Connect with us

DRUŠTVO

DIREKTOR INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE

Galić: Dokazano je da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma

Sam mehanizam nastanka autizma je, kaže Galić, potpuno drugačiji u odnosu na mehanizam na koji sama vakcina MMR djeluje, i tu ne postoji veza

Galić, Foto: Pobjeda/M. Babović

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić kazao je da je dokazano da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma.

Sam mehanizam nastanka autizma je, kaže Galić, potpuno drugačiji u odnosu na mehanizam na koji sama vakcina MMR djeluje, i tu ne postoji veza.

Državna sekretarka iz Ministarstva zdravlja dr Slađana Ćorić istakla je da je crnogorski zdravstveni sistem spreman za bilo koju vrstu epidemije i bilo koje vanredne situacije koja se dese u zemlji.

„Ono što nas brine jeste što mi u 21. vijeku moramo da molimo roditelje da dovedu dijete na vakcinu koja je bezbjedna i obavezna, koja je milionima djece spasila živote, ali isto toliko ih je umrlo upravo zbog toga što nisu imali dostupnu tu vakcinu“, poručila je Ćorić.

Kazala je da joj je žao što su iz zdravstva u posljednje vrijeme morali biti toliko glasni.

„Nažalost desio se prvi slučaj u Srbiji što nas već opominje da je možda kasno, da smo možda zakasnili, ali možda i nijesmo, jer pravog lijeka za morbile nema i kako god da krene epidemija mi ćemo biti u prilici samo da damo vakcinu, jer drugog lijeka trenutno nemamo“, kazala je dr Ćorić.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić istakao je da je pad obuhvata imunizacijom MMR vakcinom počeo još 2013. godine.

„Svakako da je fokus razloga zbog čega nije vakcinisan adekvatan obuhvat ustvari na Domovima zdravlja i komunikaciji koju imaju pedijatri sa roditeljima“, kazao je on.

Poručio je da je pandemija koronavirusa značajno uticala na pad obuhvata imunizacije.

„Prethodne tri godine su pandemijske godine i to je imalo velikog uticaja na pad obuhvata imunizacije obzirom da su cjelokupni zdravstveni sistemi bili preokupirani pandemijom koronavirusa. Kako jenjava pandemija koronavirusa tako i zdravstveni sistem pokušava da vrati neke ranije obuhvate, nije samo Crna Gora doživjela pad obuhvata imunizacije već i druge mnogo razvijenije zemlje“, istakao je Galić.

Kazao je da je 51 odsto predškolskog uzrasta bio vakcinisan prvom dozom MMR vakcine, a nakon zadnjih šest dana to je već 54, 5 odsto.

U MMR vakcinaciji, ističe Galić, prisutne su dvije vrste problema, a to je pravovremenost i obuhvat imunizacije.

Imunizacija se, kako dodaje, odlaže i to predstavlja veliki problem.

„U školskom uzrastu imamo 90 odsto vakcinisanih sa jednom dozom, 80 sa obje doze. Takva situacija je i u srednjoj školi. Dakle, očigledno je problem u predškolskom uzrastu, naročito kod djece između prve i treće godine života“, poručuje Galić.

Galić ističe da nismo dovoljno kao društvo radili da vakcinacija bude jedan dio naše zdravstvene kulture.

„Ne treba predijatar i zdravstveni sistem da upozoravaju, da ima aktivnu ulogu u tom procesu, već to treba bude dio naše zdravstvene kulture“, poručuje on.

On je kazao da je jedan od razloga antivakserskih lobija priča da postoji veza između MMR vakcine i autizma.

„Brojne studije, velike količine novca su potrošene da bi tu vezu demantovale“, kazao je Galić.

Dokazano je, ističe, da veza između MMR i autizma ne postoji.

„Sam podatak da u Crnoj Gori postoji pad obuhvata imunizacijom MMR vakcinom a da autizam ne pada, odnosno stabilan je jedan broj djece sa tim razvojnim poremećajom ili je u porastu, govori u prilog tome dane postoji veza“, objašnjava Galić.

Sam mehanizam nastanka autizma je, dodaje, potpuno drugačiji u odnosu na mehanizam na koji sama vakcina MMR djeluje, i tu, kako kaže, ne postoji veza.

„Autizam je razvojni poremećaj koji nastaje i prije nego se dijete rodilo, ne postoji mehanizam na koji vakcina može doprinijeti tome“, zaključuje Galić.

Dr Senad Begić viši konsultant za zdravlje UNICEF-a je kazao da napokon imamo ono što je jako bitno, a to je jasan stav roditelja i potražnju da njihovoj djeci pruže nešto što je naučno dokazano, što je najbitnije za njihov zdrav početak života, a to je definitivno imunizacija.

