da im pružimo“, poručio je on.

Svaki sistem, ističe, može bolje, a čak i oni sistemi za koje mislimo da su najbolji u pandemiji su, kaže, pokazali neke nedostatke.

„Dobro je što napokon imamo jasne i nedvosmislene glasove koji dolaze od roditelja kojima je više dosta da njihova djeca i životi budu ugroženi nedostatkom kolektivnog imuniteta“, kazao je Begić.

Dr Vjera Janković pedijatrica istakla je da u ovo doba godine djeca inače boluju od virusnih bolesti, a morbile su jedna od njih.

„U pitanju je virusna bolest koja je uzrokovana virusom morbila i spada u grupu virusnih dječjih bolesti. Ona liči u početku na svaku drugu virusnu bolest, tako da ne možemo da napravimo neku razliku, ali kasnije se stvari mogu lakše iskomplikovati i zato skrećemo pažnju na ovu bolest jer traje dugo i mnogo izmori dječji organizam, više nego neka druga virusna bolest i komplikacije su potencijalno češće“, objašnjava pedijatrica Janković.

Simptomi su, kako kaže, sekrecija iz nosa, dijete ima blago povišenu temperaturu, nakon par dana malo su zacrvenjene oči, temperatura raste, pojavljuje se kašalj, zatim dijete postaje malaksalo….

„Nakon nekoliko dana kreće ospa, koja je tipična za morbile, javlja se prvo na licu, iza ušiju pa se onda se seli na ostali dio tijela, česte su i sitne tačkice na unutrašnjim stranama obraza. Tada već znamo da se radi o morbilama“, kazala je dr Janković.

Ona je poručila da zabrinjava to što se izgubilo povjerenje prema zdravstvu i predijatru.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

U Beranama otvoreno savjetovalište za žene žrtve nasilja

Za zakazivanje termina za podršku se možete obratiti na broj 068748448 ili putem društvene mreže Facebook (Nvo Poligon za žensku izuzetnost – Sofija Berane)

NVO Poligon za žensku izuzetnost – Sofija

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Danas je u Beranama otvoreno savjetovalište za žene žrtve nasilja, kojim će, uz podršku LGBT Forum Progresa, rukovoditi NVO Poligon za žensku izuzetnost – Sofija, lokalna organizacija prepoznata po neumornoj borbi za ženska prava na sjeveru Crne Gore.

Savjetovalište su otvorile Bojana Jokić, predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres, Rebeka Čilović, izvršna direktorica Poligona za žensku izuzetnost – Sofija i Milica Špajak, programska direktorica LGBT Forum Progresa i koordinatorka projekta.

Ovo veoma značajno savjetovalište za žene na sjeveru Crne Gore funkcioniše u okviru projekta „Program savjetovališta za višestruko marginalizovane žene žrtve nasilja“ koji zajednički realizuju LGBT Forum Progres i Poligon za žensku izuzetnost – Sofija, uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja, saopšteno je iz NVO Poligon za žensku izuzetnost – Sofija.

„Zadovoljstvo mi je što danas možemo da potvrdimo partnerstvo sa organizacijom za prava žena koja daje nevjerovatno važan doprinos za sve žene na sjeveru Crne Gore i što smo uspjeli zajedničkim snagama da otvorimo ovo savjetovalište, za dobrobit svih žena. Ovo je prvi korak ka boljem položaju žena i razvoju ljudskih prava na sjeveru“, navela je Bojana Jokić, predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progresa.

„Otvaranje servisa ove vrste u Beranama od izuzetnog značaja za unaprjeđenje položaja i zaštite žena žrtava nasilja na sjeveru Crne Gore. Posebno mi je drago što ćemo tokom 2023. godine biti u prilici da pružimo pravnu, psihološku i socijalnu podršku i pomoć svim ženama kojima je ona potrebna, potpuno besplatno“, navela je Rebeka Čilović, izvršna direktorica Poligona za žensku izuzetnost – Sofija.

„Ovaj projekat predstavlja sinergiju među višestruko marginalizovanim društvenim grupama koje trpe najveću stopu nasilja i diskriminacije u Crnoj Gori, odnosno ženama i LGBTI zajednicom. Pored savjetovališta za žene žrtve nasilja koje će raditi u Beranama, savjetovalište za LBTQ žene u Podgorici će pružati isti vid servisa kao i ovo koje danas započinje svoj rad“, navela je Milica Špajak, programska direktorica LGBT Forum Progresa i koordinatorka projekta.

Savjetovalište za višestruko marginalizovane žene žrtve nasilja u Beranama je otvoreno u ulici Voja Maslovarića.

Za zakazivanje termina za podršku se možete obratiti na broj 068748448 ili putem društvene mreže Facebook (Nvo Poligon za žensku izuzetnost – Sofija Berane).

Savjetovalište za LBTQ žene u Podgorici je otvoreno u ulici Vuka Karadžića. Za zakazivanje termina za podršku se možete obratiti na broj 068180982 ili putem društvene mreže Facebook (LGBT Forum Progres – Montenegro).

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Vatrogasaci – spasioci iz Crne Gore večeras kreću za Tursku

„Odazvali smo se pozivu, a odazvali su se i spasioci iz ostalih opština tako da večeras krećemo kako bismo pomogli narodu Turske koje je zadesio katastrofalan zemljotres“, kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Ekipa vatrogascaca spasilaca iz cijele Crne Gore večeras u 20.30 časova kreće za Tursku.

„Grad Kotor je pobratim sa turskim Gaziantepom, pa su komandir kotorske Službe zaštite i spasavanja Maksim Mandić, i predsjednik Opštine Vladimir Jokić organizovali da večeras grupa spasilaca krene za Tursku. Odazvali smo se njihovom pozivu, a odazvali su se i spasioci iz ostalih opština tako da večeras krećemo kako bismo pomogli narodu Turske koje je zadesio katastrofalan zemljotres“, kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Slavko Tadić.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(VIDEO) Pjevač iz Berana pobijedio tešku bolest, Ćemo: „Prebrodio sam teške trenutke, najbitnija je volja“

„Kažu – bitno je samo zdravlje. Meni je žao što ta rečenica ne dopire do ljudi dok im se nešto ne desi“, priča Ćemo

Foto: Kurir Televizija

Pratite portal Berane online na Facebook-u, Instagramu, Tviteru i Youtube-u.

Godine korone za rođenog Beranca i folk pjevača Amela Ćemana Ćema bile su teške, ali ne zbog virusa, već zbog drugih zdravstvenih komplikacija.

Šta se sve događalo i kroz kakve borbe za zdravlje je prolazio, za „RTS Ordinaciju“ govorio je Ćemo, a kako kaže, kada gube zdravlje, ljudi daju sve da ga povrate.

„Najbitnija je volja čovjeka da prebrodi i pobijedi“, kazao je on.

Objašnjava šta je sve nedavno prošao.

„Ta 2020. kao da nije ni postojala, zaista je to bila čudna godina. Ja sam imao tegobe i temperature, to je trajalo godinu dana. Kada uradim rezultate, ništa nije bilo povećano, sve je bilo u granicama normale. Dok nisam dobio infekciju apsces na gluteusu. Kada me je pogledao doktor Jovanović, načelnik Hitne pomoći Vojnomedicinske akademije, rekao je da je to izazvao neki virus“, kazao je on.

Pevač navodi da se ljekaru javio nakon što je infekcija krenula da napreduje.

Srećom, rana je sanirana na vrijeme, tako da je izbjegao sepsu. Intervencija je zahtijevala konstantno tretiranje inficiranog mjesta zbog čega je svakodnevno odlazio na Vojnomedicinsku akademiju. Zbog velike količine antibiotika dobio je gljivičnu infekciju, a ubrzo i osip po cijelom tijelu.

Problemi su se nizali jedan za drugim, a sledeći je bio gnojna angina.

„Uzimao sam terapiju za gnojnu anginu i kada je to prošlo, ponovo sam otišao kod ljekara, a on mi je rekao: ‘Sada imaš kandidu.’ Onda sam tretirao kandidu, ali ostalo mi je na lijevoj strani krajnika nešto nalik karfiolu. Moj prijatelj, koji je otorinolaringolog, rekao mi je da uradim analize. Konstatovao je, prema antitelima, da mi je to izazvala mononukleoza“, otvoreno i iskreno objašnjava Ćemo.

Pjevaču je predložena operacija. Nakon intervencije urađene su analize i saznao je da su uočene maligne ćelije.

„Kada mi je to doktor saopštio, ja sam to čuo i jedva sam čekao da izađem iz ordinacije. Kada sam sjeo u auto, nisam mogao da krenem ni lijevo ni desno, počeo sam da plačem“, kaže Amel Ćeman Ćemo.

Da unutrašnji glas treba poslušati i nastaviti brigu o svom zdravlju, potvrdila mu je jedna od situacija u narednom periodu.

„Jedno jutro sam se probudio i kao da mi je neki glas govorio – idi po još rezultata i po još mišljenja. Tako da sam ponovo otišao na reviziju i analizu tih pločica“, objašnjava on.

Nakon te revizije utvrđeno je da pjevač nije kandidat za hemioterapiju.

Kasnije je podvrgnut imunoterapiji, a poslednje mnogobrojne kontrole ukazuju da je ova teška bolest iza njega, kao i da više nema nikakvih malignih promjena.

„Kažu – bitno je samo zdravlje. Meni je žao što ta rečenica ne dopire do ljudi dok im se nešto ne desi. Nije ni do mene dopirala, ali onoga momenta kada se desi, onda je to bitna stvar“, zaključio je Ćemo.

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije