Connect with us

EKONOMIJA

NOVI VLADIN PAKET MJERA PODRŠKE PRIVREDI

Penzionerima i nezaposlenima računi za struju manji za 40 odsto

„U dogovoru sa Elektoprivredom (EPCG), računi za april, maj i jun biće umanjeni“, najavio je premijer

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je na današnjem presu povodom predstavljanja novih mjere podrške privredi i građanima za II kvartal tekuće godine najavio da će, u dogovoru sa Elektoprivredom (EPCG), 40 odsto računa za april, maj i jun biti umanjeno za 40 odsto, odnosno za sve one kategorije penzionera koje imaju manju penziju od 222 eura, kao i za one koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ).

„Nastavljamo sa aktivnostima koje smo započeli, a to je da pomažemo privredi građanima, i ako ekonomska situacija nije na zavidnom nivou“, rekao je Krivokapić.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović je objasnila da građani neće imati nikakvu obavezu prilikom zahtjeva za podnošenja smanjenja računa, već da je Vlada zadužila ZZZ i fond PIO da dostave EPCG podatke o navedenim korisnicima

Ona je kazala da će ova mjera posebno biti korisna za kategorije ranjivog stanovništva. Ona je rekla da je ključna novina u novom paketu mjera dodatna potreba za kreditnim sredstvima, zbog problema sa likvodnošću privrede.

„Model se sastoji iz četiri faze. Prva faza je već započeta posredstvom Investicionog razvojnog fonda (IRF) gdje će privredi, a posebno mikro, malim i srednjim preduzećima biti opredijeljeno 20 miliona eura sredstava, putem četiri kreditne linije. Radi se o kreditima u iznosu od 10 do maksimalnih 150 hiljada eura, sa kamatnom stopom koja varira od 1,5 do 3,5 odsto od zavisnosti kreditne linije. Novina je da će krediti do 20 hiljada eura kredita imati ‘meka’ sredstva obezbjeđenja za mikro i mala preduzeća, što je bio problem prije“, rekla je Lipovina Božović.

Lipovina Božović je navela da se drugi važan segment, čija realizacija je u pripremi, odnosi na 40 miliona sredstava kreditne podrške koje je Vlada obezbijedila kroz kreditni aranžma sa CEB-om, razvojnom bankom Savjeta Evrope.

„Novac će biti usmjeren ka poslovnim bankama gdje namjeravamo da u partnerstvu sa poslovnim bankama u Crnoj Gori, koristeći njihove kapacitete, omogućimo privredi dodatnih 40 miliona sredstava. Finansiraće se projekti za investicije u obrtna sredstva i direktne investicije. Banke će učestvovati sa 50 odsto sredstava, a CEB će učestvovati sa drugih 50 odsto. Očekujemo da će ukupni efekat biti 80 miliona eura“, rekla je Lipovina Božović.

Treća faza koja se očekuje u trećem kvartalu godine, kako je objasnila Lipovina Božović, odnosi se na pregovore IRF-a sa Evropskom Investicionom bankom o kreditnom aranžmanu od 150 miliona eura.

„Očekujemo da prva tranša od 50 miliona eura bude opredijeljena za podršku likvodnosti malih i srednjih preduzeća“, rekla je ona.

Ona je navela da se četvrta faza tiče pokretanja kreditnog garantnog fonda, u saradnji Crne Gore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, „koja će podstaći i omogućiti lakši pristup finansijama segmentima mikro i malih        preduzeća, gdje će država garantovati za određena sredstva“.

Novi način za obračun subvencija zarada

Lipovina Božović je kazala da se nastavlja sa programom subvencionisanja zarada, ali na novi način.

„Po prvi put ćemo svakog privrednog subjekta identifikovati pojedinačno. To znači da neće biti važno kojoj djelatnosti privredni subjekat pripada, već će biti važno da li je ukupan prihod tog subjekta tokom 2020. godine opao preko 50 odsto…To je u ovom trenutku preko 250 različitih djelatnosti. Gotovo da ne postoji djelatnost koja nije zastupljena ovim modelom“, rekla je državna sekretarka.

Ona je dodala da se nastavljalju subvencije za plaćeno odsustvo, za roditelje djece od šest do 11 godina, za zaposlene u karantinu ili izolaciji, gdje je podrška 50 odsto od ukupne minimalne zarade.

„Program subvencionisanja traje godinu dana i zaključno sa izdacima koje će Vlada imati u drugom kvartalu to će biti nekih 100 miliona eura koje je Vlada opredijelila za ovaj program“, navela je ona.

Kazala je i da je povećan limit za kovid podršku sa 800 hiljada eura na 1,2 miliona eura i da je produžen rok realizacije mjera predviđenim Covid pravilnikom do kraja godine.

„Ova mjera će omogućiti onim privrednim subjektima koji su u prethodnom periodu koristeći odgovorajuće mjere podrške dostigle limit od 800 hiljada eura da u drugom kvartalu apliciraju za neku od ovih mjera“, kazala je Lipovina Božović.

Još jedna mjera koja će pomoći povećanju likvidnosti privrednicima je, kako je navela Lipovina Božović, odlaganje carinskog duga koji je do sada bio 30 dana, a novom mjerom je produžen na 60 dana.

Odović: Jednokratne pomoći za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije, autoprevoznike, turističke vodiče

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović najavio je jednokratnu pomoć od 50 eura svakom poreskom obvezniku koji obavlja privrednu djelatnost za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije.

„Takođe, poreski obveznik koji ostvaruje promet putem samo naplatnih uređaja, tj. putem automata, a koji nisu u obavezi da izdaju račune takođe imaju pravo da dobiju 50 eura“, rekao je Odović.

Jednokratnu podršku će, prema njegovim riječima, dobiti prevoznici koji obavljaju javni prevoz u drumskom saobraćaju i to po 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici, što je posebno važno, kako je istakao, zbog buduće turističke sezone.

„Vlada je odlučila da autoprevoznicima omogući povraćaj dijela plaćene akcize za preduzetnike koje su registrovani i koji obavljaju djelatnost vanrednog prevoza putnika u kopnenom saobraćaju, čarter prevoza putnika i putnika prema aerodromu. Ova mjera će omogućiti povraćaj povraćaj djela plaćene akcize po navedenoj mjeri biće moguće ostvariti do sedam odsto ostvareno prometa po ovom osnovu“, rekao je Odović.

On je dodao da će svi licencirani turistički vodiči, koji su u prethodnom periodu ostali bez posla, dobiti jednokratnu pomoć od 300 eura.

Odović je kazao da je Vlada pripremila nekoliko novih zakona koji se sada nalaze u parlamentu, a koji se odnose na mjeru olakšanog zabošljavanja.

„Pripremljene su izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i mnogo drugih sa tim povezanih zakona. Vlada je dostavila parlementu i izmjene Zakona o PDV-u kojim se skraćuje rok povraćaja za PDV. Takođe, povećava se limit ostvarenog prometa sa 18 hiljada na 30 hiljada eura, kao uslov za ulazak u PDV sistem“, rekao je Odović.

Produžava se rok za korišćenje turističkih vaučera

Odović je kazao da je Vlada odlučila da se turistički vaučeri za prosvjetne i zdravstvene radnike produže do kraja ove godine, a ne do prvog jula kako je prvobitno planirano.

On je u ime Vlade uputio preporuke lokalnim samoupravama – da razmotre mogućnost oslobađanja privrednika plaćanja lokalnih komunalnih taksi za 2021. godinu; da u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama razmotre mogućnost oslobađanja članskog doprinosa turustičkim organizacijama; da se oslobodi ili umanji porez na nepokretnosti ukoliko je bilo zabranjeno obavljanje privrednih djelatnosti; da se smanji cijeni zakupa za pogođenje djelatnosti ako su u svojini lokalnih samouprava…

Advertisement
Ostavite komentar

Postavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

EKONOMIJA

MKI: Tužilaštvo i Skupština nisu uradili ništa povodom zloupotreba u državnim preduzećima

Vladin resor je dostavio deset informacija o mogućim zloupotrebama u Skupštini i nadležnim tužilaštvima. Iz SDT-a, kako prenosi „Dan“, juče nisu odgovorili na pitanja da li su bilo šta uradili povodom informacija MKI, dok su iz Skupštine kazali da je u nadležnosti tužilaštva da okonča istražne radnje

Ministar Bojanić, Foto: Vijesti

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Skupština nisu ništa uradili povodom deset informacija koje su dobili od odjeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Tačnije, nema zvanične informacije da su pokrenuli bilo kakvu istragu ili saslušanja povodom informacija i dokumentacije koju su dobili, a koje se tiču zloupotreba u državnim preduzećima. Tako tvrde u MKI na čijem je čelu Mladen Bojanić.

„Ubijeđeni smo da je dostavljeni materijal više nego dovoljan da Tužilaštvo i Skupština preduzmu dalje radnje u skladu sa svojim ovlašćenjima. Ministarstvo kapitalnih investicija i Odjeljenje za borbu protiv korupcije će nastaviti sa prikupljanjem i analizom dokumentacije, kako bi pomogli otkrivanju počinjenih zloupotreba. Još jednom apelujemo na državne institucije da u domenu svojih nadležnosti razmotre naše inicijative, kako bi i u praksi doprinijeli ostvarivanju vladavine prava za koje se svi deklarativno zalažu“, naveli su juče iz tog resora.

Skupština: „U nadležnosti državnog tužilaštva je da okonča istražne radnje i preduzme eventualne mjere krivično pravne odgovornosti“

Foto: Skupština Crne Gore

„Dan“ je, nakon što su saopštili da su u poslednjih nekoliko mjeseci dostavili informacije sa dokumentacijom SDT-u i Skupštini u vezi s mogućim postojanjem krivičnih djela u državnim preduzećima, pitao SDT i Skupštinu da li su preduzimali radnje po osnovu dostavljenih informacija.

Iz Skupštine su naveli da je u nadležnosti Tužilaštva da postupi po informacijama.

„Predmetnim informacijama ukazuje se na mogućnost postojanja krivičnih djela, pa je, samim tim, informacije sa propratnom dokumentacijom Ministarstvo kapitalnih investicija dostavilo i nadležnom državnom organu koji vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela. U nadležnosti državnog tužilaštva je da okonča istražne radnje i preduzme eventualne mjere krivično-pravne odgovornosti, što i može biti jedino nadležno postupanje po dostavljenim informacijama“  kazali su, kako prenosi „Dan“, iz Skupštine, čiji je predsjednik Aleksa Bečić.

Naveli su da im je MKI dostavio dvije informacije, od deset koje su spomenuli. U saopštenju MKI je navedeno da su Skupštini dostavili četiri informacije.

Skupština je mogla da postupi po informacijama tako što bi razmotrila informacije na nadležnim odborima, organizovala saslušanja aktera za koje se sumnja da su zloupotrebljavali službeni položaj.

SDT: „Odgovorićemo na pitanja u ponedeljak“

Foto: Standard

Iz SDT-a za ovaj medij juče nisu odgovorili na pitanja, ali su kazali da će odgovoriti u ponedjeljak.

SDT-u je dostavljeno osam informacija, a po jedna Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i Vrhovnom državnom tužilaštvu.

MKI su juče kazali da su 22. januara predali informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela u vezi s kupovinom četiri broda na kredit za potrebe „Crnogorske plovidbe“ i „Barske plovidbe“ i pozajmicama Vlade za otplatu kreditnog duga. Pet dana kasnije, predali su informaciju o mogućem postojanju krivičnog djela u vezi s prevozom robe i saobraćanjem prugama od strane željezničkog preduzeća „Montekargo“, tokom novembra 2020. godine, a bez sertifikata o bezbjednosti. Početkom ferbuara dostavili su informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela prilikom zapošljavanja i isplate otpremnina u „Montekargu“, krajem tog mjeseca informaciju o indicijama o postojanju krivičnog djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju u vezi sa zaključivanjem ugovora o kupovini struje sa „Toščelikom“, a na štetu Elektroprivrede.

SDT-u je 5. marta predata informacija o indicijama o postojanju krivičnog djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju u vezi potrošnje radnih sati za rad Termoelektrane „Pljevlja“ i javne nabavke ekološke rekonstrukcije prvog bloka koji je pokrenula Elektroprivreda. Zatim, 31. marta je predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela prilikom ugovaranja, mjerenja i utovara rude boksita u vagone kompanije „Montekargo“ u Nikšiću, prevoza robe prugom do Bara, ugrožavanja bezbjednosti i imovine željezničkih firmi, a sve u aranžmanima sa firmama „Uniprom“, „Uniprom metali“ i „Metal investments limited“ (Hong Kong).

„Specijalnom državnom tužilaštvu je 22. aprila predata informacija o mogućem postojanju krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i prevare na štetu Željezničke infrastrukture (ŽICG), prilikom novčanog obeštećenja za sedam lica početkom 2017. godine. Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je 14. maja predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela – nesavjestan rad u službi iz člana 417. Krivičnog zakonika Crne Gore, Slavice Dožić, službenog lica kod privrednog društva ŽICG. Vrhovnom državnom tužilaštvu je 2. jula predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela i/ili prikrivanju krivičnog djela u vezi nelegalnog iskopa i izvoza 2.664 tone rude boksita iz Nikšića krajem 2019, odnosno, 2020. godine“, precizirali su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Pekari najavili poskupljenje hljeba

Neradna nedelja je, smatraju, takođe donijela probleme industrijskim pekarima i podsjećaju da je ulje je poskupilo 124 odsto, šećer 57 odsto, gorivo…

Foto: Ilustracija

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Povećanje cijena hljeba je neminovnost koja zahtijeva temeljno preispitivanje poslovnih politika proizvođača, te razumijevanje i podršku trgovaca, ocijenjeno je na prvoj sjednici Grupacije proizvođača pekarskih proizvoda, formirane u okviru Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Kako su kazali iz PKCG, privrednici su ocijenili da su dugogodišnji problemi u pekarskoj industriji nastali prvenstveno kao posljedica niske cijene osnovne vrste hljeba, koja čini oko 70 odsto ukupne proizvodnje pekarskih proizvoda.

„Prosječna cijena osnovne vrste hljeba od 0,37 eura sa PDV-om, po kojoj ga pekare prodaju trgovcima, datira iz aprila 2019. godine, a u međuvremenu je došlo do značajnog rasta cijena energenata, brašna i ostalih repromaterijala. U maloprodajnim objektima cijena ovog hljeba iznosi 0,50 eura. Činjenica je da se povrat neprodatog hljeba vrši svaki dan, te ga pekare moraju prodavati po znatno nižim cijenama ili uništavati“, kazali su.

Ističu da je u prethodnoj godini ovaj sektor imao gubitak od preko 11 miliona eura, što je posledica nedostatka turističke tražnje zbog pandemije, porasta cijena sirovina i ostalih inputa potrebnih za proizvodnju, kao i uvođenja neradne nedjelje.

„Samo u periodu od maja 2020. do maja 2021.godine došlo je do povećanja cijene pšenice sa 17 na 22 dinara što je uslovilo povećanje cijene brašna. Ulje je poskupilo 124 odsto, šećer 57 odsto, ambalaža, folija 60 odsto, aditivi, smjese i ostale komponente vise od 40 odsto, lož ulje 35 odsto, a gorivo sa 1,03 na 1,21 eura, što je sve zajedno uticalo na povećanje troškova“, objašnjavaju.

Neradna nedelja je, smatraju, takođe donijela probleme industrijskim pekarima koje proizvode uglavnom plasiraju kroz trgovačke objekte, a u 2020. godini trgovine, pa time ni industrijske pekare nisu radile čak 65 dana, što je uticalo na ostvarene rezultata.

Uzimajući u obzir to da je hljeb proizvod koji se uglavnom konzumira u svježem stanju, potrošači se opredjeljuju za kupovinu svježega hljeba nedeljom u malim pekarama.

„Finansijska situacija u kojoj se nalaze industrijske pekare je teška. One nemaju mogućnost redovnog izmirivanja obaveza prema dobavljačima i radnicima i prinuđeni su da potrebene sirovine i repromaterijal nabavljaju putem kompenzacija, što proizvode čini mnogo skupljim nego kada se nabavljaju direktno od proizvođača“, saopšteno je nakon sjednice.

Konstatovano je i da se cijene hljeba formiraju slobodno od avgusta 2001. godine, i od tada svaki proizvođač samostalno definiše sopstvenu politiku cijena, koja treba da omogući pozitivno poslovanje i redovno izmirivanje obaveza prema zaposlenima i državi.

„I pored toga, proizvođači pekarskih proizvoda su uvijek u dilemi kada moraju povećati cijenu osnovne vrste hljeba. Međutim, značajan porast cijena svih inputa upućuje na neohodnost povećanja cijena ovog proizvoda, jer će u suprotnom doći do prestanka rada pojednih subjekata zbog neodržive cijene od 0,37 eura po vekni.“

Na sjednici je bilo riječi o izmjenama Zakona o akcizama iz jula 2017. godine koje se odnose na pravo povraćaja dijela plaćene akcize na gasna ulja korišćena kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe.

„Naime, pekare koje koriste to gorivo su izmjenama načina obračuna povraćaja akciza dovedene u nepovoljniji položaj od drugih pekara. Stoga je potrebno ponovo pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona o akcizama u smislu da se povraćaj dijela plaćene akcize na gasna ulja za pravna lica koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda vezuje za stvarni utrošak energenta, a ne za ukupan prihod. Takođe, zbog uvođenja plinskih instalacija u pogone neophodno je dopuniti Zakon kako bi se i u ovom slučaju omogućio povrat akcize“, zaključuje se u saopštenju.

Na sjednici je za predsjednika Grupacije izabran je Radivoje Bakić, direktor Inpeka, a za zamjenika predsjednika Vesko Nikolić, direktor Uniprom pekare iz Nikšića.

Nastavite sa čitanjem

EKONOMIJA

Vlada uvodi socijalne bonove u iznosu od 30 do 100 eura i ograničava cijene životnih namirnica

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da će se u toku ove nedjelje raditi na analizi kako na najbolji način ograničiti marže na cijene osnovnih životnih namirnica

Foto: Pobjeda

Pratite portal Berane online na Instagramu Klikom ovdje

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je  nakon sjednice Vlade da to ministarstvo u dogovoru sa premijerom Zdravkom Krivokapićem radi na ograničavanju marži na osnovnim životnim namirnicama za socijalno ugrožene kategorije, kako niko ne bi zarađivao na njima.

Najavio je i uvođenje socijalnog bona u visini od 30 do 100 eura za ugrožene kategorije, kao i robnih rezervi, koje će dobro doći u situacijama u kojima je, kako je kazao Spajić, trend cijena vrlo nepovoljan, a u kojima bi država mogla da interveniše.

Državni sekretar Janko Odović kazao je da će se u toku ove nedjelje raditi na analizi kako na najbolji način ograničiti marže na cijene osnovnih životnih namirnica.

“Tu mislimo na hljeb, mlijeko, ulje, čije poskupljenje su građani najviše osjetili… Računamo da ćemo sredinom sljedeće nedjelje imati pravni akt kojim ćemo ograničiti cijene ovih životnih namirnica, odnosno marže”, naveo je Odović.

On je kazao da će u okviru programa socijalnog bona sjutra uputiti javni poziv svim marketima koji žele da se uključe i budu društveno odgovorne.

“Oni će na vrijednost bona davati određenu vrijednost popusta na namirnice koji se tim bonom mogu kupiti. Taj bon mogu dobiti svi građani koji su spadaju u socijalno ugrožene kategorije”, rekao je Odović.

To je, kako je kazao, rezultat Direkcije za socijalnu pravdu, koja je nedavno osnovana.

Nastavite sa čitanjem

Facebook

Instagram

Najčitanije