„Kada smo uspjeli da stvorimo potražnju sada je na svima nama da taj trend održimo i da sistem osnažimo prosto omogućavajući našoj djeci najbolju moguću zaštitu koju u ovom trenutku možemo da im pružimo“, poručio je on.

Svaki sistem, ističe, može bolje, a čak i oni sistemi za koje mislimo da su najbolji u pandemiji su, kaže, pokazali neke nedostatke.

„Dobro je što napokon imamo jasne i nedvosmislene glasove koji dolaze od roditelja kojima je više dosta da njihova djeca i životi budu ugroženi nedostatkom kolektivnog imuniteta“, kazao je Begić.

Dr Vjera Janković pedijatrica istakla je da u ovo doba godine djeca inače boluju od virusnih bolesti, a morbile su jedna od njih.

„U pitanju je virusna bolest koja je uzrokovana virusom morbila i spada u grupu virusnih dječjih bolesti. Ona liči u početku na svaku drugu virusnu bolest, tako da ne možemo da napravimo neku razliku, ali kasnije se stvari mogu lakše iskomplikovati i zato skrećemo pažnju na ovu bolest jer traje dugo i mnogo izmori dječji organizam, više nego neka druga virusna bolest i komplikacije su potencijalno češće“, objašnjava pedijatrica Janković.

Simptomi su, kako kaže, sekrecija iz nosa, dijete ima blago povišenu temperaturu, nakon par dana malo su zacrvenjene oči, temperatura raste, pojavljuje se kašalj, zatim dijete postaje malaksalo….

„Nakon nekoliko dana kreće ospa, koja je tipična za morbile, javlja se prvo na licu, iza ušiju pa se onda se seli na ostali dio tijela, česte su i sitne tačkice na unutrašnjim stranama obraza. Tada već znamo da se radi o morbilama“, kazala je dr Janković.

Ona je poručila da zabrinjava to što se izgubilo povjerenje prema zdravstvu i predijatru.

Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

DRUŠTVO

Terzić: Identifikovana žena umiješana u slučaj kopanja tunela, hapšenje je pitanje dana

„Identifikovali smo lice i trenutno imamo saznanja da nije napustila teritoriju Crne Gore i pitanje je samo dana njenog lociranja i lišavanja slobode“

Foto: Boris Pejović

Policija je identifikovala ženu koja je, kako se sumnja, umiješana u slučaj kopanja tunela do Višeg suda i pitanje je dana kada će ona biti uhapšena, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić u Dnevniku TVCG.

„Objavljivanje fotografije ove žene pomoglo je da se jave građani i da sami daju informacije. Identifikovali smo lice i trenutno imamo saznanja da nije napustila teritoriju Crne Gore i pitanje je samo dana njenog lociranja i lišavanja slobode“, kazao je Terzić.

On je pojasnio da ta osoba sa fotografije nije radnik, ni službenik Višg suda, ali je to osoba koja ima određene veze sa jednim službenikom Višeg suda.

„Povezanost je isključivo između jednog službenika Višeg suda i osobe sa fotografije za kojom tragamo i koja je imala svoju ulogu u ovom kriminalnom djelovanju“, kazao je Terzić i pojasnio šta je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao ranije danas.

Povezanost je isključivo između jednog službenika Višeg suda i osobe sa fotografije za kojom tragamo (Foto: gov.me)

„Kada je ministar kazao da ima određene veze, to je širok pojam koji se može različito tumačiti, ne mora da znači da ima kriminalne veze, te veze mogu biti emotivne, rodbinske ili bilo koje druge što ne mora da znači da postoji kriminalna povezanost, ali je zanimljivo što ova osoba ima određenu povezanost sa jednim licem iz Višeg suda“, kazao je Terzić.

Traže posrednika

Terzić kaže i da je ta osoba sa fotografije sa druge strane imala određenu povezanost sa licima iz kriminalnog miljea.

Nije htio da kaže koja od dvije kriminalne organizacije iz Crne Gore stoji iza ove akcije.

„Lica čije fotografije su danas objavljene na presu nemaju, za sada po našim saznanjima, direktnu komunikaciju sa pripadnicima, odnosno sa visoko rangiranim članovina ove kriminalne organizacije. Definitivno, naša saznanja ukazuju na to da između ovih lica koja su kopala tunel i samih lica koji su naručili ovaj posao, imate nekoga ko je posrednik i nadam se u narednim danima da ćemo imati njegov identitet“, kazao je Terzić.

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

(FOTO) Nesvakidašnje vjenčanje na vrhu Prokletija: Jovana i David peli se duže od tri sata i onda rekli „DA“

Kad su odlučili da ovekovječe svoju ljubav, takođe su to učinili na nesvakidašnji način odlučivši da prstenje razmijene na vrhu Prokletija, a zatim da to sve snime i taj snimak puste na svojoj svadbi pred skoro pet stotina zvanica umjesto prvog svadbenog plesa

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RINA

Srbija je Davida Kolakovića i njegovu vjerenicu Jovanu Novaković iz Čajetine upoznala još prošle godine kada se pisalo o njihovoj ljubavi prema planinarenju, spavanju pod šatorom na minus trideset i kupanju u ledenom jezerima usred zime.

Kad su odlučili da ovekovječe svoju ljubav, takođe su to učinili na nesvakidašnji način odlučivši da prstenje razmijene na vrhu Prokletija, a zatim da to sve snime i taj snimak puste na svojoj svadbi pred skoro pet stotina zvanica umjesto prvog svadbenog plesa.

„Ne postoji ta situacija koja bi mene navela da plešem, pa eto čak ni taj prvi simbolični svadbeni ples. Svi koji me poznaju, to znaju. Zato smo Jovana i ja odučili da snimak sa Prokletija koji je urađen uz našu omiljenu muziku pustimo umesto toga i reakcije su zaista bile fantastične. Gosti su emotivno reagovali“, rekao je za RINU David.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RINA

Jovana i on u vezi su proveli četiri godine i sve to vrijeme obilježile su brojne neobične avanture prepune adrenalina, a vjerenica je prihvatila potpuno Davidov avanturistički duh. Tako da je ideja za vjeridbu na vrhu Prokletija bila i očekivana.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RINA

„Prvo smo htjeli da odemo na Alpe, ali kako smo čuli da tamo veoma često dolazi do smrtnih ishoda, onda smo se odlučili za malo blažu i bližu verziju. Nas sedmoro otišlo je na Prokletije, odnosno Trojanske planine, peli smo smo se duže od tri sata kako bi stigli na Sjeverni vrh. Tada smo se presvukli. Ja sam obukao sako, Joca vjenčanicu a moj drug Luka Ivanović iz Pančeva napravio je cio film u trajanju od 3.17 minuta koji smo potom pustili na svadbi umjesto plesa“, rekao je David.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RINA

Cio spot ispraćen je muzikom Valhalla Calling, jer su mladenci ljubitelji hevi metal zvuka pa im je čak i dekoracija na svadbi bila u tom stilu.

(Rina)

Nastavite sa čitanjem

DRUŠTVO

Adžić: Tunel do suda kopali dominantno državljani Srbije, povezani sa osobom iz Višeg suda

Ministar saopštio imena i pokazao fotografije četvorice osumnjičenih, rekao da nadležni imaju i trag koji ih vodi prema nalogodavcima

Tunel do depoa Višeg suda kopali su dominantno državljani Srbije, koji su identifikovani, a imali su pomagače iz Crne Gore, rekao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, na pres konferenciji u Upravi policije.

Adžić je kazao da poklapanja otkrivaju da su u tom krivičnim djelu učestvovali: Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32) iz Srbije. Pokazao je i njihove fotografije.

Protiv te četvorice identifikovanih podnijete su krivične prijave, kao i protiv dva NN lica, ali Adžić je rekao da postoji još najmanje pet saradnika.

Kazao je da im se na teret stavlja i krivično djelo kriminalno udruživanje.

„Postoji određena povezanost ove kriminalne organizacije sa jednom osobom iz Višeg suda i pripadnicima jedne kriminalne organizacije koji borave u zatvoru u Spužu“, rekao je Adžić.

Rekao je da nadležni imaju i trag koji ih vodi prema nalogodavcima.

Adžić je kazao da su službenici Uprave policije i podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva dali maksimum i da su danonoćno radli na rasvjetljavanju obijanja depoa Višeg suda. On se zahvalio policiji i tužilaštvu na udruženom reagovanju.

Milanović: Tužilaštvo promptno reagovalo
Rukovodilac Osnovnog tužilaštva u Podgorici, tužilac Duško Milanović, rekao je da je to tužilaštvo promptno reagovalo, da je dežurni tužilac sa lica mjesta rukovodio uviđajem, kom je i on prisustvovao.

Objasnio je što su sve preduzeli, kao i da su brojni tragovi doveli do sumnje da su prijavljeni počinili krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja.

Mugoša: Istraga se zahuktava
Tužilac Marko Mugoša objasnio je da nakon prijave nije zaustavljen rad, već da se istraga zahuktava.

Objasnio je da je do sada saslušano više osoba, da su izvršena brojna vještačenja…

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije